De plannen voor rekeningrijden leveren meer dan genoeg voer voor discussie op.
Het gaat dan toch gebeuren: de overheid gaat definitief betalen naar gebruik – beter bekend als rekeningrijden – invoeren. Geen vast maandelijks bedrag aan wegenbelasting maar, maar betalen per gereden kilometer. Ongeacht de plaats en het tijdstip.
Simpel
De kogel is dus door de kerk, nu moet het alleen nog even geïmplementeerd worden. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan. De overheid heeft echter een puik plan: ze gaan het zo simpel mogelijk houden. Het enige wat ze hoeven te weten is het aantal gereden kilometers. Laat er nou net een teller in je auto zitten die dat bijhoudt.
Buitenland
Toch zitten er wat nadelen aan dit ‘simpele’ systeem. Zo is er behoorlijk wat kritiek gekomen op het feit dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen kilometers in binnen- en buitenland. Minister Harbers pareert dit echter door tegenover het AD te zeggen: “Als je nu zes weken op vakantie gaat naar Italië krijg je ook geen uitzondering op de motorrijtuigenbelasting.”
Uitstoot
Nog een punt van discussie: er wordt evenmin onderscheid gemaakt tussen schone en vuile auto’s. Momenteel betaal je geen wegenbelasting voor elektrische auto’s, maar dat verschil valt dus straks weg. Daar is ook kritiek op, bijvoorbeeld vanuit de RAI Vereniging. Zij spreken van een gemiste kans om de CO2-uitstoot terug te dringen.
Files
In dit simpele systeem is er ook geen ruimte voor onderscheid in tijdstippen. “In potentie zou zo’n prijsprikkel ook een instrument kunnen zijn om iets te doen aan de files,” zo zegt vervoerseconoom Erik Verhoef op BNR. Hij vindt het een gemiste kans als dat niet wordt gedaan.
Kilometers bijhouden
Er is dus genoeg af te dingen op de plannen voor het rekeningrijden. En dan hebben we het nog niet eens over de praktische kant van het bijhouden van de kilometers. Dat is nog niet zo simpel als het lijkt. Weliswaar worden de kilometerstanden bijgehouden met de apk, maar de eerste apk is pas na 4 jaar.
Kastje
Wat is daarvoor de oplossing? “Misschien is er naast de kilometerteller een apart kastje nodig. Of je zou je smartphone aan de auto kunnen koppelen,” aldus minister Harbers. Volgens staatssecretaris Van Rij gaat het helemaal goed komen: “Er is echt nog wel wat huiswerk te doen, maar wij hebben er vertrouwen in dat dit goed komt.”
Huiswerk
Het is in ieder geval duidelijk dat er nog huiswerk te doen is, want de plannen zijn nu nog nauwelijks uitgewerkt. Gelukkig heeft de overheid zichzelf nog 8 jaar de tijd gegeven voordat rekeningrijden daadwerkelijk wordt ingevoerd.
We moeten dus nog even afwachten tot er meer gedetailleerde plannen op tafel komen. Dat rekeningrijden er gaat komen beschouwen we even als een gegeven, de vraag is nu: wat is de beste variant van rekeningrijden? Roept u maar.
Foto: @thomcarspotter
Edge zegt
Het probleem met het bijhouden van de kilometerstand voor nieuwe auto’s vind ik niet zo’n ramp. Dan ga je gewoon eenmaal per jaar naar de dealer of je lokale APK-boer om tegen een kleine vergoeding de kilometerstand op te laten nemen. Daarna wordt het automatisch meegenomen in de APK-keuring.
Verder vind ik de plannen wel eerlijk. Afwijken van het basistarief op basis van locatie of tijdstip kan alleen als we akkoord gaan met een big brother-achtige blackbox die bijhoudt hoeveel je rijdt, waar je die kilometers maakt en wanneer je die kilometers maakt. Of we dat moeten willen?
flutterby zegt
Wat kansloos als je daarvoor naar de dealer moet.. Waterstanden kan ik toch ook gewoon zelf doorgeven?
sportabgasanlage zegt
Dat gaat niet werken. Wat als ik, puur hypothetisch, iedere maand een andere auto koop? Het concept van rekeningrijden spreekt me aan (ik rij minder dan 5000km per jaar), maar de implementatie is niet makkelijk.
florisl zegt
Hoe zullen de brandstofprijzen anno 2030/2035 er voor staan? Ben erg benieuwd wat we over 8-13 jaar gaan zien aan de pomp.
krisp zegt
Er zijn genoeg nadelen te benoemen, maar het systeem is goedkoop om te implementeren en je hebt geen privacy-issues. Elke aanpassing gaat dat onherroepelijk tot gevolg hebben.
Dus ja, ik ben niet meteen enthousiast, maar ik zie ook geen beter alternatief voor betalen naar gebruik. Hooguit dat je nog gaat differentiëren op brandstof en/of uitstoot.
tommygogh zegt
Sorry maar daar in Den Haag komt elk 4 jaar een nieuw groepje met soms idiote ideeën, en dit is er weer een.
Waar gaan we heen met z’n alle? In China leven ze letterlijk in de smog elke dag, en wij proberen alles aan te doen in dit kleine landje om milieu bewust te zijn. Zover ik weet is China op dezelfde planeet als Nederland. Ik snap dat iemand de stap moet nemen, maar voer de druk daar ook op.
sportabgasanlage zegt
Bekijk voor de grap eens een satellietkaartje waar de uitstoot op staat. Nederland licht op als een smartphone in je donkere slaapkamer.
mashell zegt
Kwam er maar elke vier jaar een nieuw groepje, we hebben al meer dan 10 jaar Mark Rutte met hetzelfde beleid dat vooral goed is voor bedrijven maar niet voor burgers. Allemaal de schuld van die vinex wijk bewoners die “links stemmen”, de persoon die links boven op het stembiljet staat…
Die smog zoals in China willen we hier toch niet? Lijkt me een voortreffelijke reden om wel een zinvol milieubeleid te hebben.
faalhaas zegt
Geniet nog maar van je onbeperkt dataverbruik nu je dit leest. Straks per mb betalen.
flutterby zegt
Deze reactie is 10 jaar te laat..
W115 zegt
Hopen dat de km vergoeding dit kan dekken.
rutgerg zegt
Als het budgetneutraal wordt wordt t max 1-5 cent pkm. Nu betaal je zeg maar 40-100 mrb per maand, 480-1200 per jaar gedeeld door 20.000km is ergens tussen de 2 en 5,5 cent dus.
realhustler zegt
Nrc kwam op 4 cent. Met 20k is dat 67 euro per maand wat veel meer is dan wat ik nu betaal. En mrb is naar gewicht voor een reden want wegen slijten harder door zware auto’s. Nu gaat het voordeel van kleine lichte auto’s grotendeels de prullenbak in. Oneerlijk.
okdoei zegt
Waar staat dat ze hetzelfde tarief gaan gebruiken voor alle auto’s?
560pk zegt
Ik rij nu met 3 auto’s bij elkaar 25000 km per jaar. 3600 euro wegenbelasting per jaar. Dat is pas oneerlijk. Van mij mag het nieuwe systeem morgen komen.
dutchneon zegt
Zou inderdaad een zegen zijn, hier 5 autos waarvan ik er 2 slechts in de zomer gebruik.
Maar hier ongeveer 20.000km per jaar verdeeld over 4 auto’s. Zit op jaarbasis rond de 6000 euro
sportabgasanlage zegt
@realhustler zware auto’s niet nauwelijks rijden hebben minder impact dan lichte auto’s die veel rijden. Dus er zijn meerdere factoren die een rol spelen. Gewicht, uitstoot, afstand, brandstof, etc. Zal vast wel een tabel voor worden gemaakt, daar zijn ze dol op.
tommygogh zegt
Daarnaast, moet je niet eerst uitzoeken hoe je wilt bijhouden hoeveel kilometers men rijdt, voordat je gaat zeggen dat kilometerrijden gaat komen?
roadster zegt
En even bij de belastingdienst informeren wanneer ze ruimte hebben voor een nieuw, mega ICT project zou ook geen kwaad kunnen. Ze hebben de komende jaren nog een paar uitdagingen, naar het schijnt.
Johanneke zegt
Wat let mij het om zonder kmteller te rijden denk ik dan.
europeancar1997 zegt
Het is volgens mij een vereiste van de auto om een kilometer teller te hebben…
Tonto zegt
Een snelheidsmeter is verplicht, en dat is geen km teller die niet verplicht is. Bij de apk voldeed een navigatiesysteem ook als snelheidsmeter een paar jaar terug. Maar dat zal tegen die tijd wel veranderd zijn.
roadster zegt
De kabel van de km teller wil bij mij nog wel eens losschieten. Kan altijd wel weer even duren, voor ik het door heb en hem weer vastmaak.
allesmetturbo zegt
Hoe zit dat met zakelijk rijden dan?
Nu is een een dodge ram op lpg zakelijk vrij interresant in sommige gevallen doordat er relatief weinig mrb hoeft worden te betaald tegenover wanneer je dezelfde auto particulier zou rijden.
Nu mrb wegvalt is dat hele voordeel/nadeel weg. Persoonlijk rij ik liever een v8 (wat voor v8 dan ook) voor hetzelfde geld als een 107/prius/elektrisch iets wanneer het alleen het extra verbruik extra zou kosten.
Dan zou een groot deel van de autobloglezers denk ik een grotere motorinhoud en meer cilinders (al dan niet op lpg) prefereren boven een elektrisch gebakje.
Ik denk dat ik marktplaats maar weer aanslinger anders zijn alle leuke dikke auto’s weer weg.. haha
Rudy zegt
Het zou me niet verbazen dat ze een verband tussen verbruik en kosten per kilometer introduceren om die groep zo te straffen.
Johanneke zegt
Nu zeg je wel wat. Een LPG installatie in een dikke wagen wordt ineens verleidelijk zo.
Rudy zegt
Schrijf je privacy maar op je buik met dit systeem.
Betalen in het buitenland is een bizar systeem in mijn ogen. Vooral omdat veel mensen relatief veel kilometers tijdens hun vakanties. Daar betaal je dan vol belasting voor terwijl je de Nederlandse wegen mogelijk amper gebruik.
potver7 zegt
Vooralsnog betreft het belasting over gereden kilometers. Er staat nergens dat die kilometers in NL gereden moeten zijn. Het betreft dan ook geen ‘wegenbelasting’ zoals we die vroeger hadden, die bedoeld is om aanleg en onderhoud van Nederlandse infrastructuur van te betalen. De opbrengst van deze belasting gaat naar de algemene middelen. Ik zie dan ook niet in hoe het ‘bizar’ is dat in het buitenland gereden kilometers met dit systeem belast worden.
En hoe tast dit de privacy aan? Gereden kilometers worden toch al aan de overheid gerapporteerd (via NAP naar de RDW). Als je nu wilt differentiëren naar land kost dat alleen maar meer privacy.
xjs678qr zegt
Als de kilometers in het buitenland meetellen, waarom voer je het systeem dan überhaupt in? Laat dan alles gewoon zoals het is…
pomoek zegt
Heeft jouw auto privacy nodig dan?
sportabgasanlage zegt
Als je in Nederland je 80 liter dieseltank volgooit en er vervolgens in 1 ruk mee naar Zuid Frankrijk rijdt, betaal je dus ook belasting over de in het buitenland gereden kilometers. Je betaalt tenslotte in NL de MRB en accijns en btw over je brandstof. Is dat ook oneerlijk?
flutterby zegt
Als ik moet kiezen tussen privacy en betalen in het buitenland of geen privacy en ene ontzettend complex systeem dan kies ik altijd voor betalen in het buitenland.
Nog liever gewoon kenteken registratie op knooppunten tijdens de file. Minder investeringen, wie de spits kan mijden doet dat en wie niet mag voor de meerprijs lekker doorrijden. Iedereen wint ipv enkel kostenneutraal.
reactief zegt
En de afwijking in de km.teller dan?
Ik heb auto’s gehad die wel 10% afweken en heb er nu ook eentje die juist iets harder rijdt dan op de teller!
Ik zie een markt voor aftermarket velgen/banden combinaties met grotere omtrek! :)
slowland zegt
Door de km stand 1 keer per jaar te controlleren is het systeem nu al mislukt…..
Kilometerstanden terugdraaien is dan geen enkel probleem. Het wordt anders als je dit automatisch laten checken, of meerdere malen per jaar.
Daarnaast wens ik de overheid veel succes met kastjes, smartphones en dat soort zaken. Hoe ga je dat in een 2CV bouwen?????
Ook de trigger voor zuinige auto’s is weg, of je moet een tarief per model invoeren, dan kan het weer wel.
Roskampies zegt
Word het niet makkelijker om meerdere autos te rijden? Stel een daily en fun auto? Qua aanschaf goedkoper? Of blijft de mrb etc intakt?
koeberg zegt
Welk probleem lost rekeningrijden op?
Wegvallende wegenbelasting op electrische auto’s? Hef dan wegenbelasting op die dingen.
Verminderde inkomsten uit benzine-accijns? Er zit 45 tot 50% belasting op elektriciteit. Hevel een deel van de meeropbrengsten van het ene potje naar het andere.
HelldogBE zegt
Een collega website vergeleek laatst waterstof met elektrisch rijden mits laden aan de dure snelladers.
Verbazend dat (accijnslose) waterstof goedkoper uitkwam als je weet dat er hiervoor 2 à 4x zoveel energie nodig is well to wheel (incl. transport en omzetverliezen). Dat kan toch ook niet blijven duren?
pignon zegt
Het belangrijkste is dat er nu voor het eerst consensus is over rekeningrijden als maatregel. Hoe die ingevuld gaat worden is nu niet van belang. Daar hebben we nog acht jaar en minimaal twee regeringen voor
Robert zegt
De eerste signalen zijn, dat iemand die 20.000 km per jaar rijdt, straks zo’n twee tot tweeënhalf keer meer geld kwijt zal zijn dan dat deze nu aan MRB + opcenten betaalt. #slik
Ik ben wel benieuwd hoe mijn werkgever hiermee denkt om te gaan. Ik rij 2x 36 km per dag woon-werkverkeer en onder de streep bij elkaar opgeteld is dat ongeveer 70% van het totaal aantal km’s wat ik jaarlijks rij met m’n auto.
En nee, dichter bij het werk wonen is geen optie. Ik zal eerder opteren voor een baan dichter bij huis, dan leeg te lopen op de reiskosten. En als je in een sector werkt waar meer banen zijn dan werkzoekenden (en dat zijn er veel, tegenwoordig), dan kan dat wel eens een serieus dingetje worden voor de BV Nederland.
potver7 zegt
Volgens mij moet de beprijzing en eventuele differentiatie (evt naar brandstof, gewicht) nog definitief worden bepaald, dus die eerste signalen zijn nogal voorbarig. En dan zijn er allerlei belangengroepen die het naar hun voordeel invullen.
Als mensen door deze maatregel minder gaan rijden, dan is dat in ieder geval gunstig voor één van de doelen van de overheid: terugdringen van energieverbruik en uitstoot, en vermindering van filedruk. En doordat de regeling budgetneutraal moet worden, kun je er van uit gaan dat vervolgens de kilometerprijs nog wat omhoog gaat.
JJFM71 zegt
Allemaal mooie plannen. Maar hoe gaat dat wanneer je een auto van de zaak hebt? Ik betaal nu geen wegenbelasting alleen 22% bijtelling. Hoe gaan ze dat dan verrekenen?
Ik rijdt namelijk ca. 70.000 km per jaar en ik betaal ca. €500,- netto per maand aan bijtelling. Of gaan ze stimuleren om een 2e auto aan te schaffen waarmee het lulverhaal klimaat meteen al niet meer deugt.
Daarbij kan ik mij herinneren dat in het verleden al 2 kabinetten eerder zo’n plan hadden welke ook weer werd afgeschoten.
En over 8 jaar zijn we ook alweer 2 kabinetten (hopenlijk 3) verder. En als autorijders hun verstand gebruiken zullen ze nooit meer op 1 van de huidige regeringspartijen stemmen.
sportabgasanlage zegt
Dan zal de werkgever waarschijnlijk de kms betalen die je zakelijk rijdt, en jij die je privé rijdt. Er bestaan nu al apps die dat keurig voor je bijhouden als je bijv ZZP’er bent en zowel zakelijk als privé rijdt in dezelfde auto.
dedas zegt
Dat kan toch op dezelfde manier als nu? De baas betaald nu ook je privé brandstof, straks komt daar ook een variabele MRB tax bij. Mocht je 50.000km per jaar privé gaan rijden zal de baas op dit moment er ook al wat van gaan zeggen.
herve11f zegt
En al die bazen gaan dat doorrekenen en de volgende badkamer die je zet of iphone die je koopt word daardoor weer netto duurder en het BTW bedrag daarop stijgt automatisch mee.
De staat is als de bank in monopoly. Ze wint altijd.
HelldogBE zegt
Duidelijk op de opmars van de EV gericht, want accijns is toch een superefficient (weinig overhead) systeem om de verbruiker te belasten?
Tevens vind ik belasten per km ook wat kro:
1) Er staan hele buurten vol met auto’s die weinig rijden, vormen die dan geen ‘belasting’ op de gemeenschap en de stedelijke gebieden qua straatbeeld en parkeergelegenheid?
2) De personen die meerdere keren per dag de auto gebruiken om boodschappen te doen en de kroost rond te voeren doen quasi geen km, dragen dus financieel weinig bij maar veroorzaken wel een groot aandeel van de uitstoot in de stad alsook verkeersdrukte op piekmomenten. Iemand die 100km op de snelweg aflegt in 1u kan toch niet even zwaar belast worden als 100km rondjes in de stad in 1 week?
alexander_lenten zegt
Ik ben alleen benieuwd hoe dit nu voor lease rijders gaat uitpakken? Je betaald namelijk al bijtelling voor de auto. Gaat dit dan ook verdwijnen?
basman147 zegt
Denk niet dat daar iets verandert. Bijtelling heeft niets met mrb te maken. Het is een bedrag wat je bij je inkomen moet optellen omdat je loon in natura ontvangt. De leasemaatschappij betaalt nu ook al de mrb en dat zullen ze blijven doen, het wordt alleen anders berekend (het wordt nu een variabele kost per kilometer ipv van een vaste post per maand).
berlinetta zegt
En aangezien het dan variabel wordt, zou dat bedrijven ook moeten stimuleren om hun leaserijders minder km’s te laten maken. Dat is althans het idee erachter.
ouwedibbes83 zegt
Is t niet zo dat de leasemaatschappij nu de wegenbelasting betaald en mede daar jouw leasebedrag op gebaseerd is? Straks baseren ze dat op de te verwachten kilometers. De bijtelling lijkt hier los van te staan.
Ingeblikt zegt
Houden ze voor motorfietsen nog wel het huidige systeem aan? Aangezien er geen APK voor de motor is.
pomoek zegt
Waarom niet gewoon de accijnzen op brandstof omhoog en mrb afschaffen? Veel simpeler.
ff rekenen op een bierfiltje: 100 miljard km rijden per jaar is laten we zeggen 10 miljard liter brandstof. MRB is nu 4 miljard Dus 4 miljard gedeeld 10 miljard =40 ct per liter erbij tellen.
Opgelost!
RiKe zegt
Wacht even, je wil de prijs van onze krankzinnig dure brandstof (door belasting) nog verder verhogen met 40 cent per liter om dit op te lossen? Punt 1: heb je enig idee hoeveel problemen dat gaat veroorzaken? Punt 2: hoe zit dat dan met elektrische auto’s in jouw idee?
pomoek zegt
@rike: wat jouw eerste vraag betreft: ja, Uiteraard Europees harmoniseren. Op plekken met veel files en goed OV zoals in de randstad maak je de belasting nog hoger, op plekken waar er géén of nauwelijks ov is maak je de belasting lager. Zo kan ik me voorstellen dat je op het platteland in Spanje bijvoorbeeld géén belasting betaald over brandstof en in een stad als Brussel 60 of 70ct.
Dus ja, dat gaat problemen veroorzaken die we zullen moeten oplossen. Door bijvoorbeeld veel meer met het OV te gaan reizen. Waar we uiteraard flink in moeten investeren. Altijd minder erg dan met de kano naar het werk.
Elektrische auto’s kunnen dan een heffing betalen over het aantal kwh’s dat ze gebruiken. Geen idee hoeveel dat moet zijn. De regering neemt 8 jaar om dit plan vorm te geven, dus tja, mijn idee is nog niet helemaal uitgewerkt ;-).
herve11f zegt
@pomoek: Dit zou een verstandig simpel en eerlijk systeem zijn, maar ik vrees dat het te eenvoudig is voor de staat.
Computer Freak zegt
“Als je nu zes weken op vakantie gaat naar Italië krijg je ook geen uitzondering op de motorrijtuigenbelasting.”
Dat is pertinent onwaar. Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat met de auto kun je op de grens je kenteken online schorsen. Geef bij je verzekering door dat de auto geschorst is maar je nog wel door blijft rijden in het buitenland. Bij terugkomst zet je de auto weer terug actief voordat je de grens passeert. Kost €24,10 (in het lage tarief) en in de periode in het buitenland betaal je geen MRB.
sportabgasanlage zegt
Dat is een uitzondering die nauwelijks voorkomt. Men bedoelt de ritjes van hooguit een paar weken.
pomoek zegt
@Computer freak. Het is vooral een onzin argument van de minister: Hij zegt feitelijk: het systeem is niet eerlijk. En we gaan er niets aan doen om dat eerlijker te maken. Een “whataboutism” tot en met.
Dutchdriftking zegt
Het is vooral fout dat je met een benzine auto waarmee je 15k km per jaar rijdt meer gaat betalen dan je nu doet. en niet zo’n klein beetje ook… Als we het zo simpel willen doen, stop het dan gewoon in de brandstof. Rij je veel/onzuinig dan betaal je meer. Veel makkelijker te implementeren, veel betrouwbaarder, en die paar Duitsers in Zandvoort betalen ook nog mee.
rutgerg zegt
In 2030 zal het meerendeel van de bevolking elektrisch rijden. Dan heeft de overheid ineens een flink gat in de begroting als je het alleen op brandstof doet.
pomoek zegt
@rutgerg: ik denk het niet. Pas dan mogen geen ice auto’s meer verkocht worden.
rutgerg zegt
@pomoek laat het tegen die tijd 50% zijn. Dat kan de overheid niet missen ;-)
herve11f zegt
Men kan op die snelladers toch ook zien hoeveel Kw je “tankt”
Gewoon ook belasten en de basis electriciteit goedkoper taxeren.
frank2b zegt
Het klinkt te eenvoudig om waar te zijn. Dat kán natuurlijk niet!
Ik verwacht dus staffels en tabellen:
Basisnorm (Bn); je betaalt 0,5 ct/km
De brandstofdifferentiatiefactor B: EV = 0,5 x Bn, LNG/LPG = 0,8 x Bn, Benzine = Bn, Diesel = 5 x Bn
Afstandsstaffel A: 0-15.347 km = Bn, het meerdere gereden in 15.348 – 32.961 km = 1,2 x Bn, het deel gereden boven 32.962 km = 2 x Bn
Gewichtstoeslag G: 0 – 822 kg = 0,3 x Bn, 823 – 1235 kg = Bn, 1236 – 2871 kg = 1,5 x Bn, alles > 2872 kg = 5 x Bn
Vermogensafgiftenorm V: 0-103 kW = 0,8 x Bn, 104-198 kW = Bn, 199-267 kW = 2 x Bn, alles boven 267 kW = 3 x Bn
Het Startbedrag S = 700 euro. Voor diegenen die hun auto als showauto in de woonkamer hebben staan.
En dan is er nog het verhuurwaardeforfait Vf. Je hebt een auto met aanschafwaarde W, die hád je kunnen verhuren (heb je niet gedaan, maar hád je wel kunnen doen) en dan hád je een bedrag aan inkomsten kunnen genereren. Dat bedrag wordt forfaitair vastgesteld op een percentage van de nieuwwaarde van de auto: 0 -12,300 euro = 0,5% W, 12.301 – 23.783 = 0,9% W, alles daarboven is 1,3% W.
Je jaarlijkse aanslag wordt dus S + Vf + Bn x A x B x G x V
Nu kun je natuurlijk jaarlijks doorgeven wat je gereden hebt, net zoals bij water en vroeger ook bij elektriciteit en gas. Maar da’s te simpel. Dus dat gaan we via een doosje in de auto doen. Ik weet het, je hébt al een kilometerteller, maar ja, die meet niet hoe snel je waar wanneer reed, dus dat is niet toekomstbestendig.
herve11f zegt
Haha, goed gevonden deze. Maar ik vrees dat het wel zo een monster zal worden.
Want het expertenteam of bedrijf moet toch kunnen tonen dat ze gewerkt hebben voor hun roofsim van ettelijke honderduizenden Euro’s
ericc zegt
Welke belasting valt er weg?
Fr13ndlyGh0st zegt
@machielvdd kunnen jullie ook eens checken bij de vrienden van MobilityServiceNL wat dit voor impact heeft op hun businessmodel? Het lijkt me dat zij zo ongeveer de tent kunnen gaan opdoeken, want van een vaste “variabel” in hun model (MRB) voor het bepalen van de leaseprijzen, hebben ze nu een oneindige variabele “variabel” te pakken. Het wordt dus onmogelijk voor hun om een vaste leaseprijs per maand te offeren. En dus wordt het ook onmogelijk voor de werkgever om een leasebudget beschikbaar te stellen voor de werknemer.
Met andere woorden, door dit plan helpt het kabinet de hele auto-lease industrie om zeep. Frappant dat er niet meer tegen geluid komt vanuit die hoek!