Toch handig om te weten als je een auto hebt die veel reparaties nodig heeft.
Niets is zo verraderlijk als de prijzen van auto onderhoud en offertes van garage rekeningen. Dat kan variëren van best wel plausibel tot stratosferisch hoog. Dat weten de meeste mensen uit ervaring. Het is helaas een klusje waar je vaak de expertise van een garage bij nodig hebt, dus zit je eraan vast. De ANWB komt met een heel handige tip: bel vooral even rond voor offertes.
Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond. Zij hebben namelijk een enorme steekproef gehouden bij maar liefst 500 garages. Daarbij werden er offertes opgevraagd van vier items: all-season banden, remmen, koppeling en een voorruit. Bedrijven van allerlei pluimage werden geïnformeerd: garages, dealers en fastfitters.
Grote verschillen
De verschillen in prijzen waren enorm. De prijsopgave voor een nieuwe koppeling was het grootst: 905 euro zat er tussen de duurste en goedkoopste garage. De ANWB haast zich door te zeggen dat het een uitzondering is, maar dat de verschillen minimaal een aantal tientjes bedragen. Bij de overige onderdelen waren de verschillen een stukje kleiner, maar zeker aanwezig.
Merkdealer het duurst
Het mag geen verrassing heten dat de Merkdealers verreweg het duurste zijn. Die fraaie glazen paleizen met tientallen werknemers moeten immers ergens van betaald worden. Zeker nu de marges op nieuwe auto’s dankzij vaste leaseprijzen een stuk minder is dan voorheen. Als het gaat om banden, ben je het goedkoopste uit bij een fastfitter (zoals de Kwit Fit). Alle andere onderdelen bleken toch verrassend kostbaar. De ‘algemene’ garage blijkt alsnog de betere optie te zijn als je geld wil besparen.
Zeeuwen goedkoopste uit
Tevens werd er gekeken naar de prijsverschillen in de provincie. Als we heel erg in stereotypes denken, zou Zeeland het goedkoopst moeten zijn. Waarempel, dat is ook nog eens het geval. Vervolgens zijn de noordelijke provincies het goedkoopst. Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland zijn het duurst.
Afbeeldingen: de Autoblog Garage duurtester, in de werkplaats.
johnhert zegt
Dealers en Bosch garages worden ook helemaal uitgekleed door de leasemaatschappijen. Toen ik nog bij een Bosch autobedrijf werkte kregen we 0,4 uur om een EGR-klep bij een Scenic te vervangen. Dat lukt de allerbeste monteur met geen mogelijkheid, dit dus aangegeven dat dit echt niet ging lukken… Het antwoord was, je doet het maar anders hoeven jullie in de toekomst geen enkele auto voor ons meer te repareren…
troljedemoeder zegt
@johnhert: Leasemaatschappijen kopen groot in. Dan zijn er inderdaad klussen waar gewoon geld achteraan moet. De pech is voor de franchisenemer die veel van dat soort klussen krijgt.
wimof zegt
In de jaren ’80 kwam lease plan een beetje korting vragen , zo in de stijl wat een doorsnee koper krijgt, dat plezier was snel over. 80% van de BRUTO marge moeten ze hebben. En wat gebeurd er dan bij vindingrijke dealers.
Juist ja.
wimof zegt
Terwijl we dan toch aan het rondbellen zijn mogen we niet vergeten welk merk van onderdelen er geplaatst zullen worden. Een tochtje op de auto onderdelen sites leert ons dat er gigantische verschillen te noteren vallen.
Een merkdealer die bij zijn invoerder onderdelen moet aankopen zal zeker niet met de goedkoopste kunnen aankomen.
troljedemoeder zegt
Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Open Deur. Waarvoor dank.
bbfix zegt
@troljedemoeder: zou ook wel interessant zijn om het uurloon te vermelden van de verschillende bedrijven en provincies.
techniekmeneer zegt
@bbfix: Uurloon zegt helemaal niks. Een universele garage heeft vaak een lager uurloon dan een dealer, maar is wel langer met de auto bezig omdat hij er minder ervaring mee heeft. Schrijft meer uren, waardoor het onderaan de streep even duur, of zelfs duurder is dan een merkdealer.
joejojo2012 zegt
@techniekmeneer: Precies dat is mijn ervaring. Dan maar merkdealer
slickrick zegt
@techniekmeneer: dat is puur een aanname, ken genoeg universele garages met zeer ervaren monteurs . De dealer werkt niet met monteurs maar met vervangers. Er wordt niks gerepareerd, alleen nieuwe onderdelen geplaatst .
bbfix zegt
@techniekmeneer: ik snap je punt. En bij complexe reparaties kàn een dealer goedkoper zijn. Maar over het algemeen is een universele garage goedkoper. Wij vragen 49 per uur, waar de plaatselijke VAG dealer 101 vraagt. Voor Jan Modaal is dat toch een maand eten op een grotere reparatie. Zelfs als wij er een uur/2 uur langer over doen.
Maar nogmaals, ik snap je punt maar ik geloof zeker dat er een gulden middenweg is.
moveyourmind zegt
Soms is goedkoop beter…
En vaak is goed het beste…
En uiteindelijk ook het goedkoopste.
duderuud zegt
Ik hou het bij de specialist. Niet zo duur als de dealer maar weet wel waar hij mee bezig is. Jaren geleden een oude Fiësta een keer een beurtje laten geven bij een algemeen autobedrijf. Daarna slecht lopen en af en toe aanslaan. Bougies waren al vervangen dus kabels en verdeelkap ook vervangen. Hielp niks. Tot ik toevallig een kennis sprak die bij de Ford dealer werkte en gelijk vroeg welk bouwjaar die Fiësta kwam. Na opgezocht te hebben wist hij het gelijk, standaard Bosch bougies gemonteerd en niet die van Ford. Normaal geen probleem maar bij die Fiësta kwam het heel precies volgens hem. Voor een paar euro nieuwe bougies gekocht en voila…opgelost. Dat is wel het voordeel van een dealer of specialist, die weten die eigenaardigheden.
duderuud zegt
@duderuud: aanslaan->afslaan
dare2think zegt
@duderuud: Dealers doen tegenwoordig alleen nog beurtjes van nieuwe (lease)auto’s. De echte kennis, van de gemiddeld negen jaar oude auto die de gemiddelde consument rijdt, zit bij de specialisten. Die komen immers die problemen dagelijks tegen. De onderbetaalde stagiair in het glazen dealerpaleis slaat geen deuk in een pakje boter als het gaat over specialistische kennis.
techniekmeneer zegt
@dare2think: Niet alle dealers over 1 kam scheren. Ik werk bij een merkdealer en durf mijn hand in het vuur te steken als ik zeg dat wij meer merk specifieke kennis hebben dan een “specialist” of universeel.
raceface zegt
@techniekmeneer: en ik heb altijd bij een universele garage gewerkt, de monteurs kwamen van allemaal verschillende dealers waardoor er voor elk merk/auto meer dan voldoende kennis aanwezig is. Ik durf te zweren dat die niet onderdoen voor een dealerbedrijf.
grasvreter zegt
@duderuud: hierom zit ik met mijn mitsubishi galant(s) bij een kleine garage. De mensen die dat runnen hebben 25 jaar ervaring, en echt kennis van zaken. Niet van de nieuwste auto’s die tjokvol elektronica zitten, maar wel van de auto die ontzettend veel mensen rijden. Een Avensis uit 2006, of een Punto uit 2008. Ik hoef niet te betalen voor glazen paleizen en een prachtig pand met receptie, maar voor echt vakmanschap. Ze kunnen je na een grote beurt met apk ook precies vertellen wat de staat van de auto is, wat er binnen een x aantal km aan zit te komen, wat de zwakke en sterke punten van het model zijn.
En ik heb wel eens zelf onderdelen gezocht bij een sloopbedrijf, zetten ze het er voor mij in, betaal ik alleen uurloon. Dat is echt topservice in mijn ogen.
Robert zegt
@grasvreter: zo’n garage bezoek ik inmiddels ook al meer dan 20 jaar. Doen alle merken, oud en nieuw, en gespecialiseerd in lpg. Deze jongens bewaren bijvoorbeeld de oude onderdelen, zodat ze mij kunnen laten zien waarom ze iets hebben vervangen, en als er dure vervanging in het spel is, geven ze de keuze tussen origineel of OEM onderdelen, of zelfs tweedehands/gereviseerd indien mogelijk. Geweldige leerschool ook. Ik heb er ooit eens een oldtimer auto een maand weggezet (was in de winter). Ze hadden een stagiair rondlopen die ’te goed was voor oliewisselbeurtjes’. Die sleutelde naar hartelust aan mijn auto tegen 30% van het arbeidsloon totdat alle kleine klusjes waren gefikst. Win-win voor beide partijen.
bimmerfan zegt
Daarom altijd naar een klein schalig universeel bedrijf gaan, daar hebben ze namelijk monteurs die alles kunnen, en niet voor elke reparatie een aparte monteur hebben en die hebben tevens het meest verstand van auto’s omdat ze aan elk merk werken. En word je als klant meestal veel netter behandelt.
pa045 zegt
@bimmerfan: jazeker. Alle auto’s kunnen ze daar wel. Diagnose stellen is onderdelen uitwisselen en kijken of het dan goed is. Voordeel is wel dat het vervangen onderdeel nergens anders goedkoper vervangen wordt als dat het daar gebeurd. Nergens anders zou het ook vervangen worden..
Ot92 zegt
Bij de merk dealer zijn ze goed zot geworden… Bij een Vw/Audi dealer betaal je iets van 100 eu ex per uur.
Gewoon naar een specialist die de helft of minder rekent voor hetgeen wat ie uitvoert, i.p.v. ook voor diagnose e.d.
alfisstii zegt
@ot92: dus jij wilt beweren dat de garage maar gewoon zelf de diagnose moet betalen? Dan had ik als garage nooit meer een diagnose aangenomen, btw kan je als garagebedrijf toch veel meer verdienen aan standaard onderhoud dan aan storingen. Een diagnose is trouwens iets anders dan in volgorde componenten vervangen totdat het opgelost is, zulke garagebedrijven mogen ze wat mij betreft meteen wel sluiten als dat doorberekend wordt naar een klant.
Ot92 zegt
@alfisstii: Ga maar eens naar een Vw/Audi dealer met een probleem, om het uit te zoeken rekenen ze dat bedrag per uur. Tuurlijk gaan ze niet 8 uur achter elkaar zoeken naar het probleem. Reken zeker maar op 2 uurtjes diagnose kosten.
alfisstii zegt
@ot92: en wat is daar exact raar aan? Ze werken aan je auto dus dat moet toch gewoon betaald worden? Als je thuis bijvoorbeeld een waterlekkage hebt betaal je toch ook de tijd die ze nodig hebben om uit te zoeken waar het lek is?
Ot92 zegt
@alfisstii: Kom zojuist van de Vw dealer af. Als ik naar links stuur hoor ik iets aanlopen. Auto valt nog onder garantie, maar onderaan de factuur, voordat ik de auto in had geleverd, stond er een mooi bedrag van 119 euro op voor diagnose.
alfisstii zegt
@ot92: als de auto nog in de garantie zit hoef je dat uiteraard niet te betalen, dat lijkt mij logisch. Ik werk zelf bij een dealer en als we bij garantiewerkzaamheden diagnose tijd hebben betalen wij een deel en de importeur een deel maar nooit de klant dus dat is een beetje raar. Als er geen garantie van toepassing is lijkt het me logisch dat de klant de kosten daarvoor draagt, mits er akkoord voor is
racerx zegt
@alfisstii: als ik bij mijn BMW specialist een diagnose laat stellen en het laat repareren kost die diagnose mij inderdaad niets.
alfisstii zegt
@racerx: denk je echt dat ze dat uit de goedheid van hun hart doen? Of zouden ze die tijd bij de reparatie incalculeren. 70 procent van de storingen zijn vaak bekende problemen bij de dealer/specialist, dan snap ik dat ze de diagnosekosten ‘niet doorberekenen’. Bij de overige storingen gaat geen enkel autobedrijf die uren allemaal zelf ophoesten.
right zegt
Afdeling afzeiken weer; ANWB heeft leden nodig en doen een FNV uitspraak.
Kom al jaren bij de merkdealer met mijn Audi en ook al zijn ze duurder, het totaalplaatje klopt gewoon.
24 maanden garantie, mobiliteit, zelfs coulance gekregen bij een kostbare reparatie. Alles was en is transparant.
Wil je geen geld uitgeven aan je auto voor onderhoud moet je hem niet rijden, en klagen over prijzen doet iedereen want “ bij de universeel is het goedkoper” maar let op: vergelijk appels met appels en niet met peren.
ANWB en andere zeurpieten stop met dit soort geleuter en laten we plezier hebben in autorijden zolang het nog kan
techniekmeneer zegt
@right: Eindelijk iemand hier die het snapt.
ronnys zegt
@right: Voor een deel heb je wel gelijk, maar ik haal toch meer plezier aan geld uitgeven aan de pomp, omdat ik dan weer kan rijden als aan de garage.
Ik kom echt niet bij de dealer, want ik vind de service slecht en de prijzen te hoog.
Als andere mensen tevreden zijn bij de dealer vind ik dat prima. Maar om nu te zeggen dat de ANWB geen onderzoek mag doen naar prijsverschillen vind ik dan ook weer bijzonder.
Wat ik vooral mis is de opmerking dat je bij een Kwik-Fit voor de lagere prijs meestal banden krijgt die al bijna over datum zijn! Dus zo goedkoop zijn ze helemaal niet.
nissanfairladyz zegt
@ronnys: ik snap niet dat de kwik-fit nog bestaat. 2x daar geweest. En ben beide keren afgezet. En had ruzie met een monteur die het wel even beter wist dan mij betreft mijn spacers tussen mijn velgen.
Spacers zaten er al meer dan 100.000 kilometer op. Nooit problemen mee.
phr34k zegt
@right: Een grote BMW dealer in het midden des lands vroeg mij onlangs 1150 voor een dynamo en 249 euro voor een remschijf (ex montage 120 euro/uur) Online vind je dezelfde onderdelen (origineel BMW) voor 389 en 90 euro, volgende dag in huis. Dan kan het plaatje nog zo goed kloppen, zo’n schandalig hoge winstmarge wens ik niet te betalen. Al was het maar uit principe.
pa045 zegt
@willeme. Zeer summier stukje journalistiek. Ben ik van jou niet gewend.
Dealers zijn duur voor het vervangen van een specifiek onderdeel. Dan is de diagnose al gesteld, delen daar origineel en dus duurder en hoger arbeidsloon. Maar wat als je een storing hebt aan jouw auto? Wat dan? En hoe oud is de auto/ techniek in de auto?
Universeel, specialist of dealer?
Ik denk dat enkel een specialist enigszins mee kan met een dealer. Maar wel bij auto’s ouder dan een jaar of 5. Universeel zie ik niet zitten. Te veel specifieke klachten waar het antwoord bekend is door ervaring die een universeel mist.
willeme zegt
@pa045: het is niet ons onderzoek, maar die van de ANWB. Het is slechts berichtgeving ;-).
hotze zegt
@willeme: Billstein-dempers? Rijdt dat nog een beetje comfortabel of stuiteren geblazen op de snelweg? Heb ze een onder een Leon gehad maar op de snelweg was het echt ‘shaken’.
willeme zegt
@hotze: Ik ben er heel erg tevreden mee. Standaard is de 159 voornamelijk comfortabel. Het is de Bilstein Pro Kit, dus met de kortere Eibach veren. Bij normaal gebruik zijn ze een stuk comfortabeler, eigenlijk. Eigenlijk stuurt de 159 zoals ‘ie hoort te sturen. Iets meer comfort, veel meer scherpte.
Ik heb overigens niet het wiel opnieuw uitgevonden, ik heb gewoon de Prodrive Brera S modificaties aangebracht: Bilstein dempers, Eibach veren, Prodrive velgen en Brembo remmen. Precies goed, ik kan het iedereen 159/Brera eigenaar aanraden.
hotze zegt
@willeme: Dat klinkt goed! Je zal ongetwijfeld wel eens in een ‘stuiterbal’ hebben gereden, de nieren gaan er van zweven. In de Leon was ’t volgens mij een B12-kit, weet niet welke veren dat waren. Lag wel als een blok, spoorvorming bv.voelde ik niets van. Ben toch overgegaan naar Eibach pro street S. Ook erg comfortabel en toch lekker scherp bij zwaardere belasting. Wat bij ‘standaard weke’ vering irriteert is o.a. het doorslaan bij een stevige heuvel op de snelweg. Anyway, mooi dat ’t lekker rijdt in de Alfa; kan echt zo veel meer rijvreugde geven, ander veren/dempers. Zelfs in een vag-product ? De remmen op de 159 zien er trouwens ook cool uit!
willeme zegt
@hotze: Wacht, ik loop te bazelenL het is de Bilstein Sportline kit, dus met relatief lange veren en slechts 35 mm verlaging en de dempers in originele lengte. Het kan al heel snel verkeerd gaan als je onderdelen toe gaat passen die veel te straf zijn inderdaad. Mijn ervaring is met name als je alleen de v eren doet en dat eentje van een wat minder goed merk.
Ik zou altijd aanraden om inderdaad een hele set voor en achter te doen, veren en dempers. Qua kosten valt het relatief gezien mee. En inderdaad het verschil is enorm. Overigens sturen VAG auto’s vaak niet eens zo heel erg slecht. Je moet gewoon een paar kleine modificaties uitvoeren om het potentieel eruit te halen. De huidige Golf en Leon sturen overigens uitstekend, zeker de sportieve modellen.
hotze zegt
@willeme: Ha, dat verklaart wellicht dat je toch nog veel (of meer) comfort ervaart met de Alfa. Die B12-set is wel een flink stuk lager. Als er weinig ruimte meer is om in te veren moeten de dempers eigenlijk wel hard zijn, anders gaan de wielkasten de banden kussen. ‘K heb eerst alleen veren vervangen op de Leon (II). Dat stond leuk, qua wegligging een zinloze actie inderdaad. Fijn dat je wel positief bent over deze vag-auto’s, er zijn wel erg veel haters ;-) Golf en Leon moeten ook wel goed sturen gezien hun recordtijden op de Ring (inmiddels weer voorbij gestreefd door de Megane).
Richmond zegt
@pa045: wat onderschat of soms zelfs vergeten wordt, het belang van terugroepacties, garanties en gestuurde coulance. Dit kan alleen bij de dealer en als de auto dealer onderhouden wordt.
degrotemuis zegt
@benja01: Nee, nee en nee.
Ik heb terugroepacties gehad op een Peugeot die al 5 jaar geen merkdealer gezien had. Werd wel door de dealer uitgevoerd, maar onderhoud daar is geen vereiste voor de terugroepactie. Dat geldt ook voor de standaard garantietermijn. Daar is een gerechtelijke uitspraak over geweest: onderhoud moet wel volgens fabrieksvoorschrift gedaan zijn, maar niet verplicht door een dealer. En coulance is ook nogal afhankelijk van de goodwill van de garage. Zo heb ik ook al eens korting gehad op het uurloon van mijn vaste merkgarage nadat de dealer de boel verklungeld had en er geld voor rekende om de gevolgen van hun fout te corrigeren. En geen coulance van de dealer of importeur bij een jong gebruikte auto met een opgerekte d ketting omdat die de eerste anderhalf jaar in Duitsland rondgereden had. Aan de andere kant, ook een keer van de merkdealer 1300 euro korting gehad omdat iets dat kapot ging na een jaar als garantie werd geteld, terwijl er 6 maanden garantie op zat bij aflevering. Je moet gewoon de goede treffen. Zo zijn er vast ook prima Kwikfits, die ben ik alleen nog niet tegen gekomen.
Richmond zegt
@degrotemuis: je begrijpt het verkeerd. Tra’s zijn dealers verplicht uit te voeren op elke auto. Kosten worden 100% betaald door de fabrikant. Dan heb je nog de fabrieksgarantie en
Richmond zegt
@benja01: te vroeg op versturen gedrukt. Buiten de fabrieksgarantie heb je nog merk coulance. Tot zoveel jaar en km wordt een x % vergoed door de fabrikant. En dan heb je nog gevallen van gestuurde coulance waarbij onder bepaalde voorwaarden volledige of gedeeltelijke vergoeding geld door de fabrikant. Voor de fabrikant is volgens het oh voorschrift ook gebruik van originele onderdelen en werkwijzen. Ik heb garantie claims afgewezen zien worden doordat er geen volledige dealer history was van onderhoud. Misschien dat het in een rechtszaak geen stand houdt. Maar een fabrikant hoeft geen coulance te geven buiten de garantie. Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat men voor dit soort dingen wel naar de dealer moet. Niet dealers kunnen de tra niet uitvoeren en weten ook niet wat voor fabrieks coulance e.d. is.
toniominestrone zegt
ANWB, club van Gaastra wind jacks en luchtfietserij, overigens moeten ze gelijk even vermelden ook zij de lidmaatschapsgelden aardig op weten te drijven dankzij hun monopolie positie.
moveyourmind zegt
@toniominestrone: En wat dacht je van aankoopkeuringen. Weet niet of ze die nog doen, maar een paar jaar terug kostte dat bij de ANWB zelf honderden euro’s.
Terwijl je voor zo’n keuring bij een merkdealer of specialist met 100-150 Euro wel klaar bent en de auto dan minstens zo grondig nagekeken is.
mashell zegt
@toniominestrone: welk monopolie? Route mobiel bestaat nog steeds, vrijwel elk merk heeft pechservice bij onderhoud. Dus geen leaserijder is nog lid van de ANWB. Inmiddels kon het ANWB en ANBO ledenbestand wel eens nagenoeg gelijk zijn.
skid zegt
@mashell: Leaseplan, Arval, Alphabet, Pon Leasing en zo nog een heleboel andere leasemaatschappijen: Bij allen, hulpverlening bij pech onderweg via, jawel, de ANWB. Zonder het te weten, indirect, betalen alle leaserijders mee aan de ANWB.
volvov70 zegt
@skid: En BMW, Volvo etc zelfs VAG assistance gaat via de ANWB alarmcentrale maar die zenden dan weer hun eigen (waardeloze!) Hulp uit.
Arnoud zegt
We offer three kinds of service: cheap, fast, good. You can pick any two.
Cheap good service, won’t be fast.
Good service fast, won’t be cheap.
Cheap fast service, won’t be good.
nissanfairladyz zegt
@original_arnoud: helaas gaat dit niet op. Want dan zou iedereen voor cheap, good but not fast kiezen…. :)
Arnoud zegt
@nissanfairladyz:
Vertel mensen dan maar eens dat ze hun auto twee weken tot een maand kwijt zijn.
enjoypunani zegt
@Original_Arnoud: als ze goede service hebben dan rij je een maand in mooi vervangend vervoer toch? ;-)
Arnoud zegt
@enjoypunani:
Niet iedereen heeft een leaseauto of kan vervangend vervoer betalen.
sabrerator zegt
Mijn auto komt vooralsnog niet bij een universeel binnen. Mijn vorige van hetzelfde type ging naar een specialist. Helaas zit de dichtstbijzijnde specialist op ruim een half uur rijden en dat kleine bedrijfje had geen vervangende auto. Dus altijd een gedoe met de buurman die me moest brengen. Bedrijf was ook niet gewend aan klanten die zo’n ding dagelijks gebruiken, de reguliere klanten brachten hun hobby-wagen daar en hoorden wel wanneer die klaar was. Nu bij de dealer. 10 minuten hier vandaan, altijd op tijd klaar en als ik een vervangende wagen nodig heb kan dat. En mijn remmen trillen niet meer omdat er nu originele schijven opzitten in plaats van imitatie. Kosten wel €750…. Nee, het is niet goedkoop, maar het mij wel waard. En er werkt een oudere monteur die mijn 14 jaar oude wagen op zijn duimpje kent.
thomasthomas zegt
Banden goedkoopst bij de Kwikfit, haha… nou dan weet ik genoeg. Flapdrol test.
moveyourmind zegt
@thomasthomas: De ANWB stuurt je voor banden naar de Kwikfit om je te matsen…
En omdat ze bij de ANWB zo van je houden krijg je ook nog eens ANWB-ledenkorting bij de Kwilfit op alle vier de schokdempers, de remschijven en blokken en het complete uitlaatsysteem.
En gelukkig maar dat de oplettende Kwikfitter bij de bandenwissel zag dat al deze dingen over drie jaar zo bijna aan vervanging toe waren dat je wel had kunnen verongelukken.
faalhaas zegt
Ik rij een Japanse middenklasser, heb een onderhoudsschema van de fabriek en laat mn favoriete Turk de boel verversen, dan wel niet met zelf uitgezochte onderdelen. Ik blij, auto blij, Turk ook blij.
nissanfairladyz zegt
@faalhaas: enige omderhoude bij een japanse middenklasser is. Olie + filter, om de tijd wat riempjes. Af en toe wat remblokjes en remschijven. En natuurlijk bandjes. Dus allemaal reguliere shit. De rest gaat toch niet kapot. Mijn Nissan 350z was een betrouwbaar beestje ook.
enjoypunani zegt
@faalhaas: doet de tuūuuter het nog wel? Anders Turk kleine blij..
dirkiii zegt
Voor een dubbeltje kun je geen eerste rang zitten, goed en fatsoenlijk onderhoud met orginele onderdelen of aantoonbaar beter, kost nu eenmaal iets meer dan bij de prijsvechters die immitatie rommel gebruiken.
Mooi voorbeeld de vorige eigenaar van mijn huidige auto had de Turbo vervangen voor goedkoopste gereviseerde die er te vinden was. Kosten losse Turbo €290,-
7500km later (helaas toen van mij) turbo weer kapot. Ik naar een echt goede Turbo specialist, ik liet hem de factuur zien van de vorige Turbo. Toen zei die beste man als ze de orginele onderdelen hebben gebruikt dan hebben ze niks verdiend. Ik geloofde het eerst niet, toen liet hij mij de prijzen zien van orginele onderdelen die je moet gebruiken bij een revisie. Dit was qua inkoopprijs €225,- . Daar komt nog werk uren bij kosten van de machines, gereedschap en de kosten van het pand die betaald moeten worden en dan nog de belasting.
mashell zegt
@dirkiii: je hebt je niet gevraagd wat voor soort ondernemer de klant een inkoopprijslijst liet zien? Om het netjes te zeggen, een ondernemer die snel een discussie met een klant over de prijs wil kunnen doodslaan (je kwam zelfs aan met een factuur van een concurrent voor het gelijke werk). Dus als het al een echte inkoopprijslijst was dan kregen beide revisie bedrijven er minstens een procent of 50% korting op.
pascalio92 zegt
Een echte zeeuw geeft geen cent te veel (ook niet aan werknemers)
jometdebanjo zegt
Cito motors in eindhoven kan er ook wel wat van
werf76 zegt
Ik kom al jaren bij een Volvo specialist. Heeft alle kennis en apparatuur in huis. Prijzen zijn goed. Er hoeft geen glazen paleis betaald te worden. Ze hebben een leen auto. De kosten zijn echt veel lager dan van de dealer.
Ze zijn erg transparant in alles wat ze doen.
Met de gezegde “kan je de prijzen van de dealer niet betalen moet je zo’n auto niet rijden” slaat echt als een tank op een varken. Ik ben niet van plan om dat hele systeem overeind te houden wat allemaal al die prijzen opdrijft. Allemaal leuk als je een nieuwe auto rijd. Dat heb ik niet.
Dutchdriftking zegt
De plaatjes van de geroemde 159 maken het wel af hoor! Wel een typisch gevalletje “stichting open deur” prijzen variëren enorm, en iedereen is wel eens genaaid (of had dat gevoel) bij de garage.
jbkleyn zegt
Zou het ook niet te maken hebben met eenvoudigweg hogere kosten voor bijvoorbeeld personeel en vastgoed in de Randstad en andere meer verstedelijkte provincies? Zeeland zal best goedkoper zijn.
autoliefhebber002 zegt
Ik ga sinds kort naar de dealer toe.
Hiervoor ging ik standaard naar de universele garage.
Bij mijn 1e auto ging ik naar het bedrijf waar de rest van de familie al jaren kwam, super fijne zaak en je mocht gewoon meekijken als je wou.
Naderhand een andere auto gekocht bij een garage dichterbij huis want de oude vertrouwde garage was elke keer 40 min rijden en vond dat een beetje veel op dat moment.
Toen heb ik mijn nieuwe auto in onderhoud gedaan bij een universele garage maar wat een oplichters zijn dat zeg.
Een klein beurtje met 4 nieuwe vredensteinbanden (net 300 euro) was ik gewoon even 800 euro kwijt.
Sindsdien ga ik naar de dealer.
Bevalt mij heel goed, stuk goedkoper en veel vriendelijker. En ik krijg een degelijke auto mee als vervangend vervoer.
Ik kom nogal regelmatig bij de dealer aangezien ik 50.000/100.000 km per jaar rij