De verkeersboetes omhoog gooien om de begroting rond te krijgen? Dat is geen goede reden, aldus de Raad van State.
Ouderwets 130 km/u rijden op de snelweg kan tegenwoordig een dure hobby zijn. Ons aller @willeme is daarom van ellende maar 100 km/u gaan rijden. En dat is nog voordat de boetes in 2024 weer duurder worden.
In april van dit jaar moesten we al de slechte tijding brengen dat de verkeersboetes wederom duurder worden. De hoogte van álle verkeersboetes stijgt volgend jaar met 10%. Als je met 130 gesnapt wordt op de snelweg mag je straks €368 aftikken. En het is niet alsof je daarmee een grote misdaad begaat, want de maximumsnelheid is alleen verlaagd vanwege de stikstof.
Logischerwijs wordt zo’n verhoging van de verkeersboetes niet door iedereen met gejuich ontvangen. Maar het zijn niet alleen boze burgers die hier wat van vinden. De Raad van State is ook kritisch over de plannen.
In hun advies, wat vandaag verschenen is, vraagt de Raad van State zich hardop af of de boetes wel evenredig zijn. De boetes zijn namelijk niet verhoogd om de verkeersveiligheid te vergroten, maar om een gat in de begroting te dichten. Dat geldt althans voor een deel van de verhoging (4,3%).
De Raad van State vindt dit “geen goede reden” om de boetes omhoog te gooien. Een boete moet namelijk in verhouding staan tot de ernst van de overtreding. En dat is niet het geval als je puur de boetes omhoog gooit om de staatskas te spekken.
De Raad van State slaat de spijker op de kop, maar helaas adviseren ze niet om de verhoging van de verkeersboeten meteen te schrappen. Hun advies luidt: doe eerst onderzoek naar het effect van de verhoging. Als daaruit blijkt dat de verhoging niet noodzakelijk is, moet er vanaf gezien worden. Dat is in ieder geval het advies. Wat het kabinet hiermee doet is nog even afwachten.
Foto: Politie-A6, gespot door @julian06
Homer55 zegt
Flitsmeister aan….. Snelheidscontroles op langzaamwegen is gewoon kas vullen…
Robert zegt
Cruise control aan. Eén oog op de navigatie en het besef accepteren dat je, als je er vijf minuten langer over rijdt, je nog steeds op je bestemming arriveert, maar wel in potentie een hoop geld in de pocket kunt houden.
HGB2022 zegt
Ja leuk verhaal maar dan moet je daar wel de persoon voor zijn. Ik bedoel daar mee dat je het kunt opbrengen om achter iedereen aan te rijden die nog niet eens de maximale snelheid rijd. De een kan dat wel de ander kan het minder goed. Aso rijders buiten beschouwing gelaten.
mashell zegt
Wie onvoldoende discipline heeft om zich aan de maximum snelheid te houden zou eigenlijk niet moeten autorijden. En nee, ik ben niet roomser dan de paus, mij lukt het ook alleen door altijd de cruise control te gebruiken.
smex zegt
Ik vraag me echt wel eens af wat mensen die reacties plaatsen zoals jou doen op een site voor autoliefhebbers. Kun jij niet beter bij de fietsverenining op de site gaan kijken?
Robert zegt
@smex: dat je autoliefhebber bent, betekent nog niet automatisch dat je je als een onaangepaste, hardrijdende egocentrische mafklapper in het verkeer dient te bewegen.
Ik blijf me omgekeerd regelmatig verbazen dat dit allerhande misdragingen hier worden vergoelijkt of zelfs als ‘normaal gedrag’ wordt gezien.
mashell zegt
Je hebt autoliefhebbers in alle soorten en maten. Je hebt er die helemaal gelukkig worden als ze 20 kilometer per uur boven de snelheidslimiet over de snelweg scheuren, je hebt er die gelukkig worden van het sleutelen aan een oud wrak, je hebt er die gelukkig worden van het op zondagmiddag bij de McDonalds showen van een saaie auto veranderd in een too fast too furious auto, je hebt er die gelukkig worden van het autorijden van A naar B, lekker relaxed met een muziekje, je hebt er die gelukkig worden van werken in de R&D aan de techniek van een auto. Ik hoor bij die laatste twee categorieën.
Homer55 zegt
20km boven de snelheidslimiet is zeer zeker gelijk aan snelweg scheuren…….Zeker overdag… Als kers op de taart mag je na 7 uur nog 10km extra bij scheuren. Oh ben zo gelukkig.
Robert zegt
@hgb2022: sorry hoor, maar als je als automobilist zoiets triviaals als ‘je houden aan de verkeersregels’ niet kunt opbrengen, of ‘er niet de persoon voor bent’, dan moet je je eerst maar eens gaan afvragen of je überhaupt wel geschikt bent om auto te rijden.
Joris24 zegt
Ik kan het wel opbrengen, maar heb er geen zin in. Ik rijd echt nooit gehaast, bumperkleef dan ook echt niet, maar als het kan vind ik 130 wel een prettige snelheid. Mede omdat ik veel lange ritten op de snelweg maak. Ik woon in een uithoek van het land, en dan zit je al snel minstens een of twee uur enkele reis in de auto. Als het wat rustig is en je structureel wat kunt doorrijden scheelt dat toch 15-20 minuutjes op een enkele reis. Op jaarbasis scheelt dat best wat tijd, wat ik mooi meegenomen vind. Mocht er eens een boete komen, dan is het part of the game, balen en betalen. Wat ik veel belangrijker vind is dat ik nooit gehaast rijd, altijd op de weg let en nooit m’n telefoon gebruik of met drank op achter het stuur stap…
alfaqv zegt
Juist, precies dit, zo rij ik ook (‘s avonds dan wel wat harder), iedereen zou zo moeten rijden. Meer opletten en vlottere doorstroming.
Homer55 zegt
Gaat mij niet om de tijd. Als er voor mij eentje een scheet laat vliegen de matrixborden op 70. Gewoon doorrijden op de snelweg.
adbrotjeknor zegt
De oplossing voor het begrotingstekort ligt in Rotterdam: Een roodlicht-camera bij stoplichten Boompjes richting Erasmusbrug. En een agent die wachtenden voor het stoplicht op telefoongebruik kan betrappen. Levert minder gewonden op (door rood rijden en voetgangers/fietsers een beuk verkopen). En minder ergernis en vertraging omdat iedereen die op zijn telefoon zit terwijl het stoplicht rood is ook altijd veel te laat ‘wakker wordt’ als het stoplicht al tijden weer op groen staat.
jessepinkman zegt
Alleen is het niet strafbaar om je telefoon in je hand te houden als je stilstaat. En voor het stoplicht is juist hét moment om veilig je telefoon te checken, als je daar behoefte aan hebt. Misschien reageer je dan wel eens 2 seconden later op een groen licht (wat in de basis wél strafbaar is), maar daar vallen geen doden door.
flow82 zegt
En toch mag dat niet. Je mag niet deelnemen aan het verkeer met je voertuig als je met je telefoon bezig wil zijn. Bij stilstaan voor het stoplicht neem je nog steeds deel aan het verkeer. Je moet dus echt parkeren om je telefoon zelfs maar vast te houden.
subarusvx zegt
Eerste hit op zoeken op “telefoon stoplicht” leidt naar https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/mag-ik-appen-bellen-en-naar-muziek-luisteren-als-ik-op-de-weg-rijd alwaar staat dat je bij stilstaan gewoon je telefoon mag gebruiken, dus ook voor het stoplicht.
DeWitteCondor zegt
Opmerkelijk. Ik dacht juist dat ze omhoog gingen omdat de pakkans lager is geworden. Ter compensatie. Kennelijk dus niet en dan eens ben de RvS.
lekkaah zegt
Is de begroting serieus als argument aangedragen? Dat kan toch niet waar zijn? Al zou de raad van state willen, zelfs een kleuter snapt dat de begroting compleet los van verkeersveiligheid staat.
Joris24 zegt
Vanuit eigenbelang vind ik het geen prettige gedachte dat ik bij 130 dus inderdaad zo’n boete kan scoren. Ik rij dat vaak ook overdag op de snelweg als het rustig is, dus da’s toch een hoop geld om te moeten overmaken aan de staatskas. En ik rijd veel vanuit zuid-limburg richting randstad, dus een beetje doorrijden scheelt rustig 15-20 minuutjes op een enkele reis, dus uiteindelijk best veel tijd op jaarbasis. Van de andere kant, is dat een risico dat ik bewust neem. Niet omdat ik haast heb, maar omdat ik het een prettige snelheid vind, en als niemand er last van heeft is het mijn keus om al dan niet wat harder te rijden soms.
Maar het beboeten van zaken die écht afleiden van de aandacht op de weg, zoals de mobiele telefoon, daar mag wat mij betreft de straf niet hoog genoeg voor zijn, evenals voor rijden onder invloed.
Bovenstaand is natuurlijk hypocriet, want als je de boetes voor gebruik van je telefoon verhoogt, kun je het niet met droge ogen beweren dat de boetes voor snelheid niet omhoog hoeven, dus dan gooi alles maar omhoog. Uiteindelijk heb ik al jaren geen boetes gehad, en anders is het een bewust risico. Als ik een boete zou krijgen, is het even balen en accepteren. En als dat nodig is om de boetes voor gebruik van de mobiele telefoon omhoog te kunnen gooien, dan mag de boel van mij nog 2x zo hoog. Van mij mag iedereen die onder het rijden met z’n telefoon bezig is, z’n rijbewijs en auto inleveren voor een jaartje.
mashell zegt
Kun je je voorstellen dat er mensen zijn die lekker 100 sukkelen op de snelweg, af en toe wat met hun telefoon prutsen en vinden dat voor mensen die 30 te snel rijden de boete niet hoog genoeg kan zijn, rijbewijs en auto afpakken voor een jaar vinden ze een goed idee, want zo iemand brengt hen in gevaar?
Wat mij betreft is beide net zo verkeerd.
“en als niemand er last van heeft is het mijn keus om al dan niet wat harder te rijden soms.”
Er zullen vast plofkrakers, telefoon scammers en drugssmokkelaars zijn die ook zo over hun bezigheden denken.
Joris24 zegt
Ik snap je, alleen pas ik mijn snelheid aan als er overig verkeer is. Als mensen dan alsnog bezig zijn met hun telefoon of onder invloed rijden, brengen ze ook anderen in gevaar, en dan kom je wat mij betreft bij de essentie van boetes, namelijk veiligheid waarborgen. Zo lang ik niet gehaast rijd, niet bumperkleef en niet als een idioot langs het rustige verkeer rijd denk ik dat ik hooguit iets meer gevaarzetting voor mezelf creëer, en niet voor anderen.
mashell zegt
Als je als Raad van State adviseert om eerst de effecten te onderzoeken ben je toch een beetje een Raad van Stond erbij en keek ernaar.
AudiRS zegt
En dan te bedenken dat velen mij op de snelweg met 130-150 kmu voorbij rijden… kennelijk boeit het mensen niet? Och ff 400 euro aftikken. Poehee.