Ocharme.
Red Bull doet ieder jaar keihard zijn best om de beste auto van het veld neer te zetten, omdat het niet de beste motor van het veld heeft en het daarvoor dus dient te compenseren. Aan het einde van 2018 leek het team deze doelstelling te hebben bereikt. Dit betekent echter niet dat het ze komend seizoen gemakkelijker af zal gaan. Integendeel, door wijzigingen aan de aerodynamische regels hebben de teams deze winter weer harder dan ooit moeten werken. Helmut Marko, adviseur voor de renstal van Max Verstappen, heeft nu bekendgemaakt dat zijn team hiervoor flink heeft moeten investeren.
In een gesprek met Motorsport.com heeft de voormalig Formule 1-coureur het een en ander uit de boeken gedaan over de ontwikkelingen aan de auto. Hierin komt onder andere naar voren hoe de regelwijzigingen effect hebben op de wagen.
Volgens Marko zullen de regelwijzigingen weinig gevolgen hebben voor de kwaliteit van het racen. Ondanks het feit dat de Formule 1-auto’s voortaan bredere en vooral minder gecompliceerde vleugels zullen hebben, is uit simulaties gebleken dat ze qua aerodynamische prestaties al op het niveau van halverwege 2018 zitten.
“We have the same [aerodynamic] data as last summer. By the time we get to Melbourne we’ll probably be better than that.”
Oei. Marko lijkt er van overtuigd te zijn dat de regelwijzingen, die op aandringen van Mercedes zijn ingevoerd, vooral geld hebben gekost. Veel geld. Marko laat namelijk vallen dat Red Bull ondertussen 15 miljoen euro heeft uitgegeven, zonder dat er eigenlijk iets aan de prestaties zal veranderen. Met name voor de kleinere teams is dit een treurige zaak. Marko hoopt dan ook dat de grote teams snel de neuzen in dezelfde richting zullen steken en tot een akkoord kunnen komen voor wat betreft het invoeren van een zogenaamde ‘budget cap‘. In 2021 moeten meer ingrijpende regelwijzigingen volgen die de sport eerlijker, goedkoper en toegankelijker dienen te maken.
ghost zegt
Even de blikjes in de aanbieding waardoor men meer koopt en de 15 miljoen is zo weer terug verdiend.
zondacinque zegt
@ghost: zijn ze deze week ook bij de Albert Heijn
janmetdelangeachternaam zegt
Hoe nu verder voor deze miljarden onderneming ?
realhustler zegt
als de regels niet gewijzigd waren hadden ze die 15 miljoen ook uitgegeven om nog sneller te worden.
berlinetta zegt
Ik zou een geel hesje aantrekken Helmut!
dsdh zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
basman147 zegt
De chef designer van Force India (Andy Green) heeft in AMS aangegeven dat ze zo’n 2 jaar terug worden gezet in de ontwikkeling en dat hij niet weet of ze dat ooit nog terug gaan halen. Met ander woorden, het gat tussen de Formule 1 en de Formule 1,5 gaat nog veel groter worden.
gregorius zegt
Budget cap werkt niet zolang de teams een gedeelte zijn van een grotere onderneming. Mercedes kan zelf voor 15 of 50 miljoen onderzoek doen en de resultaten ‘geven’ aan het team. Die investeren vervolgens om het te laten lijken dat ze zelf tot die conclusies zijn gekomen voor zeg 1 mio.
Je kan het wel gelijker maken door de inkomsten beter te verdelen.
En ach, er zijn in ieder geval weer een hoop mensen die werk hebben omdat door de regelgeving; ook mooi.
cloverleaf zegt
Ik dacht bij het lezen de titel eerst dat de RB Honda’s de WLTP opgaves niet haalden..
acizane80 zegt
@cloverleaf: nu je dat zegt stel ik mij de vraag wat de millieu eisen voor 2021 gaan zijn. Beoerkte brandstof gebruik, banden, olie, omlaag brengen van kosten, betere verdeling van inkomsten en de lijst blijft groeien. Hoe moet de f1 dan verniuwend blijven t.o.v. andere race klasses?
mashell zegt
Ik ben inmddels een beetje “Helmut Marko Moe”. Die oude zeurpiet lijkt helemaal Christian Horner te verdringen als klaag- en jubelbaas van Red Bull Racing.
pomoek zegt
Aero is een van de weinige zichtbare zaken waarin teams zich van elkaar kunnen onderscheiden en ontwikkelen. Ik blijf het vreemd vinden dat juist op dit gebied standaard onderdelen zijn ingevoerd. De auto’s gaan meer op elkaar lijken en zaken als de motor, waar MB de absolute topper in is, worden daardoor nog belangrijker. Ik snap dus best dat RB hier van baalt.
acizane80 zegt
@pomoek: dat is ook de reden waarom merc hiervoor heert zitten lobbyen. En ook de klacht van rb in dit artikel. Helaas zijn de keuzes reeds gemaakt. Bereid je weer voor op een dominante merc en de rest die hun achterna loopt.
snuif zegt
Ik ben nog steeds voor het opsplitsen van de F1 is 2 klassen die naast elkaar racen.
Ten eerste een “unlimited” klasse waar alleen maximum afmetingen van de auto, veiligheidsvoorzieningen en basisregels voor de motor zijn voorgeschreven. Ook zaken als pitstops voor brandstof en banden worden dan weer strategische keuzes, voor mijn part gebruiken ze weer speciale classificatiemotoren en -banden. Naar mijn idee zullen hier hooguit 3 a 4 teams interesse in, en geld voor hebben.
Daarnaast een klasse voor de rest die gebruik maakt van materiaal waarvoor de FIA langlopende contracten (zeg een jaar of 5 om het interessant te maken voor een leverancier) afsluit met een chassisbouwer, motorenbouwer, bandenleverancier en eventueel leveranciers voor aero en electronica.
2 tegelijkertijd racende klassen kan prima, kijk maar naar de WEC. Op deze manier kunnen rijke teams zich helemaal uitleven bij het bouwen van een auto en vormt de F1 weer het laboratorium voor wegauto’s die het ooit was. “Gewone” F1 teams zullen met een veel kleiner budget toekunnen en weten op voorhand veel beter dan nu wat de kosten gedurende een vol seizoen zullen zijn.
mashell zegt
@snuif: is inmiddels niet de formule E het laboratorium voor de wegauto’s?
snuif zegt
@mashell: Daar zit wel wat in ja. Maar ik denk toch dat als in zo’n unlimited klasse blijkt dat elektrificatie snellere rondetijden oplevert de hele zwik wel over zal stappen. Gevalletje survival of the fittest.
snuif zegt
@snuif: classificatiemotoren moet natuurlijk kwalificatiemotoren zijn sufferd.
Dutchdriftking zegt
15 miljoen om te winnen is natuulijk peanuts.
vroaaar zegt
Man, man, man, schrijf toch eens fatsoenlijk Nederlands!
Je doet iets niet uit de boeken, maar uit de doeken.
Marko heeft niet iets laten vallen, maar heeft zich iets laten ontvallen.
Neuzen steken niet in dezelfde richting, maar wijzen dezelfde kant op.