Dan kan er nog zo mooi Range Rover of Land Rover op de motorkap staan..
Een Range Rover of een Land Rover is een luxeproduct. Als je voor minder geld een vierwielaangedreven SUV zoekt zijn er tal van alternatieven. Met een luxe product mag je ook deftige motoren verwachten. Dat premium sausje krijgt een rare smaak met de introductie van de nieuwe P300e.
De P300e omvat een nieuwe aandrijflijn. Deze aandrijflijn bestaat uit een 1.5-liter driecilinder motor, gekoppeld aan een elektromotor. De conventionele verbrandingsmotor drijft de voorwielen aan, terwijl de elektromotor de achterwielen voor zijn rekening neemt. De driepitter is goed voor 200 pk, de elektromotor voegt daar nog eens 109 pk aan toe. Het systeemvermogen komt uit op 309 pk en 540 Nm koppel.
Dit recept komt naar de Range Rover Evoque en de Land Rover Discovery Sport. Dankzij de 15kWh batterij van Samsung is het mogelijk om elektrisch te rijden. De actieradius is acceptabel voor een plug-in hybride. De Evoque brengt je 66 kilometer ver, de Discovery Sport heeft een actieradius van 62 kilometer. In beide gevallen is de aandrijflijn gekoppeld aan een 8-traps automaat.
In tegenstelling tot volledig elektrische auto’s, is het laadproces van plug-in hybrides over het algemeen niet heel inspirerend. Dat is anders met deze P300e. Je kunt met deze plug-in hybride tot 32 kw snelladen. De batterij is dan in een goed halfuur van 0 tot 80 procent geladen. Gebruik je een 7kW AC wallbox dan duurt ditzelfde laadproces een langzame 1 uur en 24 minuten.
De plug-in hybride heeft een elektrische topsnelheid van 135 km/u. Rij je harder, dan zal de elektromotor niet meer meehelpen en is de P300e feitelijk een voorwielaandrijver.
De planning is dat deze plug-in hybride Range Rover Evoque en Land Rover Discovery Sport later dit jaar op de markt komen. De Land Rover Discovery Sport P300e AWD Automaat is er vanaf 55.230 euro. De Range Rover Evoque P300e AWD Automaat kost minimaal 56.130 euro.
ericd zegt
Ach, in de zeer gewaardeerde i8 zat toch ook een 3 pitter. Lijkt me een prima optie. Niet te zwaar accupakket omdat je dat alleen maar mee moet torsen, voldoende kWh om in en rond de stad elektrisch rond te tuffen. Reken maar dat steeds meer grote steden emissies omlaag zullen willen brengen, tot op het punt dat je met grote SUVs die over een grote ICE beschikken over 5 jaar of zo niet eens de stad in zal mogen.
erce zegt
@ericd: precies en dat ding gaat als de brandweer met die driepitter/elektromotor combinatie.
sprankel zegt
“De conventionele verbrandingsmotor drijft de voorwielen aan, terwijl de elektromotor de achterwielen voor zijn rekening neemt”
Dat wil zeggen dat er achteraan rechtstreeks een elektromotor op het wiel zit zonder versnellingsbak. In theorie geen probleem, een elektromotor heeft geen versnellingen nodig echter zit je wel met een max toerental. Je kan daar omheen werken maar dat is duur of de elektromotor stopt met werken, meestal is dat ergens vanaf 120 km/uur.
Wat je dan krijgt is een auto die heel snel naar 100 sprint maar daarna kan je u plan trekken met een 3 pitter die dat gewicht niet aankan, brandstof drinkt alsof het niets is en inhalen op de autostrade, ik hoop dat je niet gehaast bent.
Staat ook in het artikel:
“Rij je harder, dan zal de elektromotor niet meer meehelpen en is de P300e feitelijk een voorwielaandrijver.”
BMW heeft ook zo een paar instap hybride’s en de Mini is hetzelfde verhaal, die laatste heb ik test gereden. En dan kan ik maar 1 ding zeggen tegen Land Rover, als je nu nog afkomt met een dergelijke setup, zet u klok juist, het is 2020, we zitten niet te wachten op hybride techniek van 5 jaar terug.
grasvreter zegt
Beetje gek voor een Range/Land Rover, maar eigenlijk geen gek idee. Ik zou graag een auto willen die +-80km elektrisch kan rijden, en een benzine motor(tje) heeft. Kan ik al het woon werk verkeer, bezoekjes aan 3kwart van de familie, en boodschappen elektrisch doen, wat al gauw 80% van de kilometers zijn, misschien wel meer.
stekkerkoning zegt
Voila, de BMW I3 60 Ah REX. Het accupakket heeft een capaciteit van 22 kilowattuur, wat een elektrisch rijbereik van ongeveer 100 kilometer oplevert. Accu leeg? Door op benzine. De tankinhoud stelt met 9 liter weinig voor, maar het is genoeg voor nog eens een goede honderd kilometer. Wordt er elektrisch gereden, dan loopt het als een kieviet naar de begrensde topsnelheid van 150 km/u, op benzine zit er niet veel meer in dan 110 km/u, wat toch meer is dan de huidige maximumsnelheid overdag.
Maar waarom vertrouwen op een verbrandingsmotor, die altijd wordt meegesleept en de aandrijflijn niet efficiënter maakt? Bovendien zijn het juist suv’s en andere forse auto’s die ineens massaal in een plugin-hybridevariant worden aangeboden. Veel loos gewicht dat op niets af wordt verplaatst.
Dit is toch wat min. Een elektrische auto met een reëel rijbereik van ten minste 200 kilometer is voor de meesten ruim voldoende, 400 tot 500 kilometer zou voor iedereen moeten volstaan. Dus gewoon gaan voor een volledig elektrische auto. Het aanbod aan laders is het probleem niet. Die zijn er in ruimte mate. Om mezelf toch even tegen te spreken. Het kan soms wat lastig zijn om een beschikbaar laadpunt te vinden, er zijn net wat teveel laadpassen nodig om Europa te kunnen doorkruisen én te kunnen opladen (met een ev die geen Tesla is) en storingen worden niet altijd onmiddellijk verholpen, dat laatste is niet ideaal als het dat ene laadpunt is moet werken omdat het accupakket leger dan leeg is. Zeker binnen Europa gaat het laadwerk met sprongen vooruit, geef het nog een paar jaar en de problemen behoren tot het verleden.
krisp zegt
Deze Land Rovers laden thuis nog sneller op dan de volledig elektrische Jaguar I-Pace (7kW vs 3,7kW). Je zou zeggen dat die laatste ondertussen al lang en breed een update had moeten krijgen.
eggiebirdie zegt
Nee, is zelfde. 1 fase. 32A = 7kW. 25A = 3,7kW. Normale huisaansluiting in NL is 3x25A
fanboy zegt
Nee dat is echt niet hetzelfde. Ten eerste zal 7 nooit gelijk zijn aan 3,7
Ten tweede is 3,7KW een 16A, dus 1 groep, en niet 25A.
Normale huisaansluiting kan 3x25A zijn ja, maar is ook heel vaak 1x40A.
En eerlijk gezegd, er zijn inmiddels ook wel wat EV’s die net als deze alleen hard op 1 fase kunnen laden (32A) dus dan is een 1x40A aansluiting praktischer.
Vele anderen kunnen dan weer 3x16A laden, dus 11KW.
Hoe dan ook, volgende ochtend is de auto toch wel weer vol in de meeste gevallen, dus zo belangrijk is het nou ook weer niet.
eggiebirdie zegt
i-pace kan ook 1 fase 7kW laden. Zelfde als deze auto’s. Dus je hebt inderdaad 1x40A nodig thuis (kan maar heeft bijna niemand in NL). Of 3x32A – kan ook maar kost veel meer in netwerkkosten. Openbaar is inderdaad 16A (3x16A) – waarbij deze auto’s dus maar 3,7 doen.
stephane8200 zegt
Ik moet ook altijd lachen om een 3 cilinder BMW X1 of 1-serie. Klinkt ook zo koddig.
vonklausenburg zegt
@stephane8200: Is het ook. Dit soort auto’s horen minimaal een V6 te hebben, zei opa met weemoed aan vervlogen tijden…
mashell zegt
Ik vind de drie cilinder grom eigenlijk wel leuk, meer inspirerend dan een viercilinder. Maar eigenlijk hoor ik het liefst geen motorgeluid want dat verstoort hoofdzakelijk de muziek.
stephane8200 zegt
@mashell: ik heb een smart Brabus roadster gehad. Op zo’n sub 850kg ding komt dat leuke geluid goed tot zijn recht.
rikv99 zegt
Leuk! Een koffiemolen in je range rover!
jometdebanjo zegt
@rikv99: weg premium gevoel!
dutchneon zegt
Evoque en disco sport zijn geen range rovers….. wat voor badge je er ook op plakt!
ronnys zegt
Ik ga er vanuit dat er een foutje in het artikel zit.
Want met een 7kW lader lijkt het mij sterk dat je 12kW/h (80% van 15kW/h) in 1 uur en 21 minuten geladen krijgt.
Want je stopt er dan 9,3 kW in.
Maar wel een fijne auto. Als het interieur goed gedempt is hoor je niets van de 3 cilinder en in de stad heerlijk stil op elektrisch.
Nu nog kijken wat hij trekken mag…
faalhaas zegt
Waarom zijn er nog geen bedrijfjes die ICE range extenders bouwen voor een redelijke prijs? Afzet zou toch best groot kunnen zijn.
tjorque zegt
Het staat al een tijdje in mijn to do lijst om range extender van ski koffer formaat met 10 a 20kW generatorsetje op (bio)gas of (bio)ethanol.
faalhaas zegt
@tjorque: En tijdens het rijden opladen? Als je net genoeg hebt om max 100-130 te rijden dan op vakantie is het goed genoeg.
tjorque zegt
Blijven rijden is idd de gedachte… bijladen hoeft niet. Het hele idee is om de range extender onder de 75kg te houden dus als je met minder vermogen 130 kan aanhouden is dat ook goed.
Om het gewicht laag te houden zou ik de rex passief luchtgekoeld maken en enkel vanaf een bepaalde snelheid “toestaan dat hij draait”.
fanboy zegt
Bedenk je wel dat de skibox ook wel weer 10% of meer verbruik toevoegd.
En om wat voor EV gaat het dan om?
fanboy zegt
Het vereist aardig wat kennis van de specifieke EV waar je het op toepast, om zorgvuldig in te haken op de bekabeling.
Daarnaast moet je het dus heel goed doen qua afvoeren hitte, geluid maar bovenal de gassen. Dat krijg je nooit goed binnen, dus moet je dat buiten doen. Maar dit soort auto’s hebben bijna nooit voldoende ruimte daarvoor onder de auto.
Daarbij komt dat het nou allemaal van die ellende is waar je net vanaf bent door een EV te kopen.
Aan de kosten van een generator ligt het niet.
Er is overigens wel o.a. een Nederlands bedrijf wat range extenders maakt van accu’s, vooral voor oude Nissans. Dan krijg je dus extra accu’s en rijbereik. En werkt de auto ook nog eens beter.
faalhaas zegt
@fanboy: Misschien is een trekhaak/dak- koffer een mogelijkheid. Integreren is zeker bijna niet te doen.
tjorque zegt
Jammer dat het geen friendly little giant is… :)
Maar eerlijk gezegd zou ik deze setup wel in den 5 reeks touring willen. Met een range van 80 e-km ofzo.
Lekker fiscaal aantrekkelijk, en ik vind een 3 cilinder beter klinken dan een vierpitter.
baklava zegt
Haha wat een treurnis!
bosje zegt
Tja, het verschil met de andere benzine Discovery sports bijvoorbeeld is gewoon te groot (die zijn minimaal 13.000 euro duurder, en dat verschil wordt groter bij duurdere uitvoeringen), en je krijgt nog meer pk ook. Lijkt me dat dit een no-brainier wordt voor menig benzine-minnend Land Rover koper/leaser. Een Velar zou hier ook wel een serieus stuk goedkoper mee worden overigens.
Jantje_555 zegt
een 3 cilinder voor de prijs van een V8 in amerika…duidelijk in het verkeerde land geboren.
jometdebanjo zegt
@Jantje_555: juist
jometdebanjo zegt
Drama drama! Wat een aanfluiting. De motor van een BMW 116 en 118 gebruiken in zo’n premium merk. Ik hoop toch echt dat ze er geen één verkopen! Zelfs een 318 F31 van 2019 heeft dezelfde motor. Souplesse is compleet verneukt. Zowiezo….marketing technisch….maak er Land Rover Evoque van en laat Range Rover weg! Totaal misplaatst. Dit gaat fout. Je moet eens kijken op Gaspedaal…..een hoop nieuwe/demo Land Rover Range Rover P400e. Minimaal 130.000 euro voor een geblazen 2.0 met 4 cilinder! Complete waanzin
stekkerkoning zegt
Wie weet nog wat onder de motorkap van de eigen auto is te vinden? Autoliefhebbers, maar verder? De isolatie is dusdanig dat er amper wat valt te horen, de cijfers waarmee de motor wordt aangeduid zijn nu eens een nauwelijks verklaarbaar getal (Audi) en dan weer een ruwe benadering van het motorvermogen in ouderwetse pk’s. In de theoretische werkelijkheid is een elektromotor de ideale aanvulling op een bescheiden verbrandingsmotor. De eerste levert onmiddellijk vermogen, de tweede piekt later. Dat zou moeten zorgen voor veel souplesse. Bovendien leveren de onrealistisch lage verbruikscijfers een forse BPM-korting op. Allemaal prima beredeneerbaar dus.
Is het leuk? Ach, alles waarmee getankt moet worden vind ik al een paar jaar niet zo interessant meer en voor sommigen is het ongetwijfeld teleurstellend om niet meer te kunnen pochen met een ruim aantal cilinders onder de motorkap.
Maarten123 zegt
Zo gek vind ik de combi nog niet. Ik zou als LR gekozen hebben voor een 250pk vierpitter, maar soms heb je niet alles te kiezen. Ben benieuwd wat deze combi mag trekken.
Het systeem van hybride blijf mij trekken. Doordeweeks lekker stekkeren, maar toch de vrijheid van een brandstof auto voor die lange rit. Daarnaast ook niet zo’n mega accupakket mee te slepen. Deze laatste twee punten blijven ruk bij een EV. Leuk zo’n snellader, maar de tweede keer in één lange rit gaat het je sterk irriteren, zeker als je ook nog niet kan laden op je bestemming. Ook gaat bij sommige EV’s de tweede keer de laadsnelheid flink omlaag. 600km is dus echt de max.
Zeker nu, in tijden dat er voorlopig niet meer lekker zal worden gevlogen, kan dit nog wel eens de kip met de gouden eieren zijn.
dutchneon zegt
De full-size discovery, range rover en range rover sport zijn gemaakt om te trekken…. de evoque is een truttenschuddertje, niet om te trekken. de disco sport is een freelander, 2 ton lukt al gauw. dat deden we een jaar of 15 geleden met 70pk ook al ;)