Vroeger pakten ze ze nog af, maar nu zijn de premium Duitsers van Porsche van plan om juist fietsen te gaan leveren.
We leven in een wereld waar luxe aan één kant het ultieme doel van het leven is, maar aan de andere ook verboten moet zijn voor de massa. Luxe betekent nou eenmaal vaak consumptie van goederen en daarmee uitstoot van CO2 en uitputting van ’s werelds natuurlijke grondstoffen. Dat verklaart wellicht ook het beleid van sommige politieke stromingen. Als alle multinationals het land uit vluchten, leeft iedereen op een gegeven moment in een doos onder een brug. Dan hebben we dus inderdaad, een stuk minder uitstoot.
Het is in deze wereld dat merken als Porsche nieuwe manieren zoeken om producten te maken die aansluiten bij een soort nieuw idee van luxe. Een model als de Taycan past daar uitermate goed bij. Het is nog steeds een krachtig ding met -als je voldoende opties aanvinkt- een weelderig interieur. Maar er hangt ook dat vleugje van klimaatbewustheid omheen. Je kan ermee aan komen rijden in Den Haag, Brussel of Straatsburg om het zo maar te zeggen. Het is nog steeds een statussymbool, maar dan eentje die uitstraalt dat je deugt, zelfs als je stiekem een ontzettende deugniet bent. Perfect voor deze tijd dus.
Porsche is druk bezig met het maken van deze wende. Vorig jaar waren 40 procent van de verkochte auto’s een hybride of een EV in Europa. Wereldwijd lag dat percentage nog iets lager, omdat wij Uiiiiropeanen de groenste van het stel zijn. Desalniettemin was ook wereldwijd een kwart van de verkochte Porkers geëlektrificeerd. Deze ontwikkeling zal alleen maar zo verder gaan.
Doch Porsche wil ook vervoer aanbieden voor en de aansluiting houden met Jan Modaal. In de toekomst zal Jan het waarschijnlijk moeten doen met een fietsje, net als honderd jaar geleden. Porsche is zodoende druk bezig allerlei fabrikanten van deze fietsen op te kopen. Recentelijk nam Porsche reeds een meerderheidsbelang in fietsenmaker Greyp. Nu heeft Porsche Fazua opgekocht, dat fietsen maakt met afneembare elektromotoren.
Deze aankopen passen in een onlangs aangekondigde joint venture met het Nederlandse Ponooc. Het doel van deze samenwerking is volgens Porsche tweeledig. Ten eerste willen de Duitsers vormgeven aan de toekomstige generatie e-bikes. Ten tweede wil men tot ‘nieuwe oplossingen komen in de snel groeiende markt van micro-mobiliteit’.
Zie jij een toekomst voor je waarin auto’s weer steeds meer iets voor de elites worden en Jan Modaal weer en wind moet trotseren op zijn kekke e-bike? Laat het weten, in de comments!
Redrum zegt
Tja…als deftige EVs niet kunnen dan proberen ze het geld op een andere manier uit je zakken te slagen….en de schaapjes trappen er met open ogen in. De enigste reden dat je zo’n middelmatige fiets met embleem zou kopen, is voor de buren….knap….neem er ineens een Porsche design bril en horloge bij en je bent de man….not 😀
camber24 zegt
@Redrum: deftige EV’s kunnen ze niet? Verklaar je nader.
marinepower zegt
@camber24: bij gebrek aan financiën?
redbeams zegt
@camber24: Blijft natuurlijk een mening he maar ik vind die toycan ook maar niks…even los van het eve verhaal.Heb dan liever een panamera maar goed ik ben niet zo van de duitsers.
kniesoor zegt
Dit soort oto’s is sowieso altijd al zo goed als alleen voor de (financiële) elite geweest. Dus in die zin verandert er niet veel.
Voor de niet-elite zullen er ongetwijfeld ook oto’s op de markt blijven komen. Waar een markt is vind de industrie er links- of rechtsom een oplossing voor om die markt te bedienen.
jaapiyo zegt
Overheden kunnen de markt echter wel degelijk veel kleiner maken met ontmoedigingsbeleid. Suikertaks, CO2 taks, accijnzen op tabak, vleestaks…Wij bepalen wel even voor u wat u in uw lijf stopt, hoe u zich verplaatst en hoe u uw veters strikt.
mashell zegt
Daar ga je deels de mist mee in. Jij bepaald wat je in je lijf stopt maar de overheid, die in opdracht van ons allemaal handelt, kan verkeerde dingen wel heel onaantrekkelijk maken. Sigaretten als voorbeeld, jij mag ze roken en die liggen nog jaren in de supermarkt, waarom eigenlijk?
Met dat veterstrikken heb je helemaal gelijk door het nationaal gestandaardiseerde veterstrikdiploma zijn daar allerlei alternatieve methoden van uitgeroeid, we leven in een veterstrikdictatuur…
MrHyde zegt
@amghans jamaar jamaar jamaar, jouw rationele denken past niet in het “ze-pakken-alles-van-ons-af” verhaal…
redbeams zegt
@MrHyde: Je kan je natuurlijk ook verstoppen onder een steen 😉
escort77 zegt
Porsche heeft vaker fietsen verkocht, waren afkomstig van Votec. Leuk spul, maar echt niet voor Jan Modaal hoor.
Dat gezegd hebbende, ik geloof niet dat de toekomst zit in het vervoeren van zeg 80kg mens in een berg metaal en accu’s van 2500kg. Dat kan in heel veel gevallen gewoon veel efficiënter, dus baseren op techniek van fietsen is dan een goed begin.
mashell zegt
Een mens van 80 kilo vervoeren in een auto van 1250 kilo is ook niet erg efficient en dat vinden we heel normaal. Wat je tegenwoordig ziet is dat een elektrische auto van 2500 kilo een stuk minder energie gebruikt dan zo’n verbrandingsmotorauto van 1250kg om die mens van 80 kilo een kilometer te vervoeren. Daarom stel ik dat het geen zin heeft in naar het gewicht van de auto te kijken maar dat we alleen naar het energieverbruik moeten kijken.
por100 zegt
Nou een kolos van 2500kg richt meer schade aan mensen bij ongelukken, dus in een andere discussie wil ik je uitspraak nuanceren.
Begrijp verder wat je bedoelt
Estate_of_mind zegt
Beetje jammer dat je je misplaatste WOII grap ook nog gaat uitleggen in je eerste zin. Niet nodig, je kunt goed schrijven Jaap.
jaapiyo zegt
My bad.
ghini zegt
Ponooc is onderdeel van Pon. Pon.Bike is door recente overnames de grootste fietsengroep ter wereld. Opvallend dat Porsche zelf ook fietsen merken koopt.
dree16v zegt
Vroeger pakten ze ze nog af, maar nu zijn de premium Duitsers van Porsche van plan om juist fietsen te gaan leveren. Dank, ik heb weer gelachen vandaag :-)
Brol zegt
D’Ieteren (invoerder VW-Audi-Skoda-Seat en Porsche in België) kocht laatst ook de iBike keten om dit deel van de mobiliteitsmarkt ook in handen te hebben. Dit past allemaal in het mobiliteitsbudget dat de bedrijfswagen dient te vervangen.
Persoonlijk heb ik een probleem met de duurdere fietsen: je durft ze nergens te laten staan. Wat het slot ook is, ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bij onze zoon verdwijnen ze uit de beveiligde zone, spijts de camera’s die alle toegangswegen controleren, de ene week na de andere. Resultaat: nu staan de fietsen in hun appartement.