Ze gaan namelijk de omgekeerde Nederlandse vlaggen weghalen die de boze boeren langs de snelwegen hebben gehangen. Goed zo Rijkswaterstaat!
De boze boeren, we hebben er allemaal mee te maken. Is het niet omdat je dankzij hun blokkeeracties op de snelwegen lekker door kunt rijden, dan is het wel vanwege de lege schappen in de supermarkten. De producten kunnen namelijk niet geleverd worden omdat de boeren de distributiecentra blokkeren.
Maar de goede verstaander die vaak over de Nederlandse snelwegen tuft, is ongetwijfeld nog meer opgevallen. Mocht je nu niet weten waar ik het over heb; ik bedoel de omgekeerde Nederlandse vlaggen die daar zijn opgehangen.
Nederlandse vlaggen hangen op z’n kop
De omgekeerde Nederlandse driekleur is een uiting van protest geworden door de boeren. Met deze symbolische actie willen de boeren aangeven dat ze hulp nodig hebben.
Dat zit zo. In de scheepvaart werd het omkeren van de vlag in vroeger tijden gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. De boodschap nu is dan ook: we draaien de vlag op z’n kop, want ons land is in nood. Alleen hangen de boeren die omgedraaide Nederlandse vlaggen op gevaarlijke plaatsen.
Tot groot ongenoegen van Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat gaat de vlaggen weghalen
De vlaggen hangen namelijk op plekken langs de snelwegen waar ze voor gevaar kunnen zorgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld van de viaducten waaraan ze zijn bevestigd afwaaien en op een passerende auto terechtkomen.
Ook staan er vaak boodschappen op geschreven die de automobilisten willen lezen. En da’s ook gevaarlijk, want als je aan het lezen bent, hou je je ogen niet op de weg. Met alle eventuele gevolgen van dien.
Weghalen dus. En dat gaat Rijkswaterstaat dan ook met onmiddellijke ingang doen. Oh ja, alleen de vlaggen langs de snelwegen, maar niet die op binnenwegen en andere provinciale wegen. Daarvoor is Rijkswaterstaat niet verantwoordelijk, maar de gemeenten en provincies zelf.
De vlaggen worden vernietigd en dus niet teruggegeven aan de boeren. Wat mij betreft terecht. Als je de ‘heilige’ Nederlandse driekleur op deze manier misbruikt, mag je hem inleveren ook. En nooit meer een vlag bezitten!
Dat zal ze leren!!
sleurhut zegt
Heel goed. Los van het feit dat het los zou kunnen waaien (denk dat ze over het algemeen best goed opgehangen zijn, zo zijn de boeren dan ook wel weer) vind ik het ontzettend respectloos.
mashell zegt
Respectloos? Ik vind het een mooie trap na naar de wappies. Die gebruikten de vlag ook op deze manier maar de boeren zijn er veel succesvoller mee, je ziet ze zelfs in steden (waar mensen niet eens weten dat rundvlees van een koe komt) hangen. De Franse vlag, die vind ik pas respectloos!
karhengst zegt
En trap na naar de wappies? Zijn zij het niet die in de trap klimmen om ze op te hangen?
Allemaal vers omgeschoold van viroloog en Oekraïnedeskundige naar milieudeskundige en stikstofexpert.
kniesoor zegt
Dat laatste vinden de boeren vermoedelijk ook van de manier waarop ze in het stikstofdebat door de staat der Nederlanden behandeld worden.
roadster zegt
@”Ook staan er vaak boodschappen op geschreven die de automobilisten willen lezen. En da’s ook gevaarlijk, want als je aan het lezen bent, hou je je ogen niet op de weg. Met alle eventuele gevolgen van dien”.
Ik neem aan dat dan ook de reclames langs de wegen worden verwijderd.
bernoulli zegt
Illegale reclame in de openbare ruimte wordt ook in principe verwijderd inderdaad.
awesome zegt
Maar die gigantische LED schermen mogen blijven.
Yannick zegt
Ik wilde zeggen inderdaad. Als reclames tijdens het rijden zo gevaarlijk waren, dan zouden reclames op vrachtwagens, bestickering op auto’s, billboards en posters langs de weg allang weggehaald worden.
De overheid zoekt gewoon weer een stom excuus om een burgerlijke kreet van hulp de mond te snoeren. Net als die vlaggen. Als ze bevestigd waren zoals Rijkswaterstaat dat doet (zie bijvoorbeeld de Haringvlietbrug) dan zouden ze een gevaar zijn inderdaad. Maar ik heb nog nooit een tie wrap zien afbreken in de wind, en ook een vlag niet.
mashell zegt
Is vlaggen vernietigingen niet ook heiligschennis?
sportabgasanlage zegt
Niet in NL
Henkie zegt
Tja denk dat rijkswaterstaat wel nuttigere dingen kan doen.
Vond het wel een grappig gezicht vanochtend op de fiets naar het werk. Werkelijk elke lantarenpaal die ik tegen kwam hangt een vlag.
sportabgasanlage zegt
Verspilde energie al die omgekeerde vlaggen. Denken de boeren en hun sympatisanten nou werkelijk dat daardoor de plannen zullen wijzigen? Laat me niet lachen. Ze stoppen hun energie liever in een alternatief plan dat goed is doorgerekend en onafhankelijk getoetst en bevestigd is. Nu zaaien ze alleen maar tweedeling in de samenleving.
kniesoor zegt
@sportabgasanlage: Correct me if I’m wrong, maar de boeren zijn niet degenen, die aan de basis staan van die vermeende ‘tweedeling’. Die eer komt ‘Den Haag’ toe, de voorgenomen onteigening van boerenbedrijven komt uit hun koker. Het is dus eerder aan de overheid om (alsnog) met een werkbaar plan te komen. Dat meer rekening houdt met de specifieke omstandigheden van het boerenbestaan dan tot dusverre gedaan.
kenner zegt
Volgens mij komt het bij de Raad van State vandaan. ‘Den Haag’ past dit toe in het te bepalen beleid. Boer zijn is geen privilege he, zoals Maxim laatst mooi verwoordde.
hondafiel zegt
Na veel industrieën kan de boer nu ook dit land uit. De industrieën waren ook geen privilege maar de productie is wel overgenomen door het buitenland. Dan worden we wel met ons allen… ja wat eigenlijk?
Begin eens met een macro aanpak in de wereld ipv micro in dit landje.
Overigens komt een uitspraak bij de Raad van State vandaan en zeker geen wetten of beleid.
timberleek zegt
Stikstof is geen probleem op macro niveau, dus een macro aanpak gaat nooit iets oplossing.
Ja een macro oplossing kan wel helpen, als dat enorme veehouderij overschot dat we hebben gaat wieberen en zich verspreid over Europa.
timberleek zegt
De boeren hebben hier zelf een hele dikke vinger in.
Dit probleem speelt al sinds de jaren 70, kwam regulerende wetgeving pas voor in de jaren 90, die onder enorme druk van de boerenlobby weer is omgekat naar de PAS regeling die vanaf dag 1 al twijfelachtig was. Uiteindelijk werd het onterecht verklaard, maar dat accepteerde de boerenlobby niet. Dus que jaren aan procederen en procederen voordat het een paar jaar terug eindelijk definitief werd neergeslagen door de raad van state. En nu worden ze “ineens” overvallen met deze nieuwe plannen
Wat hebben de boeren gedaan tijdens die PAS jaren? Schaalvergroting zo snel als het kon, terwijl iedereen kon zien dat deze regeling nooit stand ging houden.
Dat is overigens niet enkel toe te rekenen aan de boeren. De politiek en de banken hadden net zo hard boter op hun hoofd. Maar de boeren en de achterliggende miljardenindustrie is hier net zo hard schuldig aan geweest.
karhengst zegt
Die tweedeling zaait de overheid!
Maar dat kon je allemaal aan zien komen. Het begon immers met de QR code. En als je het Duits een beetje machtig bent, de taal van onze Europese overlords, wist je dat je het eigenlijk uit hoort te spreken als Koe-Er. Daarmee is de circel rond.
mashell zegt
Zou het kunnen zijn dat de boeren ook wel weten dat de stal vloeren en lucht wassers niet echt werken en daarom niet in staat zijn om constructief een alternatief voorstel te maken en dus daarom maar voor de hakken in het zand strategie kiezen?
harrie zegt
Vorig jaar vond ik gedweep met de ‘heilige’ driekleur maar eng nationalistisch, we zijn immers allemaal wereldburgers.
Maar nu voel ook ik me verschrikkelijk gekwetst als ik zo’n vlag op zijn kop zie. Och en wee het leed wat ons daarmee aangedaan wordt, nergens mee te vergelijken.
sportabgasanlage zegt
Het gaat om de symboliek van de vlag. Vele militairen en burgers hebben hun leven gegeven tijdens het verdedigen van die vlag en waar deze voor staat. En velen zijn eronder begraven.
De vlag misbruiken om je ongenoegen tegen de politiek te uitten is inderdaad respectloos. Onder de streep kunnen we gewoon best wel wat koeien, varkens en kippen missen in dit land. Daar eet niemand een biefstuk minder door.
Wel moeten boeren die gedwongen moeten stoppen gecompenseerd worden, maar daar gaat de discussie niet over.
harrie zegt
Verdedigen van een vlag?
Oh ik dacht verdedigen van vrijheid, democratische waarden en… een flink stuk grond dat we ons niet zo maar laten afpakken.
petroldrinker zegt
Niet laten afpakken? Wat? Wat denk je dat al die asielzoekers doen, juist precies dat, onze plekken in beslag nemen (kijk naar utrecht nu komende 6 weken)
rulefollower zegt
Alle protestvlaggen gelijk behandelen, incl. de regenboog en de Oekraïense.
mashell zegt
Als ze regenboogvlaggen, Oekraïense vlaggen of spandoeken die Feyenoord aanmoedigen gevaarlijk aan de snelweg hangen worden die ook wel verwijderd.
por100 zegt
Deze kleinzerigheid van de overheid is de zoveelste propoganda blunder.
Denk dat de boerenbeweging nog flink zal doorgroeien
petroldrinker zegt
Rijkswaterstaat, als er 1 overheids bedrijf is wat echt jankerts zijn, zijn zij het wel, niks gevaarlijks aan, als je daar al door word afgeleid heb je niks te zoeken in het verkeer, dan lijdt een inhalende auto je immers ook af….
tenaci zegt
Terecht. Zoek andere manieren. Zovelen zijn onder deze vlag gestorven en begraven voor onze vrijheid. Dan is dit uiterst respectloos. Hoe serieus de zorgen ook zijn. Er moet wat gebeuren, dat wisten boeren en regering al decennia, maar de regering dwong boeren tot steeds verdere schaalvergroting (melkquota, anyone?) en nu het twee voor twaalf is moeten er ineens spijkers met koppen geslagen worden. Staghouwer moet ruimhartig de knip trekken om boeren helpen te verduurzamen en de switch naar duurzame landbouw ipv veeteelt te maken. Maar met hoe het nu gaat snap ik heel goed dat het vertrouwen weg is.
mashell zegt
Juist na het afschaffen van de melk quota is het hard gegaan met de schaalvergroting.
Eigenlijk is het heel triest, doordat er weinig geld te verdienen is in het boeren bedrijf zijn ze allemaal steeds meer gaan produceren waardoor de afnemers steeds lagere prijzen konden bedingen en de boeren ondanks steeds meer werk nog altijd weinig verdienen. Ze moeten telkens investeren om aan nieuwe regelgeving te voldoen.
De sector heeft om financieel gezond te worden een grote sanering nodig. Heeft vanwege stikstof een grote sanering nodig maar de boeren willen dat niet omdat ze zo graag hun ellende aan hun volgende generatie willen doorgeven…
Een boer die stopt kon wel eens veel beter af zijn dan boer die alweer de schaal vergroot.