Met slechte en onveilige auto’s hebben we tenminste nog auto’s in de toekomst. Of gaan we gewoon lekker op de elektrische bakfiets?
We steken deze zondag lekker van wal. Het zit ondergetekende namelijk heel erg dwars dat het A-segment aan het uitsterven is. Het A-segment is de kleinste klasse in het automobile spectrum. De goedkoopste auto’s zijn bijna zonder uitrusting een B-segmenter, alhoewel de Dacia Sandero zich vaak ook in dergelijke weet te nestelen.
In Europa moten auto’s telkens veiliger en schoner worden en dat is op zich een goede ontwikkeling. De eisen zijn echter dermate streng, dat het voor Aziatische fabrikanten nauwelijks zin heeft om auto’s voor deze markt te leveren. Het merk Daihatsu bestaat niet eens meer in Europa. Items als ESP, (aansluiting voor ) alcoholslot, George Orwells 1984-computer (datarecorder, ja, echt), parkeerpieper achter, rijstrook-assistent en een waarschuwingssysteem voor als de bestuurder in slaap valt zijn verplicht voor nieuwe auto’s. Tel daarbij de stringente emissie-eisen.
Ook daar hebben we niets op tegen, maar ze zijn dermate vreemd gekozen dat je alleen aan de eisen voldoet als je het (in theorie) kunt combineren met een elektromotor. En dat maakt een auto duurder en zwaarder.
Maruti Suzuki Tour H1 Ideale instapper
De niet direct gekozen volksvertegenwoordigers zijn het er allemaal over eens, maar zitten ze er niet gewoon een beetje naast? Daar moesten wij aan denken bij het zien van de plaatjes van deze Maruti Suzuki Tour H1. Deze hebben we ook jarenlang in Nederland gehad als Suzuki Alto. Nee, het is geen sexy product en @wouter komt hiervoor zijn bed niet uit. Maar, het is de perfecte basale auto.
Dit is de ideale instapper. Een klein motortje, vijf zitplaatsen, een kofferbak, een stuurwiel en een setje ruitenwissers. Verder heb je toch niets nodig? Vroeger gingen onze opa’s en oma’s met drie kinderen in een Fiat 500 of Volkswagen Kever op vakantie. Dan moet het met deze Maruti Suzuki Tour H1 goed komen, toch?
Het apparaat is supersimpel en daardoor heel erg licht. Het kleine motortje kan 1 op 24,6 lopen (34,46 km/kg als je op CNG rijdt). Deze H1-uitvoering is nog eenvoudiger met steelies (10 inch!) en zwarte bumpers. Nee, niet hoogglans zwart, gewoon lekker ongespoten. Als je er in gaat zitten, zal je opvallen dat het niet luxe is. Zo heeft deze H1 géén infotainmentsysteem. Maar ja, een beetje smartphone is meer dan afdoende. Er is wel een digitaal instrumentarium!
Wat kost dat dan?
De motor van de Maruti Suzuki Tour H1 is een 1.0 driecilinder zonder turbo, die 67 pk en 89 Nm levert. Schakelen doe je uitsluitend met een vijfbak. De prijs van al dit moois? 5.361,45 euro! Natuurlijk moet je wat verschepen en komen er nog lokale belastingen over. Als dit voor 10-13 mille in de Nederlandse prijslijsten zou komen te staan, was het een enorm hit. Dat was het vroeger ook, want jarenlang was de Suzuki Alto de goedkoopste auto die je kon rijden.
Daarom oprecht aan jullie de vraag? Moeten deze (relatief) slechte en onveilige auto’s terugkomen? We krijgen nu een complete generatie die geen eerste auto kan kopen (nieuw of gebruikt) omdat het hele segment bijna weg is. Je wordt nu automatisch naar een duurdere auto verwezen. Dus moeten we dit soort auto’s als de Maruti Suzuki Tour H1 verwelkomen? Laat het weten, in de comments!
Via: Carscoops
godfather zegt
Eens! Tijd voor actie….
Edge zegt
Wacht, voorbereiding voor een alcoholslot is verplicht? Dat vind ik echt debiel. Dingen als ABS, ESP en crashveiligheid kun je altijd nodig hebben, hoe goed je zelf ook kunt rijden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, en je kunt ook ergens bij betrokken raken zonder dat je er zelf schuld aan hebt.
Maar voorbereiding voor een alcoholslot vind ik achterlijk. Met alcohol achter het stuur kruipen is een bewuste keuze. Als je debiel genoeg bent om met alcohol achter het stuur te kruipen, mag je daar de volle consequenties van dragen inclusief de kosten van het plaatsen van een alcholslot. Ik vind het onbegrijpelijk dat fabrikanten en bestuurders dat soort idioten moeten “helpen” door voorbereidingen voor een alcholslot te treffen en daaraan mee te betalen.
Hubert zegt
Hetzelfde geldt voor signaal van gordel niet om.
Betalen we ook allemaal aan mee.
a110 zegt
Helemaal mee eens! En waarom zijn parkeerpiepers achter eigenlijk verplicht?
Richmond zegt
Nier wettelijk, maar de consument eist het.
kav79 zegt
Helemaal mee eens. Auto rijden moet voor iedereen betaalbaar blijven
pomoek zegt
Als je een auto als deze weer terug wil hebben op de nl wegen dan kan dat op 2 verschillende manieren: of je verlaagt de eisen voor alle auto’s of je creëert een aparte voertuigcategorie. Dat eerste lijkt mij niet de bedoeling, en bij de 2e optie zie ik ook nog wel wat beren op de weg. Aangezien zo’n klein autotje niet zo veilig is als andere auto’s is de vraag of deze nog wel op de snelweg mag rijden bijvoorbeeld. Misschien moet je de snelheid wel begrenzen? Tot 100km/h bijvoorbeeld? Dan hebben de andere weggebruikers wel weer met een nieuw type verkeersdeelnemer te maken die minder vlot door het verkeer gaat wat weer gevaarlijke situaties kan opleveren.
Ik ben niet enthousiast.
sizedoesmatter zegt
Een snelwegban om veiligheid? De snelwegen zijn véél minder gevaarlijk dan de provinciale wegen waar je tegenliggers kan ‘treffen’.
Breng de budget-A-segmenter terug!
Voor dus.
sizedoesmatter zegt
Deze auto’s zijn misschien niet zo veilig voor de inzittenden, maar veel minder gevaarlijk als-ie achterop klapt dan een twee ton zware EV….
dalondo zegt
Yep, moet terug komen, mijn eerste was een Fiat 126 van ’85. Motor achter, aandrijving achter, 600kg, 23pk. Wat een fun!
cdlop01 zegt
Vind zo’n basale auto ook gewoon leuk, tenminste nog idee met auto rijden bezig te zijn… . Gooi er een tweeral airbags in en Abs, klaar. Deze wagentjes zijn ook erg eenvoudig, licht en wellicht tegenstrijdig, oer en oerdegelijk gebouwd. Niets mis mee.
techniekmeneer zegt
Ze willen mensen gewoon uit de auto hebben. Dat kunnen ze realiseren door extreem strenge veiligheids en milieu eisen bij nieuwe auto’s, waardoor ze onnodig duur worden. Té duur voor een steeds grotere groep mensen.
Frankypanky zegt
Totdat een hele grote groep mensen niet meer gaat werken.
Want?
Ze kunnen niet naar hun werk. Of worden het zat om te betalen om te ‘mogen’ werken. De vrachtwagenchauffeur, buschauffeur, verpleegkundige, en meer beroepen met een wisselend rooster/aanvangsttijd.
En dan reageert de politiek natuurlijk weer “geschokt” …
potver7 zegt
Mijn verwachting is dat er vanzelf weer een stroming komt richting kleine(re) auto’s. Fabrikanten zijn nu als een dolle aan het investeren in elektrische aandrijfsystemen en bijbehorende platforms, waardoor de minder winstgevende modellen het veld moeten ruimen.
Zodra al dat stof is neergedaald komen er vanzelf fabrikanten die met een EV de onderkant van de markt gaan bestormen. Dacia is nu een beetje te vroeg met de Spring, maar uiteindelijk gaat zo’n model (of nog een stuk kleiner) wél zo succesvol worden dat de concurrentie volgt.
z3cabby zegt
Hier kan je best weleens gelijk in hebben. Tot die tijd moet iedereen maar voor 5K een dikke Brekr kopen om op het werk te komen. Worden gelijk ook de files weer een stukje korter.
Robert zegt
Ik denk dat dit weinig kans van slagen heeft. Toen Dacia ruim een decennium geleden met de eerste Logan op de markt kwam, kon je de instapper daarvan voor ruim minder dan 10 mille kopen. En wat deden de meeste klanten? Die kochten massal de luxere versies met airco, lichtmetalen velgen en elektrische raambediening, ondanks dat deze dubbel zo duur was.
ouwedibbes83 zegt
Maar wss nog steeds de goedkoopste nieuwe auto met airco, LM velgen en elektrische raambediening ;)
mjpamsterdam zegt
Laat maar komen dat ding ! Lijkt me helemaal geen slecht runabout.
marcomanta zegt
Nou Groen Links liefhebbers, pak je kans, flinke subsidies erbij en massaal hier naar toe halen, oh nee wacht, ze zijn te zuinig en te licht.
driver79 zegt
Die slechte kleine auto’s zijn er al. Zie al die stadsmobielen.
cossiekiller zegt
Black pack, shadow line en chrome delete… Die witte gaat wat extra kosten !!