De Noah is officieel, maar is ‘ie net zo verslavend als Baking Soda?
Als je nooit naar het nieuws kijkt weet je het misschien niet, maar het gaat volledig mis met de wereld. Mensen zijn verslaafd aan olie, verslaafd aan suiker en gaan naar de Toppers. Als we zo doorgaan zit de apocalyps eraan te komen, zoveel is duidelijk. Gelukkig zijn er nog de bollebozen van de TU/e. Zij hebben een list bedacht om twee van onze zwakheden in een klap te tackelen. Hun nieuwste eco-bolletje genaamd de Noah haalt namelijk het equivalent van één op driehonderd én is gemaakt van suiker, zodat we die niet meer op kunnen eten.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Noah slechts 350 kilogram ging wegen, maar deze doelstelling werd niet gehaald: de Noah weegt (zonder batterijen) namelijk 360 kilogram. Mét batterijen wordt dat 420 kilogram. Dat is uiteraard nog steeds maar ongeveer de helft van wat een conventionele moderne stadsflitser dezer dagen op de weegschaal brengt. Het goede nieuws is dat de beoogde topsnelheid van 100 kilometer per uur is opgetrokken tot 110 kilometer per uur. Vlammen met dat hok!
De Noah is in zekere zin de opvolger van de Lina die de TU/e vorig jaar maakte. Het grootste verschil ten opzichte van zijn voorganger is dat het bindmiddel tussen de vlaspanelen waaruit de auto is opgebouwd nu ook compleet te recyclen is. Dat is namelijk het grote doel van de hele exercitie: een zogeheten ‘circulaire auto’ maken. Er is geen andere rijdende auto die over de hele levensduur een net zo lage milieubelasting heeft als de Noah, ook geen prototype. Om te bewijzen dat het niet slechts om een leuk hobby-projectje gaat wordt de auto binnenkort naar de RDW gebracht om toegelaten te worden tot het wegverkeer.
Omdat we realisten zijn, willen we echter niet suggereren dat de Noah ook op grote schaal gebouwd zal worden. Een oefening in futiliteit dus, deze Noah? Teamlid Cas Verstappen hoopt van niet: als je een autofabrikant bent is het namelijk goed mogelijk dat de Noah naar je toe komt deze zomer. Het team van de TU/e wil autofabrikanten en toeleveranciers namelijk bewust maken van wat er mogelijk is op het gebied van de circulaire auto. Wellicht gaan we in de toekomst indirect dus toch wat terugzien van de Noah. Dat autofabrikanten bezig zijn met dit issue is duidelijk. De constructie die het dashboard van de Alfa Romeo Giulia overeind houdt is bijvoorbeeld al gemaakt van hennepvezels. Nu alleen nog even werken aan die oplossing voor de Toppers, bollebozen.
rvm1200s zegt
Toch doen ze mooie dingen bij de TU/e. Tijdje geleden de elektrische motorfiets waarmee ze een estafette hebben volbracht door Europa, de elektrische formule wagen van de Automotive tak en natuurlijk de successen in de Solar challenges.
Vriend van me is vanwege medewerking aan het formule project van de TU/e en stages binnen het RedBull concern terecht gekomen bij ToroRosso als engineer. Toch beste prestaties!
gregorius zegt
Dit was nog best een lastig artikel voor de vrijdag middag. Van coke naar suiker naar een auto die gemaakt is van suiker. Het is wat.
Jammer dat er niet bij staat wat de TU/e is? Een moderne naam voor de Universiteit van Eindhoven.
Verder ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat deze 16 studenten (ik gok dat dit precies de 6 vrouwelijke studenten zijn die daar studeren) nu iets hebben gevonden wat met bij de afdeling materialen bij BMW, VAG and MB nog niet hebben gevonden.
Verder leuk dat ze het gedaan hebben. Weet alleen niet of de afvaardiging van opleiding ‘Industrial Design’ zal slagen voor dit project.
trustmeiamanengineer zegt
@gregorius: Technische Universiteit Eindhoven, om precies te zijn.
gwnbmw zegt
@gregorius: TU/D=technische universiteit delft
TU/E=technische universiteit eindhoven.
niet zo lastig, toch?
freezzr zegt
Al zat er goud in het dash van een Giulia dan nog hoefde ik ‘m niet
Jansen zegt
@freezzr: en dus?
trustmeiamanengineer zegt
@freezzr: Gelukkig.
gorre zegt
En duw er alle verplichte Europa rommel in zoals abs, esp,airbags,bandendrukcontrole enz en hij weegt ook 900kg !
ablogjunk zegt
@gorre: Gelukkig zijn er ook mensen met een positieve insteek…..
De rest zit nog met vuursteentjes te spelen….
trustmeiamanengineer zegt
Mooi project weer! Ben zelf nog niet helemaal overtuigd van die gerecyclede zooi, want aluminium kun je bijvoorbeeld ook voor bijna 100% recyclen (maar dat kost natuurlijk wel mega veel energie..). Maar als alternatief voor carbon en kunststoffen klinkt het wel goed.
kobus1967 zegt
1 op 300 klinkt mooi maar bij elektrische auto ’s gaat het om range, dus hoever komt hij met de 60kg batterijen en wat kost het om op te laden?
ikleesookoverautos zegt
Bewijst toch dat het beste uit Brabant komt. Net zoals de humor. Hans, Theo, Richard,
Jochen zegt
@ikleesookoverautos: vergeet de wiet, hash, pillen en designer drugs niet
galgootje zegt
@jochen: lol
KEV9 zegt
@jochen: en ..brabo-neger
dirkv zegt
Vroeger had je roest, ben benieuwt na hoeveel regenbuien dit autootje “smelt”.
henk_he zegt
@dirkv: ik denk dat de bollebozen van de TU/e daar wel aan gedacht hebben.
KEV9 zegt
@henk_he: bijgeleverde paraplu
Gulli zegt
@dirkv: Ah komop dat zal toch wel meevallen? Dat ding is niet van suiker!
ioosterbaan zegt
Toppers stoppen vanzelf een keer als ze te oud worden…gewoon natuurlijk laten verlopen….
mashell zegt
Nog altijd geen studierichting industrieel design daar in Eindhoven? Want dit ding is best wel een spuuglelijke Smart ripoff.