Voorpaginanieuws! De Telegraaf meldt vandaag dat het op basis van een EU-wet sinds kort mogelijk is om in Nederland auto te rijden zonder bpm en btw te betalen. Dat zijn goede berichten, met bijvoorbeeld een BMW X5 4.4 van 96.200 euro scheelt dat al gauw 24.969 euro aan bpm en nog eens 11.373 euro btw!
Drie eenvoudige documentjes tonen volgens De Telegraaf aan hoe simpel de truc werkt. In één document ( Algemeen.doc ) staat wat algemene informatie over Global Car Rent, dit is een door Nederlanders opgerichte verhuurbedrijf in Luxemburg (heeft De Telegraaf aandelen?). Deze firma financiert de aankoop en zet de wagen op Luxemburgs kenteken. Je kunt dus zelf een nieuwe auto uitzoeken, deze wordt direct geëxporteerd naar Luxemburg, waardoor in Nederland de plicht vervalt bpm of btw af te dragen. De klant tekent vervolgens een huurcontract voor minstens twee jaar met verhuurbedrijf Global Car Rent. Twee andere ( Pandakte.doc en Huurovereenkomst.doc ) tonen hoe het bedrijf de opmerkelijke contructie juridisch dicht heeft getimmerd.
Het nieuws over de nieuwe constructie verspreidt zich vooral snel onder de meer vermogenden. Met een dikke Bentley scheelt het nogal om de belastingen te omzeilen. Er schijnen inmiddels al 120 Nederlanders bpm- en btw-vrij te rijden… Hmm, denk dat ik binnenkort ook maar eens ga shoppen voor een nieuwe wagen…
Sacha zegt
Burgerelijke ongehoorzaamheid van het beste soort.
autoblogger zegt
Juist! Lees net dat de PvdA dinsdag, tijdens de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer, opheldering vraagt van staatssecretaris Wijn (Financiën). Als de belastingtruc blijft bestaan, zijn alle belastingbetalers de dupe, meent Kamerlid Crone…
“Het Europese Hof van Justitie moet zich nog over deze belastingtruc uitspreken. Eerder stelde het gerechtshof in Den Bosch een persoon in het gelijk die van de mogelijkheid gebruik maakte.”
June zegt
Ja belachelijk zo iets, Hij kan zich beter hard maken voor de afschaffing van BPM. Politiek hiero is goed in symtoom bestrijding ipv het probleem. en ik dacht de de BPM zou vervallen met de komst van de euro??? :|
Jori zegt
Als je zelf een bv ofzo in het buitenland heb kan het ook al
stefan zegt
Je wilt toch niet in een ferrari of porsche rijden met een buitenlands kenteken? En dan ook nog een vaag huurcontract…sorry zie weinig voordelen los van het geld.
Henk zegt
Sorry, dat moet je even uitleggen Stefan… Waarom zou je geen Ferrari of Porsche willen rijden met buitenlands kenteken?
Ik denk dat het geldelijke voordeel alle EVENTUELE tegenargumenten (heb ze nog niet opgemerkt nl.) linea recta van tafel veegt.
Superkoerier zegt
Cool is het niet om als in Nederland wonende Nederlander met een buitenlands kenteken rond te rijden (mensen met geld kunnen gewoon alles NL betalen) maar het zorgt er wel voor dat er meer moois op de weg te zien is.
Hans zegt
‘global car rent’ moet er toch ook op verdienen, wat gebeurt er met de auto als dat verhuurbedrijf na enige tijd toevallig failliet gaat…
Je bespaard veel geld maar neemt echt wel een risico.
John zegt
Waar zitten die jongens
Peter zegt
Volgens mij mag je wettelijk wel in een buitenlands gekentende auto rijden, alleen belastingtechnisch niet. Je kan dus een boete verwachten van de Douane. Bij een huurauto op buitenlandskenteken is het normaal zo dat je deze binnen 24 uur in moet leveren na terugkomst in NL.
Bas zegt
Globar Car Rent is nergens terug te vinden op internet? Louche?
Waarom heeft de jurisprudentie uit Den Bosch er niet voor gezorgd dat iedereen dat doet?
Weet iemand meer van deze zaak?
DF zegt
Hebben die gasten van Global Car Rent ook een site?
Ri zegt
waar vind ik deze gasten ergens??
Jl zegt
Ze zijn net gestart met hun bedrijf en de media aandacht kwam eigenlijk nog te vroeg. Ze zijn bezig met het opzetten van een site.
stefan zegt
henk) Rechter heeft al uitspraak gedaan over de questie dus bespaart je een hoop moeite met vegen. Het is namelijk verboden. Ik zou het persoonlijk erg lullig vinden om bij een zakelijke relatie aan te komen met een buitenlands kenteken..De reactie lijkt mij voorspelbaar.
John zegt
Mooi zo, Global Car Rent dus. Zoals al meerdere mensen hebben vermeld: waar zitten die mannen in Luxemburg???
Een website, telefoonnummer, of email adres zou fijn zijn!
Wie het weet mag het me zeggen. Thanks.
Sacha zegt
Ik zou niet zoveel moeite hebben om mijn CL65 met LUX kenteken bij de klant voor de deur te parkeren. Snapt ie meteen het tarief wat ik reken!
autoblogger zegt
Nee, zou er ook weinig problemen mee hebben. De lease-auto gaat er bijna uit en op deze manier wordt die Maser wat meer bereikbaar ;)
Wat betreft de contactgegevens en/of website van Global Car Rent: geen idee. Kan op internet weinig vinden maar aan de reactie van Jl te zien zijn ze er mee bezig…
Henk zegt
Vegen is een kleine moeite, evengoed bedankt. Bij een zakelijke relatie voorrijden met een buitenlands kenteken… interessant…vooropgesteld dat je deze op Luxemburgs kenteken gezette auto per definitie voor je werk gebruikt. Daarnaast, no offence, maar ik vind het een typisch Nederlandse opmerking in de trend van: “wat zullen de buren zeggen!”
De reactie lijkt mij niet voorspelbaar. Vooropgesteld dat je je werk goed doet, zou het niet moeten uitmaken welk merk/ type je voor de deur van je klant neerzet. Anders gewoon een straatje verder parkeren ;-)
Maar goed: zinloze discussie want ons zeer gewaardeerd rechtssysteem heeft er reeds een stokje voor gestoken!
Edwin zegt
Onderstaand bericht kreeg ik van de telegraaf toen ik om adresgegevens vroeg:
Voor de Nederlandse ondernemer Jan Latour uit Oirschot, afkomstig van de Mercedes-Benz-dealer in Eindhoven, komt de publiciteit over de Luxemburgse constructie om bpm en btw op auto’s te omzeilen, te vroeg.
Zonder één advertentie is zijn vinding zo’n ongekend succes, dat hij de vraag naar eigen zeggen vooralsnog nauwelijks aankan.
„Ik ben mijn bedrijf nog aan het opbouwen”, vertelt Jan Latour, de ondernemer die het Luxemburgse verhuurbedrijf opzette. In amper enkele maanden heeft hij voor zestig Nederlandse klanten bolides op Luxemburgs kenteken gezet, een collega uit België deed er ook al zestig. Vooral Bentleys, Porsches, BMW’s en Mercedessen zijn – vanwege hun hoge cataloguswaarden en dito belastingen – geliefd voor de constructie.
„Ik ben nu mijn brochure aan het drukken en we zijn een website aan het opzetten. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat het zo’n vlucht zou nemen”, zo bekent Latour. Hij verwacht nog twee maanden nodig te hebben om echt grote aantallen te kunnen gaan verwerken.
Groet,
Edwin
AdeBoer zegt
Bijna te mooi om waar te zijn …
Ik heb er geen problemen mee om op buitenlands kenteken rond te rijden. BPM vind ik namelijk een achterlijke maatregel, alleen om de Staatskas om zo meer te spekken.
Wat is het? 42% … Te gek voor woorden dus.
Waar is ons Vereningd Europa dan?
NL vleit zich alleen aan EU als het daar zelf beter van wordt, als het maar extra geld in het laatje brengt.
Niets meer, niets minder.
Mag ik nu ook eens een voordeeltje hebben?
Ik wens de Staat der Nederlanden niet te spekken met een EXTRA belasting op de aanschaf van een auto waarop ik toch al 19% BTW betaal … nog eens 42% extra. Kortom de helft van het geld wat ik aan die auto besteedt gaat, als ik hem in NL koop, linea recta de Staatskas in.
Jurry zegt
Ik las de opmerking van volgens mij Peter over het terugbrengen van de buitenlandse auto’s en het om deze reden verbod op deze constructie. Het gaat dus juist in deze constructie om een onderdeel van Europese regelgeving die dit over-ruled. Europees recht gaat boven nationaal recht. Ik denk dat Nederland het een tijdje kan ophouden met een noodwet, maar uiteindelijk zal Europa zegevieren. Om niet heel arrogant te worden, maar ik heb dit altijd voorspeld en waarom niet als je een Europese wet ondertekent waarin letterlijk staat “vrij verkeer tussen de lidstaten van verkeer, goederen en/of diensten”. PvdA slaap lekker verder!
Patrick Nijhof zegt
Interessante ontwikkeling. Weet iemand of deze constructie ook in Belgie mogelijk is? Misschien bestaat er in Belgie ook al een bedrijf voor?
vincent zegt
Volgens mij niets nieuws onder de zon. Ik rijd al, sinds 2002 op luxemburgs kenteken in nederland. Bijvoorbeeld eerst in een audi A3 tdi 130 pk quattro, kost in nederland 41.000, kocht ik taxfree in nederland voor 25.011. Betaal in luxemburg wegenbelasting van 6.25 euro per maand. Daarna een volvo xc90 D5, kost in nederland 77.000, kocht ik taxfree voor 47.000, wegenbelasting 10.25 euro per maand. Ook in de verzekering scheelt het enorm omdat ik niet voor 77.000 hoef te verzekeren, maar voor 47.000. Werkt super!
vincent zegt
Patrick,
in belgie is dit natuurlijk ook mogelijk
Vincent
Sacha zegt
Nooit problemen gehad met douane o.i.d.? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn nl. Ik denk best dat het volgens de Europeese regels formeel mogelijk zou moeten zijn, maar volgens mij zijn ze er in Den Haag erg op gebrand om die centjes toch binnen te halen en hebben ze daar best wat budget voor processen voor over.
Ramon zegt
Voor mensen die al met een LUX. kenteken rijden.
Ik zit nog steeds met een paar vragen over Globel Car Rent.
Als je nou een 2ehandse auto haalt uit duitsland.Veel goedkoper uit NL kan je em dan ook bij hun invoeren.Scheelt weer veel meer als je em uit NL haalt.
De leaeprijzen zijn toch niet zo hoog als in NL.
Wat betaalt men voor leaeprijzen en met welke auto.
Kan iemand me meer informatie vertellen over LUX kenteken.
Er is te weinig informatie op het internet.
Sacha zegt
Aardig linkje: http://www.jongbloed-fiscaaljurist.nl/emigratie/zakendoen_in_buitenland/huurauto_uit_buitenland/
En natuurlijk: http://www.google.com/search?q=%22global+car+rent%22
Sacha zegt
En nog een linkje voor de geïnteresseerden…
http://www.automotive-online.nl/nieuws.asp?ID=2805
John Moes zegt
Beste mensen,
de contactpersoon bij Global Car Rent is Jan Latour en hij is bereikbaar op telefoonnummer 06-53 48 48 98.
Ik denk dat ik jullie hiermee van dienst ben geweest.
ramon zegt
Zeker dank jullie wel John moes en sacha.
Hier kom ik een eind mee.
vincent zegt
Sacha,
Nee ik heb nooit problemen gehad met de douane. Je kunt namelijk bij de douane relatief makkelijk bpm-ontheffing aanvragen wanneer je in nederland woont en in een auto op buitenlands kenteken rond rijdt.
Vincent
vincent zegt
Ramon,
klopt dat je in duitsland goedkoper een tweede hands auto kan kopen. Ben ik momenteel zelf ook naar aan het kijken.
Vervolgens ga je met deze auto naar de “luxemburgse RDW” voor keuring, naar de platenmaker voor je kenteken en je regelt de verzekering. Dit alles kun je plannen in 1 dag en kost +/- 750 euro, voor zover ik dit nog voor de geest heb staan.
Vincent
Ramy zegt
Best lui,
Weet iemand of het legaal is om een auto uit Duitsland te leasen? Volgens mij ben je dan van een hoop problemen af, aangezien het via een gevestigde Leasemaatschappij gaat. Dan zou er ook niet gesproken kunnen van een constuctie lijkt me: je least gewoon een auto binnen de EU.
Groet,
Ramy
andre zegt
Hallo die vincent.
ik bergijp dat je al meerdere jaren op buitenlands kenteken rijd. je heb t dit zelf geregeld of via een bedrijf zoals global car rental???
graag zou ik van jou meer informatie willen omtrent dit hele gebeuren.
groeten andre
vincent zegt
Hallo Andre,
Stuur mij maar even een mail op [email protected] dan leg ik het je uit. Ik heb namelijk een paar jaar geleden alles zelf uitgezocht en geregeld.
Vincent
vincent zegt
Andre,
Email is niet goed, moet zijn [email protected]
Vincent
raoul zegt
De vraag uiteindelijk:
Wanneer komt er precies een opheldering van dit gebeuren? Zowel uit Den Haag, als van de raad van EU.
Of kan ik liever emigreren !
Taco Scargo zegt
Heb Vincent gemaild, maar helaas nog geen reactie gehad…. Sta op het punt om de auto van mijn vrouw te vervangen …. dus info is welkom …
ingvar zegt
Hmmmm, maar als dit Luxemburgse bedrijf over de kop gaat, worden dan de leasebakken in beslag genomen?
Toon zegt
Toch raar dat onderaan de huurovereenkomst “Maaseik ”
(Pegasus) staat.
Misschien toch niet zo rigineel bedacht en ” gejat van “??
SC zegt
When you finish the rental contrat and want to buy the car, as a Dutch resident taxpayer, you will need to pay BPM. The older the car, the bigger the ‘discount’ in the BPM that has to be paid. Is this the same for the hire car? Can someone advise? Thanks.
SC zegt
Because if the rental contract is for two years, you only get a small reduction in the BMP of 42.5%, it may still be 35% of the purchase value, including all extra’s from the factory. Does someone know a way to avoid this BPM charge, (when I take over the car at the end of the 2 years)? Thanks
Sacha zegt
The BPM discount will become less interesting next year: http://www.autoblog.nl/archive/2005/10/16/auto_goedkoop_invoeren_waarsch
Apart from that, the only way to avoid BPM will be to continue renting the vehicle. If that indeed will avoid the BPM alltogether, which is not clear at this point.
vincent zegt
iedereen die mij gemaild heeft heeft in eerste instantie een standaard tekst met uitleg gekregen aangezien ik redelijk veel reactie heb ontvangen. Wanneer er mensen me t specifieke vragen zijn moeten ze mij nog maar even maieln en zal deze dan proberen zo snel mogelijk te beantwoorden
imro zegt
hoi vincent,
long time no see
heb iets gekocht in the UK
is hier ook iets op te vinden ?
bel me even op mijn mobiel (nr. staat op site van smartmann)
gr,
imro
Baudouin zegt
Hoi Vincent,
Hoe kan het dat je nooit problemen hebt gehad met de douane. Je kunt inderdaad makelijk een bij de douane bpm-ontheffing aanvragen wanneer je in nederland woont en in een auto op buitenlands kenteken rond rijdt. Maar hoe zit het met die 50% buitelandse gerede kilometers (geen woon werk verkeer) die je dient te maken. zo niet dan krijg je als nog de BPM aan je broek binnen een 1/2 jaar.
mvrg, Bau
Frank zegt
Rijden zonder BPM is conform de Europese wetgeving mogelijk, maar in de structuur van deze firma zitten wat kleine haarscheurtjes. De Nederlandse fiscus kan nimmer de betaling van BPM vorderen van de bestuurder noch de verhuurder. Daar zijn namelijk een aantal argumenten tegen in te brengen. Kort samengevat zouden zowel de verhuurder als de huurder kunnen stellen dat de auto weliswaar (vrijwel) alle kilometers in Nederland rijdt, maar de juridische en de economische eigendom van het voertuig vallen onder de wetgeving en fiscus van Luxemburg. In feite te vergelijken met de situatie van de bestuurder van een lease-auto waarvan justitie het voertuig in beslag neemt. Dat zijn juridisch onhoudbare acties.
De fout van deze firma schuilt niet in de structuur van de onderneming maar in haar overeenkomsten. Eén van de cruciale fouten (en daar heeft de belastingdienst een opening) is dat er in de huurovereenkomst wordt aangegeven, zij het uiterst summier, dat de huurder min of meer kan aangeven bij welke dealer de auto kan worden besteld. Dat impliceert een betrokkenheid van de klant bij de verwerving door het verhuurbedrijf van de juridische en economische eigendom, waarmee het slot van de deur is. Elders in de documentatie (Algemeen.doc) geeft men aan dat de borg geheel ter aankoop van de auto zal worden aangewend. Dat zet de deur open voor incassanten van Vadertje Staat, daar de huurder dus duidelijk bijdraagt aan structurering van de aankoop van een bedrijfsgoed hetwelk de huurder zelf gebruiken gaat. Zo heeft huurder een direct economisch belang, en de huurder valt nu eenmaal onder het Nederlands fiscaal recht.
Bart zegt
http://www.bpmvrij.com
Rob zegt
Is, met inachtneming van hetgeen door Frank op 22 december gesteld werd, het leasen bij een buitenlandse leasemaatschappij niet de meest simpele oplossing? Geen betrokkenheid bij de verwerving, en geen economisch belang. Geen borgen, afgezien van waarschijnlijk de gebruikelijke bankgarantie, dus ook veel minder risico in het geval van een deconfiture. Heeft iemand ervaring met het aangaan van een leasecontract met een buitenlandse leasemaatschappij?
Sacha zegt
Rob, bij zakelijk lease heb je weer je bijtelling. Die gaat natuurlijk gewoon door. Bij privé lease is er weinig verschil met huur(koop) zoals voorgesteld. Ik weet niet in hoeverre Luxemburgse leasemaatschappijen hun billen willen branden aan deze kwestie. Maar je kunt het altijd proberen.
ron zegt
allemaal leuk ,maar waar vind ik het url van deze firma ??
BMW zegt
Een reaktie op eerdere vragen/opmerkingen. De keuze voor Luxemburg ipv Duitsland of Belgie is dat in Luxemburg het BTW tarief het laagst is, waardoor ook het prive huren/leasen van de auto aantrekkelijk(er) is. Wat ik verder vermoed is dat het in LX makkelijker is om een auto op kenteken te krijgen dan in Duitsland. Je dient in DL een woonadres danwel een maatschappij (gmbh) of vaste vestiging (als bedrijf) te hebben om uberhaupt een auto te kunnen leasen. Voor zakelijke rijders zou het m.i. dus niet uitmaken of je op LX, DL of BEL kenteken rijdt.
Aan de andere kant bied DL of BEL wel voordelen mbt de “pakkans” omdat er veel meer duitse en belgische auto’s in NL rijden dan luxemburgse. Mede door de ophef die Global Car Rent heeft doen ontstaan zal er ongetwijfeld door de politie meer op deze auto’s gelet worden en er regelmatig een aan de kant worden gezet.
Ik twijfel er niet aan dat de constructie juridisch gezien (lang) stand houd, maar om die BPM even voor te schieten gaat niemand natuurlijk in de koude kleren zitten, anders kocht je de auto wel op NL kenteken. Verder zal een rechtzaak ook de nodige kosten en tijd met zich meebrengen. En mocht het fout gaan dan heb je natuurlijk direct 100% boete erbij. Je gaat hier een grijs gebied in en dan loop je nu eenmaal een risico.
Een ander risico is het ook al eerder aangekaart feit dat na afloop er wel BPM betaald dient te worden. Dit komt omdat je de auto dan koopt (overneemt) en omdat je geen luxemburgs staatsburger of woonachtig in LX bent zul je de auto naar NL moeten importeren en hier op kenteken zetten. Dus dat is gewoon import van een 2e hands auto, waardoor BPM betaald dient te worden. Alternatief is verkoop van de auto in LX, maar daarvoor zal dan wel moeite gedaan moeten worden (Je zult zelf alle dealers afmoeten, waarbij het nog de vraag is of ze wel willen inruilen als er geen inkoop tegenover staat).
Ik weet niet of de heer Latour en zijn inmiddels opgerichte concurrenten hier een oplossing voor hebben, aangezien ik aanneem dat de auto’s in Nederland ingekocht worden.
Sega zegt
Als ik klant zou zijn van de heer Latour zou ik een auto uit NL of DE halen, en dan bij hem leasen.Want als je een auto TAXFREE kan halen uit NL of DL en bij hun kan leasen dan kom je veel goedkoper uit.Want een a3 2.0TDI 140PK kost in LUX 27000euro en in NL ongeveer 37000.Als je deze audi a3 belastingvrij kan halen kom je uit op ongeveer 23000 euro.Scheelt toch een paar duizend euros.Maar het verschil zal groter zijn als je een x5 BPM vrij haalt uit NL.Want ik las hierboven dat de auto wordt verzekerd op prijs van 23000 euro en niet op 37000(inclusief BPM)Scheelt veel geld op het leasebedrag.Is er iemand die veel meer weet over een auto BPM vrij halen en leasen bij Global car rent.
HS zegt
Het volgende ben ik tegen gekomen op internet.
0499-575637 Latour, J C A en Schepens L F M W Den Uitvanck 14 5688 XG Oirschot
0499-571242 Latour Equipment BV Den Uitvanck 14/B 5688 XG Oirschot
0499-571242 Latour Machinefabriek BV Den Uitvanck 14/B 5688 XG Oirschot
0499-571242 Latour Verhuur BV Den Uitvanck 14/B 5688 XG Oirschot.
Veel succes ermee.
HS.
Wim zegt
Ik woon in Duitsland, maar kan daar geen auto (privé) leasen, omdat ik mijn inkomen in Nederland vergaar.(Nederlandse bankrekening)
Ze kunnen daar simpelweg geen Bonifitats (kreditwaardigheids) check doen.
Mischien zijn er andere oplossingen?
Sacha zegt
En kun je ook geen auto (zonder BPM) in NL leasen?
vincent zegt
Sega,
Een audi A3 2.0 tdi 140 pk komt in duitsland taxfree op een bedrag tussen de 18500 en 20500 euro. Daarnaast verzeker je inderdaad maar voor een bedrag van zeg 20500. Ook aantrekkelijk is natuurlijk de lage wegenbelasting in luxemburg. Met een redelijk aantal mensen die eerder op mijn comments hebben gereageerd ben ik inmiddels druk bezig om zaken voor hen te regelen, zodat ook zij binnenkort kunnen genieten van het rijden op luxemburgs kenteken
HS zegt
Door Bart Luteijn
Weer nieuwe crossborder leaseconstructie
BPM-vrij rijden bij Luxemburg Cars
Het schijnt een lucratieve nichemarkt te zijn: het aanbieden van goedkope, want BPM-loze buitenlandse leaseauto’s. Het nieuwste initiatief heet Luxemburg Cars. In tegenstelling tot vele andere initiatieven, is dit Luxemburgse bedrijf een écht Luxemburgs bedrijf en ook écht van start gegaan. De marketing wordt verzorgd vanuit een kantoor in Veenendaal.
Wat kleine advertenties van Luxemburg Cars in De Telegraaf eerder deze maand hebben honderden reacties opgeleverd. BPM-vrij rijden mag op een warme belangstelling rekenen bij autominnend Nederland. Niet zo gek natuurlijk, want het prijsvoordeel is enorm; de BPM bedraagt immers 45,2%. Volgens de marketeer van Luxemburg Cars, Bart Sanders, worden de eerste twee auto’s inmiddels afgeleverd. Voorzien dus met Luxemburgse kentekenplaten. “De belangstelling is overweldigend, nog stromen de reacties binnen op onze website bpmvrij.com. Toch zijn mensen in eerste instantie enorm sceptisch. Maar als wij ze in ons kantoor in Veenendaal de zaken klip en klaar uitleggen, dan merken ze al snel dat er eigenlijk niets geheimzinnigs aan is. Het prijsvoordeel blijft daarentegen enorm. Maar mensen moeten uiteindelijk wel durven met ons in zee te gaan”.
Enige durf is inderdaad wel degelijk nodig. Want de fiscus is natuurlijk niet blij met de komst van al die Luxemburgse huurauto’s. Maar vooralsnog kunnen ze weinig doen. In de Europese Unie geldt een vrij verkeer van diensten, nationale heffingen mogen geen belemmeringen vormen. Het Hof van Justitie in Luxemburg buigt zich momenteel over de kwestie, nadat ze om advies werden gevraag door de Rechtbank in Den Bosch. Die behandelde een zaak van een Nederlander die in een Belgische leaseauto rondreed.
Een uitspraak van het Hof kan nog twee of drie jaar op zich laten wachten. Ondertussen mogen de Belgische en Luxemburgse leaseauto’s gewoon doorrijden. De zaak is immers in behandeling. En iedere maand dat ze doorrijden, betekent voor de eigenaren winst. Want als uiteindelijk blijkt dat ze toch de BPM moeten betalen, dan wordt die berekend over de dagwaarde van de auto. En die auto is inmiddels twee of drie jaar oud. En als er boetes worden opgelegd? Die mogen volgens de fiscalisten retour afzender. Want als een zaak draait om ‘pleitbare argumenten’ mag er niet worden bekeurd. En pleitbare argumenten zijn er in dit geval genoeg.
Global Car Rent
Eind vorig jaar meldde De Telegraaf de komst van een andere aanbieder van Luxemburgse huurauto’s, Global Car Rent. Dit bedrijf is opgezet door Jan Latour, eigenaar van Carstore in Oirschot. Klanten kunnen bij hem een willekeurige auto uitzoeken, na een aanbetaling registreert Global Car Rent de auto in Luxemburg waarna de klant vervolgens ‘zijn’ auto bij het bedrijf kan huren. Echt van start gegaan is Latour nog niet; volgens fiscalisten is een dergelijke opzet ook veel te opzichtig. De belastingdienst zou er zo doorheen prikken want het ruikt te veel naar fraude. Een écht Luxemburgs leasebedrijf maakt daarentegen al veel meer kans om de rechtszaak tegen de fiscus te winnen.
Artikel Automobiel Management / januari 2006
Indien je meer info wilt hebben, stuur dan ff een mailtje naar [email protected] Ik heb veel meer info gehad maar da’s ff te veel om te plaatsen.
Sega zegt
Vincent,
Ik heb Duitse autolease prijzen gezien en die zijn veel lager dan Nederland. Bekijk eens http://www.kbc-autolease.de/modellangebote.asp
En ik vroeg me af of leasen in Luxemburg ook zo goedkoop is.
Want de verzekering/wegenbelasting van LU is veel goedkoper dan DL.Het zal niet veel schelen denk ik.
Heb jij gewoon een auto taxfree gekocht en verzekerd in Luxemburg of via een bedrijf zoals Global C.R en Luxemburg Cars geleased
Het taxfree halen van een auto uit Duitsland en leasen, kan dat bij Globel Car Rent en Luxemburg Cars.
vincent zegt
Sega,
Tuurlijk zijn de duitse lease prijzen veel lager dan in nederland, aangezien in duitsland natuurlijk niet over bpm de lease betaald hoeft te worden. In luxemburg zijn de lease prijzen ook laag. Ik heb mijn auto taxfree in nederland gekocht (op naam van mijn luxemburgse bedrijf) bij een dealer in de plaast waar ik woon (daar gaat hij ook heen voor onderhoud). De verzekering (de waarde van de auto ex btw en ex bpm) loopt via een nederlandse verzekeringsagent die auto’s op buitenlands kenteken verzekerd. Ik zelf heb het niet zo op leasen, dus aan bedrijven als global en luxemburg cars zou ik mij niet wagen, maar dat is persoonlijk. Ik koop dus gewoon of nieuw in nederland of jong gebruikt in duitsland. Ben nu bezig met een 525 d touring met 17.000 op de teller (volle bak) die ex mwst en wat korting op +/- 30.000 gaat komen. Waarom zou ik dan nog willen leasen?
vincent zegt
kijk ook een voor duitseleaseprijzen op http://www.ail.de
Kay zegt
Het lijkt een perfecte oplossing. Maar wat gebeurd er als het verhuurbedrijf failliet gaat. Zij zijn dan eiegenaar en de huurder is waarschijnlijk de borg kwijt…?
peter zegt
maar met deze prijzen en al bestaand in luxemburg denk ik dat de dealers in nederland eerder failliet gaan…
wh zegt
t.a.v. mogelijk failissenment van verhuurder;wellicht op te lossen door verlangen van een contra zekerheidsstelling (bankgarantie) te stellen door verhuurder terzake van te storten borg voor toekomstige verplichtingen door huurder. Garantie in te roepen zodra verhuurder niet meer aan haar verplichtingen uithoofde van de verhuurovereenkomst kan voldoen. Gaat uiteindelijk om de exacte letters van de overeenkomsten. Een borg moet je nooit op een dusdanige wijze ter beschikking stellen dat deze bij deconfiture van de verhuurder in de boedel valt. Overigens zal het wel zo zijn dat de verhuurder met de borg de aankoop van de auto financiert. In feite ben je (denk ik) (ged) financier van de verhuurder, waartegenover je het recht op huur ontvangt van een auto met alle risico’s van dien. Risico’s liggen waarschijnlijk niet bij de verhuurder maar bij de huurder. Ben benieuwt naar de specifieke voorwaarden en condities op basis waarvan een auto gehuurd kan worden én waar de ‘snacks'(valkuilen) zitten. Hoe hoger het voordeel/rendement hoe hoger normaliter ook de risico’s zijn. Zou aangenaam zijn indien een ‘aanbieder’ van dit produkt eens reageerde.
vincent zegt
DEZE GAAT HET WORDEN! BMW 530 D Touring voor 24.999 EURO
(helaas kon ik de foto er niet bijzetten)
Kraftstoffart: Diesel
Lackierung: saphirschwarz metallic
Leistung: 130 kW/ 177 PS
Polster: Stoff-/Lederkombination anthrazit
EZ: 03.2005
Preis: € 30.990,00
vincent zegt
kleine correctie op het bovenstaande, het is natuurlijk een 525
carl zegt
De firma die Bart Luteijn heeft geinterviewd is te vinden via http://www.bpmvrij.com
Marc zegt
Heb een tweede huis in Duitsland en sta door ook ingeschreven bij bevolkingsregister (anders halen ze mijn vuil niet op). Kan/mag ik dan daar een auto kopen?
En wat is waar van de verhalen dat auto’s met Duits kenteken bekrast worden in Nederland?
vincent zegt
Marc,
Dat sommige nederlanders minder vriendelijk omgaan met auto’s op duits kenteken is absoluut waar! weet ik uit eigen ervaring.
Je kan/mag in duitsland een auto kopen, echter wanneer het een prive auto betreft moet deze worden geregistreerd in het land waar je woont (en inkomstenbelasting betaald) en dat is waarschijnlijk nederland. Wanneer je in duitsland het huis in een bedrijfsvorm hebt gestopt (GmbH) of iets dergelijks dan kun je zakelijk een auto rijden op duits kenteken en in nederland BPM vrijstelling aan vragen
Roy zegt
Ik ben nederlander, heb een GmbH in duistland.
Mijn vrouw is duitser en werkt ook in duitsland.
we zijn beide ingeschreven op ons adres in duitsland.
(verdienen en betalen ook belasting in duitsland !!)
echter heb ik ook een huis in nederland, waar we in de praktijk vaak verblijven, omdat we in duitsland niet prettig kunnen wonen en verhuizen nog niet aan de orde is. (huis in duitsland was van mijn vrouw en NL huis is van mij).
echter heb ik nu het probleem met de doane die beweert dat ik geen duitse auto voor mijn deur in NL mag plaatsen. want zij beweren:
– U bent duitser, maar daar waar Uw tandenborstel ligt woont U voor ons en moet U dus BPM betalen. (ongelooflijk maar waar)
– Ik heb geen probleem om een NL auto aan te schaffen, maar omdat ik dus niet ingeschreven sta in NL, krijg ik em niet op naam !
– “terug verhuizen” naar NL zit er ook niet in, want dan kom ik zakelijk en prive in andere fiscale/burocratische rompslomp.
De BPM wetgeving luidt officieel:
– Uitgeschreven uit NL
– Ingeschreven in buitenland
– U mag buitenlandse auto rijden !
(dus niets over tandenborstel !)
Hoe zit het met mensen die een vakantie huis hebben in NL ?, mogen die er ook niet verblijven met hun auto ?
want dat is IN PRINCIPE wat ik doe !
iemand advies, of een wetgeving waar ik de heren van de douane op kan wijzen !
(en het is echt geen Ferrari die ik wil rijden, een golfje diesel van 5 jaar oud doet al wonderen)
Sacha zegt
Als jij in Duitsland ingeschreven staat Roy en daar belasting betaalt, dan kan de Nederlandse douane die voornoemde tandenborstel rechtstandig in hun eigen reet steken, want dan hoef je GEEN bpm te betalen.
Zeg maar dat ik dat gezegd heb als ze je weer lastig vallen.
De BPM wetgeving is hier heel duidelijk over. Kennelijk proberen ze toch te harken…
Vincent zegt
Roy,
Het wel of niet bmp betalen ligt niet aan het feit waar de tandenborstel ligt, maar duidelijk aan het feit waar er inkomstenbelasting wordt betaald. ben je in nederland officieel uitgeschreven? Wanneer dat zo is dan kan/mag de douane je daar niet lastig over vallen.
Ik herken het probleem aangezien ik hier in 2002 ook eens mee te maken heb gehad
Roy zegt
Bedankt voor de snelle reacties.
Nou ik was gisteren morgen weer bij de douane
In de wetgeving staat het volgende (volgens douane)!
– Voor een voertuig geld er een registratie verplichting (in EEN EU land voldoende, dus niet perse NL)
– echter de (BPM) woonplaats is verbonden aan “.. naar omstandigheden wordt beoordeeld…”. Dus komt het er op neer wanneer de douane kan aantonen dat je langer dan 50% in NL verblijft (foto’s, poosje achtervolgen, etc..) je voor de wet er dus woont en dus BPM moet betalen !.
Voor mij zag hij als olossing om een duitse auto aan te schaffen er mee naar de douane te rijden, daar de BPM te betalen en vervolgens mag de auto in NL ook staan. de wegenbelasting, verzekering en kenteken blijven dus duits !
Ik denk dat ik dit dan ook ga doen, want voor een 5 jaar oude auto is het bedrag de wereld niet meer ! en kan ik tenminste vooruit ipv stagnatie !
Dit zou toch betekenen dat de constructie van Global Car ook niet juridisch correct is ! immers de bestuurder woont in NL en daarme is de weg vrij voor de douane om BPM te heffen op basis van de bovengenoemde wetgeving.
immers het gaat er voor de BPM niet om waar je geregistreerd staat, maar waar je NAAR HUN MENING verblijft !
of is dit ook onzin ?
vincent zegt
Roy,
“de woonplaats is verbonden” De woonplaats is toch ergens in duitsland of heb ik nu ergens wat gemist? je bent duits ingezetenen etc… waar heeft de douane het dan over? Wat hun mening is lijkt me niet scht belangrijk, maar wat er in de wet staat wel en dat is dus anders dan de mening van één of andere suffe ambtenaar
Roy zegt
Het komt er eigenlijk op neer dat zij (als ambtenaren) ZELF mogen beoordelen waar iemand woont (en dus onafhankelijk van waar hij ingeschreven staat. want in de wet staat “naar omstandigheden te beoordelen”
(dus als ze je naar omstandigheid = je kop staat me niet aan, hang je gewoon !. Mooie wetgeving in NL !!)
Ik sta in duitsland ingeschreven,werk daar, maar ik slaap in nederland om het zo te zeggen !
Baudouin zegt
Zoals hieronder beschreven de werkelijke Douane Rechten voor het BPM vrij rijden.
Werknemersvrijstelling
Als u werknemer bent van een in het buitenland gevestigde onderneming, dan kunt u misschien een werknemersvrijstelling van BPM krijgen voor personenauto’s, motorrijwielen en bestelauto’s die in het buitenland zijn geregistreerd. Het aanvraagformulier voor deze vrijstelling kunt u downloaden.
Voorwaarden
Hoofdvoorwaarde voor deze vrijstelling is dat het motorrijtuig door een in het buitenland gevestigde werkgever ter beschikking is gesteld aan een in Nederland wonende werknemer. In de vrijstelling kan worden opgenomen, dat de werkgever aan de werknemer en eventuele inwonende gezinsleden schriftelijk toestemming geeft om het motorrijtuig privé te gebruiken.
De belangrijkste overige voorwaarden voor de werknemersvrijstelling zijn:
U gebruikt het motorrijtuig voor meer dan 50% voor de uitoefening van werkzaamheden buiten Nederland, bijvoorbeeld voor het bezoeken van klanten. Woon-werkverkeer telt niet mee.
U heeft geen invloed op de beslissing in welk land het motorrijtuig wordt geregistreerd.
De Douane kan in de vergunning voorwaarden opnemen, bijvoorbeeld de verplichting om een rittenadministratie bij te houden.
Let op!
Als deze situatie voor u geldt, vraag dan een vergunning aan vóórdat u met het motorrijtuig met buitenlands kenteken de openbare weg in Nederland opgaat.
ZoDra zegt
Is er ook een samenvatting van welke stappen je moet ondernemen om een auto met buitelands kenteken in Nederland te kunnen rijden.
En ik denk dat Vincent het wel heeft??
Zoran zegt
Als Luxemburgcars er zo zeker van is dat het allemaal kan dan moet je vragen aan hun of ze in het contract het volgende op willen nemen:
Dat er een ontbindende voorwaarden wordt opgenomen welke de nietigheid van de overeenkomst inroepen indien blijkt dat de overeenkomst in strijd is met enige Nederlanse wettige bepalingen.
Want doe ze dat niet, dan zijn ze niet zeker van hun zaak. Het probleem ligt bij het volgende:
Jij gaat nu een auto huren bij Luxemburgcars, leuk je bent blij, niks aan de hand. Hof hof in Brussel doet pas over 3 jaar een uitspraak over deze zaak. Nu kunnen er 3 soorten uitspraken komenen dat zijn:
1. Brussel geeft Luxemburgcars gelijk en dan zit je goed niks aan de hand
2. Brussel geeft de Nederlandse staat gelijk, waardoor de BPM wel moet worden betaald over het gehele bedrag (vanaf de aankoopdatum dus de nieuwwaarde van de auto), waardoor jij een flinke strop hebt.
3. Brussel geeft de Nederlandse staat gelijk, waardoor de BPM wel moet worden betaald maar alleen over de dagwaarde van de auto wat hij op dat moment waard is. (Wat wel minder is maar nog hoog op kan lopen)
Dus ja wat is wijsheid. ik ben er nog niet uit, maar we zullen verder spuren en kijken of Luxemburgcars inderdaad zo zeker van hun zaak is.
Roy zegt
Er is aan Brussel gevraagd om te onderzoeken of er een tegenstrijdigheid is in de nationale (BPM) wetgeving en EU wetgeving (vrije concurrentie en diensten verkeer binnen EU).
M.a.w. een NL verhuurbedrijf ondervindt onder de nationale wetgeving protectionisme !, en dat mag in de EU niet !
Dus de verwachting is dat NL op dit punt wordt terug gefloten !!
MAAR dat betekent niet dat je dan automatisch CONTINU een buitenlandse huur auto mag rijden !.
Nu geldt er voor een huurauto dat je deze zsm moet terugbrengen, maar na een (negatieve) uitspraak (voor NL) zal dit opgerekt kunnen worden tot de wettelijke (registratie plicht wetgevings) termijn die dan aan de beurt is !
Want ik heb na enig studie begrepen dat in de wetgeving mbt tot de BPM uitdrukkelijk staat dat indien er BEWEZEN kan worden (door observatie van ambtenaren !!) dat de auto (met bestuurder) voor meer dan 50% in NL staat en rijdt ! dat er dan veplicht een (NL) registratie moet volgen ! (wat dus betekent: auto staat voornamelijk op de NL weg, dan graag ook hier (wegen)belasting betalen, en dus ook BPM !!!!!)
Dus de huurauto kan na de uitspraak langer worden gereden, maar niet oneindig !.
dus om de week een andere auto nemen is een oplossing !
dat zou goed kunnen als het om een echte huur auto ging, maar bij bovengenoemde constructies wordt dat iets moeilijker !! (om de week je eigen auto verkopen, of nieuw kenteken aanvragen !)
Leon zegt
Bij dit bedrijf heb ik de import van mij auto geregeld, ook op LUX kenteken. Verder geen problemen of wat dan ook, super geregeld gewoon.!
dit is de website: http://www.carimportservice.nl
Roy zegt
CITAAT tijdens de zitting in Den Bosch:
“…en dat dat botst met het feit dat je als Nederlander niet langdurig met een auto met buitenlands kenteken mag rijden…”
Het woordje “langdurig” wordt behandeld en niet oneindigof voor altijd !!!!
dus zoals ik boven beschreef mag je straks wel langer rijden, maar na 6 maanden is de pret echt voorbij omdat je dan automatisch in de registratie plicht valt als auto meer dan 50% in NL staat (indien bewezen door douane )!!
Dus we spreken elkaar wel over 6-12 maanden !!
(of je hebt geluk, en/of je “verstopt” de auto in NL steeds !!)
leon zegt
ik hoorde gisteravond wat ritselen in de struiken, volgens mij was het een ambtenaar…
Ted zegt
Leon, heb jij ook de brief waarin je bezwaar maakt tegen de BPM ?
vulles zegt
Ter info:
Tot mijn spijt moet ik je mededelen dat gisterochtend besloten is door LuxembourgCars Sarl de commerciële activiteiten in Nederland per direct te beëindigen.
Het heeft niet aan het concept gelegen. Dit was en is goed!
Helaas zijn er enkele problemen ontstaan met de Luxemburgse overheid.
En niet met de Nederlandse overheid, zoals men in eerste instantie verwachtte.
Ik wil je hartelijk bedanken voor de getoonde interesse in Luxemburg Cars en het plezierige contact dat wij hadden.
Met vriendelijke groet,
Liselore Schmitz
Sales Manager
Luxemburg Cars B.V.
Vendelier 71 (begane grond)
3905 PD Veenendaal
tel 0318 – 531959
fax 0318 – 531958
email [email protected]
http://www.luxemburgcars.com
Gasman zegt
Wat zijn dan die problemen met de Luxemburgse overheid?
Roy zegt
Nederlandse overheid die om uitlevering vraagt……;-)…..
leon zegt
of gewoon je auto importeren uit duitsland, verschil is ook aanzienlijk, kan ook via http://www.carimportservice.nl
vincent zegt
Luxemburgcars.com was natuurlijk ook te mooi om waar te zijn! Zelf ben ik minimaal een jaar bezig geweest om deze route zo op te tuigen vanuit luxemburg dat die wel werkt.
Het vrbaasde mij dan ook dat dit bedrijf zo snel al met een dergelijk constructie kon komen.
Vraag blijft nu: zijn er gedupeerden?
geoffrey zegt
Eindelijk duidelijkheid hier staat een besluit : http://nl.wikipedia.org/wiki/Gemeenschappelijke_markt
geoffrey
Mustiii zegt
Gedupeerden?? Global car rents heeft alle zaken gewonnen. Met andere woorden geen gedupeerden;)
geoffrey zegt
Waar kan je iets lezen over de gewonnen zaken van global car rents Mustiii?? Zit me namelijk al een tijdje suf te zoeken
Geoffrey
vincent zegt
ik kan ook niets vinden
Mac zegt
Vincent,
Is jouw LX bedrijf opgericht voor andere zakelijke doeleinden, of alleen maar om jouw auto op LX kenteken te zetten? Ik ben benieuwd wat ervoor nodig is om een “bv-tje” daar te registreren.
Groet,
Mac
Geoffrey zegt
Geachte heer Lemmens,
Naar aanleiding van uw gestelde vraag via de KPMG Meijburg website, informeer ik u als volgt.
Op “BPM gebied” zijn er helaas geen nieuwe ontwikkelingen te melden. De douane stelt zich derhalve op het standpunt dat “de constructie” zoals deze destijds in de Telegraaf werd omschreven wel degelijk leidt tot BPM heffing.
Eén en ander laat overigens onverlet dat wij nog altijd aan het wachten zijn op antwoorden van het Hof van Justitie in Luxemburg. Het Hof van Justitie dient namelijk antwoord te geven op vragen die de Nederlandse rechter destijds heeft gesteld over de mogelijkheden van het rondrijden met een gehuurde buitenlands gekentekende auto door een Nederlands ingezetene.
Vertrouwend u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
KPMG Meijburg & Co
Geoffrey zegt
ik had het ff aan die fiscalist gevraagd die het artikeltje geschreven had hierboven staat zijn antwoord.
vincent zegt
Mac,
Niet alleen voor de auto, dat zou voor de fiscus te doorzichtig zijn, dus doe ik er ook andere “zaken”
Vincent
Iwan zegt
Dan maar besparen op het tanken.
15-25% minder verbruik door pil voor zowel benzine als dieselmotoren.
chukka zegt
De constructie van Global car Rent is gewoon heel simpel.
Europees recht gaat boven nationaal recht. Dus de douane valt ook onder het Europees recht en moet het gewoon accepteren als iemand een auto “huurt” uit Luxemburg.
Albert zegt
Ik heb een vraag,
Kan iemand mij vertellen hoe het zit met het rijden met een
Pools kenteken in de volgende situatie.
Ik ben Nederlander, mijn vrouw Poolse en tevens houdster
van een Nederlands en Pools paspoort.
Wat wij willen is in Polen een auto kopen met Pools kenteken
en daar mee rijden.
Let wel!! wij wonen hoofdzakelijk +/- 9 maanden v/h jaar in
Polen staan daar ook ingeschreven en 3 keer een maand bij onze kinderen in Nederland.
Waar wij ook staan ingeschreven.
Wie kan mij opheldering verschaffen in dit vraagstuk?
Albert
Stary zegt
Albert,
Ook ik zit met dit probleem.
Ik ben van zins mij in te schrijven in PL, maar ik vergaar inkomen in NL.
Wanneer ik een auto met PL kenteken in NL ga rijden, wat is dan mijn rechtspositie ten aanzien van de BPM?
Als ik de ontwikkelingen bij het europees hof bezie, kan het zijn dat ik 6 maanden zonder problemen kan rondrijden, echter, wanneer de douane erachter komt dat die kar hier in NL blijft staan wanneer ik met het vliegtuig naar WaWa ga, kan zij stellen dat aangezien de auto meer dan 50% op NL grondgebied rondrijdt er NL platen op moeten.
Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik ga doen, heb jij inmiddels antwoorden op je vragen?
Groeten,
S
Alipapa zegt
Verschillende zaken waaronder ook deze hebben mijn belangstelling.
In het bijzonder zaken betrekking hebbende op Nederland versus EU.
Heb zo langzaam aan het idee gekregen dat de nederlandse overheid middels een uiterst verfijnde wetgeving een vorm van administratieve terreur bedrijft die helemaal ten koste gaat van het welzijn van zijn eigen burgers die om te beginnen hoofdelijk de hoogste bijdrage aan de EU betalen maar maar kennelijk de rechten niet mogen claimen inzake vrij verkeer van diensten , goederen en personen( gezinshereniging)
.Een ander voorbeeld:
Elke europeaan kan leden van zijn gezin nagenoeg kostenloos van buiten europa naar zijn land halen, wat doet nederland spcifiek en alleen voor de nbederlandse burgers die in nederland wonen, zij moeten als hun vrouw,man of kind naar nederland wil komen een omslachtige kostbare procedure volgen (MVV) en dan jaarlijks ook nog een nieuwe verblijfsvergunning vragen.
Inwoners van de rest van europa betalen enkele tientjes en krijgen na een korte tijd een verblijfsvergunning van 5 jaar.
Veel nederlandse ingezetenen gaan nu een halfjaartje elders in europa wonen om wat heet gemeenschapsrechten te verwerven en komen daarna in nederland terug en krijgen voor hun gezinsleden dan voor een 40€ ook een verblijfsvergunning voor hun gezinslid of leden volgens de EU normen die gelijk vijf jaar geldig is.
Volgens onze overheid zijn nederlandse ingezetenen kennelijk geen eu burgers met eu burgerrechten als ze niet kunnen aantonen een half jaar elders gewoond te hebben.
Ik vraag me af of je door gemeenschapsrechten te verwerven( een halfjaartje elders in de EU wonen) wel met een europees kenteken binnen nederland kan rijden.?
Martin zegt
Ik ben ook aan het uitzoeken of het mogelijk is om de BPM te omzeilen. Het juk van de roofstaat die Nederland is, ben ik zo langzamerhand spuugzat. Je betaalt een vermogen over je inkomen, vervolgens wil je een auto kopen (van het kleine beetje geld waarover al inkomstenbelasting is betaald), betaal je weer BPM en daarover BTW. Het is schandalig. En als je er nu iets voor terugkreeg, dan was het nog daar aan toe, maar de files worden steeds langer, wegen slechter, boetes hoger en de brandstofprijs stijgt ook maar door. En natuurlijk bestaat de literprijs voor brandstof ook voor 80% uit belasting. Aan deze diefstal dient een eind te komen; ik ga deze blog nauwgezet volgen, en bijdragen waar ik kan.
Asfaltjunk zegt
Dit ziet er goed uit, volgens mij is dit die zaak waaraan al eerder in dit forum werd gerefereerd:
Hof van Justitie EG, 27 juni 2006, nr. C-242/05
Belanghebbende woont en werkt in Y (Nederland) en maakt gebruik van een personenauto met Belgisch kenteken, die hij huurt van een Belgische vennootschap. Na de constatering dat belanghebbende met die auto in Y rondreed en had geparkeerd, heeft de inspecteur een naheffingsaanslag BPM opgelegd en bij beschikking een boete van 25% op de voet van artikel 67f van de AWR en § 28 van het BBBB. In geschil is of de naheffingsaanslag en de boetebeschikking moeten worden vernietigd omdat de Wet BPM, in het bijzonder artikel 1, vijfde lid van de Wet BPM in strijd is met de artikelen 49 tot en met 55 van het EG-verdrag. Hof ‘s-Hertogenbosch stelt prejudiciele vragen aan het Hof van Justitie EG (V-N 2005/36.).
Het Hof van Justitie EG bepaalt dat de BPM op niet-geregistreerde voertuigen die aan inwoners ter beschikking staan, in strijd is met het vrije verkeer van diensten. De artikelen 49 EG tot en met 55 EG verzetten zich tegen een nationale regeling van een lidstaat, op grond waarvan van een in die lidstaat wonende natuurlijke persoon die een in een andere lidstaat geregistreerd voertuig huurt, bij de aanvang van het gebruik van deze auto op de weg van de eerstgenoemde lidstaat voldoening van de volle registratiebelasting wordt gevorderd, zonder dat rekening wordt gehouden met de duur van het gebruik van dat wegennet en zonder dat de betrokkene aanspraak kan maken op vrijstelling of teruggaaf, wanneer de auto niet is bestemd voor duurzaam gebruik in eerstgenoemde lidstaat en daar ook niet feitelijk duurzaam wordt gebruikt.
Stary zegt
De laatste zin is belangrijk: “… wanneer de auto niet is bestemd voor duurzaam gebruik in eerstgenoemde lidstaat en daar ook niet feitelijk duurzaam wordt gebruikt.”. Dat betekent dat je met je huurauto niet 100% in NL kan rondrijden, maar dat je periodiek even weg moet.
tarek zegt
Hallo mensen,
Ik heb gehoord dat als je gedurende minimaal 1 jaar in duistsland woonachtig (lees: uitgeschreven in nederland en ingeschreven in duitsland) bent geweest. En minimaal 6 maanden met een duits auto op je eigen naam hebt rondgereden, de auto kunt invoeren met vrijstelling van bpm. Nu is het zo dat ik deze truc wil uithalen, maar bang ben dat het niet kan. Aangezien ik gewoon full-time in nederland blijf werken, en als het ware alleen ingeschreven sta op een duits adres. Met een duitse auto op mijn naam ( verzekering en wegenbelasting betaal ik ook in duitsland). Met de auto ga ik dan de meeste tijd in nederland rondrijden.
Kan iemand me advies geven of dit wel zo een slim idee is!
geen zegt
Europa haalt streep door bpm door Martijn Koolhoven DEN HAAG – Het Europese Hof heeft een gat geschoten in de Nederlandse luxebelasting op auto’s, de beruchte bpm, goed voor een opbrengst van 3,2 miljard euro per jaar.
Automobilisten die gebruik hebben gemaakt van de zogenaamde België- of Luxemburg-constructie – door in een huurauto te rijden die in een van deze landen staat geregistreerd – hoeven in Nederland geen bpm af te dragen. Het hof is van oordeel dat het tot het vrije verkeer van goederen en diensten behoort als ingezetenen van een EU-land in een huurauto van een ander land rijden. Ze hoeven vervolgens geen bpm te betalen over de huurauto, omdat die in een ander land staat ingeschreven. Het ministerie van Financiën zal snel met een reparatiewetgeving komen om het gat, dat het hof in de Nederlandse bpm-wet heeft geschoten, te dichten.
Naheffing
Directe aanleiding is een zaak die de Limburgse automobilist G. van de Coevering had aangespannen tegen de fiscus als protest tegen een naheffingsaanslag bpm plus boete (27.565 euro plus 6891 euro) omdat hij met een in België geregistreerde huurauto rondreed op het Nederlandse wegennet. November vorig jaar onthulde deze krant dat er een hausse was ontstaan van met name Mercedes-, Bentley- en Porsche-rijders aan constructies waarbij de bpm kon worden ontlopen door de in Nederland gekochte auto meteen naar Luxemburg te exporteren en vervolgens als huurauto terug te huren van een verhuurbedrijf.
Het hof heeft nu geoordeeld dat de bpm inderdaad in strijd kan zijn met het beginsel van het vrije verkeer van goederen en diensten indien een in Nederland wonende persoon een in het buitenland geregistreerde auto huurt.
Verbaasd
In een reactie op de uitspraak van het hof toont professor Europees belastingrecht, prof.dr. Dennis Weber van Loyens & Loef, zich niet echt verbaasd. Hij zegt: “De Nederlandse regering heeft tijdens de behandeling van de zaak al aangekondigd dat de wet bpm zal worden aangepast in die zin dat voor in het buitenland gehuurde auto’s de bpm zal worden berekend aan de hand van de duur van het huurcontract. Nu het hof van justitie inderdaad heeft uitgesproken dat de huidige Nederlandse regeling in strijd is met de EU-regels, zal de aanpassing van de wet bpm – naar wij ons kunnen voorstellen – niet te lang meer op zich kunnen laten wachten. Immers, totdat de wet bpm is aangepast, kan in beginsel geen bpm worden geheven indien een in Nederland wonende persoon een in het buitenland geregistreerde auto huurt.”
Bob zegt
Betekend dit dat als je nu een auto in Belgie/luxemburg huurt, en dit dus voor de reparatie van de wetgeving doet, je vrijstelling van BPM houdt?
Weet iemand hoe dit zit?
alipapa zegt
Tarec,
Dit is de regel die onder meer toegepast wordt en gebruikt wordt door militairen die elders (bv duitsland) gelegerd zijn.
Ben eigenlijk nieuwsgierig of de militairen tegenwoordig nog steeds supergoedkoop motorbrandstof kunnen kopen via een soort bonnensysteem.
Jippie zegt
Onlangs heeft het Hof van Justitie in Luxemburg uitspraak gedaan in de Nederlandse zaak Van de Coevering. De heer Van de Coevering woont en werkt in Nederland en heeft bij een in België gevestigde leasemaatschappij een auto voorzien van Belgische kentekenplaten gehuurd Hij rijdt met de auto vooral in Nederland. De auto is niet in Nederland geregistreerd en er is geen BPM betaald. De douane heeft aan hem een naheffingsaanslag BPM opgelegd in verband met het structurele gebruik van de weg in Nederland.
Wanneer een Nederlander in Nederland in een in het buitenland geregistreerde huurauto rijdt, moet deze auto binnen twee dagen worden ingeleverd bij de verhuurder om te voorkomen dat de berijder het risico op een BPM-aanslag loopt. Wanneer de auto weer teruggaat naar de buitenlandse verhuurder, is niet voorzien in een teruggaafmogelijkheid.
Van de Coevering is tegen de aan hem opgelegde aanslag in beroep gekomen bij het Gerechtshof Den Bosch. Hof Den Bosch heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie omdat het Hof betwijfeld of de BPM-heffing geen inbreuk vormt op het vrij verkeer van diensten. Immers, het is voor de Belgische leasemaatschappij, gelet op de BPM die verschuldigd is bij gebruik van de Nederlandse weg, minder aantrekkelijk is om een auto te verhuren aan een inwoner van Nederland dan aan een inwoner van België. Daarnaast is het voor een Nederlands ingezetene niet aantrekkelijk om een auto in België te huren omdat met het risico loopt staande te worden gehouden en een naheffingsaanslag BPM te ontvangen.
Voor het Hof van Justitie was het een duidelijk zaak. Een terechtzitting was voor het Hof niet nodig en hij oordeelde in een beschikking dat deze wijze van BPM heffen een inbreuk vormt op het vrij verkeer van diensten.
Paul zegt
De uitspraak van het HvJ in Luxemburg mag dan helder zijn, wat is het gevolg voor een Nederlander die besluit nu in zo’n Luxemburgse lease-constructie te stappen? In hoeverre kan de wetgeving terugwerkende kracht hebben?
xirito zegt
Als dit zo is..
Mensen mijn volkswagen eos met luxemburgs kenteken komt eraan!
F*ck the bpm, zij wilden het miljarden verslindende apparaat. Nu is er eindelijk eens profijt en dan mag het niet?
Lang leve het europese hof van justitie
Geen BPM op buitenlandse huur- en leaseauto
Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de BPM-heffing op niet in Nederland geregistreerde auto’s, die ter beschikking staan van Nederlandse inwoners, in strijd is met het vrije verkeer van goederen en diensten binnen Europa. (juli 2006)
Asfaltjunk zegt
Moet je wel een Volkswagen EOS gaan huren in Luxemburg, als je in Luxemburg een auto koopt en ermee in Nederland rijdt, werkt het niet. Of een leasecontract wel werkt is vooralsnog dubieus, en hangt wellicht af van de duur van het contract. Hou er rekening mee dat je als Hollander die met Luxemburgs kenteken rijdt een keer tegen een naheffing aanloopt, of je nou koopt, huurt of least. Je zult dan in bezwaar en beroep jouw gelijk moeten halen en de BPM in de tussentijd moeten voorschieten. Hou er ook rekening mee dat de fiscus in de tussentijd reparatiewetgeving bedenkt die terugwerkende kracht heeft.
dikke zegt
gewoon een auto goedkoper kopen via http://www.carimportservice.nl
dat scheeld ook al snel 10.000 euro op een auto die hier 45.000 euro 2e hands kost.
Willem zegt
Moeder woont in London,
“Heb zelf een hele dure auto gekocht in London”‘
Nog niet op mijn naam (vriendin van Moeder)
Ter info: Broer en een zus ook woonachtig in London
Wat te doen met BPM betaling (-auto 17 jaar oud !) LEGAAL te omzeilen
(-niet te hoeven betalen)
Zelf op EIGEN naam verzekeren, MOT (-APK”) en wegenbelastibng betalen
in Engeland en dan Exporteren (“rij de auto ook als ik daar ben !) zonder deze
AFGRIJSELIJK/SCHANDALIGE ONEERLIJKE (-t.o.v. overige EU-burgers) te betalen BPM-belasting
Gaarne support /advies over te volgen (s.v.p.-) LEGALE strategie
m.vr.gr.
een hele grote autoliefhebber
Willem (james Mc Evelly uit N.Br.)
Ramy zegt
Volgens mij hoef je geen BPM meer te betalen als de auto 17 jaar oud is… kijk even op de site van de douane.nl daar kun je zien wat het kortingspercentage is (hoe ouder des te hoger de korting).
Ramy zegt
Wat Tarek een stukkie terug noemt, het 1 jaar in Duitsland verblijven, minimaal 6 maanden een auto in bezit hebben en vervolgens als inboedel meeverhuizen naar NL met vrijstelling van BPM op NL-kenteken zetten klopt volgens mij wel. Ik heb die info op de site van de douane gevonden, waar je ook een aanvraag van vrijstelling kunt downloaden. Zoals ik het zie, zou het wel moeten kunnen, alleen als je al met een DE kenteken hier 6 maanden gaat rijden en je wordt dan aangehouden dan krijg je wel te maken met een naheffing denk ik. Dus je zou 6 maanden niet aangehouden moeten worden (of je auto in een garage stallen). je moet in ieder geval kunnen aantonen dat je de auto al minimaal 6 maanden hebt.
Ritch zegt
Willem met moeder in Londen, de BPM schrijft 1% per maand af. Als een auto dus 100 maanden oud is, is hij BPM-vrij. Als een auto bijvoorbeeld 5 jaar (60 maanden) oud is en dan wordt geimporteerd, moet je nog 40% van het oorspronkelijke BPM-bedrag afdragen. Het BPM-bedrag wordt door de douane vastgesteld op basis van de toenmalige nieuwprijs van dezelfde auto in Nederland. Dat kan nog wel eens tot discussie leiden, omdat auto’s in andere landen vaak met aantrekkelijke pakketten verkocht worden, met daarin airco, etc. Als de douane geen vergelijkbare uitvoering / pakket in Nederland kan vinden, gaan ze de opties stuk voor stuk optellen, en wordt de basis voor BPM-berekening te hoog. Het is dus belangrijk om bij het aanschaffen van een gebruikte auto in het buitenland uit te zoeken hoe diezelfde auto destijds (dus toen hij nieuw verkocht werd) in Nederland in de prijslijsten stond.
Ritch zegt
Reactie gevraagd : Ik woon zelf al een paar jaar in Zuid-Duitsland en blijf dat ook zeker doen. Auto’s zijn hier een stuk voordeliger uiteraard, gezien het ontbreken van de BPM en de op dit moment nog lagere BTW. Bovendien worden er in Duitsland, door de extreme concurrentie, zeer hoge kortingen op nieuwe auto’s verleend wanneer je niets in te ruilen hebt. 19% op een Astra of Vectra, 14% op alle Audi’s en BMW’s, 9% op Mercedes, 18% op Toyota, etc.
Mijn ouders wonen gewoon in Nederland, en hebben moeite om het extreme financiele gat te dichten tussen hun inmiddels 8 jaar oude auto en een vergelijkbare nieuwe, of zelfs jong gebruikte. Ik had het idee om hier een nieuwe auto aan te schaffen, die in Duitsland op mijn naam te zetten en aan mijn ouders ter beschikking te stellen. Zij zullen er dan uiteraard 95% van hun tijd in Nederland mee onderweg zijn. Zou dit als belastingontduiking worden gezien, en zo ja, op welke gronden?
Ritch zegt
Martin (30 juni), hoewel ik het volledig eens ben met je “tirade”, een kleine correctie: het is niet zo dat je bij aankoop van een auto BTW afdraagt over de BPM. Deze 2 belastingen worden naast elkaar geheven over de netto prijs van de auto. Maar het blijft uitzuigerij, dat ben ik met je eens…..
asfaltjunk zegt
Ritch, voor de BPM is bepalend of je een auto feitelijk in Nederland gebruikt. Of je koopt, huurt, least of van de zaak rijdt doet in beginsel niet ter zake, en dus ook niet of je een auto “leent” van een buitenlands familielid. Je zit dus vast aan BPM (en ook nog Nederlandse BTW als de auto nieuw is). Bovendien zal er een NL-kenteken op de auto moeten komen. Je kunt voor de BPM een beroep doen op de Coeveringuitspraak van het HvJ (zie boven) maar dan moet je in de eerste plaats goed regelen dat jouw ouders die auto van je huren of leasen. Bovendien lijkt doorslaggevend dat de looptijd van die overeenkomst niet al te lang moet zijn. Boel gedoe dus, maar het kan lonend zijn, zelfs als je de BPM meerekent. In Duitsland wordt inderdaad veel korting gegeven, en zie je ook belachelijk goedkope financieringsaanbiedingen.
dekster zegt
dat is neen briljant systeem :-D
L-kenteken zegt
Is het voorlopig niet handig om in een “leen” auto uit Luxemburg te mogen rijden (van kennis/familie)?
Los van BPM en BTW kom je heel voordelig uit met wegenbelasting en verzekering. Ik rij dan in een vette nieuwe bak zonder dat er een huur/lease contract op mijn naam staat.
Waarom zou de Douane mij dan een boete opleggen, als de eigenaar geen Nederlander is ?
TDR zegt
N.a.v. commentaar Ramy 02-08-2006: De door Tarik beschreven constructie is de meest gemakkelijke en makkelijkst te verdedigen constructie. En is geheel legaal. Probleem (voor zover van toepassing) is dat je de auto na invoer 12 maanden niet mag verkopen.
Er is geen probleem wanneer je aangehouden wordt door de politie/douane, want je bent in Duitsland woonachtig (al dan niet daadwerkelijk)en mag (moet zelfs, want je mag als je in DL woont ook niet meer dan 3 maanden in een auto met NL kenteken rijden zonder ontheffing) dus in NL in een auto met DL kenteken rijden. Het maakt dus niet uit welk paspoort je hebt, het gaat om je woonadres.
Verder is Duitsland wellicht nog een beter alternatief dan Luxemburg. Het is wel iets duurder (15 vs 16% btw), maar de (2e handse) auto’s zijn vaak veel completer uitgerust. Verder is een duits kenteken – zeker in de grensstreek – veel minder opvallend dan een LUX kenteken. Ik ben woonachtig in de grensstreek en ken meerdere mensen die op deze manier goedkoop auto rijden. Voor meer info over het hoe en wat van auto rijden in DL als “geemigreerde Nederlander” zie de website http://www.verhuis.de.
Waar in dit forum vaak aan voorbij wordt gegaan is het feit dat om een auto op kenteken te zetten je woonachtig dient te zijn in het betreffende land (Duitsland, Luxemburg), bij een buitenlandse werkgever moet werken of daar een onderneming te hebben. Wonen in LUX is zeer prijzig en moeilijk te bewerkstelligen. Een onderneming opzetten in LUX is ook aardig prijzig vergeleken bij een NL BV, zeker als het enige doel is om goedkoop auto te rijden. Huren/leasen is een alternatief, maar geen enkele bonafide leasemaatschappij zal zaken met je willen doen, dus ben je aangewezen op een Global Car Rent, Luxemburg Cars of EC Leasing etc. En die zijn al dan niet nog niet eens van de grond gekomen of al weer opgeheven. Dus dat is niet erg hoopgevend.
Christoffer zegt
Ik heb een hele avond lang gezocht naar gegevens van een leasemaatschappij die in Belgie geregistreerde auto’s verhuurd aan Nederlandse berijders. Tot nog toe heeft deze zoektocht niets opgeleverd, kan iemand mij helpen een bonafide leasemaatschappij te vinden die in deze behoefte voorziet?
Mvg Chris
vincent zegt
Chris,
waarschijnlijk een vergeefse zoektocht geweest, volgens mij zijn er (weinig tot) geen leasemaatschappijen die aan buitenlandse bedrijven/berijders auto’s leasen
Alex zegt
een vriend van mij heeft paar maanden geleden een auto geleased/gehuurd in Luxemburg en tot nu toe rijdt zonder problemen. Schijnt de constructie goed te werken.
Gasman zegt
Alex, waar in Luxemburg heeft die vriend van je zijn auto geleased/gehuurd?
Oskar zegt
Alex, ik ben ook benieuwd. Van Global Car Rent of EC Leasing kan ik echt niets vinden, en Luxemburg Cars heeft de werkzaamheden reeds gestaakt?!?
TDR zegt
Ik ben ook hoogst benieuwd naar de LUX leasemaatschappij die aan buitenlanders verhuurd. Luxemburgers zijn per definitie wantrouwend naar alles van buiten LUX komt, dus het verbaasd me hoogstens als het hier een gedegen maatschappij betreft.
Alex, houd ons niet langer in spanning !!!!!!
TDR zegt
Oh, nog even iets mbt EC Leasing. Ik heb hen een week of 8 geleden gevraagd om enkele offertes, maar deze echter tot op heden niet ontvangen. Zouden ze het zo druk hebben dat ze daar nog niet aan toegekomen zijn of………..
vincent zegt
Heren,
Wakker worden!
constructies zoals door alex beschreven bestaan niet
peter zegt
is het legaal om in duitsland, voor ons nederlandse bedrijf, een auto te leasen bij bijv. http://www.directlease.de zonder dat we een naheffing kunnen verwachten op de BPM?
Erik zegt
Wij kunnen een auto kopen van (van m’n schoonvader) uit Italie. Auto wordt in december 5 jaar oud. Omdat het een vrij dure auto is, catelogus waarde van ca. € 42.000,– minimaal. Als je hier dan snel de bpm over berekent zit je al gauw aan zo’n € 3000 a € 4000. Plus dat de wegenbelasting per maand ook aardig wat gaat kosten ca. € 100 per maand. Hoe kan ik hier eventueel onder uitkomen? Is het mogelijk om op Luxemburgs kenteken te gaan rijden? Weet er iemand nog andere manieren?
Groet Erik
TDR zegt
Erik,
Ik zie 3 mogelijkheden:
1 – Verhuis naar Italie (al dan niet op papier) zodat je legaal met de auto op italiaans kenteken kunt rijden
2 – Koop de auto voor 4000 euro minder
3 – Koop een identieke auto in Nederland. Na 5 jaar wordt het verschil in prijs natuurlijk minder.
Om op buitenlands/Luxemburgs kenteken te kunnen rijden moet je of in Luxemburg woonachtig zijn of werknemer zijn van een bedrijf dat in Luxemburg gevestigd is.
TDR zegt
Peter,
Als je die leaseprijzen bekijkt dan is het verschil met NL te klein om het risico te lopen. Momenteel kun je dit zonder naheffing BPM doen, maar zoals eerder in het forum al gezegd is er een wetswijziging in de maak hiervoor.
Mocht je een auto op duits kenteken gaan rijden dan is het beter om deze te kopen dan wel te financieren – mede omdat je dan in het geval van een wetswijziging goedkoper en sneller van de auto af kunt komen – omdat dit stukken goedkoper en makkelijker is is dan (operational) leasen (denk aan onderhoud bij duitse garage). Je dient dan een zg niederlassung voor je bedrijf in Duitsland te vestigen. Dit is redelijk makkelijk te verwezelijken (zie o.a. http://www.verhuis.de). Hierna kun je de auto kopen en op kenteken zetten.
peter zegt
@tdr
thnx voor je bericht. ik vind dat de lease prijzen juist enorm schelen in duitsland met die van nederland, bijv:
audi a6 3.2 fsi quattro in NL € 1212,- en in DL € 686 per mnd.
bmw 525xi in NL € 1143 en in DL € 647 per mnd.
dit zijn de prijzen bij directlease in NL en Dl en vind dat toch aanzienlijke verschillen, niet?
TDR zegt
Peter,
Om een auto te kunnen leasen in Duitsland dien je in Duitsland woonachtig te zijn of een bedrijf(svestiging) te hebben. Dus die kosten moet je meerekenen. Dan onderhoud….dit zal moeten geschieden bij een dealer in Duitsland, dus ben je 2 dagen per jaar minimaal kwijt.
En als je “gepakt” wordt dien je wel je leasetermijn door te betalen tot einde contract. Of het contract af te kopen (en dat is echt duur).
Verder ga je in de door jou genoemde bedragen uit van een leasetermijn van 5+ jaar. Daarbij komt nog dat als je gepakt wordt na invoering van de herstelwet je de bpm betaalt over de tijd dat je de auto in NL gebruikt. 5/8 maal 16.000 (dat is zo’n beetje de bpm op de door jou genoemde auto’s)= 10.000 euro.
Dus mijn advies is dat als je je toch in Duitsland vestigd je de auto financiert – dit is in Duitsland nog gebruikelijker dan in Nederland – zodat je er in het geval er problemen komen direct van af kunt op een redelijk betaalbare manier. En je bent dan niet gebonden aan een duitse dealer voor onderhoud etc.
Stary zegt
Concluderend:
Als je in het buitenland woonachtig bent en daar een auto huurt/least. mag je er in NL BPM-vrij mee rondrijden. Tenminste, zolang de BPM herstelwet nog niet door de kamer is.
Als je in het buitenland woonachtig bent en daar een auto koopt/registreert op je eigen naam mag je de auto BPM-vrij in NL invoeren als onderdeel van je verhuizing/remigratie.
Klopt dit allemaal zo?
TDR zegt
To Stary:
1 kleine aantekening. De 1e allinea moet zijn “Als je in Nederland woonachtig bent en in het buitenland een auto huurt/least”.
Mbt allinea 2 – aan het bpm vrij invoeren bij (r)emigratie zitten wel voorwaarden verbonden. De auto moet > 12 maanden op je naam geregistreerd staan en > 6000 km op de teller hebben.
Stary zegt
TDR: als je in het buitenland woonachtig bent, dus je domicilie daar ook hebt gekozen en er ook belasting betaalt, val je dan ook onder de BPM herstelwet? Gelden BPM-regels alleen voor NL ingezetenen, of voor iedereen die in NL met een auto rond rijdt?
TDR zegt
Als je in het buitenland woont (hoofdverblijf) dan kun je in dat land een auto registreren en deze bpm vrij rijden in Nederland, ondanks je nderlandse paspoort. Als je dan de auto 12 maanden op je naam hebt en de auto heeft meer dan 6000 km gereden dan kun je terugemigreren naar NL en de auto bpm en btw vrij meenemen. De auto moet dan wel gekeurd worden bij de RDW waarn abij goedkeuring het (NL) kenteken wordt afgegeven. Je mag de auto dan wel de 1e 12 maanden niet verkopen.
BPM regels gelden voor iedereen die in Nederland zijn hoofdverblijf heeft, dus ongeacht welk paspoort je hebt. Er zijn uiteraard uitzonderingen bijv. diplomaten etc.
Overigens kun je in het buitenland wonen (je hoofdverblijf hebben) maar toch gewoon in NL belastingplichtig zijn, mn wanneer je in Nederland inkomen genereerd. Dus je hoofdverblijf in het buitenland hebben is voldoende, maar dit houdt dus wel een emigratie in.
De BPM herstelwet is er voor het feit dat je nu dus ongestoord als NL ingezetene met je auto met buitenlands kenteken in NL BPM vrij kunt rijden.
Je moet de website van de belastingdienst en douane (www.belastingdienst.nl of http://www.douane.nl) maar eens bekijken voor meer info.
Stary zegt
TDR: sorry als ik zeur, maar als ik in NL belastingplichtig word, word ik dan ook automatisch verplicht BPM te gaan betalen over mijn buitenlandse auto? Als ik in NL meer dan 6 maanden met mijn buitenlandse kenteken rondrijd, kan ik dan verplicht worden om de auto te registreren in NL? NB: ik ben buiitenlands ingezetene en ben niet van plan NL burger te worden. Belasting betalen is een ander verhaal, soms is het goedkoper om in NL te betalen dan elders :)
TDR zegt
Stary –
Nee, de BPM geldt pas als je in NL je hoofdverblijf hebt.
Dan wordt je verplicht je auto op NL kenteken te laten zetten.
BPM en (inkomsten)bealsting zijn niet gekoppeld.
Mocht je nog verdere vragen hebben dan kun je me mailen op tdrconsulting at lycos.nl
Erdo84 zegt
http://home.mobile.de/cgi-bin/homepage.pl?home&customerId=527500&partnerHead=1
Deze link zal verwijzen naar de website van Dhr Latour
Hans zegt
is er op dit moment dan echt geen bedrijf meer in de lucht die kan regelen dat je een auto vanuit LUX kan huren?
TDR zegt
Hans, ik denk dat je bij elke willekeurige autodealer in Luxemburg wel een verhuur/leaseconstructie kunt regelen. Die vertrouw ik ook meer dan de bedrijven die dit vanuit NL aanboden.
Denker zegt
Mij lijkt ,dat je behalve je Nederlandse nationaliteit, ook een buitenlandse Nationaliteit ernaast kunt hebben, want dat bestaat ook nu al.
Wanneer je dan met je auto wordt aangehouden, met een kenteken erop van pakweg Ceylon, laat je gewoon eventjes ook aan de douane je Ceylonees paspoort zien.
LuxPlates zegt
Detail informatie over de BPM herstelwet (source):
4.BPM
4.1. Tijdsgerelateerde BPM
De BPM is op dit moment in de eerste plaats een registratiebelasting. Deze wordt geheven ter zake van de registratie van een personenauto of motorvoertuig in Nederland, dan wel bij de aanvang van het gebruik van een dergelijk voertuig door een Nederlands ingezetene van een in het buitenland geregistreerd voertuig. Gelet op de voorgestelde wetswijziging krijgt de
tijdsgerelateerde BPM meer het karakter van een gebruiksbelasting. Niet zozeer de registratie wordt belast maar wordt aangeknoopt bij het gebruik van de Nederlandse weg. Hierbij geldt een vrijstellingsperiode van slechts één week. Deze vrijstelling moet dan echter wel vóór ingang van het gebruik worden gevraagd. Het karakter van de tijdsgerelateerde BPM komt
sterk overeen met de motorrijtuigenbelasting, welke belasting reeds het gebruik van de openbare weg in Nederland beoogt te belasten.
De regering beoogt de tijdsgerelateerde BPM te heffen bij gebruik van een personenauto of motorrijtuig voor een periode van minimaal één week. Dit gebruik wordt belast per tijd van een maand met een tarief van 0,57% bij benzinemotoren en 0,74% bij dieselmotoren van de netto-cataloguswaarde. Voor motorrijwielen bedraagt het tarief 0,25% per maand van de netto catalogusprijs. Anders dan bij de reguliere BPM-heffmg ter zake van reeds in gebruik zijnde auto’s is sprake van een “flat rate” die geen rekening houdt met de toestand en/of de tijdsduur die is verstreken sinds de ingebruikname van de auto. Naar de mening van de Orde stipt de Raad van State terecht aan dat de heffing van de tijdsgerelateerde BPM aldus teveel samenvalt met de eveneens verschuldigde motorrijtuigenbelasting. In de reguliere BPM onderscheidt het eenmalige aanknopingspunt zich duidelijk van de MRB; de tijdsgerelateerde BPM maakt echter dat niet in Nederland geregistreerde voertuigen
voortaan met twee maandelijkse belastingen te maken krijgen, één als percentage van de netto-cataloguswaarde en één op basis van een tarief en het gewicht van de auto. Deze dubbele gebruiksbelasting die uitsluitend bestaat voor in het buitenland geregistreerde auto’s levert naar het oordeel van de Orde een belemmering van de vrijheid van dienstverrichting in de zin van de artikelen 49 tot en met 55 EG op. Bovendien is bezwaarlijk en Europeesrechtelijk onjuist, dat bij de dubbele gebruiksbelasting door Nederland geen rekening wordt gehouden met eventueel in het buitenland betaalde gebruiks- en/of registratiebelasting ter zake van het voertuig.
4.2. Gemeenschapsrechtelijke aspecten BPM
De reden voor de Europese Commissie om inzake de BPM in 2005 een inbreukprocedure te starten tegen Nederland was de zeer korte termijn die gesteld werd voor registratie van de in het buitenland gehuurde auto. Een Nederlander die bijvoorbeeld in het buitenland was gestrand en van de wegenwacht een huurauto kreeg om mee naar huis te rijden, moest deze
auto binnen twee dagen inleveren omdat anders voor de volledige looptijd BPM verschuldigd was zonder de mogelijkheid van teruggaaf. De termijn van twee dagen was volgens de Europese Commissie te kort. In HvJ EG 21 maart 2002, nr. C-451/99 (Cura Anlagen GmbH), is geoordeeld dat de Oostenrijkse wettelijke regeling waarin een termijn voor registratie van drie dagen was opgenomen, veel te kort was en hierdoor sprake is van een ongerechtvaardigde belemmering van de vrijheid van dienstverrichting in de zin van de artikelen 49 tot en met 55 EG. Opmerking behoeft dat de Oostenrijkse registratieplicht ook het aanbrengen van Oostenrijkse kentekenplaten omvatte. Hoewel de Oostenrijkse regeling met drie dagen ‘véél te kort’ is naar het oordeel van het HvJ EG, volstaat het wetsvoorstel met een vrijstellingsperiode van een week. Naar de mening van de Orde zal één week derhalve ook te kort zijn. De Orde merkt hierbij nog op dat op de vrijstelling van tevoren een beroep moet worden gedaan (artikel 16g, eerste lid, BPM). Dit betekent dan ook dat daar waar voorheen een periode van twee dagen bestond ingeval een in het buitenland geregistreerde auto werd gehuurd, nu al van tevoren een beroep op de vrijstelling moet worden gedaan. Bovendien gold voorheen dat bij eerste constatering een waarschuwing werd gegeven alvorens tot naheffen werd overgegaan. Uit de nieuwe regeling blijkt niet dat deze praktijk blijft
voortbestaan, zoals de Orde nu begrijpt wordt bij staande houden direct overgegaan tot naheffing, met inbegrip van een voorperiode van twaalf maanden (tenzij kan worden aangetoond dat de auto niet door deze berijder in gebruik was). In ieder geval valt dit niet te rijmen met de plicht om reeds vóór aanvang van het gebruik aangifte te doen. Naar de mening van de Orde leveren de in het voorstel opgenomen periode van vrijstelling van één week alsmede de verplichting de vrijstelling van BPM-heffmg van tevoren aan te
vragen een belemmering van de vrijheid van dienstverrichting in de zin van de artikelen 49 tot en met 55 EG op.
4.3. BPM en huursituaties
Zoals hiervoor is weergegeven levert ook de tijdsevenredige BPM naar het oordeel van de Orde een bemoeilijking op van het huren van een personenauto of motorrijtuig die respectievelijk, dat in een andere lidstaat is gehuurd. Immers, vóór gebruik op de Nederlandse weg dient aangifte te worden gedaan; deze verplichting bemoeilijkt grensoverschrijdende verhuuractiviteiten en vormt daarmee een belemmering van het vrij verrichten van diensten. Volgens het HvJ EG kan een dergelijke maatregel slechts onder in het EG-verdrag genoemde
omstandigheden worden genomen of indien hij zijn rechtvaardiging vindt in dwingende redenen van algemeen belang. Het HvJ EG heeft geoordeeld dat het een lidstaat is toegestaan een registratiebelasting te heffen over een voertuig dat ter beschikking van één van zijn inwoners is gesteld door een in een andere lidstaat gevestigde vennootschap, wanneer dit voertuig hoofdzakelijk is bestemd voor duurzaam gebruik in eerstgenoemde lidstaat of daar feitelijk duurzaam wordt gebruikt. Dit oordeel van het Hof sluit een dergelijke heffing bij
ander dan duurzaam gebruik naar de mening van de Orde in beginsel uit tenzij er een rechtvaardiging voor de heffing bestaat. Van een dergelijke rechtvaardiging blijkt niets uit het wetsvoorstel en de memorie van toelichting.
4.4. Administratieve lasten
De voorgestane wijze van heffing levert aanzienlijke administratieve lasten op voor een buitenlandse ondernemer die een auto verhuurt aan een Nederlander, dan wel een Nederlander die een in het buitenland geregistreerde auto huurt. Met name geldt dit wanneer vóór aanvang van het contract de looptijd nog niet duidelijk is, maar wel reeds aangifte moet worden gedaan. Indien de verwachting bestaat dat de auto voor een week of minder wordt
gebruikt, moet een vrijstelling worden aangevraagd bij de belastingdienst. Duurt de huurperiode langer, bijvoorbeeld omdat deze samenhangt met de reparatie van het eigen voertuig, dan moet hierna weer aangifte worden gedaan voor het gebruik van de auto in Nederland. Deze aangifte moet dan voor een gehele maand worden gedaan terwijl de auto wellicht al na bijvoorbeeld een week en drie dagen moet worden ingeleverd. In deze gevallen
is niet voorzien in een teruggaaf. Naar de mening van de Orde passen deze aanzienlijke administratieve lasten niet in het streven van de overheid de administratieve lasten te verlichten. Bovendien ziet deze lastenverzwaring uitsluitend op voertuigen die in het buitenland zijn geregistreerd en leveren
de administratieve lasten daarmee nog altijd een belemmering op van de vrijheid van dienstverrichting in de zin van de artikelen 49 tot en met 55 EG.
4.5. Ongerechtvaardigde discriminatie
Eén van de punten die als bezwarend aan de BPM-heffing wordt gezien is het feit dat deze volledig verschuldigd is en geen aanspraak kan worden gemaakt op teruggaaf indien bijvoorbeeld een auto binnen één maand “total loss” wordt gereden of aan een in het buitenland woonachtig persoon wordt verkocht. De tijdsgerelateerde BPM biedt straks de mogelijkheid een auto in het buitenland te huren en wanneer de administratieve lasten voor lief worden genomen, per tijd van een maand aangifte te doen. Het risico van tenietgaan van de auto kan hierdoor voor een in het buitenland geregistreerde auto voor wat betreft de BPM heffing wel bij de overheid worden gelegd.
Omdat het wetsvoorstel slechts spreekt van het anders dan duurzaam ter beschikking staan is het mogelijk dat een Nederlander een auto in het buitenland huurt met de intentie deze minder dan drie jaar te bezigen (niet-duurzaam) en per maand aangifte doet. Deze berijder behaalt hiermee een duidelijk voordeel. Deze uitwerking kan nadelige gevolgen hebben voor de Nederlandse autobranche en levert bovendien een ongerechtvaardigde discriminatie op van automobilisten met een Nederlands geregistreerde auto die hun auto binnen drie jaar van de hand doen of van wie de auto teniet gaat. Dit is aldus de Orde onwenselijk. Tot slot merkt de Orde in dit kader op dat niet wordt voorzien in een teruggaafregeling; zelfs niet indien wordt gekozen om vooraf over een aantal maanden BPM te voldoen terwijl het voertuig uiteindelijk korter zal worden gebruikt dan in eerste instantie beoogd was. Er is (nog) geen invulling gegeven aan het begrip duurzaam en derhalve lijkt een periode van drie jaren voorbarig, hetgeen wederom kan leiden tot aanpassingen. Heeft de wetgever hier al in voorzien door in de wettekst de zinsnede ‘in ieder geval’ op te nemen, zo vraagt de Orde zich af?
4.6. Grensoverschrijdende lease
Hoewel volgens de memorie van toelichting over de gehele looptijd de belastingdruk op een in het buitenland geregistreerde auto hetzelfde zal zijn indien deze uiteindelijk ook na drie jaar in Nederland blijft, zitten er om praktische redenen toch opvallende verschillen in de heffing van de tijdgerelateerde BPM en de reguliere BPM. Het belangrijkste verschil is dat de
tijdgerelateerde BPM op basis van een tweetal flatrates wordt geheven waarbij geen rekening wordt gehouden met een aantal omstandigheden die bij de reguliere heffing van BPM wel tot aanpassing van de heffing leiden. Kort gezegd, wordt alleen rekening gehouden met het onderscheid diesel/geen diesel en motoren. Andere omstandigheden zoals leeftijd van het voertuig en de afschrijvingstabel, alsmede de energie-efficiëntieklassering doen niet terzake.
De Orde verzoekt de voorgestelde tijdsevenredige BPM voor grensoverschrijdende lease van auto’s te toetsen aan het oordeel in het arrest HR 22 september 2006, nr. 41 178, en daarmee ook aan de in deze beslissing genoemde jurisprudentie en regelgeving.
4.7. Praktische aspecten
In het wetsvoorstel wordt een aantal praktische toepassingen van het voorstel niet nader uitgewerkt. De Orde werpt in dit verband de volgende vragen op. Hoe dient bijvoorbeeld om te worden gegaan met huurauto’s die meer keren aan Nederlanders worden verhuurd? En wat dient te geschieden als een auto eerder in Nederland is gebruikt met aangifte voor de BPM en daarna weer terugkomt in de periode waarvoor is betaald maar nu wordt gebruikt door een nieuwe huurder?
De nieuwe regeling vereist dat vooraf aangifte moet worden gedaan. Dat wil zeggen voordat het gebruik op de Nederlandse weg aanvangt. Dit is echter moeilijk bij vervangend vervoer. Wanneer een Nederlander bij de terugreis van vakantie pech krijgt en bij Brussel vervangend vervoer meekrijgt is het vooraf elektronisch een beroep op de vrijstelling doen onmogelijk, maar wordt dat wel van hem gevergd, anders wordt bij constatering een naheffingsaanslag met mogelijk twaalf maanden terugwerkende kracht opgelegd.
Wanneer een Nederlander een buitenlands geregistreerde auto aankoopt, is dan in alle gevallen sprake van duurzaam gebruik of komt de regeling dan ook voor toepassing in aanmerking wanneer de intentie bestaat de auto na een periode korter dan drie jaar weer te verkopen, zo vraagt de Orde zich af?
Tot slot merkt de Orde nog op dat door het gebruik van een tijdsevenredige BPM voor niet Nederlands geregistreerde voertuigen er mogelijk sprake is van strijdigheid met het vrije verkeer van goederen binnen de EU.
taxi zegt
andere optie
dit voor heren/ en dames ondernemers
met behoorlijke zakelijke km’s
haal uw taxi vergunning en u betaald niks
en heeft alle voordelen.
geen bpm geen btw zelf geen houderschaps belasting
auto moet wel voor 90% ritten rijden ja en als u deze toeschrijft aan uw eigen bv’s
tja
grote nadeel die blauwe plaat.
en na een bepaald tijds bestek is de auto ook nog eens legaal bpm vrij te verkopen tel uit je winst bij de duurdere auto’s (vanaf 20000 euro bpm)
dan rijdt u voor niks auto. (werkt hoogstwaarschijnlijk niet met 1 auto)
Jeroen zegt
wie wil er nu taxi chaffeur worden en met een blauwe plaat rijden ?
TDR zegt
Taxi…..
Het lijkt me dat om serieus genomen te worden je ook enige omzet dient te hebben. Je kunt toch onmogelijk onbeperkt kilometers rijden en nooit klanten hebben. Mooi bedacht,maar helaas.
taxi zegt
mijnheren jullie slaan de plank mis
je bent je eigen taxi chauffeur(en klant)
en als je genoeg kilometers maakt en je belast je eigen bv’s is het broek zak vest zak.
een klant van mijn heeft zo een wagen park van 500000 euro
werkt al 3 jaar perfect zonder problemen en gewoon bijteling betalen over de duurste auto.
of jou firma winst of verlies draaid op papier is jou zaak, niet de belastingdienst
of douane.
als het papier werk maar klopt.
groeten.
Gasman zegt
Je moet wel even het erkend vakdiploma voor taxiondernemers én het chauffeursdiploma taxi behalen. Even blokken dus, maar mogelijk de moeite waard?!
taxi zegt
dat klopt en hij is een taxi bedrijf gestard alleen ziek vervoer en overdag
met part timers
maar wel een s klasse met alles op en ml amg en clk vol en een e voll
en geen meters !!!!
xirito zegt
Laatste stand van zaken;
Houdt dit in dat ik dan geen bijtelling betaal?
:-) :-)
BPM op buitenlandse huur- en leaseauto’s gewijzigd.
Nederland gaat volledige BPM heffen over auto’s die in het buitenland geregistreerd staan en door inwoners van Nederland in Nederland gebruikt worden. Hier staat tegen over dat bij export van auto’s naar andere EU-landen (+EER-landen) een teruggaaf van de BPM wordt verleend. Bij de teruggaaf wordt rekening gehouden met naar keuze de werkelijke afschrijving op de auto danwel op basis van een forfaitaire afschrijving. Per saldo heb je dan BPM betaald over de waarde van aanschaf minus de waarde bij export.
Kortstondig gebruik
Voor kortstondig gebruik geldt een vrijstelling van de BPM-heffing. Hoe lang is kortstondig: maximaal twee weken (oorspronkelijke wetsvoorstel was: één maand). Om van deze vrijstelling gebruik te kunnen maken, moet voordat je gebruik maakt van de Nederlandse weg een electronisch formulier worden ingevuld. Deze kan via de website van de Belastingdienst.
Ingangsdatum
De teruggaafregeling is van toepassing op auto’s met een registratiedatum of datum van aanvang van gebruik van de weg in Nedeland op of na 16 oktober 2006.
Conclusie
Belastingvrij auto rijden in Nederland blijft mogelijk, maar slechts gedurende een periode van één maand. Bij langduriger gebruik blijft slechts een eventueel voordeel van een lager BTW-tarief en geen of minder motorrijtuigenbelasting; afhankelijk van het land waar de auto is geregistreerd.
Voor het chronologisch overzicht hebben wij onderstaand artikel van 22 september 2006 volledig laten staan. Door de gewijzigde opzet van de Wet BPM zal deze niet langer in strijd met het EG-recht.
——————————————————————————–
Geen BPM op buitenlandse huur- en leaseauto’s.
Nederland mag geen BPM heffen over auto’s die in het buitenland geregistreerd staan. Zo heeft het Europese Hof van Justitie op 27 juni 2006 bepaald: als een in Nederland woonachtig persoon een in het buitenland geregistreerde auto huurt (of least), is het heffen van BPM in strijd met het beginsel van het vrije verkeer van goederen en diensten binnen Europa.
Afschrijvingstabel ongeldig
Hof Den Haag (29 juni 2004, nummer BK-03/00985) vond de afschrijvingstabel van artikel 10 BPM akkoord. De Hoge Raad (22 september 2006, nummer 41.178) denkt hier anders over. De reden is dat de tabel niet gespecificeerd is en men voor een concrete auto dus niet weet of de tabel de werkelijke waarde van de auto weerspiegelt. De mogelijkheid tot tegenbewijs is niet van belang. Op 12 september 2006 is er een nieuw besluit inzake de BPM bekend gemaakt, lees hier
Conclusie
Een auto via het buitenland leasen of huren is door genoemde uitspraak van de Europese rechter goedkoper dan in Nederland een auto huren of leasen. U rijdt met een luxemburgs kenteken in Nederland en hoeft (voorlopig) geen BPM te betalen, de BTW is lager (15% in plaats van 19%) en u hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Er komt een wetswijziging aan maar ook daarna blijft het nog voordelig. De afschrijvingstabel in Nederland wordt ook van tafel geveegd dus ook na de wetswijziging in 2007 zijn we er nog niet. Conclusie, doen als u een beetje lef heeft.
Wetswijziging op komst
Tijdens prinsjesdag is een wetswijziging aangekondigd. Totdat er nieuwe wetgeving is, blijft het huren van een buitenlandse auto zonder BPM mogelijk. Onze inschatting is dat voor het einde van het jaar, de wet zal zijn aangepast, nog even wachten op de verkiezingen. Als een tijdsevenredige afschrijving wordt gerekend loopt de wetgever aan tegen de uitspraak van de Hoge Raad die de afschrijvingstabel verwerpt. Hoe moet je dan de BPM bepalen? De gouden melkkoe wordt langzaam maar zeker een gewone hollandse koe.
De regeling zou dan ook een omgekeerde regeling moeten kennen, namelijk het teruggeven van BPM bij export. We wachten af.
Voor wie de beschikking van het Europese Hof van Justitie wil nalezen, dat kan via de volgende link: EHvJ zaak C-242/05.
Gasman zegt
Taxi, ik zou graag in contact komen met die klant van je, zodat ik niet opnieuw het wiel hoef uit te vinden! In mei 2007 zal ik deelnemen aan de taxiondernemerexamens. Dan nog mijn taxichauffeurpapiertje en ik kan aan de slag. Maar ik wil qua exacte structuur dus niet opnieuw het wiel uitvinden!
ben zegt
ik wil een auto in japan kopen via een engelse kennis. de auto komt gemakkelijker langs de engelse douane en krijgt gemakkelijker papieren en kenteken dan in nederland (je raad t al: ze doen daar minder moeilijk). bij zijn bedrijf, gespecialiseerd op dat type auto’s, wordt dan de auto helemaal technisch op orde gebracht.
Ik betaal dan wel VAT (soort BTW) en invoerrechten daar. Nou dacht ik dat bij import van een in een in een EU-land geregistreerde auto ik geen 19% BTW en 10% douanerechten meer hoef te betalen. Klopt dit?
Weet iemand welke ksoten er dan nog verder aan die import vastzitten? bedankt voor het antwoord.
TDR zegt
Je betaalt wel de BPM en de keuringskosten bij de RDW.
Ik weet niet om welke auot het gaat, maar het lijkt me stug dat je zo (veel) goedkoper uitkomt dan wanneer je de auto gewoon in NL koopt.
vw zegt
Is er nog nieuws aan het front???
TDR zegt
Ik heb recent gebruik gemaakt van de “korte” vrijstelling BPM voor een auto die ik een maand gehuurd had in Duitsland. Eerst 14 dagen vrijstelling op naam van mijn vriendin, vervolgens 14 dagen op mijn eigen naam. Hiermee reed ik geheel legaal met de auto in Nederland, de vrijstelling geldt immers ook voor inwonende familieleden. Aanmelden kan gewoon via internet.
Dit biedt wellicht mogelijkheden, al is het wel erg omslachtig om elke maand je auto om te wisselen voor een andere bij het verhuurbedrijf zeker wanneer je verder van de grens woont. En bij huur ben je wel een groot deel goedkoper uit dan in Nederland, maar op de lange termijn is het niet echt aantrekkelijk als je het vergelijkt met een NL leasetarief.
Vincent zegt
VW, nee hoor geen nieuws alles is nog steeds hetzelfde.
Bob zegt
Nu heb ik eens op de site van de douane zitten lezen en daar kwam ik een paar vreemde dingen tegen:
Wanneer moet u bpm betalen?
U moet bpm betalen in de volgende gevallen:
– U laat een personenauto, motorrijwiel of bestelauto in het Nederlandse kentekenregister registreren. Voor een bestelauto betaalt u bpm als deze op of na 1 juli 2005 voor het eerst in gebruik is genomen. Bij aanschaf van een nieuwe auto wordt deze registratie meestal door de dealer, autoverkoper of de importeur gedaan.
– U maakt gebruik van de openbare weg in Nederland met een bestelauto die tot personenauto is omgebouwd. U hebt veranderingen aan de bestelauto aangebracht, waardoor deze niet meer voldoet aan de wettelijke inrichtingseisen aan bestelauto’s. Het gaat hier om een bestelauto waarover nog geen bpm is betaald. Dit is meestal een bestelauto die in gebruik is genomen vóór 1 juli 2005.
– U maakt gebruik van de openbare weg in Nederland met een bestelauto die tot personenauto is omgebouwd. U hebt veranderingen aan de bestelauto aangebracht, waardoor deze niet meer voldoet aan de wettelijke inrichtingseisen aan bestelauto’s. Het gaat hier om een bestelauto waarover in eerste instantie bpm is betaald, maar waarbij het betaalde bpm-bedrag is teruggeven op grond van de ondernemers- of gehandicaptenregeling. Het gaat om een bestelauto die vanaf 1 juli 2005 in gebruik is genomen.
– U gebruikt als inwoner van Nederland de openbare weg in Nederland met een personenauto, motorrijwiel of bestelauto (in gebruik genomen vanaf 1 juli 2005) die niet in Nederland is geregistreerd.
– U voldoet niet meer aan de voorwaarden van de ondernemersregeling of gehandicaptenregeling.
Betekent dit nou dat als je als Nederlander een buitenlandse auto koopt van voor 1 juli 2005, je er zonder BPM te betalen in mag rijden op de Nederlandse openbare weg?
Er staat ook nog een ander opmerkelijk stukje:
Controle
De Douane controleert regelmatig of er bpm is betaald voor personenauto’s, bestelauto’s en motorrijwielen die gebruikmaken van de openbare weg in Nederland. Als de Douane vaststelt dat u onterecht geen bpm heeft betaald, moet u alsnog de bpm en een eventuele boete over uw voertuig betalen.
Bij de controle richt de Douane zich op de in Nederland wonende personen of in Nederland gevestigde bedrijven die:
– een personenauto, motorrijwiel of bestelauto (met een datum 1e ingebruikname vanaf 1 juli 2005) gebruiken met een buitenlands kenteken;
– een bestelauto gebruiken met een datum 1e ingebruikname van vóór 1 juli 2005, waarover geen bpm is voldaan, terwijl deze bestelauto niet (meer) voldoet aan de inrichtingseisen voor bestelauto’s;
– een bestelauto gebruiken met een datum 1e ingebruikname vanaf 1 juli 2005, waarover bpm is betaald en teruggegeven, terwijl deze bestelauto niet (meer) voldoet aan de inrichtingseisen voor bestelauto’s.
Dus wordt een auto die in gebruikgenomen is voor 1 juli 2005 niet gecontroleerd? Als dat allemaal zo is, dan kan toch iedereen met een knappe 2e hands buitenlandse auto rijden van 2 jaar oud!
Weet iemand hier meer over?
Ik ben bang dat het niet kan… maar wie weet!
Bob zegt
Heb helaas het antwoord al… is alleen van toepassing op bestelauto’s
Leo zegt
De overheid in NL is een soort kankergezwel. Wil veel te veel regelen en paternaliseert de burgers. Alles wat dit tegenwerkt is meegnomen BPM is regelrechte diefstal.
Alipapa zegt
Ja en ik zoek nog een keihard wettelijk ondersteund argument dat mij in staat stelt om ergens mee en net als onze overheid 80% van de bruto omzet aan alcohol en tabak toe te eigenen en toch niet aangemerkt te worden als grootste belanghebbende en superdealer.
Misschien als oprichter van een elders ingeschreven lease maatschappij met een onbeperkt aantal mede eigenaars?
vincent zegt
de leasemaastchappij kan zo opgericht worden
vw zegt
Vincent hoe zie je dat dan voor je?
Lijkt me geen eenvoudige klus hoor
vincent zegt
Ik heb er al eerder naar gekeken, eea uitgewerkt en het komt ongeveer neer op het volgende (ik zal niet alles beschijven want dat past waarschijnlijk niet in dit kader):
Een bedrijf oprichten en iedereen die mee wil doen koopt een aandeel voor een bepaalde waarde. Met dit geld wodt de auto van de aandeelhouder voor een stuk gefinancieerd en daarnaast met een lening verstrekt door de desbetreffende aandeelhouder
TDR zegt
@Vincent
Het is beter dat 1 iemand het bedrijf opzet en de anderen als werknemer (dit kan bijv. als vertegenwoordiger op 100% commissiebasis of nul-uren contract en ik vermoed ook op freelancebasis) in dienst neemt. Hierdoor val je onder de werknemersvrijstelling voor bpm en deze is uitgebreider dan de werkgeversvrijstelling (inwonende gezinsleden mogen de auto gebruiken en de auto mag ook voor prive-doeleinden gebruikt worden).
Wanneer de auto’s dan op het bedrijf worden gereden kan het bedrijf de btw terugvorderen en zou de “vertegenwoordiger” de netto kosten (ex btw) aan het bedrijf moeten terugbetalen. Hierdoor rijd je dus vrij van bpm EN btw. Voor de onderneming zou dit kostenneutraal zijn (afgezien van een kleine administratieve handeling).
Al met al wel een ambitieus plan en het valt en staat met het vertrouwen in elkaar.
vincent zegt
Er zijn inderdaad verschillende mogelijkheden dit te doen en de hier bovenstaande mogelijheid heb ik ook al eerder uitgewerkt
vw zegt
TDR of Vincent zou ik jullie kunnen mailen?
goldstrike zegt
Hmm, blijft allemaal erg ingewikkeld..
TDR zegt
@VW
tdrconsulting ed lycos.nl
@ goldstrike
Niet ingewikkeld, maar omslachtig.
vincent zegt
VW,
[email protected]
Jack zegt
Hallo,
Ik ben van plan een nieuwe auto aan te schaffen in luxemburg. kan ik in luxemburg als particulier een nieuw auto aanschaffen excl. belastingen en hier in nederland invoeren?
Wie heeft hier ervaring mee.
groeten,
Jack
TDR zegt
Jack,
Dat is wel mogelijk, maar wat is het voordeel ?
Als particulier betaal je bij invoer & kentekenregistratie in NL toch weer BPM en BTW.
TDR zegt
Ik heb gehoord dat er NA het verlenen van een werknemersvrijstelling geen controle meer plaatsvind op het daadwerkelijke gebruik van de auto.
Bij de aanvraag is vooral van belang de verklaring van het bedrijf waarvoor je werkt dat de auto voor meer dan 50% (zakelijk) gebruikt wordt in het buitenland. Ik neem aan de ze niet je hele arbeidscontract gaan doorpluizen en de andere zaken die je moet opsturen.
Dus….wanneer de vrijstelling binnen is kun je de auto onbeperkt in Nederland gebruiken zonder daarna nog geconfronteerd te worden met bewijslast zoals een kilometeradministratie etc.
mr. F zegt
Handig! Word ook al een tijdje in de yachten branche gedaan. Aangezien sommige yachten al snel enkele miljoenen kosten scheelt de Btw dat toch al een paar centen maar als die leuke Global Car Rent failliet gaat ben je waarschijnlijk wel je centjes kwijt!
Vincent zegt
TDR,
Het ligt denk ik iets anders dan je schetst. Ik heb nu sinds een paar maanden weer een vrijstelling, maar naast de verklaring en alle andere zaken zoals uittreksel KVK niet ouder dan x maanden, uittreksel bevolkings register en verantwoording kilometers, die ik heb ingestuurd moest er ook zeer duidelijke uitleg gegeven worden over wie de verklaring van het bedrijf had opgesteld, wie hem had ondertekend en wat zijn functie binnen het bedrijf is. Datzelfde was het geval met de arbeidsovereenkomst en ook van de salarisstroken wilde ze weten waar die vandaan kwamen.
jab zegt
Ik heb een Roemeense vrouw en ga in Roemenie een opel astra kopen.Kost daar 19000 euro en hier bij de Opel dealer maar liefs 32000.
Voor dit verschil wil ik wel met een roemeens kenteken rond rijden.
Wegenbelasting is voor Roemenie 30 euro per jaar.Dus ook niks.sterker nog,je kan daar zonder problemen een vignet nemen voor alleen een paar dagen.
eric zegt
ik heb vaak kennisssen uit het buiteland waar ik een auto van kan lenen
maar waar ik van hoorde dat dat niet mg of kan
ik heb vandaag de douane gebeld en die zeggen gewoon dat in de wet staat je als je in nederland staat ingeschreven je in een auto dient te rijden die in nederland is gereistreed en een nl kenteken dient te hebben
bij aanhouden en niet naleven van dit wetsartikel kan je alsnog bpm en btw betalen per direct plus een boete van de belasting
vincent zegt
Eric,
Het klopt wat de douane je vertelde gezien het feit dat wanneer je een auto op buitenlands kenteken van een kennis leent er voor deze auto geen bmp-vrijstellingsvergunning is afgegeven, dus mag je als nederlander er in nederland niet mee rijden
TDR zegt
Eric,
Je kunt 2 weken met de auto legaal on NL rondrijden. Je meot dan een vrijstelling invullen op de douane of belastingdienst site. Je mag de auto dan 14 dagen per (kalender)jaar op de nederlandse weg gebruiken.
Pieter zegt
Ik rijd al een tijdje in een auto met luxemburgs kenteken en heb daarvoor ook vrijstelling van BPM. Om dit aan te vragen moeten ze wel echt veel papierwerk hebben (zoals TDR hierboven beschrijft), maar alles bleek in orde (omdat het ook zo is).
Vraag is echter, ik betaal nu mijn bijtelling in luxemburg, maar hoe zit dat in nederland ? Moet ik hier ook bijtelling gaan betalen ?
vincent zegt
De bijtelling betaal ik ook alleen in luxmeburg en in nederland alleen de opgave op het formulier inkomstenbelasting, maar die opgave komt op nul uit
[email protected]
R.R. zegt
Nu heb ik op mijn gemak alle berichten gelezen die hier staan, ik zat zojuist
op een Duitse website te kijken waarvoor ik dezelfde auto als wat ik nu heb,
maar dan met 120.000km minder plus bomvol met dvd, navi, climate control,
leer etc. etc. voor maar liefst € 4.000,- minder. Daarbij was mijn auto al
spot goedkoop vergeleken bij de andere die hier in NL werden aangeboden.
Ik zit er zelf hard over te denken ook over te stappen op een Duits, Belgisch
of Luxemburgs kenteken.
Als ik het allemaal hier zo lees is het eigenlijk niet echt bepaald duidelijk
wanneer je compleet ingedekt staat. Wat ik van Roy begrijp naait de belasting
je gewoon als je er niet naar hun zin uit ziet. Van Vincent begrijp ik dat het
allemaal best te doen is, maar dat je wel even moet weten hoe het in elkaar
zit.
Ik weet niet of het beschikbaar is, maar heeft iemand een bestandje en/of
URL waar stapsgewijs op staat hoe zoiets in zijn werk gaat? Ik voeg dit forum
toe aan mijn favorieten, maar mijn pc heeft nogweleens zijn kuren (leuk
gezin wat van alles en nogwat bezoekt met alle gevolgen van dien). Daarom
vraag ik reacties naar [email protected].
Wat ik overigens wil kopen? Het zou sowieso een diesel worden omdat ik
ontzettend veel rij. De voorkeur blijft een mercedes c-klasse, niet het nieuwste
model, maar een type ervoor. Ik weet niet of dit uit maakt voor de reacties
die ik krijg, maar welliicht dat iemand me opweg kan helpen.
TIPS over het huren/leasen van een auto ex. BPM etc. zijn welkom
TIPS over het kopen van een auto ex. BPM etc. zijn welkom
TDR zegt
Voor tips over het kopen van een auto in NL en daarna uitvoeren naar DL:
http://www.verhuis.de/start/sublevel/exportnieuweauto.html
Oberon zegt
Ik heb begrepen dat je als eigenaar van een eenmanszaak in het buitenland bpm vrij de auto in Nederland kan rijden mits 50% van de km’s zakelijk in het buitenland wordt gereden en er een km-administratie wordt bijgehouden.
De afstand Nederland-werkadres in het buitenland wordt niet als zakelijk beschouwd.
Nu heb ik een huisje en dus een adres in Zwitserland. Ik zou daar een eenmanszaak kunnen inschrijven en m’n Nederlandse privé-auto daar laten registreren.
Die 50% zakelijke km’s kan creatief worden ingevuld. Als “adviseur in onroerend goed” rij ik in Zwitserland immers van bouwkavel naar bouwkavel. Ik vraag mij echter af welke controlemogelijkheden de NL-fiscus ten dienste staat om mijn buitenlandse werkzaamheden te kontroleren.
Dit lijkt, afgezien van wat km-administratie, een koud kunstje.
Wat zie ik over het hoofd ??
Elke serieuze reactie is welkom….
Windhoos zegt
Dat zijn goeie berichten! :-D
goldstrike zegt
Je ziet over het hoofd dat de meeste mensen geen huisje in Zwitserland hebben en dus geen adres in een autovriendelijk autoland hebben.
Ik doe het al jaren zo in Frankrijk. wegenbelasting 0,00 Euro autokeuring 1 x per 2 jaar!
TDR zegt
http://www.douane.nl/variabel/bpm/bpm-26.html#P557_48869
Werkgeversvrijstelling
Als u werkgever bent van een in het buitenland gevestigde onderneming, dan kunt u misschien een werkgeversvrijstelling van bpm krijgen voor personenauto’s, bestelauto’s of motoren die in het buitenland zijn geregistreerd. Een vrijstelling vraagt u aan met het formulier ‘Aanvraag vergunning vrijstelling bpm werkgever’. U kunt dit formulier downloaden.
Voorwaarden
Voor deze vrijstelling moet u in Nederland wonen en voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:
U bent hoofd van een in het buitenland gevestigd eenmansbedrijf.
U bent lid van een in het buitenland gevestigde maatschap.
U bent bestuurder, vennoot of aandeelhouder van een in het buitenland gevestigde vennootschap.
Daarnaast geldt voor de personenauto, bestelauto of motor dat:
– het in Nederland alleen wordt gebruikt door de eigenaar of houder zelf of zijn inwonende gezinsleden
– uit de kilometerregistratie moet blijken dat de auto voor ten minste 50% zakelijk buiten Nederland wordt gebruikt. De afstand die wordt afgelegd van de woonplaats naar de in het buitenland gelegen werkplaats en omgekeerd telt hierbij niet mee.
*****************************************
Ten eerste heb je er weinig aan je eigen NL prive auto in CH te registreren. Je hebt hier immers al btw en bpm betaald. Beter is dus om de auto te verkopen en in CH een nieuwe te kopen EN DIE OP NAAM VAN DE ZAAK TE REGISTEREN.
Ten tweede is het moeilijk te voldoen aan de 50% eis. Als de km’s naar CH toe al als prive worden gerekend dan zul je dus elke keer dat je in CH bent ook nog eens 1600 km (800 heen naar CH en 800 terug) daar moeten rijden om aan 50% te komen.
Als je toch al ondernemer bent kun je m.i. beter jezelf in CH vestigen, dan mag je automatisch in NL rijden met de auto. Of als je dan toch in NL wilt blijven zou ik de eenmanszaak net over de grens in Duitsland vestigen zodat je vanaf daar alle km’s naar CH als zakelijk kunt rekenen.
Asfaltjunk zegt
Oberon, ik vrees dat je gemakkelijk tegen problemen aanloopt. Je bent inwoner van Nederland en Nederland mag in beginsel belasting heffen over jouw wereldinkomen, dus ook over je eenmanszaak in Zwitserland. Als die onderneming alleen op papier bestaat en er niet echt omzet wordt behaald, zal de fiscus die eenmanszaak gewoon ‘wegdenken’ en een naheffingsaanslag BPM opleggen. Als je die hobbel al weet te nemen, moet je zoals gezegd nog een kilometeradministratie voeren. Die kan worden opgevraagd door de Nederlandse fiscus. Als er iets niet aan klopt, bijvoorbeeld omdat jij in Zwitserland van bouwkavel naar bouwkavel zou moeten rijden, maar ondertussen in Nederland bent geflitst, stelt de fiscus de kilometeradministratie in z’n geheel terzijde. Gevolg is ook dan een naheffingsaanslag BPM.
Ik zie er al met al meer in om, als je al een onderneming in een ander land wilt, er dan maar een leasemaatschappijtje van te maken, en als Nederlander in het andere land een nieuwe auto uit te zoeken die wordt aangekocht door jouw leasemaatschappij. Je least dan vervolgens je eigen auto terug. Als ik het goed zie betaal je dan alleen BPM over de tijdsduur van de leaseovereenkomst.
ljjl zegt
De BPM em moterrijtuigenbelasting worden afgeschaft in uiterlijk 2012 (als in het hele land rekening rijden is ingevoerd). Zeggen ze althans.
Dus dit soort constructies hebben dan geen zin meer.
TDR zegt
Zouden buitenlandse auto’s dan hier ook km heffing moeten betalen ? LIjkt me niet. Dan kunnen we weer op zoek naar het land met de laagste of geen km heffing.
In elk geval zal NL niet de laagste km heffing van heel Europa krijgen, dat is wel zeker.
Windhoos zegt
TDR schrijft,
28 September 2007 om 13:12
In elk geval zal NL niet de laagste km heffing van heel Europa krijgen, dat is wel zeker.
———————————————————————
Ik denk, Nederland kennende eerder de hoogste………………………………………
McFly zegt
Hallo!
Lang gezocht maar nog steeds geen antwoorden gevonden…
Ik werk in duitsland al sinds jaren voor een duitse luchtvaartmaatschappij. Sinds begin 2007 moet ik ook in duitsland inkomstenbelasting betalen, daarvoor was het gedeeltelijk in het woonland, maar sommige collega’s hebben dat uitgebuit door te gaan wonen in een PO box in Dubai of Bangkok… Nu ben ik van plan om een woning te huren in duitsland, niet alleen omn daar een adres te hebben maar ook daadwerkelijk om daar te wonen. 75000 km per jaar rijden is echt te duur geworden. Nu wil ik dus in duitsland een auto leasen. Geen probleem maar ik wil wel mijn huis in Nederland aanhouden, voor weekenden vakanties en dat soort dingen. Als ik nu heel zwart wit 51% van de tijd ook daadwerkelijk in duitsland ben is dan alles OK of kan ik dan nog steeds problemen krijgen met de belastingsdienst?!
Hoop dat iemand hier wat weet!!
Groeten
leonos zegt
Als je de auto voor meer dan 50% in het buitenland gebruikt, dan hoef je geen bpm te betalen voor een nieuwe auto. Maar als je gaat leasen dan betaal je de bijtelling in het land waar je de inkomstenbelasting betaald. In Nederland betaal je in dat geval dus helemaal niet. Ps, je valt in jouw geval ook onder de sociale zekerheid van Duitsland en dus niet meer voor Nederland. Dus daarvoor hoef (mag) je niet meer in Nederland verzekerd te zijn.
Ps, weet iemand of die 50% regeling is gewijzigd onlangs ? Het formulier op de belasting site is veranderd en zegt hier niets meer over.
TDR zegt
@McFly
Als je officieel emigreert naar Duitsland dan mag je onbeperkt in je auto met DL kenteken rijden waar dan ook ter wereld. Duitsland moet dan wel je woonland/hauptsitz zijn. Het feit dat je in NL nog een huis hebt is niet relevant.
Je valt dan voor alle belasting, sociale zekerheid etc. onde rde duitse wetgeving.
Mbt je leasen – ik neem aan dat je praat over een prive-lease auto (wat in DL zeer gebruikelijk is) en niet over een lease-auto van je werkgever.
Svenska_Aeroplan_AB zegt
Leuk om dit meer dan 2 jaar na dato nog eens te lezen!
Zo zien we dat deze discussie al aaaaaaardig oud is, maar nog steeds zeer actueel. En zo zien we ook dat er vanuit de overheid nog helemaal niks gedaan is aan het BPM- en BTW-verhaal
McFly zegt
Bedankt allemaal voor de snelle reacties.
Het is dus idd zo als ik mij dat had voorgesteld. Ik heb alleen mbt die 50% regel nog niets gevonden op de site van de douane.
Fijne avond!!
TDR zegt
@McFly.
Als je officieel in DL woont dan is het geen probleem om in NL te rijden met DL kenteken.
Als je in NL blijft wonen (hoofdverblijf) kun je volgens mij niet eens een auto op DL kenteken zetten. Je hebt hiervoor namelijk bepaalde documenten nodig die aantonen dat je in DL woont. Meer info op http://www.verhuis.de
Gerard zegt
Volgens de eu regelgeving is de huidige pbm in nederland niet toegestaan maar wordt gedoogd.
Dit omdat beloofd is om een overgang te hebben totdat de bpm volledig is afgeschaft.
Maar er zitten nog veel onrechtvaardigheden in deze belastingregels die volgens mij aanvechtbaar zijn.
Bijv. taxiondernemers kopen een auto zonder pbm en mogen deze na een bepaalde tijd verkopen zonder dat er dan pbm hoeft te worden afgedragen.
Als 2e hands een auto van na een bepaalde tijd wordt geimporteerd dan is wel pbm verschuldigd.
Een Nederlander die een buitenlands kenteken heeft en daar ook mee rijdt kan de zelfde regels gebruiken als die taxiondernemer.
Zo ook militairen die hun werkterein in het buitenland hebben, die mogen hun taxfree auto gebruiken ook in Nederland en als zij die na die bepaalde tijd verkopen vallen ook zij onder die regel.
Marb zegt
Svenska,
Nooit zeggen dat er niets gedaan wordt door de overheid aan een probleem wat de staat in de toekomst geld kan gaan kosten.
De beruchte BPM wordt gewoon CO2 Belasting.
Lood om oud ijzer dus. Wel maken we de meeste kans dat andere landen deze verkapte belasting ook in gaan voeren.
Alipapa zegt
Misschien is het als min of meer toonaangevend land in de EU gemeenschap misschien ook mogelijk als er toch sprake is van een CO2 belasting om gelijk maar alle mensen in ons land die een sofienummer of hoe dat nu dan heet ook maar aan te slaan voor de uitstoot van CO2.
Onze uitgeademde lucht bevat ook een aandeel CO2 en dat 16 miljoen keer, moet toch interessant zijn en misschien kunnen dan gelijk ook de vele miljoenen gelabelde dieren gelijk meegenomen worden.
Geregistreerde groenstemmers zouden dan als uitzondering samen met de green peace jongens en meisjes en leden van de dierenpartij natuurlijk van deze heffing uitgesloten moeten worden!
Harrie Zantkuijl zegt
Ik kan via mijn franse partner een Toyota prius in frankrijk kopen. Een prius kopen in Frankrijk heeft weinig levertijd; Daar op de prius geen bpm wordt geheven in Nederland , Is het mogelijk een prius met een frans nummer plaat over te schrijven op een nederlands kenteken en geen bpm te betalen .
Groeten Harrie Zantkuijl
robbie zegt
@Harrie Zantkuijl, droom lekker verder. Het gaat je nooit lukken om een Prius op Nederlandse platen te zetten zonder BPM te betalen. Of je moet wachten tot je Prius 20 jaar oud is.
drs.gasman zegt
@Vincent, heb je een nieuw emailadres of zit je mailbox vol?
Bert zegt
is het mogelijk om je je in Duitsland bij iemand in te laten schrijven en daarna een auto met Duits kenteken te kunnen rijden, ik woon vlak bij de grens (Enschede), en je ziet hier genoeg auto’s met een Duits kenteken, en die komen hier niet om alleen maar te gaan winkelen.
Alvast bedankt voor de reacties.
jimyu zegt
ja, je moet jezelf effe uitschrijven uit nederland.
Gewoon emigreren naar een straatje verderop over de grens en dan als duitser in nederland werken.
Taco Scargo zegt
@leasemij: is dit een NL kentekenbewijs ?
vincent zegt
Taco,
Rijd jij nu al op buitenlands kenteken?
Taco Scargo zegt
@vincent
Nee, helaas niet omdat ik vanuit de media begreep dat dit uiteindelijk een onhaalbare zaak is omdat je nu ‘per dag dat je in NL rijdt’ alsnog BPM moet gaan betalen.
gertjan zegt
hahaha, “JAN LATOUR” directeur…
Grootste sjoemelaar die er bestaat, als je daar zaken mee doet ben je zeker van in zeik genomen te worden!
gerrit zegt
kan iemand mij nou uitleggen of het nu wel of niet
mogelijk is om van een famille-lid wonend in het
buitenland(DL) te huren?
vincent zegt
Dat is niet mogelijk. Jij woont zeer waarschijnlijk zelf in nederland en dus betaal je of bpm en/of moet je bpm vrijstelling aanvragen bij de douane en die krijg je niet bij een huur auto
westerhof zegt
je werkt in n.l.en woont er hoe lang mag ik met een buitenlants kenteken blijven rijden
vincent zegt
volgens mij is er een vrijstelling voor dit soort zaken van twee weken
kobus zegt
even een iets andere situatie:
meneer de grensarbeider heeft een nederlands paspoort.
hij staat in duitsland ingeschreven.
hij heeft een auto op zijn naam met duits kenteken.
hij werkt in nederland.
hij verblijft doordeweeks in een gehuurde kamer in nederland.
hij staat ook in nederland ingeschreven.(bij wet verplicht vanwege het verblijf in de gehuurde kamer)
Nu rijd hij dagelijks met zijn duitse auto vanaf zijn nederlandse huur kamer naar zijn nederlandse werk en word onderweg staande gehouden door de douane/belastingdienst.
nu zou je denken: “heel simpel… duitse auto die van hem is en op zijn naam staat met zijn duitse adres…dus de douane/belastingdienst kan hem niks maken”
MAAR…ze checken zijn gegevens terplekke en horen via de porto dat hij ook in nederland ingeschreven staat.
nu lees ik steeds dat als iemand nederlands ingezetene is (dus ingeschreven staat in nederland) niet met duits kenteken mag rijden en dus een BPM naheffing en evt boete krijgt.
het rare is dat hij volgens EU wetten in 2 landen tegelijk ingeschreven mag staan en dus ook duits ingezetene is. volgens de duitse wet is het adres waar iemand ingeschreven staat in duitsland automatisch zijn hoofd verblijfplaats.
wat gebeurt er dan? krijgt hij een naheffing BPM en evt een boete, of laten ze hem ongemoeid weer verder rijden?
op deze “casus” heb ik tot op heden nergens een zinnig antwoord kunnen vinden… niet op de douane site, niet op de belasting site, gewoon nergens.
heeft iemand hier een antwoord op zodat die grensarbeider weet waar ie staat in het geval van een controle?
kobus zegt
als aanvulling nog het volgende:
hij verblijft dus doordeweeks in nederland, en in het weekend in zijn duitse huurwoning.
Mister R zegt
Nou, het is eigenlijk heel simpel (en jammer voor meneer de grensarbeider): in NL geldt dat waar je de meeste tijd van de week/maand verblijft, dit automatisch gezien wordt als je hoofdverblijf en dus mag je niet met een buitenlands kenteken rondrijden. Dus als hij de weekenden in NL en doordeweeks in DE zou verblijven zou het wel mogen, maar dat wordt (steekproefsgewijs) gecontroleerd.
Takkie zegt
Misschien heel dom hoor heren.. maar wat nu als je een auto koopt in Duitsland en je zet hem op naam van bijvoorbeeld een familielid die in Duitsland woont.. Jij betaalt gewoon de verzekering en de wegenbelasting aan hem.. etc. kan je die auto dan niet gewoon in Nederland rijden??
X zegt
Helaas zo gaat het niet. Om in een auto op een niet nederlands kenteken als nederlander hier te mogen rijden dien je ook een bpm vrijstelling te hebben. Deze vrijstelling is op naam. In het bovenstaande geval heeft “takkie” dan wel een auto op duits kenteken, maar geen vrijstelling op zijn naam dat hij er in nederland in mag rijden
x zegt
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Europese wetgeving is soepeler dus in de situatie van de grensarbeider zal hij waarschijnlijk een boete krijgen. Hierop zou ik bezwaar maken, alle nationale middelen benutten dat verplicht is om een zaak te aanhangig te maken bij het Europese Hof. Uiteindelijk gaat de europese wetgeving voor.
Dit is ook voorgekomen in een ander situatie om met een lux kenteken te rijden. Deze hebben ook uiteindelijk de zaak gewonnen.
TDR zegt
@x: Ook als grensarbeider moet je een BPM vrijstelling hebben anders mag je niet met een auto met buitenlands kenteken in Nederland rijden als Nederlands ingezetene.
Wil je in een auto met buitenlands kenteken legaal in NL willen rijden zijn er 2 mogelijkheden: ofwel je “verhuist” naar het buitenland (schrijft je officieel uit in NL en in in het buitenland) of je vraagt een BPM vrijstelling aan (als werkgever of werknemer, waarbij je als werknemer ook legaal prive mag rijden).
constant zegt
en deze week is deze meneer veroordeeld tot 18 maanden celstraf vanwege fraude
Merc-S420-CDI zegt
Misschien laat voor deze vraag maar,
Is het nogsteeds mogelijk om voor bijv. 6 maanden een auto in luxemburg te huren en deze als nederlander te rijden? Zonder dat je al die ziekmakende BPM krijgt. Iemand hier ervaring mee? Alvast dank voor de verleende informatie!