Een ‘rebellengroep’ tegen de zelfrijdende auto’s heeft een manier gevonden om ze te dwarsbomen tijdens het testen.
Wij kunnen het ons als autofanaten niet voorstellen dat je het rijden van een auto uit handen geeft. Autorijden is immers hartstikke leuk. Er zijn echter mensen die vooral de passagiersstoel heilig vinden en het zelfs ideaal zouden vinden om niemand achter het stuur te hebben. Voor die mensen wordt er druk getest met de zelfrijdende auto.
Zelfrijdende auto
Het idee van een auto die zonder bestuurder kan rijden is zo oud als de auto zelf, maar pas recent zijn er grote stappen gemaakt. De meeste ‘zelfrijdende’ systemen van grote automerken zijn eigenlijk niet veel meer dan een combinatie van adaptieve cruise control (zelf gassen en remmen) en lane-keep assist (zelf tussen de lijntjes sturen), maar het stuur uit handen geven kan nog niet en mag nog niet, met hoe onvoorspelbaar het verkeer soms kan zijn.
Testen
In een poging om toch nog grotere stappen te kunnen maken met de zelfrijdende auto, hebben bepaalde Amerikaanse startups toestemming gekregen om te mogen testen in het openbaar. Cruise en Waymo maken momenteel met respectievelijk aangepaste Chevrolet Bolts en Jaguar I-Paces de straten van San Francisco onveilig, zonder bestuurder! We zeggen onveilig in dit geval niet spreekwoordelijk, want volgens een groep die zichzelf Safe Street Rebels noemt, wordt het verkeer in San Francisco er niet beter op met deze zelfrijdende auto’s.
Onveilig
Zo wordt duidelijk dat de auto’s vooral kunnen reageren op wat de sensoren zien, maar van de onvoorspelbare natuur van het verkeer snappen ze niet zo veel. Auto’s die door rood een kruispunt oprijden en daar stil blijven staan, auto’s die een afgesloten weg vanwege werkzaamheden in willen rijden, dat soort werk. En ga een zelfrijdende auto maar eens duidelijk maken dat je achteruit moet rijden. Sterker nog, omdat er geen bestuurder aanwezig is, is de auto weghalen soms niet zo makkelijk gepiept. Extreme voorbeelden zeggen zelfs dat er al ongelukken zijn gebeurd waarbij mensen en honden het leven hebben moeten laten.
Blokkeren
Safe Street Rebels heeft een manier gevonden om de auto’s te deactiveren. Alles wat je nodig hebt is een verkeerspylon. Zoek een zelfrijdende auto -die zijn er momenteel genoeg in San Francisco- pak de verkeerspylon, zet hem op de motorkap en de auto ziet het als een obstakel. Omdat de sensoren het obstakel niet zien verdwijnen, blijft de auto zo stilstaan. Gemeen, maar zoals de A12 blokkeren is het een radicale manier om een statement te maken.
Verlenging
Het statement is bedoeld om een normale manier van democratie te promoten. Safe Street Rebels gebruikt de pylonenactie namelijk om mensen bewust te maken van een stemming op 13 juli. Dan mag gestemd worden voor het uitbreiden van zelfrijdende auto’s in San Francisco en mag er meer getest worden, waarschijnlijk door nog meer bedrijven. Dit wil SSR voorkomen door de risico’s uit te leggen.
Wat er wel even voor het gemak bij wordt vergeten is dat dit soort gevallen natuurlijk juist zorgen voor verbetering. Er wordt nu natuurlijk alles aan gedaan om nooit meer een voetganger omver te rijden. Wanneer een auto een bouwterrein in wil rijden, weet je in het vervolg dat je dat moet voorkomen. Leren van je fouten, dat kan alleen door fouten te maken. En dat is menselijk.
Een interessante tweestrijd dus. En een ietwat ludieke actie om mensen bewust te maken van de onvrede die er heerst in het anders zo kalme San Francisco.
lekkerlinksrijden zegt
Maar stel, er wordt een kind doodgereden door een auto zonder bestuurder, wordt de CEO van dat bedrijf dan voor doodslag door nalatigheid aangeklaagd? Wat staat hier omschreven in de vergunning?
mashell zegt
Waarom moet er altijd iemand boeten? Dat gaat uit van de situatie dat elk ongeluk te voorkomen zou zijn en de fout van iemand zou moeten zijn. Dat is het natuurlijk niet. Pas als na onderzoek blijkt dat het bedrijf nalatig is en slechte software heeft vrijgegeven met de stelling dat daarmee autonoom te rijden zou zijn dan valt er een CEO aan te klagen.
In de praktijk zal het zo zijn dat als we echt autonome auto’s hebben (niet dit gepruts of dat van Tesla) dan gebeuren er zoveel minder ongelukken (gewoon omdat een autonome auto veel minder zal aarzelen de snelheid er uit te halen) en zullen de weinige ongelukken die er nog gebeuren naar een kort onderzoek in het bakje “helaas niet te voorkomen” terecht komen.
kniesoor zegt
Een beetje een infantiele naam voor die actiegroep, maar inhoudelijk is er wat voor hun activisme en de manier waarop ze dat bedrijven te zeggen.
pomoek zegt
Ik was zelf altijd een grote voorstander van de zelfrijdende auto. en nog steeds denk ik dat deze auto’s potentieel een enorme vooruitgang kunnen betekenen voor de maatschappij. Mensen die nu afhankelijk zijn van busjes vervoer of taxi’s kunnen met zelfrijdende auto’s volledig zelfstandig zich verplaatsen. Files kunnen worden opgelost, veiligheid wordt groter, maar de totaal autonome auto komt er nooit.
Als een auto compleet autonoom is zal deze er alles aan doen om een aanrijding te vermijden. Een voetganger die oversteekt krijgt altijd voorrang. Je kan dus straks als voetganger, als je het een beetje goed inschat, altijd overal oversteken. Kijk, oversteken 2 meter voor een auto die 70km/h rijdt is natuurlijk altijd extreem gevaarlijk. Maar auto’s die voor een stoplicht wachten zullen, ook als het licht op groen springt, voetgangers voor laten gaan. Ze kunnen niet anders.
Dit is anders met auto’s die bestuurd worden door mensen. Als voetganger weet je niet wat een automobilist gaat doen. Je weet niet of hij je wel gezien heeft of niet, of dat hij hoewel hij je gezien heeft toch gewoon besluit door te rijden. Die onvoorspelbaarheid maakt het dat mensen zich wel bedenken voordat ze blindelings een straat oversteken.
ericc zegt
Ze hebben plaats genoeg in de woestijn. Dat ze hun testen uitvoeren in straten van filmdecors en situaties nabootsen. Mensen inhuren om voetganger of fietser te spelen. Veel veiliger. En in hun auto’s een persoon plaatsen om in te grijpen bij noodsituaties.
alfafever zegt
Dat soort tests zijn natuurlijk al lang gedaan, maar het is onmogelijk om alle verwachte en onverwachte gebeurtenissen en situaties te simuleren. Dus op een gegeven moment moet je toch echt in het diepe.
herve11f zegt
Waarom zou ik een zelfrijdende auto willen. Als ik me wil verplaatsen zonder zelf te rijden neem ik toch gewoon het openbaar vervoer? Begrijp die hype niet.