Oversteken in het donker is gevaarlijker dan je denkt. Rijhulpen blijken namelijk maar matig te werken in het donker.
Gemak dient de mens. Vruuuuuger bestond in car entertainment in een auto vooral uit de choke aanpassen om het mengsel wat te optimaliseren in je Opel Ascona. Tegenwoordig gaat de moderne mens al interwebbend en handsfree telefonerend door de file terwijl de geventileerde en verwarmde stoel de rug een hot stone massage geeft. Het is allemaal prachtig, maar niet alle vernieuwing is altijd vooruitgang.
Rijhulpen bijvoorbeeld zouden in theorie het verkeer veiliger moeten maken. Zo zorgt automatic emergency breaking in theorie voor minder overreden voetgangers. Je auto ziet zelf de voetganger die jij met je hoofd nog in Twitter over het hoofd ziet. In het beste geval scheelt dat toch weer een kostbare bumperreparatie.
Doch zoals we al eerder schreven zit er ook een risicootje aan rijhulpen. Namelijk dat je er je teveel op gaat verlaten. En dat kan nog wel eens onterecht zijn, zo zien we regelmatig in allerlei onderzoekjes. Nu is er wederom een onderzoek geweest en wel van een serieuze partij, namelijk het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Zij namen de proef op de som en vonden uit dat slechts 4 van 23 geteste auto’s een automatic emergency breaking systeem hadden dat in het donker daadwerkelijk ordentelijk en betrouwbaar daadwerkelijk remt voor voetgangers. IIHS honcho David Harkley komt tot de volgende ontluisterende conclusie:
As we expected, most of these pedestrian AEB systems don’t work very well in the dark.
David Harkley, is van mening dat er niks goeds gebeurt na twee uur ’s nachts
Het goede nieuws is dus dat een aantal modellen wel goed presteerden, waaronder de Ford Mustang Mach-E. Het kán dus wel. Uiteraard gaat de IIHS nu keihard inzetten op verbetering bij de andere merken. Maar in de tussentijd is het devies: laat je niet letterlijk en figuurlijk in slaap sukkelen door de robots in je auto…
lexis zegt
Niet enkel in het donker helaas. Meeste van die safety features vallen onder de noemer gebakken lucht of simpelweg goodies of gadgets. Dikke poen mee te verdienen. In mijn BMW staan die dingen gewoon uit, de ergelijke biepjes en stuurvibraties ben ik kots beu. Als techneut weet ik ook dat onmogelijk is om een auto echt autonoom te maken velen beseffen dat niet. Iedereen spreekt maar over VR en AR en AI maar momenteel nog steeds niet betrouwbaarbaar en betaalbaar in een real life environment . Is weer zogezegd een business case die de autoindustrie creëert waar eigenlijk niemand op zit te wachten buiten het wat naïeve smartphone generation volkje
net10 zegt
Het zijn rijhulpsystemen, dat ze matig/ minder goed werken in het donker lijkt mij logisch, veel informatie krijgen ze immers via camera’s. Mensen rijden zelf ook minder goed in het donker, omdat ze minder zien.
mc96 zegt
De denkfout is dat rijhulpsystemen worden gezien als systemen die de oplettendheid van de bestuurder moeten vervangen. Dat kan wat mij betreft nooit het geval zijn. Volledig autonoom rijdende auto’s zijn in mijn ogen onwenselijk. Systemen die ondersteunen/waarschuwen als je als oplettende automobilist toch iets mist zijn een hele goede toevoeging.
dree16v zegt
Het is een stukje vangnet waarop je niet blind kan vertrouwen maar ik moet zeggen lane-assist, adaptive cruise control en adaptief groot (LED) licht maken het rijden in het donker een stuk ontspannender. Zou niet graag meer zonder willen. Lane assist kon ik in het begin slecht aan wennen maar staat inmiddels altijd aan.