Fransen zijn stronteigenwijs. Nederlanders zijn dat ook. Als je dat combineert is dit het resultaat.
We hebben het vaak over; auto’s lijken allemaal zo op elkaar. Het is allemaal eenheidsworst en het is allemaal niet origineel meer. Allereerst: dat is niet waar. Zelfs tegenwoordig zijn er voldoende voorbeelden te vinden van bijzonder leuke auto’s. In 2003 was dat zo en in 1989 was dat ook het geval. Elk jaar heeft zijn eigen puristen. Uiteraard zijn deze jaartallen niet willekeurig gekozen. Het zijn namelijk de jaartallen dat er wel degelijk wat te kiezen viel.
De wat oudere lezers kunnen zich wellicht de AutoRai van 1989 nog voor de geest halen. Het was zowaar een thuiswedstrijd, want een Nederlands automerk deed zijn intrede: Kick Design. Onder leiding van Erik Spronk beleefde de Max Roadster zijn werelddebuut. In basis was het een Citroen AX onderstel plus aandrijflijn. Daar bouwde Kick Design dan zijn eigen kunstige koetswerk overheen. Opvallend waren de diep in de carrosserie liggende koplampen en de achterlichten die van de Peugeot 405 kwamen. Het meest bijzondere aan de auto was zijn dakconstructie. Je kon er een coupe van maken, een targa, een cabriolet en zelfs een pickup! Alles dankzij de versatiliteit van kunstof.
De Max Roadster kreeg best aardige reviews en stak voor een kleinserie nog eens best goed in elkaar ook. Het nadeel was dat de auto te duur was om te produceren, ondanks de nieuwprijs van meer dan een halve ton in guldens. De Max Roadster was wellicht zijn tijd een beetje vooruit. Later in de jaren ’90 kwam de hele betaalbare rosdster-cabrio trend op gang. Zo mochten we bijvoorbeeld de Mega Tjaffer verwelkomen.
Dankzij meest onmogelijke typenaam zou je denken dat deze auto alleen leverbaar was in Duckstad, maar niets was minder waar. Zelfs in Nederland kon je deze door Aixam gebouwde auto krijgen. Qua concept lag de auto dichtbij de Max Roadster: een Citroen AX chassis en aandrijflijn met kunststof delen erboven op. De Tjaffer was een veel groter succes dan de Roadster. De Tjaffer was gespeend van sportiviteit, een stukje praktischer dan de Max Roadster en vooral heel erg veel goedkoper. Het scheelde ongeveer de helft waardoor de Tjaffer bijna 10 keer beter verkocht dan de Max Roadster. En vaker gespot.
Ondanks dat beide auto’s Citroens waren, had Citroen er zelf niet veel mee te maken. Ze leverden enkel het kale chassis van een Citroen AX met diens motor en transmissie. Eigenlijk was dat wel raar, want met de Mehari was Citroen zo’n beetje de uitvinder van de toegankelijke en charmante cabriolet. Maar als er zelfs buitenstaande fabrikanten dit idee hebben, waarom zou Citroen dan niet zelf wat maken?
Zoals vermeld was de betaalbare cabrio in de jaren ’90 bezig aan een opmars. De Mazda MX-5, MG F en BMW Z3 bleken zeer populair. Ook relatief eenvoudige cabrio’s op basis van de Renault Megane en Peugeot 306 waren erg in trek. Citroen besloot op de markt in te springen. Het merk had in die jaren een vrij conventionele modellijn met modellen als de Saxo, ZX (later Xsara), Xantia en de Evasion. Dit terwijl Renault telkens meer het excentriekere merk leek te worden. In 1998 liet Citroen met de C3 Air Concept (afbeelding boven) zien dat ze nog steeds compacte en eigenwijze auto’s konden ontwerpen.
De auto kreeg in 1999 een vervolg in de vorm van de Pluriel Concept (afbeelding boven). Rond diezelfde periode waren de ogen meer gericht op de 206 CC. Citroen had dezelfde dakcontractie kunnen zetten op een C3 en er was een Citroen C3 CC, gelukkig waren ze bij Citroen lekker eigenwijs en werd het Pluriel ontwerp doorgezet en uitontwikkeld. Deze kwam in de lente van 2003 op de Nederlandse markt.
Hoofdattractie van de Pluriel was natuurlijk de dakconstructie. De Pluriel was namelijk vijf auto’s in één. In eerste instantie was het gewoon een driedeurs hatchback met voldoende ruimte op de achterbank en een bruikbare bagageruimte. Auto nummer twee was een hatchback met een enorm dakraam, net zoals de eend en 500 dat ook hadden. Auto nummer drie is een soort bijna-cabriolet: het dak kon nog verder open, het raamstuk kon je in de kofferbak wegklappen. De vierde variant was de volledige cabriolet door de bogen te verwijderen. De laatste mogelijkheid was een pickup, wat een combinatie was van een cabrio met de achterbank naar beneden voor een volledig vlakke laadvloer. Geinig weetje: de door Inalfa geproduceerde dakconstructie werd ontworpen door Erik Spronk.
Motorisch was de auto niet heel erg bijzonder. Je kon kiezen uit twee benzinemotoren: een 1.4 met 75 pk en een 1.6 met 110 stuks. Die laatste werd standaard geleverd met het zeldzaam slechte SensoDrive systeem van Citroen. In andere landen was de Citroen C3 Pluriel ook leverbaar met een 70 pk sterke 1.4 HDi dieselmotor.
De Citroen C3 Pluriel werd door de pers eigenlijk compleet afgefakkeld. TopGear Magazine kwam met de hilarische vergelijking dat de C3 Pluriel zo praktisch was als een theepot van chocolade. Haha. Diverse media bekritiseerden de matige prestaties, het overmatige overhellen, de flexibiliteit van de carrosserie en het enorm gecompliceerde daksysteem.
Dat maakt de consument niet zo heel erg veel uit. De auto was in bepaalde kringen vrij populair. Met name in de mediterraanse landen was het een bescheiden hitje. In de jaren dat de C3 Pluriel in productie was, werd de auto door Citroen voorzien van bijzondere uitvoeringen, waarvan de ene (Cote d’Azur) gepaster was dan de andere (Dolce & Gabbana). In 2008 werd de C3 Pluriel gefacelift. Tevens kwam toen de ‘Charleston’-uitvoering op de markt, die verwees naar de beroemde 2CV Charleston.
De Citroen C3 Pluriel bleef in productie tot 2010. Veel in 2003 geïntroduceerde, betaalbare roadsters zoals de Ford StreetKa, Smart Roadster, Nissan Micra en Mitsubishi Colt waren toen al jarenlang uit productie. De Citroen C3 Pluriel was voor een kleine, maar specifieke doelgroep de ultieme auto. In de 7 jaar tijd zijn er 109.682 van geproduceerd.
Het was de ideale auto voor de bewoners aan de eerder genoemde Cote d’Azur. Dan is het weer goed genoeg om die bogen eraf te halen. De voorruit staat ver naar voren, dus je hebt een waanzinnig cabriogevoel. Daarbij is de auto compact en redelijk overzichtelijk, je kan een Pluriel overal parkeren. Je kan hem gewoon open laten staan, want hey: het is gewoon een Citroen C3.
Om dezelfde reden kon je hem door de kleine straatjes van oude Franse steden jagen: schade is geen enkel probleem. Daarom moet je ook de standaarduitvoering hebben, daaraan kan nog minder kapot. Airco? Waarom zou je, je hebt de dakbogen toch thuis liggen. De 1.4 motor is meer dan voldoende, met 75 pk kun je voldoende schade aanrichten. De Citroen C3 Pluriel was geen briljante auto op alle vlakken, ondanks de geboden versatiliteit. Zie de C3 Pluriel als een paar teenslippers. Daarmee ga je ook niet naar Zuid-Frankrijk rijden vanuit Nederland. Maar eenmaal in Zuid-Frankrijk is het wellicht het fijnste schoeisel denkbaar.
benvan zegt
Ik kan er niet aan doen, ik snap het niet, ik haat er mezelf voor.
Ik vind het zo een ontzettend leuk ding.
Robert zegt
@benvan: misschien moeten we de overige reacties hier even afwachten, maar wie weet kunnen we er mogelijk wel een zelfhulpgroep voor oprichten, want ik heb dezelfde gedachtes over deze auto.
detroitv8 zegt
@RRRobert: mijn moeder heeft zo’n wagentje gereden. Ik ben sinds 2004 met het Pluriel virus besmet.
benvan zegt
@RRRobert: ik ken zo een zelfhulpgroep voor de Multipla, misschien kunnen we met hun een lokaal delen ?
mikje90 zegt
@benvan: dat heet smaak. Schaam je je er al niet voor!!!.
kleintje zegt
@benvan: precies dat heb ik ook?
johnhert zegt
@benvan: Koop er gewoon één, dan ben je snel genezen.
Edge zegt
Geweldig ding, die C3 Pluriel. Tuurlijk, het is nogal een dameskarretje, maar ik heb altijd wel waardering voor auto’s die vernieuwend of anders zijn
Arnoud zegt
@edge:
I like people who don’t need everyone to like them.
ikleesookoverautos zegt
Toevallig laatst nog die review van Jeremy Clarkson over de Pluriel gekeken, erg vermakelijk.
Citrofieleviltwin zegt
Toen de dakconstructie van mijn schoonmoeder haar Pluriel het begaf en het nadien hard begon te regenen was ik er op slag zot van. Op de Pluriel weliswaar.
E34M5Touring zegt
Ze blonken in 2 dingen echt uit, storing na storing in het dak en lekken. Heb er een aantal verkocht. Altijd gezeik. Vooral lekkage en de daarbij behorende kwaaltjes was echt een dingetje. Niks voor mij.
henk_he zegt
Had je hier geen garagebox bij nodig om al die onderdelen van dak te bewaren wanneer je open wilde rijden?
tenaci zegt
@henk_he: en om hem überhaupt droog te houden. Kennissen hadden er een. Je kreeg altijd water binnen, in welke configuratie dan ook. Garagebox is dus inderdaad een vereiste. En alleen rijden als het droog is. Dan kun je trouwens die hele dakconstructie ook wel wegflikkeren. Scheelt weer ruimte en gewicht.
rufctr01 zegt
Je zag ze nog amper rijden, maar hier in Sneek zie ik de Pluriel weer regelmatig op de weg….
hplh zegt
@rufctr01: zo blijkt maar weer dat sneek achtergebleven gebied is.
Hebben ze daar al lang auto’s?
alloallo zegt
Die groene is prächtig
Hupke zegt
Een vriendin van m’n moeder had er zo eentje. Beeld je het type in een bijna seniele vrouw van 60 die zich te oud voelt voor ‘zo nen grote oto’, kinderen die in het stad wonen waar geen parking is en kleinkinderen die af en toe ontvoerd moeten worden voor wat frisse lucht. Ideale auto voor zo’n mens eigenlijk.
Voor mij is het niets maar kan er wel respect voor opbrengen. Dat het ding lekt en storingen heeft. Suprise het is een goedkope cabrio die te complex is voor z’n prijs… moet je mee leren leven.
kniesoor zegt
Ken twee – uiteraard – dames, die er één gehad hebben. De ene een nieuwe, de andere een jonggebruikte tweedehands. Beide dra-ma-tisch slechte auto’s, een lithanie van storingen, lekkages e.d. De eerst – de nieuwe dus – is er heel snel uitgegaan, dame twee heeft met haar tweedehandsje meer doorzetting getoond. Maar uiteindelijk ook de handdoek gegooid. En ramp op wielen, zo’n ding, niet kopen dus.
tenaci zegt
@amghans: lithanie, mooi! Hou ik van, beetje chique woorden.
torsen zegt
Moet altijd aan Clarkson denken bij de Pluriel.
https://youtu.be/1CeSGqzSFHY
desjonnies zegt
Nooit over nagedacht.
Omdat ik het nooit iets vond, je moet volgens mij een ANWB cursus zelfsleutelen moeten volgen om die hele meuk eraf te krijgen.
En weescht eerlijk,voor minder kocht je de mooiste Mehari, waar alles in de wereld der 2CV’s nieuw en verbeterd voor te koop is; ik noem het gegalvaniseerde chassis,en je rijdt in een auto die wel de charme heeft en qua waarde niet zal devalueren.
Wilt u iets originelers? De Renault Rodeo’s gebaseerd op de 4 en de 6, iedereen zal zich afvragen waarin u zich voortbeweegt.
rufctr01 zegt
@desjonnies: valt wel mee. Mijn schoonouders hebben er eentje en zelfs die krijgen het voor elkaar.
fettasedano zegt
Heb bij citroën dealert gewerkt wat een gruwel dat model. Afblijven en doorlopen graag. Weet nog dat bij introductiedag bij citroën nederland gingen ze het dak demonstreren op een podium in een volle zaal. Dat dak ging dus niet open was al defect. Er zit boven de achterklep een schakelaar die geïntegreerd zit in een lijst ( om het dak te bedienen). Die schakelaar scheurt open , dan moet je dus een heel groot paneel vervangen dat dik in een soort ruitenkit zit ! Een groot drama.
Paar keer aan eigenaren dakcasette moeten verkopen 2800 euro . Leuk karretje joh! En dan heb ik het nog niet gehad over het schakelen van de robotbak . Of beter gezegd het niet schakelen ervan. Toegegeven het is een aardige auto om te zien . Om toch positief te eindigen. Sorry moest het kwijt.
koentje0 zegt
Na het lezen van het uitstekende artikel en de comments wil ik er heel stiekem nog altijd eentje hebben, ik snap zelf ook niet waarom. Het is wel een gegeven dat als je nu een goede koopt dat hij over 10 jaar meer waard is…
moveyourmind zegt
Erg leuke auto die Pluriel, echt zo’n auto waar je vrolijk van wordt als je hem ziet.
Maar jammer dat ze voor zo’n onmogelijke dakconstructie hebben gekozen. Een simpel vouwdak als de 2CV, al dan niet electrisch, dat was net zo leuk geweest, en had de Pluriel veel goedkoper gemaakt. Én vaste dakbogen hadden ook bijgedragen aan de stijfheid van de koets.
Met de afneembare dakbogen heb je dan wel een echte cabrio, maar je moet thuis kiezen of je cabrio wil rijden, en eenmaal ver weg van huis is het toch wel behelpen als het begint te regenen.
Trouwens gaaf om weer eens iets over de Max Roadster te lezen. Wat een ontzettend gaaf ding vond ik het toen.
escher93 zegt
Mijn allereerste auto, waarvan ik na 8 jaar nog steeds geen afscheid van kan nelen. Sterker nog: ik heb in juni nog een tweede exemplaar aangeschaft! Niet de meest praktische cabrio, maar wel een superleuk model.
Kent inmiddels een redelijke schare fans die jaarlijks een tourrit organiseert in het laatste weekend van september!
goodolddays zegt
@escher93: letterlijk de meest vreschrikelijke auto die er bestaat, paar keer in gereden. Het stuur is op het dashboard aanwezig maar schijnt geen enkele functie te hebben althans kan niet voelen of de wielen ook echt van richting versnderen. De stoelen zijn zo plat en vorm loos, dat je bij iets te agressief parkeren al van je stoel glijd. Het interieur geeft over het algemeen sowieso de indruk dat die door een stel chinezen met syndroom van down in elkaar geschroeft is. En dan stap je uit, kijk je om en zie je de mislukkeling staan. Wat een verschrikkelijk hok, en daar heb jij er dan 2 van…
tenaci zegt
@goodolddays: ah joh, laat em toch. Ik heb een Daf 66, dat begrijpen sommigen ook niet. Elke gek z’n gebrek!
goodolddays zegt
@tenaci: prima snap ik best, maar gebreken van een daf 66 kun je nog in de tijdsgeest plaatsen. De C3 pluriel is volledig mislukt. Je mag jezelf geen autoliefhebber noemen als je een C3p mooi of leuk vindt. Echt een van de weinige auto’s waar ik een hekel aan heb maar wacht maar tot je er 1 gereden hebt. Koop dan in godsnaam een 206cc.
kniesoor zegt
@escher93: maar even onder ons gezegd en gezwegen : word je ook niet helemaal tureluurs van de problemen, die die dingen – naar het schijnt allemaal – onophoudelijk geven ?
escher93 zegt
@amghans: dat valt eigenlijk best wel mee. Ok, het dak van het exemplaar dat ik het langste heb, is een paar jaar geleden volledig gereviseerd. Maar daarvoor bestaan inmiddels specialisten die deze werken voor een beduidend lager tarief en met meer kennis van zaken dan de gemiddelde Citroën-dealer uitvoeren.
De verhalen over lekkages kan ik niet bijtreden. Komt mss omdat ik twee Phase 2s heb, waarbij er een aantal modificaties aan het dak werden doorgevoerd. Ook oudere exemplaren konden hiervoor via een terugroepacties naar de dealer.
cappie zegt
Je ziet ze heel weinig rijden en kosten op internet geen drol meer .
rob5nismo zegt
De meest universele en tegelijkertijd de meest nutteloze auto ooit
mashell zegt
Pluriel is toch frans voor “pleur op”. Ik kon ze niet waarderen en de rijstijl van Pluriel rijders nog minder.
allesmetturbo zegt
Weer een leuk geschreven artikel
fmgarcia zegt
geen foto van het interieur, beetje jammer. kicke karretje
fvanrijt zegt
Ik ben ook zo’n gek. In 2004 een mooie blauwe 1.6Sensodrive en ruim 10 jaar later met pijn afscheid genomen en eigenlijk nooit problemen gehad met de auto. Inderdaad de automaat was wel wennen, maar als je je eenmaal aan overgeeft valt het best mee. Vier jaar later kreeg ik zoveel spijt van het feit dat we hem hebben weggedaan dat ik er weer een heb gekocht. Ik gewoon de auto met de laagste KM stand en lederen bekleding aangeschaft die ik op de occassionmarkt kon vinden. Was voor een 2e hands Pluriel niet goedkoop, maar met slechts 25.000 op de teller gaat ie vast nog lang mee. En deze zomer was al ideaal voor een flink aantal weken met de dakbogen gewoon thuis achtergelaten in de garage.
ruud2 zegt
even over de Max Roadster, je vind hem mooi of spuug lelijk…totdat je erin gereden hebt.
van de 17 geproduceerde is er 1 in mijn bezit.
meer te lezen op http://www.axclub.net
croissant zegt
ik zeg altijd maar zo zorg goed voor je auto en hij zorgt voor jou heb ook een pluriel van 2008 lekt niet dak doet het uitstekend gewoon gebruiken waar voor die gemaakt is het is een leuk vervoer middel heb door de jaren heen alle merken gereden en overal mankeert wel wat aan