En dat kan hierdoor.
Het autorijbewijs halen gaat in Nederland (maar ook in Europa) al jaren grotendeels hetzelfde. Je kunt rijlessen nemen met een normale, handgeschakelde auto en rijexamen doen in zo’n auto, of gaan voor een autorijbewijs automaat. Dit laatste is makkelijker, want je hebt een handeling minder te doen tijdens het lessen. Het grote nadeel is dat je enkel in auto’s met een automaat kunt rijden, waardoor je autovrijheid beperkt is.
We zitten momenteel in een overgangsperiode. De automaten van tegenwoordig zijn zo goed dat de handbak steeds minder bestaansrecht heeft. De automaat neemt het steeds meer over van de handbak en dat is niet alleen bij sportauto’s zo. Wanneer elektrisch rijden gemeengoed is geworden is het helemaal klaar met koppelen en roeren.
Ok, maar wat is er aan de hand dan?
Dit brengt ons bij een nieuwe situatie in Duitsland. De regels omtrent het halen van een autorijbewijs bij onze oosterburen gaat aangepast worden. Vanaf halverwege 2020 is het zo dat de automaatcode 78 op het rijbewijs geschrapt gaat worden. Dit betekent dat je voor een gewoon rijbewijs mag afrijden met een auto met een automaat. Voorwaarde is wel dat er minstens 10 lesuren hebben plaatsgevonden in een auto met een handgeschakelde versnellingsbak. Eenmaal geslaagd krijg je een gewoon rijbewijs en mag je ook met een auto met handbak rijden.
Het praktijkexamen zal hierdoor makkelijker worden. Bestuurders die zenuwachtig zijn tijdens het examen hebben een hindernis minder. De auto laten afslaan kan niet meer. Het automatenrijbewijs blijft gewoon bestaan in Duitsland. Alle lessen met een automaat rijden en afrijden met een automaat levert alsnog een rijbewijs uitsluitend voor auto’s met een AT op.
Hoe zit dat in Nederland?
Duitsland is voorlopig het enige Europese land dat automaatcode 78 gaat schrappen uit de wetgeving. Het is echter niet ondenkbaar dat andere Europese landen volgen. BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens stelt tegenover Autoblog.nl deze ontwikkelingen met interesse te volgen. Vanuit de BOVAG zijn er op dit moment geen concrete plannen om iets te veranderen aan de manier hoe men hier in Nederland het rijbewijs haalt. Wel zegt Huyskens erbij dat er vroeg of laat iets moet gebeuren aangezien toekomstige auto’s mogelijk standaard uitgerust gaan worden met een automaat.
Fotocredit: @supercarevents via Autojunk
schuimbekje3 zegt
Toch knap dat bepaalde landen gewoon dingen doen. Geen overleg, europeesche consequentie = boeien.. gewoon doen.. zoals polen met xenon en oranje lichten omdat er veel militairen uit VS waren, zweden met knipperende achterlichten omdat die rode ledjes goedkoper zijn dan echte kwaliteit, duitsland met mistlampen die als bochtlamp aangaan en daarna de bewegende knipperlichten.. allemaal verboden maar toch kan het…
En als wij als nederlander dat doen krijgen we de hoogste boetes, zoals ik met mijn derde remlicht in mijn canadeesche auto en 2 jaar later was het verplicht. Of paar jaar geleden hetbsysteem op mijn auto dat bij noodstop ook alarmlichten aangingen, ook bekeuring voor gehad. En laatst nog voor xenon afmarked inbouw. En voor eu gekeurde bullbar…. wordt eerlijk gezegd beetje ziek van dit roomser dan de paus geneuzel van NL agenten.
mashell zegt
@schuimbekje3: tja, de landen zijn soeverein, dat willen de kiezers zo. Het zou natuurlijk wel heel handig zijn als we allemaal dezelfde verkeersregels, verkeersborden en regels m.b.t. voertuigen zouden hebben.
antoombom2000 zegt
@schuimbekje3: heeft voornamelijk met ballen te maken denk ik.
Als Nederland nou de ballen had om gewoon nee te zeggen was er ook niets aan de hand. Maar goed we hebben hier in Nederland teveel mensen die heel graag in de EU een functie willen krijgen. Dus gaan ze elke keer maar weer krom staan als de EU wat zegt.
mashell zegt
@antoombom2000: wat ze in elk geval doen is de burger te weinig voorlichten over de EU want je klets is eigenlijk volslagen nonsens.
lekbak zegt
@mashell: klopt. Ze moeten helemaal geen nee zeggen, ze moeten niks zeggen en de eu gewoon negeren. Zoals oa Frankrijk goed in is.
rutgerg zegt
“Het autorijbewijs halen gaat in Nederland (maar ook in Europa)” afgezien van België waar bompa een schone sticker op zunne achteruit kleeft en je lekker samen rond kunt tuffen.
rutgerg zegt
@rutgerg: wat ik overigens erg vreemd vind dat dit nog kan aangezien het verkeersinzicht van de gemiddelde belg (uitzonderingen daargelaten) nog slechter is dan dat van mijn zoontje van 3 jaar.
zwepp zegt
Het halen van een rijbewijs mag van mij heel veel lastiger worden. De ellende die ik elke dag aantref op de weg… man, man, man.
Dutchdriftking zegt
@zwepp: Inderdaad! Invoegen met 60, onnodig links rijden, met van alles bezig, behalve autorijden…..
VeniVidiVici zegt
@dutchdriftking: Kun je nagaan wat het gaat worden als we in maart 100km/h moeten gaan rijden…
Ot92 zegt
@venividivici: Ik kan me al voorstellen hoe dat gaat worden… flink afremmen voor de auto’s voor me die proberen in te voegen, maar het niet kunnen omdat iedereen dicht op elkaar rijd vanwege drukte en lage snelheid.
mashell zegt
@ot92: op zich is bij een lagere snelheid de weg capaciteit groter (want de aanbevolen afstand is 2x de snelheid). En bij een lagere snelheid zouden we stuntel invoegers gemakkelijker kunnen opvangen.
Ot92 zegt
@mashell: In theorie klopt dat, maar helaas is het niet zo in praktijk. In praktijk is het lagere snelheid = dichter op elkaar rijden. Dit zie ik elke keer gebeuren wanneer ik op de snelweg rijd. Op een gegeven moment ben ik het zat en ga ik zelf bewust harder rijden zodat ik niet achter die hele stoet hoef te rijden die zo dicht op elkaar rijden.
Hetzelfde gebeurd haast nooit bij 120km/h vreemd genoeg.
mashell zegt
@ot92: een effect dat ik ken (A1 tussen Deventer en Bathmen) is dat men maar 100 kan (omdat er een vrachtwagen, busje met aanhanger, camper, bejaarde, weet ik veel wat met de verkeerde snelheid op de linker rijstrook rijdt), men veel te graag 130 wil en dan lekker dicht op de voorganger gaat rijden om aan te geven dat ze wel sneller zouden willen. Heb je dus een heel treintje van dicht op elkaar rijdende auto’s die allemaal sneller willen en allemaal telkens op de rem moeten als er iemand van rechts naar links beweegt om een vrachtwagen voorbij te gaan. Verkeersinzicht vind je in Nederland niet op de linkerrijstrook.
Ot92 zegt
@mashell: Wat een toeval, nu noem je net een traject op waar ik het juist heel vaak zie gebeuren haha. Richting Bathmen heb je een redelijk lang in en uitvoegstrook, daar valt het nog wel mee, richting Apeldoorn is het pas erg.
Maar je hebt meer dan gelijk, vooral nu dat stukje 24 uur per dag 100 is geworden… Openen ze de meest linker rijstrook definitief, wat destijds een spitsstrook was, verlagen ze ook even het maximum snelheid van 120 naar 100… Man man man wat een logica…
Ik vraag me af wat er straks gaat gebeuren op dat stukje wanneer het 4 baans is. Max 100 met traject controle erbij?
Dutchdriftking zegt
@venividivici: Met open naverbranders rechts inhalen…..
autospotterkerkrade zegt
In jullie artikelen bespeur ik steeds meer linkse uitspraken, sinds wanneer is ook autoblog zo links als de pest?
marc94 zegt
@autospotterkerkrade: waar zit hij in dit artikel volgens jou dan? (geen cynisme/sarcasme)
dare2think zegt
De handbak gaat samen met de fossiele motor verdwijnen. Op dit moment zijn veel van de kleine A/B-gebakjes nog handgeschakeld; als die reut geëlektrificeerd is verdwijnt het businessmodel van de handbak. Dus er komt een moment dat de ‘handbak-eis’ helemaal gaat verdwijnen.
lekbak zegt
Zolang de gemiddelde beginnende bestuurder nog een koekblikje van 15 jaar oud en dus handgeschakeld koopt kunnen ze het beter laten zoals het is.
Zelfs nu zijn verreweg de meeste goedkope nieuwe auto’s nog handgeschakeld. Het lijkt me dat ze dus zeker tien jaar te vroeg zijn met dit.
Het werkelijke probleem is dat rijscholen in moderne auto’s moeten rijden omdat ze betrouwbaar vervoer nodig hebben en veel km’s maken. Tot wanneer kunnen zij nog handgeschakeld aanbieden? Mijn schoonmoeder (rijles lerares) maakt gemiddeld 35km per les, en dat is op het Friese platteland. Ze zou graag elektrisch rijden over een paar jaar, maar zal toch weer aan de handgeschakelde diesel moeten. Ondanks dat dat vervuilender en veel duurder is.
autospotterkerkrade zegt
@lekbak: meestal zijn oudere auto’s betrouwbaarder dan nieuwe
lekbak zegt
@autospotterkerkrade: als je 60.000km per jaar maakt duurt dat niet lang hoor…
werf76 zegt
@lekbak: Jawel, al die nieuwe auto’s met mini motoren (vaak in te grote auto’s) gaan niet zo lang mee.
techniekmeneer zegt
Ja ga het vooral nóg makkelijker maken..
erik_leenheer zegt
Lang leve 1 Europa!
Regeltjes, regeltjes, regeltjes. Proefballonetje hier, proefballonetje daar.
Volgende lesauto wordt waarschijnlijk gewoon weer een handgeschakelde diesel.
bartsss zegt
Doe maar niet. Wil niet weten wat voor types het rijbewijs dan ineens wel kunnen halen.
werf76 zegt
Er moet met rijles veel meer aandacht komen over hoe te gedragen op hulpverleningsvoertuigen op enkele en meerdere rijstroken. Er moet ook veel meer aandacht komen voor voertuig kennis en eventueel simpele gebreken op te lossen waaronder vervangen van een lekke band. Er moet ook veel meer aandacht komen voor verkeersinzicht bij pech en simpele ongelukken. Men hoeft echt niet midden op een kruispunt te blijven staan oid. Een stukje uitleg over het schadeformulier kan ook geen kwaad. Men denkt dat er op het formulier MOET staan wie schuldig is. Het formulier is slechts een civiele aangifte bij de betreffende verzekeringsmaatschappijen. Die gaan het toch verder uitzoeken.