Eigenaar zijn van een tankstation is in deze tijd niet glorieus.
Je zal er niet meteen aan denken bij het volgooien van je auto, maar iemand is natuurlijk eigenaar van dat tankstation. Een sector waar de komende tijd enorme veranderingen plaatsvinden is mobiliteit. Voor pomphouders betekent dat een keuze maken, terwijl dat niet altijd even duidelijk is of het de juiste gaat zijn.
Tankstation transitie
Nu tanken we nog vrolijk benzine, of diesel. De afgelopen 50 jaar hebben pomphouders te maken gehad met kleine innovaties, zoals bijvoorbeeld de komst van LPG. Maar zo’n enorme transitie als de overgang naar volledig elektrisch heeft de industrie niet eerder gezien. Dat betekent keuzes maken als het op de toekomst aankomt.
Pomphouders langs de snelweg vrezen voor hun hachje. Mede door de ingerichte regelgeving van dit moment. Een tankstation langs de snelweg bestaat doorgaans uit de tankstations zelf, een winkel, een rustplaats met eventuele picknickbanken en een toilet. Bij steeds meer Nederlandse snelwegen zijn ook laadstations te vinden, al dan niet van een andere partij.
OF tanken OF laden
Met de huidige regels van het ministerie van Infrastructuur (IenW) zal de rustplaats van de toekomst verdeeld worden over twee kavels. Één voor tanken en één voor laden. Prima denk je dan, maar het probleem voor pomphouders zit hem in het feit dat beide kavels niet in handen mogen zijn van één eigenaar. Er zijn altijd twee partijen.
Pomphouders moeten dus de keuze maken: of fossiel met benzine- en dieselpompen of enkel oplaadpunten aanbieden. Kiezen voor fossiel betekent eigenlijk kiezen voor uitfasering, want op termijn stoppen we daarmee. Of dat nu 2050 is of 2060: het is een keer over. Overstappen op elektrisch lijkt de logische stap, die transitie kost natuurlijk klauwen met geld. Voor pomphouders duurt het jaren om die investering terug te verdienen, jaren die ze niet allemaal meer hebben.
Met de komst van steeds meer elektrische auto’s vrezen pomphouders voor een ‘spookterrein’. Naast tanken zijn vooral inkomsten uit de winkel waar de pomphouders goed aan verdienen. Als mensen niet meer stoppen om te tanken, komen ze ook niet meer in de winkel. Als ik naar mezelf kijk: peperduur tanken langs de snelweg no thank you, maar een plasje doen of een broodje/koffie scoren in een winkel langs de snelweg doe ik wel.
Met de transitie naar elektrisch lijkt het evident dat pomphouders ermee gaan stoppen en dat kavels in handen komen van andere partijen. De kleine ondernemer zal meer naar de achtergrond verschuiven en grote partijen krijgen vermoedelijk de touwtjes in handen, omdat deze partij wel de middelen heeft om te kunnen investeren met een lange adem. (via de Telegraaf)
Foto: Volvo 240 bij de pomp via enrique op Autoblog Spots
ouwedibbes83 zegt
Wat is eigenlijk het idee achter die scheiding in twee kavels met verschillende eigenaren? Komen er dan ook 2 shops?
Flutterbear zegt
Voor beide is het name de shop waar geld verdiend wordt. De marges op stroom en benzine zijn filterdun en vereisen beide gigantisch investeringen.
Begrijp ook de scheiding niet. Je kan toch prima aan de ene kant van de shop brandstof verkopen en aan de andere kant stroom? Dit lijkt enkel maar de adoptie te remmen.
harrie zegt
Mooie 240 Estate. Heerlijk relaxed rijden, van 0 tot 100 in 25 seconden als je wind mee hebt.
Geen haast hebben is echte rijkdom.
pomoek zegt
Ik zie eigenlijk het probleem niet. Qua werkgelegenheid is het niet zo’n probleem. Op dit moment zijn er genoeg banen te vinden in de dienstensector. Dus dat komt wel goed. En dat verhaal dat de laadstations in handen van grote partijen komt is natuurlijk ook een bizar argument. Alsof Shell, Esso, en al die anderen dat niet zijn.
Echt weer zo’n typisch alarmerend Telegraaf verhaal. Ergens een probleem van maken dat geen probleem is.
En dat die winkel winstgevend is: Dat kan je wel stellen ja. Van de week ruitensproei vloeistof nodig. Langs de snelweg 10 keer zo duur als in de bouwmarkt. Betalen om te mogen pissen. Is in Frankrijk nog steeds gratis. Maar in Nederland nergens meer.
mashell zegt
“Als mensen niet meer stoppen om te tanken, komen ze ook niet meer in de winkel”
Nee, maar als ze 20 minuten staan te laden hebben ze veel meer tijd om je winkel te bezoeken. Toen ik nog diesel reed mocht ik met de tankpas niet tanken langs de snelweg en stopte dus ook niet bij zo’n tankstation met gigantisch dure winkel, nu elektrisch moet je er af en toe snelladen en kom ik wel eens bij tankstationshop en heb ik ontdekt dat de koffie er nog steeds heel duur is maar nog helemaal zo slecht niet is.
Pomphouders doen gewoon weer eens waar pomphouders het beste in zijn: zeuren en klagen.
petroldrinker zegt
Logisch toch, Benzine pompen plaatsen. Als ik al die EV rijders hier altijd lees hoef je immers nooit onderweg te laden want je kan zo heerlijk van huis vertrekken met een volle accu, dat is wat al die boomknuffelaars hier constant lopen te verkondigen als je zegt dat je zovaak zolang staat te laden langs de weg….
Roskampies zegt
Idd. :D
schuimbekje3 zegt
lijkt mij niet zo’n probleem.. of je nu e10 of synthetische vloeistof tankt… je hebt een tank onder de grond, een pomp installatie en een winkel/afreken installatie…
in mijn 4takt generators zit al syntetische benzine, dat werkt gewoon, en is ook nog veel langer houdbaar. en tegen die tijdniet duurder dan echte benzine..
hoogstens dat je als pomphouder achterlijke EU regeltjes moet volgen… tegen die tijd waarschijnlijk E85 verplicht bij 75% van de pompen, E5 voor de oldtimers, biodiesel voor transport.
Robert zegt
Waar blijft de vrijheid van ondernemerschap? Leuk dat het Ministerie van I&W met dit soort plannen komt, maar volgens mij houdt dit nooit stand bij de (Europese) rechters.
mashell zegt
“vrijheid van ondernemerschap” Is dat die tweede V in VVD?
Ondernemers kunnen ondernemen binnen de wettelijke kaders. De gronden langs de snelwegen zijn van de overheid en het is de overheid en daarmee de burger die bepaald wat daarmee gebeurt, staat dat de ondernemer niet aan dan gaat die maar ergens anders ondernemen, dat is de vrijheid die ze hebben.
petroldrinker zegt
Dus hebben ze geen vrijheid…
mashell zegt
“Vrijheid is het recht om alles te doen wat de wet toestaat.”
Meer vrijheid claimen dan de wet toestaat heet anarchie.
mashell zegt
Voor de pomphouders veranderd er niks, dit is alleen om snelladers van Fastned en iOnity een kader te geven, Dat paste eerder niet helemaal netjes in de pachtovereenkomst,
Dutchdriftking zegt
Vrijwel alle pomhouders zijn franchise ondernemers toch? Daar is vast wel een dealtje mogelijk.
arta zegt
Probleem kwam voort uit Fastned die veel geld moest betalen om te mogen bouwen en vervolgens kon Shell buiten die aanbesteding om ook laadpunten neerzetten.
Snap wel dat dat voor Fastned niet ok was!
Flutterbear zegt
Waarom moeten we de regels aanpassen voor Fastned? Blijkbaar is hun businessplan gewoon waardeloos.
ouwedibbes83 zegt
De regels waren volgens dat eerdere bericht niet gelijk, Fastned moest betalen om laadmogelijkheid aan te bieden waar Shell dat niet hoefde. Dus golden niet dezelfde regels.