Autofabrikanten zijn iets te gretig als het gaat om dataverzameling.
Dankzij de grote hoeveelheid data die zij binnenkrijgen weten autofabrikanten steeds meer over een bestuurder. Bijvoorbeeld over jouw locatie. Het probleem is dat de bestuurder vaak niet weet dat de fabrikant hier toegang tot heeft. Op deze manier wordt privacywetgeving door de autosector met voeten getreden. Reden voor Europese toezichthouders om aan de bel te trekken. De privacy van alles wat jouw auto verzamelt is niet goed geregeld.
Locatie is heikel punt
Vooral informatie over de locatie is een heikel punt. Dit kan namelijk gevoelige informatie over iemand prijsgeven, aldus de European Data Protection Board (EDPB). Ze spreken zelfs van informatie over ‘religie en seksuele geaardheid’. Oppassen geblazen dus.
Fabrikanten zijn vrolijk data aan het verzamelen, zonder dat de bestuurder hier duidelijk over geïnformeerd is. Eigenlijk zouden de dealers de klanten hiervan op de hoogte moeten stellen, maar dat gebeurt niet of niet goed.
Duidelijk toestemming vragen
Het EDPB zegt daarom dat het delen van data standaard uit moet staan. Ook moeten fabrikanten specifiek toestemming vragen om deze data wel te delen. Verder moet het niet zo zijn dat de auto zonder de datadeling minder goed functioneert en de eigenaren die niet akkoord gaan dus benadeeld worden. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens voegt daaraan toe dat een opmerking in de algemene voorwaarden niet voldoende is. Die leest namelijk geen hond, behalve dan een privacywaakhond. Er moet echt duidelijker om toestemming gevraagd worden.
Verder moeten de fabrikanten een goede reden hebben om de data te willen verzamelen. Ook moet de hoeveelheid van de verzamelde gegevens in verhouding staan tot het doel, zegt hoogleraar Tom van Engers tegenover BNR.
Het zijn overigens niet alleen de fabrikanten die de gegevens onder ogen krijgen. Bij een tweedehands auto kan het ook de vorige eigenaar zijn die meekijkt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je een Tesla koopt en het oude gebruiksaccount niet verwijdert.
Bron: Financieel Dagblad & BNR
Dutchdriftking zegt
Kan je als bestuurder de data niet zelf verkopen aan het merk of een andere geïnteresseerde? Er zijn er zat welke voor geld alles willen delen.
drdre1 zegt
@dutchdriftking: hoezo voor geld? 99, 9% deelt ’t gewoon gratis hoor. ?
daihatsucuore zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
mashell zegt
Wie bang is voor de gegevens die zijn auto deelt moet op de snelweg bij 130 (nu het nog kan) het raampje opendraaien en meteen zijn smartphone er uit gooien.
sudbina zegt
@mashell: lijkt me geen goed idee, de auto constateert de snelheid en dat het raampje opengaat, de Bluetooth connectie wordt snel zwakker waarmee te zien is dat de smartphone het raam uitgepleurd is; gevolg is een boete op zowel milieugronden als artikel 5 voor aso gedrag.
Op een dag waarschijnlijk werkelijkheid..
Yzord zegt
Toen ik mijn SQ5 kocht vroeg ik de dealer of Google Earth niet uitgeschakeld kon worden. Ze snapten er helemaal niks van. Waarom zou ik dat willen? Uhm ivm privacy??
Ingolstadt moest er bij gehaald worden om deze vraag voor te leggen en na drie (!!) weken overleg was hun reactie: Google Earth kan uitgeschakeld worden, maar we hebben geen controle over de gegevensverwerking door Google die stiekum alsnog mee blijft gluren ondanks dat GE uitgeschakeld zou zijn.
Moest ik het maar mee doen.
mashell zegt
@yzord: terwijl juist Audi het prima voor elkaar heeft. 7 niveaus van privacy daarbij is elke online dienst is individueel uit te zetten en wel zo dat erg geen byte meer naar Google gaat.
potver7 zegt
O, maar als mijn auto dat niet weet, kan ook Google iedereen vertellen waar ik met de auto geweest ben, hoe hard ik heb gereden, hoe vaak en waar ik getankt heb, welk model auto ik rij, welke deuntjes ik al dan niet via de bluetoothverbinding vanaf Spotify luister en hoe vaak ik in de auto tegen medeweggebruikers fulmineer. Als een autofabrikant dat doet is ’t ineens een probleem?
degrotemuis zegt
@ootver7 Inderdaad, meten met 2 maten. Maar moeten we het dan goed vinden dat autofabrikanten zoveel vergaren, of is het ook al een probleem dat Google ook ongevraagd enorm veel van je registreert zo lang je bepaalde functies wil gebruiken? Ik vind het ook niet netjes om het voorzichtig te zeggen dat Google compleet in kaart weet te brengen waar jij geweest bent, ook met gps uit. Je hebt de keuze tot opt in om het zelf te kunnen bekijken, maar bijhouden doen ze het sowieso. En wil je iets van wat Google bijhoudt uitzetten kan dat niet altijd. En als het wel kan verlies je ook meteen de functionaliteiten die daarbij horen. Precies haaks op wat EDPB wil voor autofabrikanten. Waarom Google niet net zo goed genoemd wordt geen idee. Misschien omdat Google al bekend staat als dataspons en men het nog niet verwacht van autofabrikanten of zo?
cossiekiller zegt
Ik heb zo geen auto nodig die alles weet. Ik heb al zoiets en dat zit meestal in de stoel naast me. Die weet het zelfs beter!
melv zegt
Verrassend