Vanaf volgend jaar zijn grootschalige testen met autonome voertuigen in Nederland mogelijk. Minister Schultz gaat de ontheffingsregels hiervoor aanpassen, waardoor de RDW bevoegd wordt deze voor testritten uit te schrijven.
Indien het vandaag ingediende voorstel niet op bezwaren stuit, en begin volgend jaar door de beide Kamers der Staten-Generaal komt, ligt de weg open voor geïnteresseerde partijen om ons wegdek als proeftuin voor autonome systemen te gebruiken. Deze ontwkkeling komt niet uit de lucht vallen, Schultz is al langer actief bezig om van Nederland een voortrekkersland in de autonome revolutie te maken.
Momenteel wordt er nog kleinschalig getest, op de A270 in het zuiden des lands, per 2015 kan de schaal als alles goed loopt vergroot worden. Schultz:
“De ontwikkelingen van de zelfrijdende voertuigen gaan snel. Als je de nieuwe technieken in sommige auto’s ziet dan kun je zeggen dat de transitiefase al begonnen is. Nederland is de ideale proeftuin voor grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen. We hebben met onze kennisinstellingen en de automotive-sector veel kennis in huis en een goede infrastructuur om proeven met zelfrijdende voertuigen te faciliteren.”
Vooral vrachtverkeer
In eerste aanleg lijkt er vooral vanuit de transportsector interesse te zijn voor het rijden in treintjes. Uiteraard leent het veel homogenere vrachtverkeer zich hier wat makkelijker voor dan het meer diverse personenwagenpark. TNO wil in samenwerking met onder andere DAF, havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland (dat dit najaar samen met Scania een demonstratie van zelfrijdende vrachtwagens geeft) komend voorjaar starten met proeven waarbij vrachtwagens virtueel in een treintje gaan rijden.
Daarnaast verkennen de provincie Gelderland en de Wageningen UR momenteel de mogelijkheden voor testen in 2015 met zelfsturende auto’s tussen Ede en Wageningen. Toyota, tot slot, heeft zich met onder meer de TU Delft, en TNO verenigd in het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI), dat tests in 2016 plant.
gregorius zegt
Lekker, treintje van 8 vrachtwagens achter elkaar; kan je van je leven niet meer in en uitvoegen.
autogedrocht zegt
@gregorius: of er word gedetecteerd dat je wil afslaan en de vrachtwaggel geeft je automatisch ruimte.
Glas is halfvol, ……
gregorius zegt
@autogedrocht: oh, dat lijkt me heerlijk. Aan de achterkant van vrachtwaggel 1 rijden, knipperlicht uit, nummer 2 tot 8 automatisch in de remmen…. en dan op t gas en weer doorrijden.
En ‘mogen’ nummer 2 – 8 dan weer 83 rijden om weer een trein te vormen?
En wat doen we met onze Poolse, Slowaakse en Roemeense vrienden, die ver van huis in hun truck in Nederland dingetjes komen brengen en dan vervolgens lekker 8 vrachtwagens met 90 in te gaan halen, omdat ze door heel Europa met 90 – 100 rijden?
saikol zegt
@autogedrocht: glas is halfvol ja, maar wat denk je bij ongelukken waar een mens beger in kan schatten wat er gedaan moet worden (denk aan de kettingbotsing in zeeland vorige maand)
autogedrocht zegt
@saikol: als de mens beter ingeschat had, was er geen ongeluk gebeurd?
Begrijp me goed, ik ben niet per definitie voor al die systemen, maar daarom is het toch goed dat ze gaan testen? Dat is beter dan bij voorhand alles afserveren.
laatste-man zegt
Ik begrijp alleen niet dat ze er klassieke vrachtwagens van willen maken. Waarom geen ‘skateboard’ waarop juist één container kan staan?
tupperware zegt
@laatste-man:
Dat was het plan van de transportsector voor wat nu de Betuwelijn is.
Hun plan was een apart traject van Rotterdam naar het achterland om daar onbemande shuttles op te laten rijden.
Prima plan, maar de domboos in 070 besloten anders..
drime zegt
@laatste-man: Omdat je dan een hele nieuwe vrachtwagen moet ontwikkelen. Het is in deze fase interessanter/goedkoper (het is een test) om dit met bestaande voertuigen te doen (dan kan er ook iemand mee-kijken). Als de software/sensoren goed werken kan je de stap naar zo’n skateboard maken.
De (lange-afstand) vrachtwagen-chauffeurs zullen hier alleen niet blij mee zijn, met een pool is het al lastig concurreren maar maar met een computer wordt het onmogelijk daar zo’n vrachtwagen goedkoper geproduceerd zal kunnen worden, minder brandstof zal verbruiken, geen pauzes hoeft te nemen en nooit zal staken. Voor ons als consumenten wel positief, goederen zullen alleen maar goedkoper en sneller geleverd worden :)
trustmeiamanengineer zegt
Mooi, goed bezig mevrouw Schultz. Nederland moet het van de innovatie en techniek hebben. Nu hopen dat deze mogelijkheden meer fabrikanten/bedrijven aantrekken om hier in Nederland hun onderzoek te gaan (laten) doen. Hoef ik ook niet meer naar het buitenland te vluchten om een leuke baan te vinden.
desjonnies zegt
@trustmeiamanengineer:
Nederland heeft de afgelopen 30 -40 jaar willens en wetens de maak industrie de nek omgedraaid en nu, nu is het gewoon te laat.
trustmeiamanengineer zegt
@desjonnies: Het beleid is inderdaad niet denderend geweest, maar het is zeer zeker niet te laat. Er zijn nog zo veel zeer hightech bedrijven in Nederland die vaak ook nog de wereldmarkt domineren. Alleen weet het ‘grote publiek’ daar helaas vaak niks van af.
Bovendien behoort ons onderwijs (nog steeds) tot de wereldtop.
tupperware zegt
@trustmeiamanengineer:
Pssst, hij heeft het over de MAAK industrie, niet over de bedenk industrie.
Wat hier bedacht wordt, wordt hier zelden gemaakt..
drime zegt
@tupperware: De maak industrie komt wel weer terug, maar dan in de vorm van robots/automatisering..
trustmeiamanengineer zegt
@tupperware: Ben ik het ook niet mee eens. Misschien dat de maakindustrie zoals vroeger inderdaad vervangen is door technisch hoogwaardigere producten. Echter wordt er nog zeer veel gewoon geproduceerd in Nederland.
ASML bouwt alles zelf hier, DAF ook, we hebben zelfs een auto fabriek, VDL meerdere fabrieken hier en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar er worden inderdaad geen kruiwagens meer gelast in Nederland, dat kunnen de Chinezen/Polen/etc goedkoper.
dirkiii zegt
Als er voldoende ruimte om in te voegen word gecreëerd is het toch geen probleem wat wel een probleem is is dat er dan nog meer werklozen zullen zijn dus doe dit lekker als de economie goed gaat
desjonnies zegt
En ik maar denken dat die Betuwelijn is aangelegd om het vrachtverkeer over de weg te verminderen.
tupperware zegt
@desjonnies:
Ach, als je iets met de trein van Nederland naar Italië wenst te sturen kan je beter zelf de bakfiets pakken.
Het OV (daar valt de Betuwelijn in principe ook onder) brengt je spullen van een plaats waar het niet is, naar een plaats waar je het niet wilt hebben, op een tijdstip dat je niet schikt..
Rijden er eigenlijk aal treinen op dat stuk? Nog nooit een trein gezien op mijn frequente tripjes over de A15 richting Nijmegen..
lamborgfan zegt
@tupperware: zo’n 3-5 komen er ieder uur voorbij
arjontje zegt
@tupperware: ja zeker rijden er treinen op dat stuk.
Had er zowaar afgelopen woensdag 1 ingehaald onderweg van Tiel naar Arnhem.
Moet je na gaan hoe langzaam er op dat traject gereden wordt.
jack_abarth zegt
“We hebben met onze kennisinstellingen en de automotive-sector veel kennis in huis…”
Welke automotive-sector? Die verkoopsector die op z’n gat zit?
trustmeiamanengineer zegt
@jack_abarth: De automotive sector in Nederland bestaat gelukkig niet alleen uit verkoop.
De Technische Universiteit Eindhoven heeft een Automotive Technology opleiding, we hebben VDL, TNO, de Automotive Campus in Helmond, De TU’s in Delft en Enschede doen ook nog wat met automotive, alle duwbanden voor CVT’s worden in Tilburg ontwikkeld en gemaakt. En nog zat andere toeleveranciers.
n54coupe zegt
Nederland is een prachtig land om deze technologiën te ontwikkelen, dat zal best.
Maar ik kan me niet echt voorstellen dat ons meestal zwaar belaste wegennet de ideale proeftuin is om ook deze autonomobielen uit te testen.
notsobig zegt
@n54coupe: Of juist wel… Autonoom rijden op een lege / erg rustige weg iets niet zo heel erg ingewikkeld…
jovdv zegt
Fijn als er een fout optreed in de software –> even een opholgeslagen vrachtwagen
JagID3Merc zegt
@jovdv: lijkt me dat er bij een test altijd nog een persoon in het voertuig aanwezig is.
JagID3Merc zegt
Misschien dat er nog ergens een mooie deal kan worden gesloten met bijvoorbeeld Volvo die bij mijn weten al aan het testen was met auto’s en vrachtwagens of Mercedes-Benz die de S-Klasse zelf kan laten rijden en dit waarschijnlijk ook zonder problemen kan toepassen op de Actros.