Het gehele corona-gebeuren laat zijn sporen na. De reiskostenvergoeding staat voor veel mensen op de tocht.
Sinds het coronavirus woekert in ons land, is er een hoop gebeurd. Zo werd de GP van Nederland uitgesteld. Iedereen moest thuisblijven en afstand houden. Dit zodat de minister innig met zijn schoonmoeder kon knuffelen.
Maar zonder gekheid, er zijn ook veel financiële gevolgen. De economie gaat een enorme optater krijgen. De kans is aanwezig dat complete branches enorm in zullen krimpen. Als het al niet erger wordt. Denk bijvoorbeeld aan de horeca- en evenementenbranche. Dat was al vechten voor de ondernemers en werknemers, maar nu zijn de vooruitzichten nog donkerder dan ooit.
Streep door reiskostenvergoeding
Maar het ziet er naar uit dat er nog meer slecht nieuws aan komt. Veel bedrijven zullen namelijk de de reiskostenvergoeding gaan schrappen. Dat meldt BNR, die dit bevestigd heeft gekregen van diverse werkgeversorganisaties. Tot nu wordt de reiskostenvergoeding geheel belastingvrij uitgekeerd.
Heffingen straks voor bedrijven
Dat gaat veranderen vanaf 1 januari 2021. Vanaf dat moment moeten de bedrijven zelf de heffingen gaan betalen aan de fiscus. Dat is een onaantrekkelijke situatie. Dat zorgt ervoor dat bedrijven dan ook zullen stoppen met het uitkeren van de reiskostenvergoeding.
Voordat we amok, muiterij en roverheid gaan roepen, dit was al langer bekend. De bedrijven gaan nu alleen nog maar de daadwerkelijke gemaakte reiskosten vergoeden. Dus je krijgt echt nog die 19 cent per gereden kilometer waarmee je je Alfa Romeo 156 GTA Sportwagon kunt onderhouden.
Dus voor de duidelijkheid. Als je een vaste reiskostenvergoeding ontving maar niet meer naar je werk rijdt dan zegt de fiscus vanaf 1-1-2021: dat wordt belast. Werkgevers zeggen: dat betalen wij niet -> dus we geven de werknemers geen vast reiskostenvergoeding meer.
Alleen de dagen dat je daadwerkelijk reiskosten maakt, krijg je deze ook onbelast vergoed.
Thuiswerk kosten voor werknemer
Aan de andere kant: de reiskosten dalen weliswaar, maar omdat er meer thuisgewerkt moet worden, zijn de kosten wél hoger voor de werknemer. Denk aan stookkosten, elektriciteit en dergelijke. De reiskostenvergoeding compenseerde deze gemaakte kosten min of meer. In principe was er dus een goede regeling. Voor de fiscus levert het ook niets extra op, want de werkgevers zullen stoppen met de uitkering van de gemaakte kosten.
Lees en hoor er meer over op BNR.
knapzuur zegt
Wel de verkeerde versie van de GTA want je wilt natuurlijk die kekke look-a-like coupé van een sedan!
pa045 zegt
@knapzuur: die is inderdaad nog mooier.
lekbak zegt
Wat veranderd er nu precies? Want zoals ik het lees blijft die 19 cent gewoon. Zijn er dan zoveel bedrijven die meer geven ofzo?
f31bmw320d zegt
@lekbak: vaste reiskostenvergoeding mocht gedurende het jaar uitgekeerd blijven worden ookal was duidelijk dat er geen of minder kilometers gemaakt werden. Die mogelijkheid eindigt per 2021 zoals ik het hier begrijp.
lekbak zegt
@f31bmw320d: ah, zo. Jammer voor diegene op wie dat van toepassing is maar verder wel begrijpelijk en logisch. Als men iets hiervoor wil regelen is het veel logischer om specifiek daarvoor iets te bedenken. Al denk ik dat er met de huidige regels ook vast wel wat mogelijk is.
mpgc zegt
@f31bmw320d: het mag wel uitgekeerd blijven worden maar er moet door de werkgever belasting over worden betaald wanneer de reiskosten door de werknemer niet daadwerkelijk worden gemaakt (omdat deze thuiswerkt). Veel werkgevers zullen er dan waarschijnlijk toe besluiten de reiskostenvergoeding te schrappen. Op zich is het logisch dat er belasting wordt geheven over een vergoeding voor reiskosten die niet worden gemaakt. Dat is verkapt loon. Anderzijds zou een thuiswerkvergoeding dan ook onbelast moeten zijn.
flutterby zegt
@lekbak: het is werkgevers vrij om meer te vergoeden. Het maximum van 19ct per kilometer is onbelast en de vergoeding daarboven dient belasting over afgedragen te worden. Vele kunnen beamen dat je voor 19ct per kilometer enkel hele simpele auto’s kan rijden als je MRB, verzekering en onderhoud meeneemt. Vaak worden die alleen niet meegenomen omdat je die kosten ook hebt zonder dat je naar het werk rijdt, echter is met name het onderhoud wel degelijk hoger.
flutterby zegt
@flutterby: fijn die vertraging telkens..
lekbak zegt
@flutterby: maar daar veranderd dus niks aan. Blijkbaar is het de verkapte thuiswerk vergoeding die verdwijnt.
knapzuur zegt
Als je het bezit van je auto wilt verhalen op je baas dan misschien wel maar volgens mij bied het apparaat je ook nog privé een behoorlijk gemak, daarvoor betaal je natuurlijk óók MRB, afschrijving en onderhoud. Als je echt vind dat je zoveel gebruik maakt van je privé auto voor je werk dan moet je eens vragen of ze een OV of lease regeling hebben.
Als ik kijk naar onze auto die kost alles bij elkaar voor het gemak afgerond 500 euro en daarvan word 230 euro vergoed door de werkgever, nu rijd ik wel meer kilometers voor werk dan privé maar ik had dan ook zelf de wens een grotere auto te rijden, een private lease A-segmenter had niet veel meer dan 320 euro per maand gekost en een kop-er-af A segmeter zou volgens mijn eigen berekeningen niet meer dan 250 euro per maand moeten kosten, dit alles @ 20.000 km per jaar.
flutterby zegt
@lekbak: het is enkel de vrijgestelde vergoeding. Veel werkgevers zien het helaas ook als de standaard terwijl je daar nauwelijks een auto voor kan rijden (als je MRB, verzekering en extra onderhoud ook meeneemt).
lekbak zegt
@flutterby: mrb, verzekering, een deel onderhoud en een heel groot deel afschrijving heb je toch. Waarom moet de werkgever daar dan voor betalen?
Mijn auto rijdt 1:11 en ik verdien aan 19ct voor mijn woon-werkverkeer. Want ik had deze auto anders ook gehad. Mijn vrouw houdt zelfs geld over als je alle bovenstaande lasten wel meeneemt. Dus zelfs als je anders geen auto had gehad kan je prima een auto rijden van 19ct per km.
rubend zegt
@lekbak: ik heb een auto, omdat ik die nodig heb om naar mijn werk te komen. Anders zou ik deze niet nodig hebben.
Ik kan absoluut niet voor 19 cent/km kostendekkend die auto rijden.
Zelfs niet als ik veel van het onderhoud zelf doe.
waterisnat zegt
@lekbak: enkel overheden. Toch andermans geld.
rotasaxal zegt
En wederom heeft de werknemer zonder leaseauto weer het nakijken.
flutterby zegt
@rotasaxal: een lease auto voor enkel woon-werkverkeer is ook helemaal niet interessant voor een werknemer. Helemaal niet als ze straks gaan thuiswerken en geen nieuwe leaseauto krijgen omdat de kilometers wel erg duur worden. Lang niet alle werkgevers bieden een fatsoenlijke mobiliteitsvergoeding.
rotasaxal zegt
@flutterby: het laatste daar heb je gelijk in. Wanneer je al een auto van de zaak hebt is dat een arbeidsvoorwaarde die niet zomaar terug gedraaid kan worden. Ook al wil de werkgever dat.
berlinetta zegt
Nee dat klopt. Dat kan niet zomaar, tenzij er sprake is van zwaarwegende omstandigheden. De coronacrisis en daaruit voortvloeiende verslechterde bedrijfseconomische omstandigheden zijn daar een heel goed voorbeeld van. Op grond daarvan zouden toch heel wat leaserijders uit hun auto getrokken kunnen worden door hun werkgever.
flutterby zegt
@rotasaxal: mits het privé gebruik ervan ook als arbeidsvoorwaarden gedefinieerd is, ja. Daarnaast is een Aygo ook een auto hé.
lekbak zegt
@flutterby: 19ct plus het feit dat je geen bijtelling hebt is vaak heel rendabel om zelf een auto voor te kopen.
willeme zegt
@lekbak: voor 19 cent per km rijd je niet zoveel. Knappe jongen die het met een Twingo lukt ;-)
lekbak zegt
@willeme: met 19 cent betaal je de brandstof en het extra onderhoud en afschrijving die komen met de extra kilometers die je rijdt. Je weet wel: de variabele km kosten…
willeme zegt
@lekbak: veel mensen hebben de auto in eerste instantie nodig voor hun werk. Dat ze er een paar privé-kilometers mee kunnen rijden, verandert niets aan het feit je voor 19 cent nauwelijks iets kunt rijden.
Dan zou ik liever een nieuwe auto hebben met een vaste bijtelling. Den rijd je een auto die veel bedrijfszekerder is, veiliger en comfortabeler.
Maar als je een leaseauto aangeboden krijgt, en je kiest pertinent voor een vergoeding van 0,19 cent per kilometer, zal niemand er een probleem van maken ;-)
lekbak zegt
@willeme: als mensen bijtelling betalen gebruiken ze de auto privé en denkt men een auto privé nodig te hebben. Van de bijtelling kan je al snel de vaste lasten van een prima auto betalen en dan heb je nog gewoon wat centen over voor je kilometers privé.
19 cent per kilometer is genoeg om voor een gemiddelde auto de variabele kosten van te betalen. 10 cent benzine, 5 cent onderhoud en 4 cent afschrijving. Want een deel van het onderhoud is tijdsgebonden en afschrijving is grotendeels leeftijd. En je hebt die auto toch nodig voor privé dus dat heb je al.
Als je zuinig bent en genoegen neemt met een wat oudere gebruikte auto dan kan je gewoon geld overhouden. Afhankelijk hoe ver je wilt gaan nog flink ook, want je kunt voor 19 cent all-in wel degelijk een auto op de weg houden. Wij doen het al jaren, komen nog altijd warm en droog over en hebben met die betreffende auto’s nog nooit pech gehad of zelfs maar een reparatie tussen de beurten in.
willeme zegt
@lekbak: klopt: ALS je genoegen neemt met een oude, lichte en eenvoudige auto. Naast het feit dat je mazzel moet hebben dat er niets stukgaat, rijd je in een oude, lichte en eenvoudige auto.
Niet dat daar iets mis mee is, maar je onderstreept daarmee perfect mijn punt. Onder aan de streep
Kun je met dezelfde uitgaven rondrijden in een keurige VW Polo 1.0 TSI of een oude Ibiza en hopen dat het goed gaat.
Persoonlijk vind ik de maximale vergoeding te laag en niet realistisch. Dat jij met jouw kennis een goede occasion kunt scoren, geloof ik zeker. Maar niet iedereen heeft jouw kennis. Een occasion kopen kan nog erg lastig zijn en de kans dat de kosten enorm oplopen is gewoon aanwezig.
Jaren geleden, met de Twingo van mijn vriendin, kreeg ik de calculatie nét rond, totdat er ineens een dikke garagerekening aankwam. Met de Peugeot erna kwam ze niet eens in de buurt. Waren allemaal zo’n 8 jaar oude auto’s, dus niet iets heel bijzonders of exotisch. Gewoon standaard motortje. Onderhoud en afschrijving zijn erg lastig om mee te kunnen rekenen in die 19 cent.
Vergeet niet dat die 19 cent al HEEL lang meegaat en de inflatie gewoon zijn werk heeft gedaan.
moveyourmind zegt
De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.
Bovendien is Rutte van plan iedereen € 10.000 Euro te geven.
Dat weet ik omdat ik bij een bedrijf werk dat toiletpapier bedrukt en op dit moment het verkiezingsprogramma van Rutte bij ons gedrukt wordt. Wij hebben die opdracht gekregen omdat ons toiletpapier, waarmee je als de beste af kan vegen, hiervoor het meest geschikte papier is.
mwti zegt
@moveyourmind: VVD beloftes zijn idd hetzelfde als wc-papier. Je bent er blij mee maar na een paar minuten begrijp je niet meer waarom…
SpiderIV zegt
WillemE mist zijn Alfa dat is duidelijk ?
Dutchdriftking zegt
En hoe ga je dan aantonen dat je niet stiekem thuis gewerkt hebt? En als we thuis werken willen stimuleren dan moeten we misschien deze regel helemaal niet doen…. Het is maar een idee.
okdoei zegt
@dutchdriftking: voor mij verandert er niets. Ik krijg immers alleen reiskostenvergoeding als ik daadwerkelijk naar kantoor kom. Dit is al jaren zo, dus ook voor Corona.
Hoe regelen ze dit? In- en uitklokken.
Simpel.
lekbak zegt
@dutchdriftking: als we thuiswerken willen stimuleren zullen er eisen gesteld moeten worden aan de werkplek die de werkgever gewoon moet kunnen betalen. En een vergoeding voor verwarming enzo moet ook gewoon mogelijk zijn.
Want momenteel zitten toch heel veel mensen ook gewoon aan de keukentafel op een simpel stoeltje te werken terwijl op kantoor een dure bureaustoel die aan alle eisen voldoet stof vangt. En als je als werkgever de werknemer meubels wilt geven komt de belastingdienst zeuren. Daar mag men wel eens iets aan doen.
vaakbenjetebang zegt
@lekbak: Waar ik werk is een regeling voor een eenmalige thuiswerkvergoeding om zaken als stoel, bureau en beeldscherm op orde te maken. Hoe dat belastingtechnisch zit weet ik niet, maar de werknemer hoeft niet zelf de portemonnee te trekken om geen RSI op te lopen. Ik stel me zo voor dat er vast meer bedrijven met zo’n regeling zullen zijn.
berlinetta zegt
Alle bedrijven hebben zo’n regeling, die heet de Arbeidsomstandighedenwet.
Robert zegt
Toch snap ik de aanpassing in de regeling wel. Ik krijg zelf een een vast bedrag per maand voor de reiskostenvergoeding t.b.v. 35 km enkele reis woon-werkverkeer. Een collega van me ontvangt slechts een vergoeding voor 12 km. Als we allebei één dag per week thuis werken heb ik daar dus meer voordeel bij dan hij.
Overigens zijn er nu ook al genoeg bedrijven die het principe hanteren dat er geen reiskostenvergoeding wordt betaald als je niet daadwerkelijk reist voor je werk.
okdoei zegt
@Tom: bedankt voor deze uitleg. Snapte er niets van.
smijsie zegt
Weet iemand wat dit gaat betekenen voor de uitruilregeling reiskosten? Voor hen die hier onbekend mee zijn: Sommige werkgevers passen een toegestane regeling toe die een deel van het bruto loon uitkeren als de maximaal onbelaste reiskostenvergoeding.
bottestudent zegt
@smijsie: De regel is dat je minmaal 128 dagen op kantoor bent geweest. Dus als jij daar dit jaar al niet aan voldoet, dan mag je over 2020 niks uitruilen.
bottestudent zegt
@bottestudent: Dus in 2020 127 dagen of minder–>je mag niks uitruilen. 128 dagen –> je mag het hele jaar uitruilen.
smijsie zegt
@bottestudent: dank, maar ik bedoelde eigenlijk voor 2021
bottestudent zegt
@smijsie: Het zelfde. Je krijgt van de werkgever de zelfde max km vergoeding als je de max bereikt. Haal je de max niet dan krijg je 0.19 cent de kilometer. Ben je meer dan 128 dagen op kantoor geweest dan kan je alles uitruilen.
pjoes zegt
Net als postduiven in-uitklokken. Alle lease en (ver)huur hokken weg. Heerlijk kan niet wachten.
Voor 19 cent in eigendom occasie knapt straatbeeld van op, mennekes en vrouwkes tot ziens in A/B segmenter prettig en minder aso’s. Op zelfbetaalde auto is men veelal zuiniger. Win win win situatie??
clubbtraxx zegt
Nou nou, wat een afgunst weer zeg…
Stijnson zegt
@pjoes: 9 van de 10 keer zijn die occasies waar jij het over hebt oude lease of huurhokken…
potjak zegt
Bij mijn werkgever is de maandelijkse reiskostenvergoeding sinds april al gestopt. Je krijgt enkel vergoeding voor de daadwerkelijk gereden kilometers. Deze kunnen wij declareren. Mensen met een lease-auto kunnen deze blijven rijden maar ga er maar vanuit dat nieuw aan te nemen mensen hier geen aanspraak op kunnen maken tenzij men meer dan 15.000 kilometers zakelijk rijd.
nautique206 zegt
Bij mij was mijn werkgever er als de kippen bij om de reiskosten vergoeding stop te zetten. Heb gevraagd of ze dan ook mijn HSB willen laten stop zetten, rij in een diesel om op het werk te komen. Maar helaas, dat is je eigen probleem.
azmo83 zegt
Ik kwam prima uit met 20 cent/km op lpg, sterker nog ik verdiense zelfs aan autorijden. Nu is het stopgezet, scheelt me 320 netto per maand. Gelukkig lpg installatie lang en breed terugverdiend, stap als dit langer aanhoudt over naar benzine/hybride. Knal er weer een lpg tank in als ik weer fulltime op kantoor mag werken.