Nee, lekker vooruitzicht.
Voordat de Formule 1 aan het begin van 2017 de regels op de schop deed, zodat de auto’s aerodynamische kunstwerken konden worden, riepen velen critici al dat de verandering niet ten goede van het racen zou komen. Hoewel dit op een handvol circuits inderdaad het geval was, hebben de coureurs de afgelopen twee jaar toch prima met elkaar kunnen strijden. Deze constatering komt echter te laat, want inmiddels heeft de organisatie besloten dat de auto’s er volgend jaar weer anders uit moeten gaan zien. Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, maakt zich nu zorgen dat deze beslissing te snel is genomen.
Dit vertelt de Brit tegenover CRASH. De nieuwe aerodynamische regels brengen vooral veranderingen aan de voor- en achtervleugels. In hun huidige vorm zorgen deze voor teveel vuile luchtstroom, waardoor het volgen van een voorganger in de bochten bijzonder lastig blijkt te zijn. Door de vleugels minder complex te maken, moet dit probleem verholpen worden.
Een nieuwe set regels betekent echter ook dat er weer ruimte is voor teams om gigantische stappen te maken. Anderzijds kan het ook de achteruitgang van een team betekenen, als deze de regels verkeerd interpreteert en een flinke misser maakt. Met name dit punt is waar Horner zich zorgen om maakt. Zo vertelt hij:
“It’s a significant change. One thing affects another and obviously it’s been a very costly change. Would it affect the ability for the cars to follow closely? Maybe a little but not tangibly so. Inevitably somebody will get it right, some teams will get it wrong. If anything, more gaps between the teams [will occur]. The best way to achieve close grid is stability and then the teams will concertina and converge.”
Door dergelijke regelveranderingen te implementeren is het goed mogelijk dat kleinere teams, die minder geld hebben, minder uitvoerig onderzoek kunnen doen en met een goedwerkend pakket op de proppen kunnen komen. De grote teams (Ferrari, Mercedes en ook Red Bull), daarentegen, kunnen hier juist enorm uitblinken dankzij de enorme investeringen die zij zich kunnen veroorloven.
Aan het einde van de dag beseft ook Horner dat zijn vermoeden nog niet betekent dat dit ook daadwerkelijk zo uit zal pakken. Pas na enkele wedstrijden (of zelfs seizoenen) zullen we kunnen terugkijken op de kwaliteit van het racen, en of de veranderingen hebben geholpen.
hiostu zegt
Laat het indekken van Red Bull weer beginnen. Ieder jaar lijkt het wel hetzelfde. Eerst roepen dat ze zo’n grote stappen hebben gemaakt en daarna beginnen ze met indekken dat het toch wel eens tegen kan vallen. We zien het wel in Australie volgend jaar.
menaz zegt
@hiostu: ik lees niks over indekken door Red Bull, al doet de kop van dit artikel wel net alsof idd.
loutervanplezier zegt
@menaz: Juist, het is de schrijver van de stukken, die verhalen een bepaalde kant op duwen. Uit een groter geheel een fragment halen, dat is volgens mij niet de bedoeling. Het geheel is het verhaal.
En inderdaad zien wij volgend seizoen wel, wat wel werk qua vleugels en wat niet en wie het goed gedaan heeft, door goed te presteren. Ik ben zeker benieuwd, maar heb geen voorkeur voor team, of persoon.
Max Verstappen doe ik volgen, om te zien, of het potentieel ook daadwerkelijk tot bloei komt, tot nu toe gaat dat met de snelheid, die ik had verwacht. Maar voor de toekomst is de ontwikkeling mooi om te volgen, zeker door de toename van de andere jonge talenten, die de Formule 1 binnen stromen.
rob5nismo zegt
Ik hoop op mooie gevechten tussen de jonge honden die de overwinning strijden en de oude garde in sommige gevallen rijles geven
rob5nismo zegt
@rob5nismo: er moest nog om tussen
wildbeest zegt
@rob5nismo: zie leclerc en gasly de gevestigde orde wel stevig aanduwen, wordt nog wat!!
Robert zegt
Er is zó veel winst te pakken op de kwaliteit van het racen door enkel de regelgeving op te schonen en aan te passen:
– schrap de blauwe vlaggen.
– sta het tanken weer toe.
– organiseer twee races, met een omgekeerde startvolgorde in de tweede race.
– beloon de snelste raceronde met punten.
– schaf de verplichting om een eigen chassis te ontwikkelen, af. Laat fabrikanten niet alleen klantenmotoren bouwen, maar ook chassis’
duckmefaddy zegt
@RRRobert: – laat ze bananen gooien
– als ze meter vol is moet iedereen omdraaien en de andere kant op rijden
– rijders moeten zelf de banden verwisselen
– en apk doen
– cheat codes worden toegestaan
Zo kan ik het racen wel leuker maken
Wacht ff. Liberty media is me al aan het bellen om een baan aan te bieden
elemento zegt
Nou ze beginnen nu al.terug te krabbelem
dper4mance zegt
Als ze in de F1 de auto’s dichter bij elkaar willen brengen moeten ze gewoon met strafgewicht bij overwinningen gaan werken. Dat werkt in de toerwagen racerij al jaren perfect. Maar kennelijk vinden ze in de F1 liever alternatieven uit die niet werken. Andere spoilers, hogere neuzen, andere banden, DRS, Kers etc. Gewoon 25 kilo per overwinning, 20 voor een 2e etc. Rij je een race buiten de punten gaat er gewicht af.
Gulli zegt
Ik denk dat het niet veel uitmaakt welke regels er nu weer gelden, de teams met de meeste pegels winnen vaker dan die zonder.
Als je het echt gelijk wil trekken moet je die achterlijke bonussen uit de sport halen (bijvoorbeeld dat Ferrari tientallen miljoenen krijgt omdat ze al zo lang meedoen) en een budgetgrens op de R&D instellen.
enjoypunani zegt
Zoals ik ’t lees kan ’t korter volgen van de voorganger nadelig zijn voor RB. Nu moest ’t chassis goed zijn om het verlies aan downforce te compenseren en goed kunnen volgen. Nu de downforce een minder grote rol speelt kan iedereen dus beter volgen, ook die met een minder chassis.
appeltaartislekker zegt
Dus, dat betekent dat Hamilton kampioen wordt.