Er zijn nog miljoenen aan staatsgeld over.
Je kent inmiddels wel de SEPP, maar wist je ook dat er eenzelfde soort regeling is voor elektrische bedrijfswagens? Ondernemers die een elektrische bedrijfsauto kopen kunnen via de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) aanspraak maken op maximaal 5.000 euro subsidie. We leggen het maar even uit, want (te) weinig ondernemers maken hier gebruik van. Zodoende is er van de begrote 60 miljoen euro nog ruim 16,5 miljoen euro over. Volgens de RAI Vereniging zouden nog ruim 2.000 elektrische bedrijfswagens verkocht kunnen worden met het voordeel van de subsidie.
Geen probleem, kun je denken, dan maken we het restant volgend jaar wel op, maar helaas is dat niet zo gemakkelijk. Volgens de huidige regeling kunnen ondernemers alleen dit jaar nog een zakcentje krijgen. We weten nog niet wat er met het geld gebeurt dat mogelijk overblijft.
De voorzitter van de RAI vereniging, Frits van Bruggen, drukt de beleidsmakers op het hart om de overgebleven geld met subsidie te besteden elektrische bedrijfswagens. ‘Het resterend budget moet worden ingezet voor fiscale stimulering en laadinfrastructuur. Als je als ondernemer investeert in een elektrisch voertuig, moet je deze ook kunnen laden. Het kan toch niet zo zijn dat dit geld verdwijnt in de algemene middelen, terwijl we nu moeten omschakelen op schonere mobiliteit’, voegt Van Bruggen toe.
Waarom ondernemers geen gebruik maken van SEBA
Volgens de RAI Vereniging nemen ondernemers geen EV door het beleid van de hoge heren in Den Haag. ‘Politieke twijfel zorgt ervoor dat ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn, terwijl er middelen zijn om hen te ondersteunen bij de overstap naar schone mobiliteit’, zegt Van Bruggen.
Hij vervolgt: ‘Elke euro van de SEBA-subsidie is bedoeld voor schonere lucht en toekomstbestendige stadsdistributie – niet voor begrotingsgaten. Het kabinet moet nú kiezen voor zero-emissie zonder uitstel zodat het SEBA-budget terechtkomt bij de bakker, de loodgieter en andere ondernemers die financiële steun nodig hebben in de transitie naar schone mobiliteit. Met nog slechts twee maanden om de subsidie aan te vragen, hebben ondernemers nu duidelijkheid nodig van het kabinet.’ Dus Dick, mocht je dit lezen, laat even wat weten. Alvast bedankt!
DeWitteCondor zegt
Je verwacht het niet …
814Diecast zegt
“Volgens de RAI Vereniging nemen ondernemers geen EV door het beleid van de hoge heren in Den Haag.”
Hier zwalkt de RAI Vereniging toch echt zelf ook een heleboel: de ene keer is het dat de investering voor, met name ZZP-ers, te hoog is en dat een elektrobus niet genoeg range en laadvermogen heeft, met daarbij twijfels over de werkbaarheid van laden gedurende een werkdag. De andere keer is het verwijt dat “Den Haag” onduidelijk beleid voert.
Dat de huidige infrastructuur en het aanbod bedrijfswagens niet goed genoeg zijn plus dat het reteduur is, dat lijken me valide punten om door te Dieselen.
Haags beleid zou geen invloed moeten hebben, zolang een EV niet beduidend duurder uitvalt dan Diesel. Immers, die kostprijs wordt nu ook al uitgegeven en doorberekend aan de opdrachtgever. Zelfs marginaal hogere kosten kunnen nog naar de klant, zeker omdat het om branchebreede verhogingen gaat.
Wel of geen wegenbelasting, stroom net zo duur als tanken, het zou geen reden moeten zijn.
De markt is nog niet klaar voor EV-ZZP, benoem dat dan ook consistent zo.
harrie zegt
Is en kan toch gewoon allebei waar zijn. De ene is de boodschap richting fabrikanten, de ander richting de overheid.
.
Kosten, en dan total cost of ownership is utieraard wel belangrijk. Als een EV busje rijden significant duurder is dan dieselen en je concurrenten blijven dieselen, kan je wel blijven doorberekenen ben je te duur en raak je je klanten kwijt.
waterisnat zegt
Mooi hoe het woordje “schone mobiliteit” er in gewassen wordt. No gaslighting at all here. No no.
audirs3 zegt
@waterisnat er komt anders geen roet of stikstof uit de uitlaat van een EV. En ja misschien wel wat fijnstof van de banden, maar als je op dat soort slakken zout gaat leggen dan mogen we ook niet meer fietsen of wandelen met rubber zolen…
814Diecast zegt
“Centralisatie van uitstoot”
mashell zegt
Yep. Dus niet alleen veel efficiënter in energieopwekking maar centraal zijn ook nog eens veel beter de uitlaatgassen te reinigen. En dan kan de stroom ook nog vandaag uit aardgas komen en morgen uit windenergie, dat gaat je met diesel niet lukken, dat komt de ene dag uit Saudi Arabië en morgen uit Iran, allebei k*t landen waar we geen zaken mee zouden moeten willen doen.
Robert zegt
…Wel ‘wat fijnstof’?
Bandenslijtage is een van de grootste bijdragers aan de jaarlijkse hoeveelheid fijnstof (en microplastics!) die in ons land jaarlijks neerdaalt.
Meer on topic: de Nederlandse ondernemers hebben tien jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op de aanvang van de zero-emissie zones in de 14 steden (en dat zal groeien in aantal, verwacht ik) die dat per 2025 gaan invoeren. Ik denk dan ook dat de ondernemers die wel bewust kozen voor een elektrisch bedrijfsvoertuig, dat al lang hebben gedaan. De overige ondernemers focussen zich veel meer op de aangekondigde BPM heffing, en gokken wellicht op een uitstel van de maatregel.
audirs3 zegt
Bijna driekwart van het budget is al op.
Autoblog: “niemand is geïnteresseerd!!!1!”
reactief zegt
En dat is 10 van de 12 maanden, dus als je de cijfers doorzet is het straks nagenoeg op. Perfect ingeschat dus, want zo heeft niemand naast de pot gepist straks en is het mooi uitgespreid over het jaar.
814Diecast zegt
Het zou beide waar kunnen zijn, maar dat is het niet. EV rijden is/wordt niet duurder dan een dieselbus.
Elke Nederlander hoopt financieel slim te zijn en met gemeenschapsgeld goedkoper uit te zijn, met hetzelfde inkomen/omzet. Nu dat feest niet doorgaat en EV geen enkel voordeel blijkt te hebben, is de lol er af.
marcomanta zegt
Alsof de ZZP even 20 ruggen of meer heeft liggen voor een EV busje, die tokkelt fijn door met de Transporter of Sprinter.
Dutchdriftking zegt
Als de nieuwe elektrisch bus IPV 100.000 euro ‘slechts’ 95.000 euro kost dan heeft die subsidie ook weinig nut toch?
Flutterbear zegt
Als we het maximum gewicht nou even verhogen naar 4250 (maar dan geen ongeremde aanhanger meer) dan wil ik wel een elektrische pickup met 6 zitplaatsen hoor! Kom maar op met die subsidie.
monsieurleloure zegt
Bussie ingeruild voor een dieselbeuker op geel kenteken.
313 pk 6 cilinder diesel automaat, beter wordt het niet (-;
Ze doen maar andere leuke dingen met die 5000 euro….