Op de snelweg mogen we straks weer harder, maar in Rotterdam moet je juist vaart minderen.
Onze hoofdstad geldt als een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland. Als zij 30 km/u invoeren kun je er dus op wachten dat er meer steden volgen. Omdat de invoering in Amsterdam een daverend succes is, gaat nu ook Rotterdam naar 30 km/u.
Nu is dat geen nieuw idee. Al in 2020 schreven we over deze plannen, afkomstig van – je verwacht het niet – GroenLinks. Het wordt nu echter heel concreet: de gemeente Rotterdam maakt bekend welke wegen er allemaal naar 30 km/u gaan.
Het gaat om 115 extra straten, naast de straten waar je nu al niet harder dan 30 mag (wat meer dan de helft is). Dat zijn er een beetje teveel om op te noemen, dus we verwijzen voor het overzicht graag naar de website van de gemeente Rotterdam. Gelukkig gaat Rotterdam nog niet zo ver als Amsterdam en mag je op de doorgaande wegen nog wel gewoon 50 km/u.
De voornaamste reden die wordt aangevoerd is natuurlijk de veiligheid. Met 30 km/u moet je echt heel erg niet opletten wil je iemand doodrijden. Uiteraard wordt ook geluidsoverlast er weer bij gehaald. 30 km/u maakt toch weer minder herrie dan 50 km/u. Tenzij je al revvend over de Meent rijdt natuurlijk…
De invoering van 30 km/u zal volgend jaar plaatsvinden. Uiteraard zullen er de nodige borden geplaatst worden. Daarnaast komen er extra hoge drempels en zullen er witte strepen toegevoegd of juist weggehaald worden. Want zowel het toevoegen als het weghalen van een witte streep schijnt ervoor te zorgen dat mensen langzamer rijden.
Foto: de Chiron van Perridon in Rotterdam, gespot door @porschespotter
RiKe zegt
Ze kunnen beter wat doen aan het opvoeden van de mensen die constant de regels aan hun laars lappen, zoals de fietsers, voetgangers en scooters. Als die niet constant door rood heen zouden gaan of oversteken zonder te kijken dan creëren ze ook niet de gevaarlijke situaties waar de automobilist vaak onterecht de schuld van krijgt.
potver7 zegt
Als je nou een echte kerel was geweest, had dan ook automobilisten meegenomen in je verhaal. Of wil je nou heel serieus beweren dat die het braafste jongetje van de klas zijn? Ga toch eens fietsen man!
pomoek zegt
een fietser rijdt niet in een bak staal van 1,5 ton en heeft niet altijd een rijbewijs. Dus als automobilist moet je niet zo calimero doen.
werf76 zegt
Oh ja? En als jij als automobilist netjes aan de snelheid houd, door groen rijd en de fietser door rood rijd zonder verlichting en een koptelefoon op al kijkend op z’n telefoon?
Al heb je 10 getuigen die voor je spreken, dan alsnog draai je op voor de schade.
Lekker Calimero joh.
heckblende zegt
als goede chauffeur anticipeer je hier dus op.
en met 30 km/u gaat dat nét even wat makkelijker
potver7 zegt
Nou, ik reed gisteravond over de A10, Ring Amsterdam. Als je me had verteld dat die 130 al was ingevoerd, dan had ik je zo geloofd…
nerius zegt
Als voetganger loop ik hier eerder het risico aangereden te worden door een elektrische bakfiets of op de tenen van een gender neutrale te stappen. 30km pu is onzinnig in deze stad.
leefvrij zegt
De werkelijke reden is natuurlijk de overlevingskans die bij een aanrijding met 30km/h vele malen hoger is dan met 50 km/h. Daarnaast doe je niet langer over een rit als je harder rijdt. Verkeerslichten zorgen daar wel voor.
hondafiel zegt
Van de NOS; Wat opvalt aan de cijfers van de SWOV, is dat er vorig jaar bijzonder veel doden vielen op wegen met een maximumsnelheid van 30 km per uur, namelijk rond de 100 slachtoffers. Dat is een toename van 86 procent ten opzichte van de periode 2019 – 2021.
leefvrij zegt
Dit is basis natuurkunde, de impact is hoger als de snelheid hoger is. Simpel uitgelegd, krijg je een ros van Rico Verhoeven, dan heb je iets meer pijn dan een ros van Fred van Leer.
2019-2021 waren Corona jaren, waarbij erg weinig verkeer was.
Uit datzelfde artikel: . “Feit blijft dat hoe langzamer een auto rijdt, hoe minder de impact van een botsing. Dus als snelheidslimieten omlaag gaan én wegen daarop worden aangepast, is dat een trend die we moeten doorzetten.”
smeck zegt
Maar wel even vergeten te vermelden dat niet elk ongeluk dodelijk is, zeker niet elke botsing frontaal of t-bone is en dat er steeds meer fietser komen, dus meer ongelukken, dus dat is een heeeeel beperkt argument.
Zo’n 85% (247 vd 291 in 2022) van verkeersdoden op de fiets zijn nog altijd (hoog)bejaarden op een fiets en meestal een e-bike omdat ze te snel gaan en als ze vallen gaat het al snel mis, ongeacht de snelheid. Als je als auto 30 op de teller effectief 25 rijdt wordt je ingehaald door zo’n bejaarde e-biker en omdat die in je blind spot blijft hangen houd rij je die aan bij t afslaan of omdat je iets naar rechts gaat op de baan.
Dit gaat alleen maar tot meer ongevallen leiden net als dat het in Amsterdam al doet.
potver7 zegt
In jouw berekening is iemand van 50 al bejaard? Want die 247 doden gaat over de leeftijdscategorieën van 50 jaar en ouder. En je referentie naar de e-bike is niet relevant, want zoals je zelf al aangeeft: ‘als ze vallen gaat het al snel mis, ongeacht de snelheid’. Wat je even vergeet dat bij de échte bejaarden er ook best veel gevallen zitten van mensen die onderweg onwel worden. Die worden namelijk wel degelijk meegenomen als verkeersslachtoffer, ook al is het vooral toeval dat ze op het moment van onwelwording aan het verkeer deelnemen. En ja, dan kunnen ze maar beter op de fiets zitten toch? Stel dat al die mensen in de auto hadden gezeten, dan was het aantal slachtoffers nog wel wat hoger geweest.
Bovendien: hoeveel auto’s rijden in een 30 km/u-zone netjes 30 km/u? Alleen als de weginrichting of verkeerssituatie het afdwingt, anders wordt er effectief al gauw 40 km/u of harder gereden.
Maar het blijft fascinerend dat fietsslachtoffers hier vrijwel altijd worden toegeschreven aan de fietser. Dat er bij een ongeval fiets-auto slachtoffers vallen is toch doorgaans volledig toe te schrijven aan die auto. De kans dat er bij een ongeval fiets-fiets meer dan een gebroken ledemaat of een hersenschudding te melden valt, is heel erg klein. Dat is ook precies de reden dat de aansprakelijkheidsregelingen in de Nederlandse wet zijn zoals ze zijn.
hondafiel zegt
Deelnemen aan verkeer brengt risico’s met zich mee. Als woon-werk motorrijder vermijd ik tig momenten op de snelweg waarop een onoplettende automobilist mij had kunnen aanrijden (veelal telefoon gebruik). Moeten auto’s op de snelweg max. 80 kunnen zodat een motorrijder veilig door het verkeer kan?
Dat de impact lager is bij lagere snelheid is onbetwistbaar. Maar of beide partijen in alle gevallen even alert/actief waren lees ik in de artikelen niet terug.
mashell zegt
En dat kan natuurlijk weer aan de elektrische fietsen liggen die maar al te vaak in standje turbo rijden.
kennone zegt
En dan ingehaald worden door de jeugd op hun fatbikes, of valt dat wel mee?
potver7 zegt
Yep, om aan te tonen dat een voertuig van meer dan 1500kg echt wel overbodig is. Zo gek is die jeugd nog niet.
William zegt
Goed nieuws voor hypercar rijders in Rotterdam. Met slechts 15 km/u worden ze nog beter gezien en krijgen ze net wat langer aandacht van het publiek!
Die hoge drempels zullen wat extra stress opleveren.
Dutchdriftking zegt
Ik vond Rotterdam in tegenstelling tot Amsterdam altijd zo’n prettige stad met de auto, ook dat is binnenkort dus verledentijd.
nicolasr zegt
Ik rij altijd precies zo hard als ik zelf wil. Behalve bij trajectcontroles of flitspalen.
Dus ze gaan hun gang maar met het invoeren van die snelheid.
Janus zegt
Was onlangs in zuiden van Duitsland. Daar overal max 30km in bebouwde kom. Stad of dorp, overal. Is wel ok. Je raakt eraan gewend en kan rustig een beetje om je heen kijken. Kan je tenminste ook al die onverantwoorde voetgangers en fietsers gemakkleijk ontwijken 😁
marcomanta zegt
Wat ben ik blij dat we in de andere kant van Nederland wonen, ruimte, geen gestres op de weg en respect voor elkaar.
mashell zegt
Maar dertig zones in woongebieden hebben alle gemeenten aan de andere kant van het land ook al.
cossiekiller zegt
30 is traag, maar 115 is natuurlijk wel overdreven in de binnenstad