Vanwall gaat vijf gloednieuwe exemplaren maken van deze klassieke Formule 1-auto, die voor een behoorlijk bedrag te koop staan.
Heel lang hebben ze niet meegedaan aan de Formule 1, toch hebben ze een behoorlijke indruk weten achter te laten. We hebben het over Vanwall, een Brits team dat van 1954 tot aan 1960 actief was in de koningsklasse van de motorsport. De naam van het team zal je wellicht niks meer zeggen, maar twee coureurs als het goed is wel. Stirling Moss en Colin Chapman hebben allebei achter het stuur van een Vanwall gezeten. Dankzij de stuurkunsten van (onder meer) Moss en het chassis van Chapman, wist Vanwall in 1958 zelfs de allereerste officiële Formule 1-constructeurstitel binnen te harken. Dit succes wist het team echter nooit te evenaren, deels vanwege het verlies van coureur Stuart Lewis-Evans tijdens de GP van Marokko van 1958. Enkele jaren later verdween Vanwall naar de geschiedenisboeken.
Nu is de Vanwall-naam echter terug. Een nieuw bedrijf, Vanwall Group, heeft vandaag hun eerste auto aangekondigd. Voor de verandering is het geen superhippe EV met duizend pk en een hypermodern onderstel, maar juist een stokoud autootje. Vanwall gaat namelijk de F1-racer waarmee ze in 1958 geschiedenis schreven, opnieuw bouwen. In totaal gaan ze zes stuks van deze gloednieuwe, klassieke Formule 1-auto maken.
Het gaat hierbij niet om een restomod-achtig idee, maar om continuation cars (of replica’s, voor de cynici) die zo gebouwd zijn zoals ze ruim zestig jaar geleden uit de fabriek rolden. Dus met een 2,5 liter viercilinder die 274 pk naar de achterwielen stuurt. Voor de gloednieuwe, klassieke Formule 1-auto’s, werkt het bedrijf met de oorspronkelijke tekeningen en blauwdrukken om de wagens met de hand na te maken. Dit kost duizenden manuren en wordt gedaan door het Engelse bedrijf Hall and Hall. Leuk detail: de Vanwall-F1-auto was de eerste Formule 1-wagen die schijfremmen had in plaats van trommelremmen.
Vanwall gaat zes exemplaren van deze historische auto bouwen, maar daarvan worden er slechts vijf te koop aangeboden. De laatste gaat naar het Vanwall Historic Racing Team. De prijs is zoals je zou verwachten astronomisch hoog, Vanwall wil namelijk maar liefst 1,82 miljoen euro per F1-auto zien. Exclusief BTW. Een aardig prijskaartje dus, voor een auto waar je niet eens de openbare weg mee op mag.
Overigens is deze Vanwall F1-auto nog maar het begin. Vanwall onderzoekt namelijk of het mogelijk is om nieuwe auto’s te bouwen, waarbij het om zowel race- als straatwagens gaat. Een naam waar we in de toekomst mogelijk meer van gaan horen, dus.
ttr6 zegt
Begint nu echt een rage te worden, vooral in de UK. Die Engelsen hebben ook niet veel anders meer dan hun historie. Wordt een beetje zielig, al die replica’s, oh nee sorry, continuations.
MaartenD zegt
@ttr6: 10x liever zo’n recreation, replica of continuation van een zoveelste VAG product met treurig knetteruitlaatje
Robert zegt
…die zo gebouwd zijn zoals ze ruim zestig jaar geleden uit de fabriek rolden.
Nou, helemaal te gek. En waarschijnlijk mag je er niet alleen niet mee op de openbare weg, maar ook niet eens mee op het circuit, want volledig ‘nieuw’ en dus moet -ie voldoen aan de huidige FIA (of bijv. landelijk, FEHAC) reglementen (denk aan crash protectie, rolkooi, etc.). Allemaal zaken die in 1958 nog niet zo heel erg speelden. En je zult ballen van staal moeten hebben om hiermee dúrven te racen, want dit is wel ff wat anders dan meedoen in de gemiddelde merkencup op Zandvoort of Assen.
dappers zegt
de krengen krijgen HTP, Historic Racing papieren, daarmee kun je op verschillende plekken competitief terecht.
Maar ballen van staal lijkt me sowieso op z’n plek.
ralfast zegt
@RRRobert: ballen van staal en balen van stro. Houwe combinatie om deze te kunnen rijden…
haio zegt
@ralfast: hahahaha
mashell zegt
Ze natuurlijk ook een mooie wagen kunnen kiezen…
Dutchdriftking zegt
Hij is gaaf. Helemaal met die uitlaat zo’n beetje naast je hoofd. Nut heeft het niet, en je koopt het waarschijnlijk pas wanneer je al vijftien andere speeltjes in de garage hebt staan naast je dagelijkse vervoer. Maar fijn is het natuurlijk wel.