Project Palladium moet de voorbode zijn voor een nieuwe generatie van de Tesla Model S én Model X.
Het is opmerkelijk om te zien hoe snel een merk kan verdwijnen en hoe snel een nieuw merk zijn naam kan vestigen. Dat merken als Saab, Rover en Pontiac het niet gingen redden, kon iedereen wel zien aankomen. Dat Tesla de meest waardevolle autoproducent zou worden, had 10 jaar geleden niemand kunnen bevroeden.
De eerste Tesla was eigenlijk een omgekatte Elise. Niet opmerkelijk, want zoals je hier kunt lezen zijn er heel veel variaties op een Elise van andere fabrikanten die het ook hebben geprobeerd. En nee, Tesla was niet de enige elektrische variant.
Model S
De echte doorbraak kwam met de Model S. Een zeer kloeke liftback die het elektrisch rijden salonfähig heeft gemaakt. De Model S was (en is) bijzonder rap, vooruitstrevend en voorzien van een prima actieradius. De auto gaat nu al een tijdje mee (sinds 2012) in diverse vormen. Ondanks dat de aandrijflijn, het infotainment en afwerking in de tussentijd (ingrijpend) zijn verbeterd, begint de auto op leeftijd te raken.
Project Palladium
Er staan een paar projecten bij Tesla op de planning. Eentje is Project Roadrunner. Dat gaat om verbeterde accupakketten (niet dat Tesla daarmee achterliep). Dan is er ook nog Project Palladium. Daar is nog niet heel erg veel over bekend, behalve dat het door ingewijden is bevestigd dat het project überhaupt bestaat.
Model S Plaid
Project Palladium behelst de opvolgers voor de Tesla Model S en Model X. Logisch, beide auto’s delen veel onderdelen. Wat is er dan allemaal bekend over Project Palladium? Welnu: bijna niets. Volgens bronnen bij Electrek is de Tesla Model S Plaid een belangrijke basis.
Aandrijflijn
De aandrijflijn en het aangepaste chassis zouden de basis kunnen worden voor de volgende generatie Tesla’s. De Tesla Model S Plaid was in 2019 twee weken een enorme hit op het internet, toen Tesla probeerde het record voor elektrische sedans op de Nürburgring Nordschleife af te snoepen van de Porsche Taycan Turbo S, iets dat (net) niet lukte. Een productieversie heeft tot op heden het levenslicht niet gezien.
Nieuwe Model S en X
Dat Project Palladium dan eindelijk moet zorgen voor een nieuwe Tesla Model S en X, is dan ook groot nieuws. Voor lange tijd werd door diverse ‘insiders’ aangenomen dat de Model S alleen nodig was om de boel op gang te krijgen bij Tesla. Of Project Palladium alleen technisch is, of ook een rigoreuze modelwijziging is, lijkt in het midden te liggen. De Model S is geïntroduceerd in 2012 en kreeg in 2016 een kleine facelift. Echter, de Model S is altijd constant voorzien van (vele) kleine updates.
IJzers in het vuur
Op dit moment worden de fabrieken in Fremont en Nevada aangepast voor Project Palladium. Als de geruchten kloppen, zouden de nieuwe producten relatief snel onthuld kunnen worden, alhoewel Tesla met de Semi, Cybertruck en Roadster nog voldoende ijzers in het vuur heeft.
Via: Inside EV’s
nissanfairladyz zegt
Tesla is ook voornamelijk succesvol vanwege hun verticale integratie. Dat in combinatie met een beperkte modellen reeks kun je enorm goede auto’s neerzetten die enorm efficient zijn.
Andere autofabrikanten zoals Volkswagen doen vooral aan horizontale integratie. Dit zorgt voor bepaalde soort kosten besparing in de engineeringsfase. Maar niet per model. Want je hebt overhead per model. En ook in de efficientie van het MEB platform dus.
Daardoor heeft Tesla gigantische marges per auto die ongekend zijn in de auto wereld. En op EV gebied moeten andere fabrikanten eerder zelfs geld toeleggen.
En een Tesla verbruikt veel minder stroom per kilometer.
Daarnaast besteed Volkswagen heel veel zaken uit aan andere bedrijven. Ze zijn meer een soort ontwerpen, integrator en ze engineeren nog de brandstofmotor waar ze best goed in zijn.
Waar ze niet goed in zijn, is de elektrische aandrijflijn. Zelfs het MEB platform die in the ID3 zit is al zwaar veroudert ten opzichte van de Model 3. En die moet nog op de weg komen.
Ik zie het somber in voor de Duitse auto industie dus ook onze economie waar wij ook dus last van gaan krijgen. Puur vanwege arrogantie en betweterigheid van de Duitsers. “Wij weten het wel even beter”. Dat betweterigheid zal leiden tot de neergang.
87sandyd zegt
@nissanfairladyz: waar het hart van vol loopt…..
Eerste deel snap ik nog wel enigzins, maar de neergang? De Duitse merken zijn zo gigantisch sterk, die blijven gewoon groot. En die komen wel met hun eigen oplossingen.
flutterby zegt
@87sandyd: ik kan het wel samenvatten. De Duitsers zijn heel goed in brandstofmotor, alleen in een EV zitten geen brandstofmotoren. Alles wat niet met brandstofmotoren te maken heeft besteden ze uit en kopen ze extern in.
Een EV van de Duitsers is praktisch volledig extern ingekocht, daar verdien je geen geld mee. Feitelijk doen ze niet anders dan Dell met computers doet. Onderdelen verzamelen en samenvoegen.
goodvibrations zegt
@nissanfairladyz: ik denk dat het met die betweterigheid wel meevalt.. Ze hebben zelf al gezegd dat ze vaart moeten maken om niet het tweede Nokia te worden… Duitsers zijn altijd al behoorlijk goede engineers geweest dus ik zie het wel goedkomen.. Door te schalen in de breedte creër je keuze tegen lage kosten.. Ik heb wel vertrouwen dat ze er komen.
mashell zegt
Een 2e Nokia… Eigenlijk is Nokia het schoolvoorbeeld van succesvol management, ooit een houtzagerij later marktleider in de mobieltjes en op het moment dat de klant jouw mobieltjes niet meer willen de boel voor miljarden verkopen waardoor je verder gaat als steenrijk telefonienetwerk bedrijf.
flutterby zegt
@goodvibrations: helaas heeft een engineer voor ICE maar bar weinig te doen met elektriciteit en elektrische motoren. Andere tak van sport.
goodvibrations zegt
@flutterby: ik denk dus dat dat wel mee valt.. De Taycan is veel beter rijwiel technisch dan een Tesla.. Enkel op de aandrijflijn leggen ze het nog (duidelijk) af op Tesla.. Maar Tesla heeft geen patent op accu’s oid die techniek kopen ze ook in.. Wat ze kwetsbaar kan maken op lange termijn..
jag1960 zegt
Uitstekende analyse, complimenten.
mashell zegt
Waar baseer je op de MEB al zwaar verouderd is? Het heeft dezelfde specs tegen een lagere prijs, het lijkt me daarom superieur. Verkijk je er niet op, een elektrische aandrijflijn is heel veel simpeler dan een verbrandingsmotor aandrijflijn. Batterij, wat regel elektronica en elektro motoren, veel meer is het niet. Daar kan iedereen vrij snel op het zelfde niveau komen als Tesla. Het voordeel wat Tesla heeft dat hun auto’s helemaal als elektro auto zijn opgebouwd, geen legacy, daarom zijn ze lichter en presteren ze beter maar dat kunnen en doen de anderen natuurlijk ook, nu er een serieuze markt voor is. Tesla was de eerste maar is in veel aspecten al lang niet meer de beste, wat mij betreft zijn de elektrische toppers zelfs de Zoe en de Taycan.
lekbak zegt
@mashell: dat iets simpel is in concept wil niet zeggen dat het simpel is in uitvoering. Vaak zelfs integendeel.
Dutchcarwizard zegt
@mashell: Als het zo simpel was, dan snap ik de E-tron en EQ-C niet zo goed. Audi heeft miljarden in de E-tron geïnvesteerd en toch is de auto op EV gebied inferieur aan Tesla.
flutterby zegt
@mashell: als het zo simpel is waarom weegt een Polestar 2 dan 300 kg zwaarder dan een Model 3 LR? Denk je dat Geely geen ervaring heeft met EVs en deze auto niet van de grond op is ontworpen als EV?
367pk zegt
@flutterby: die snap ik wél: Polestar, pardon: Volvo, pardon: Geely heeft een degelijke, kwalitatief hoogwaardige, auto gebouwd (zo lees ik tenminste in de reviews). Zo’n beetje alles wat Tesla niet voor elkaar weet te krijgen. Dan ben je al snel wat zwaarder.
ty5500 zegt
Volvo bengelt in alle hedendaagse betrouwbaarheidsonderzoeken onderaan de lijst, nauwelijks boven Tesla, Land Rover en consorten. Op dit vlak heeft de Chinese inmenging niet echt goed gedaan.
flutterby zegt
@367pk: wat zwaarder? De Polestar komt in de buurt van de Etron en EQC..
flutterby zegt
@367pk: overigens is de Model 3 zeer betrouwbaar, nadat de aflever punten opgelost zijn… De auto is niet alleen ontworpen op efficiency en veiligheid, maar ook om heel lang mee te gaan.
basman147 zegt
Hoho, de horizontale integratie van andere autofabrikanten. leidt ook tot een behoorlijke kostenbesparing in de productiefase doordat er meer wordt gemaakt van de gemeenschappelijke onderdelen. Een concrete voorbeeld wat ik me zo nog kan herinneren stamt uit de jaren 90, toen de Passat, A4 en A6 een platform deelden. A6, kwam eerst, en de te delen onderdelen kostten toen in totaal 1400 dollar, toen de A4 erbij kwam daalde de prijs naar 1100 dollar, en met de Passat zelfs naar 900 dollar per auto, voor alle 3 de modellen.
Het is een ouder voorbeeld, maar het principe geldt ook voor het MEB platform (In de luchtvaartindustrie geldt dat iedere verdubbeling van productie de kosten met 13% verlaagd), Door vrijwel alle elektrische voertuigen van de Volkswagen-Groep op één platform te zetten gaat VAG een schaalvoordeel halen waar Tesla niet tegen op kan boksen.
Persoonlijk zou ik VAG nog niet afschrijven. Het ironische is wel dat het juist dieselgate is geweest die ze op het juiste moment een zet in de goede richting heeft gegeven.
flutterby zegt
@basman147: het probleem alleen is dat Volkswagen momenteel drie van dit soort platforms ontwikkeld hebben. Die kosten moeten allemaal terug verdiend worden terwijl Tesla geen historie hoeft toe bekostigen (en met CO2 credits zelfs geld ontvangt) om nieuwe fabrieken te bouwen.
basman147 zegt
Voornamelijk het MEB platform telt, en daarop zullen binnen 5 a 10 jaar enkele miljoenen per jaar gebouwd gaan worden, zo snel zie ik Tesla nog niet groeien.
En eigenlijk zijn er maar 2 elektrische platforms binnen VAG. Dat van de E-Tron is hooguit een tussenpaus, foutje bedankt, leuk om te oefenen (voor Audi ingenieurs). Het Taycan-platform zal de basis vormen voor de bovenkant van de markt.
superfred zegt
@basman147: enkele miljoenen per jaar. Dat geloof je ook echt serieus? Ze krijgen die malle ID3 al niet de winkel uit, laat staan dat ze enkele miljoenen op fatsoenlijke wijze kunnen bouwen.
Los daarvan; zou je dan ook nog vrolijk worden van wat je krijgt? Ik rij nu een paar dagen in een Passat B8 van meneer Hertz, maar jemig, wat is dat een overschatte en intens saaie auto zeg… werkelijk 0,0 bijzonders aan. DSG vind ik maar ruk, weet niet wat ie wil. De 1.5 motor overtuigd ook niet. En de ergoplusstoelen mogen ze ook houden van me. Waardeloos…
basman147 zegt
Dat zijn aanloopproblemen, daar weet Tesla toch alles van?
Audi, Volkswagen, Seat, Skoda en waarschijnlijk Ford Europe gaan allemaal auto’s in de belangrijke C en D categorieen op basis van het MEB platform bouwen. Tenzij de vraag naar elektrische auto’s compleet instort lijkt het me logisch dat er dan inderdaad enkele miljoenen auto’s per jaar op die basis gebouwd gaan worden.
Over de kwaliteiten van auto’s uit de VAG-groep heb ik het even niet. Ik heb er ook niets mee, maar het verkoopt wel, en ik zie dat niet zo snel wijzigen in de nabije toekomst.
gekketurbo zegt
De beste/efficientste/betrouwbaarste techniek was nooit bepalend voor de hoogste verkopen. Anders konden GM, PSA, FCA, etc. de deuren al lang sluiten.
Een auto kopen is 99% van de keren niet een rationele keuze voor de meeste mensen, al helemaal niet onder auto liefhebbers. Dat zal straks niet anders zijn wanneer er meer keuze in de markt is.
Dus met de wereld dominantie van Tesla zal het meevallen. Het wordt een belangrijke speler die 2-3 miljoen auto’s per jaar kan verkopen, maar niet meer dan dat aangezien ze in een te hoog segment zitten.
camber24 zegt
@nissanfairladyz: ‘Daardoor heeft Tesla gigantische marges per auto die ongekend zijn in de auto wereld.’
Nogal een straffe uitspraak. Hoe kom je aan deze wijsheid? Op welke cijfers en feiten baseer je je?
Ik denk dat merken als Porsche en Ferrari gunstigere winstmarges hebben.
Q2 cijfers TSLA zijn vandaag nabeurs gepubliceerd. Meer winst dan verwacht. Dat wel. Maar ik sla er niet stijl van achterover.
Ik ben absoluut geen Tesla fanboy. Tesla’s bestaansrecht ligt puur in belastingvoordelen, iets wat zal vervagen met de bezuinigingen nav Corona. Wat dat betreft schaar ik mij dan ook achter Bank of America’s analyse; 10 redenen waarom Tesla overpriced is, met een koersdoel van 800 dollar. Zeepbel die hopelijk eindelijk eens gaat klappen. Ik ga short.
flutterby zegt
Roadrunner is waarschijnlijk ook onderdeel van Palladium. Deze link wordt in de bron van de bron wat beter gelegd. Morgen is battery dat en horen we denk ik meer als beide projecten gerelateerd zijn (als in nieuwe cellen voor de S en X).
Dutchdriftking zegt
Tja, na acht jaar is het op zich ook wel tijd voor een nieuw model. Een compleet nieuwe basis welke beter afgewerkt is, en waar dus de laatste 5% ontwikkeling wél vanaf dag één meegenomen zijn.
crepito zegt
@dutchdriftking: Eind 2012 in hele kleine oplage geleverd. Dus zeg 7 jaar productie. Intussen is 40% van de onderdelen vervangen. Relatief kleine wijzingen, zoals interieur en lampen etc zullen ‘m anders doen voorkomen, maar dat is voor Tesla niet belangrijk.
Roadrunner en Palladium draaien om de inhouse ontworpen accucellen, die ze zelf ook gaan produceren. Palladium is de nieuwe aandrijflijn met oa Tri-motor setup voor de S/X plaid, Cybertruck en Roadster.
@willeme jammer dat je de link voor de naamkeuze Palladium niet (probeert) te leggen!
realhustler zegt
De grap is dat Tesla een soort van “Kaizen” toepast, een Japanse filosofie, terwijl het Amerikanen zijn en ze er ook veel verder in lijken te gaan.
Kaizen is een vorm van continue verbeteren, ipv ontwikkelen op de achtergrond en met een grote klap een nieuw of vernieuwd product introduceren. (Kaizen is niet alleen op het product maar ook op het proces om het product te vervaardigen)
Daardoor hoeven kleine wijzigingen niet te wachten op grote, en kan je ook voorraden netjes afbouwen, en stap voor stap een product steeds een beetje beter maken. Probleem met een grote wijziging is de hele organisatie van de introductie eromheen, met vele variabelen waardoor introducties zelden vloeiend gaan.
(Nou schijnt Kaizen wel geïnspireerd te zijn op Amerikaanse filosofieën.)
911targa zegt
Tijd om de aansluiting carrosseriedelen te “Kaizen”.
Een Amerikaans bedrijf als Tesla en Kaizen in een mond te nemen, is idd wel grappig.
goodvibrations zegt
@realhustler: haha.. Lean cursus gehad? Het is idd allemaal begonnen bij de T-ford… Optimalisatie ten top..
karaya zegt
Dat Kaizen ligt de Duitsers wel. Zie de Porsche 911.
Dutchcarwizard zegt
@karaya: de 911 heeft over generaties dezelfde ims problemen gehad ja.
flutterby zegt
@realhustler: Sir Deming ;)
jajeroenja zegt
Het enige wat is blijven hangen is de foto van Brian o’Conner
“I almost had you!”
teske zegt
Tesla heeft een ander business model. Zij willen gericht naar de toekomst fosielvrije mobiliteit leveren. De traditionele merken willen zoveel mogelijk blik verkopen om hun verdiensten op peil te houden, gericht naar het verleden. Een Tesla met een BMW vergelijken is iets als een drone met een panzerkruizer vergelijken. Het is een sprong in mobiliteit. Dat vergt een andere cultuur bij zowel de producent als de consunent.