Na vijf jaar onderzoek is de RDW klaar met het gesjoemel van Jeep- en Suzuki-diesels.
Wie dieselgate denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan Volkswagen. Maar hoewel de Duitsers wel het startschot gaven voor een ware heksenjacht tegen diesels, waren het lang niet de enige autobouwers die sjoemelden met de uitstootcijfers. Zo moet Mercedes miljarden euro’s overmaken naar de Verenigde Staten omdat hun dieseluitstoot niet in de haak was, maar ook bij Jeep en Suzuki was er iets smerigs aan de hand.
De Jeep Grand Cherokee en de Suzuki Vitara werden namelijk allebei met een dieselmotor geleverd die flink meer uitstoten dan eigenlijk mag. In de BNR Nationale Autoshow gaf adjunct-divisemanager Maarten Balk van de RDW uitleg over de twee sjoemeldiesels en het onderzoek wat er achter lag.
Gesjoemel
Het onderzoek begon namelijk in september 2015, na het uitbreken van Volkswagens dieselschandaal. Toen heeft de RDW alle dertig auto’s waar ze een emissiecertificaat voor hebben uitgegeven, nader onderzocht. Deze auto’s waren op basis van laboratoriumtesten goedgekeurd, maar werden nu aan praktijktesten onderworpen. Met veertien auto’s was niks mis, de andere zestien wel. Deze werden verzocht naar RDW’s hoofdkantoor in Zoetermeer te reizen, om daar tekst en uitleg te geven. Het gaat hierbij om auto’s ‘met opmerkelijk emissiegedrag’. “Dan moet je denken aan een auto die bij een koude start een hogere uitstoot heeft ten opzichte van een warme start. Dat zou niet zo moeten zijn”, zegt Balk.
Welke zestien fabrikanten het waren, zegt Balk niet. Wel was het een veerzameling van onder meer Japanse, Amerikaanse en Italiaanse autofabrikanten. Met ‘foto’s en een overload aan data’ probeerden ze aan te tonen dat hun auto’s niet de regels overtreden. Een auto mag namelijk meer uitstoten dan wettelijk is voorgeschreven, mits de fabrikant hiermee de motor wil beschermen. Denk aan hoge omgevingstemperaturen, of wanneer de auto op hoge hoogte rijdt.
RDW onderzoekt Jeep en Suzuki
Van de zestien fabrikanten, bleven er twee over die het niet konden uitleggen: Jeep en Suzuki. Bij Suzuki gaat het om de Euro 6b-motor, deze stootte gemiddeld genomen tien keer meer stikstof uit dan mocht. Jeep was met de Euro 5a-motor wat dat betreft nog geniepiger, die stootte vijftien keer meer stikstof uit dan mocht.
RDW startte toen – we hebben het inmiddels over 2017 – een onderzoek om erachter te komen waarom de auto’s zoveel uitstoten. De conclusie wordt bij BNR niet gedeeld, wel benadrukt Balk dat er geen sporen van sjoemelsoftware zijn aangetroffen. De RDW heeft dus geen bewijs van opzet gevonden bij het gesjoemel van Suzuki en Jeep.
Begin dit jaar kwamen beide autofabrikanten terug met een softwareupdate voor het motormanagmentsysteem. Die update heeft de RDW gecheckt, afgelopen zomer heeft de Dienst Wegverkeer kunnen bevestigen dat de update werkt. De terugroepactie kan dus eindelijk beginnen en de ruim zevenhonderd Nederlandse diesels kunnen naar de garage. Die terugroepactie is vooralsnog vrijwillig, maar dat betekent niet dat niemand het doet. Op basis van een eerdere Suzuki-terugroepactie gaat 98 procent van de autobezitters naar de garage voor zo’n terugroepactie, stelt Balk. En als ze dat niet doen? Dan zouden ze binnenkort zomaar eens een wegverbod kunnen krijgen.
Verder in deze aflevering van de BNR Nationale Autoshow: BOVAG geeft zijn prognose voor de automarkt van 2021. En Meindert Schut rijdt in de Aston Martin DBX.
ghini zegt
Dan zijn er dus 14 die de RDW alsnog succesvol voor de gek hebben gehouden en niet aangepakt worden…….
jack_abarth zegt
Vroegah kocht Suzuki de diesels in bij VW, waar doen ze dat tegenwoordig?
techniekmeneer zegt
@jack_abarth: Fiat. Dezelfde motor als in de Jeep dus.
e36thuglife zegt
ja zal die vast beter van gaan rijen van die software update dan ben je toch een sukkel als je dat doet ik wou juist dat ik een update kan krijgen waarmee ik meer co 2 en stik stof maak want dat is goed voor me wiet planten
techniekmeneer zegt
@e36thuglife: Wauw..
raceface zegt
@e36thuglife: heerlijke comment! Je hebt me laten lachen
hplh zegt
Het gaat hierbij om auto’s ‘met opmerkelijk emissiegedrag’. “Dan moet je denken aan een auto die bij een koude start een hogere uitstoot heeft ten opzichte van een warme start. Dat zou niet zo moeten zijn”, zegt Balk.
Welk
hplh zegt
@hplh: deze snap ik niet.
Richmond zegt
@hplh: uitstoot mag niet veel van elkaar afwijken bij koude tov warme start
techniekmeneer zegt
@benja01: Bij koude start word meer brandstof ingespoten, en katalysatoren werken beter als ze op temperatuur zijn. Dus met koude start stoot hij inderdaad meer uit.
mashell zegt
Dan kunnen we nu eindelijk opgelucht adem halen.
techniekmeneer zegt
Vreemd dat je ze niet hoort over de S-cross diesel, die technisch vrijwel gelijk is aan de Vitara en ook dezelfde motor heeft…
sam11 zegt
Misschien een open deur intrappen ben net wakker maar zonder opzet is er volgens mij geen sprake van sjoemelen. Is de conclusie dat de manier van testen onvoldoende was niet meer logisch? Deze 2 diesels voldeden aan de eisen. De software is geüpdate en de auto’s komen nu ook door de nieuwe tests.
knapzuur zegt
Ja maar dan lijkt het net als of de RDW een fout heeft gemaakt, en die maken geen fouten dus werd er verder gezocht bij de slachtoffers, zal hun fout dan wel zijn niet waar? ?
Dit is en zal altijd een kat & muis spel blijven, al dan niet bewust dan wel onbewust, straks word er weer een bijproduct van de selectieve katalysatoren gevonden wat slecht is voor het milieu en dan is weer iedereen de Sjaak.
rutger97 zegt
Nou nou die 700 auto’s maken het verschil denk ik.
Dutchdriftking zegt
Na de dealer meteen door naar de chiptuner om het weer ongedaan te maken….