Een leaserijder hield over zijn 25 procent bijteller netjes een rittenregistratie bij om geen bijtelling te hoeven betalen, maar stopte daar mee toen hij overstapte naar een (semi-) elektrische auto zonder bijtelling. En dat had hij beter niet kunnen doen.
Deze bijzondere kwestie kwam eind april voor bij de rechtbank in Noord-Holland. De eiser had namelijk gedurende2013 eerst een leaseauto met 25 procent bijtelling en stapte over op een leaseauto met 0% bijtelling. Toen hij in zijn eerste leaseauto reed, hield de man netjes een kilometerregistratie bij, zodat hij kon aantonen de auto minder dan 500 km per jaar voor privédoeleinden te gebruiken.
Toen hij halverwege het jaar overstapte op een auto waarover überhaupt niet hoeft te worden bijgeteld (vermoedelijk een Opel Ampera), maakte hij de fout te stoppen met zijn rittenregistratie. De Belastingdienst heeft op haar beurt de man een naheffing gestuurd omdat hij niet kon aantonen met beide auto’s in een jaar in totaal minder dan 500 kilometer privé te hebben gereden.
De leaserijder stapte daarop naar de rechter, maar deze ging mee met de Belastingdienst, waardoor de eiser nu over de periode dat hij in een leaseauto met 25 procent bijtelling reed, de volledige bijtelling alsnog moet betalen. Hieronder een belangrijke passage uit deze uitspraak:
Anders dan waar eiser kennelijk van uitgaat, is een bijtelling van 0% op het loon door de werkgever niet gelijk te stellen aan het rijden met een eigen auto door de werknemer zonder enige bijtelling. Het rijden van een auto met een 0%-bijtelling ontslaat eiser niet van de verplichting aan te moeten tonen dat hij op kalenderjaarbasis minder dan 500 kilometer privé met de hem ter beschikking gestelde auto’s heeft gereden.
En juist dat kalenderjaar blijkt in dit geval cruciaal:
In artikel 13bis van de Wet op de loonbelasting 1964 is bepaald dat indien ook voor privédoeleinden een auto ter beschikking is gesteld, het voordeel hiervan op kalenderjaarbasis wordt gesteld op een bepaald percentage van de waarde van de auto. Voorts is daarin bepaald dat de auto in ieder geval ook geacht wordt voor privédoeleinden ter beschikking te zijn gesteld, tenzij blijkt dat de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt.
Hoewel de 0%-categorie sinds vorig jaar is afgeschaft, is het nog steeds belangrijk dat de keuze tussen je leaseauto wel of niet volledig zakelijk rijden per jaar en dus niet per auto geldt. Stap je dit jaar over naar een leaseauto met minder bijtelling en hield je voorheen rittenregistratie bij? Blijf dat dan doen tot het einde van het jaar of calculeer in dat je de bijtelling over de periode dat je rittenregistratie bijhield alsnog zult moeten afdragen.
Foto: carspottingrotterdam op Autojunk.nl
e39540itouring zegt
Verschrikkelijk vergezocht allemaal. Ik wist het al, maar t blijft triest.
maniaxdream zegt
Het blijven gewoon vieze smerige klootzakjes die enkel op GELD GELD GELD uit zijn en verder helemaal niets.
Ik heb niets dan minachting voor onze overheid en de betutteling en de achterlijkheid waarmee er hier besluiten genomen worden.
Weer zo’n typisch voorbeeld hoe neem ik de burgen in zijn aarsch.