En dat is een prestatie van formaat.
Een gevalletje open deuren trappen is het wel, met zo’n titel. Een Pagani Zonda is duur. Poeh, poeh. Nou, nou. Nu moeten we dit even toelichten. Natuurlijk zijn in principe alle supercars en hypercars erg duur. Het is voornamelijk van belang wat er daarna gaat gebeuren.
Ondanks dat de ultieme rijdersauto’s zijn, zijn de auto’s in eerste instantie gewoon beleggingsobjecten. Bij zeldzame Ferrari’s is er bijna een zekerheid dat je dikke winst zult maken, dus een F50, Enzo of LaFerrari is uitverkocht voordat ze beginnen aan de eerste schetsen. Bij de Bugatti Veyron lag dat wat anders. Die auto was nóg duurder dan een bijzondere Ferrari en er was nul zekerheid dat je er winst op kon gaan maken. Pas toen Bugatti met veel speciale uitvoeringen op de proppen kwam die nóg duurder waren, ging het een beetje lopen.
Een andere New Kid On The Block is Pagani. Aan het einde van het vorige millennium konden we Horacio verwelkomen met zijn meesterwerk, de Zonda. De Zonda’s zijn ‘gebruikt’ nooit goedkoop geweest natuurlijk, maar jarenlang schommelde de waarde iets boven de nieuwprijs. Nu we zijn aanbeland in 2019 en de Zonda beschouwd wordt als een ultiem kunstwerk, zijn de prijzen ook ultiem.
De auto in kwestie is de Pagani Zonda Aether. Net als alle andere Zonda’s is deze helemaal uniek. Het is ook mogelijk om je Zonda alsnog te upgraden en ‘m bijzonderder te maken. Zo is er eigenlijk geen Zonda die gelijk is aan een andere. Deze ‘Aether’ is voorzien van de ‘760’-specificatie, waarmee je 760 pk tot je beschikking hebt. Al deze 760 briesende paarden zijn het resultaat van een über-hitsige 7.3 liter grote V12 van AMG. Ten opzichte van de ‘gewone’ 760 zijn er twee bijzondere aspecten aan de Aether.
Ten eerste is de Aether een Roadster, terwijl de reguliere 760 een Coupé is. Zo kun je die V12 nóg beter horen. Een ander uniek aspect aan de Pagani Zonda Aether is de transmissie. In plaats van de sequentiële bak heeft de Aether een handgeschakelde zesbak. Uiteraard is dit exemplaar voorzien van alle opties uit de carbon-catalogus. Bijna elk gedeelte van de auto is vervaardigd uit dit peperdure materiaal. Welnu, kan Pagani zich meten met andere exoten van de gevestigde orden?
Het antwoord is een overduidelijke ‘Ja’. De Aether werd van het weekend geveild. Tijdens de veiling in Abu Dhabi werd er flink geboden op de Aether. Uiteindelijk werd de auto geveild voor 6,05 miljoen dollar, omgerekend is dat 5.462.837,80 euro. Het is niet de eerste peperdure Zonda, overigens. Afgelopen week werd er een Zonda Riviera geveild voor 3,4 miljoen dollar.
Meer lezen? Dit is onze Special over de Pagani Zonda!
dufornee zegt
Het is nog wachten op de eerste Zonda Ether, volledig betaald door onze cryptofantasten
poes zegt
Ik ben benieuwd hoeveel de Zonda van Hamilton op gaat leveren, mocht ‘ie die wagen ooit van de hand willen doen…
rolov zegt
@poes: het 3 dubbele wat hij gekost heeft minimaal. En als hij hem tekent nog meer. Een auto.met een verhaal
langejohn zegt
@willeme. Volgens mij is juist die automaat speciaal in de Zonda en zijn de meeste handgeschakeld.
willeme zegt
@langejohn: De automaat kwam beschikbaar in de Cinque en de sterkere varianten van de Cinque. Juist in de duurdere modellen werd deze bak gemonteerd. Pagani koos bewust niet voor een DCT-bak, vanwege het veel te hoge gewicht. Deze sequetiële bak is echter niet perfect (zoals heel veel sequentiële bakken dat niet zijn). Diverse Zonda-eigenaren hebben later de matige bak toch aangepast naar de handbak. Dus mijn weten is de automaat niet ’the one to have’. Qua aantallen zou het goed kunnen dat er meer handbakken zijn. Wat de exacte aantallen zijn, is lastig te bepalen. Zeker omdat veel Zonda’s achteraf omgebouwd worden naar andere specificaties.
langejohn zegt
@willeme: Thanks voor de info willeme aka de Wandelende Wikipedia ?
z3cabby zegt
@langejohn: ik pleit ervoor om het voortaan over Willempedia te hebben.
SvenskaAeroplanAB zegt
@willeme: Wordt eerst de omvang van je linkerkuit opgemeten voordat je hem mag kopen?
Dutchdriftking zegt
760pk V12 via een handbak naar de achterwielen, Zoiets unieks kost natuurlijk een vermogen. Niet raar toch?
technopatat zegt
Zie ik daar nu een ASR-knop bij de versnellingsbak? In m’n Alfa 159 geweest was ASR de stabiliteits controle.
Maar de Zonda werd niet geleverd met esp’s en andere rijhulp systemen… de Huayra was de eerste.
Ik herinner me nog een filmpje waarin Davide Testi een Huayra gingen testen op een domein bij Bosch waarin ze uitlegden dat ze nog geen ervaring hadden met zo een systemen en dat ze daarvoor dus samenwerkten met Bosch.
Nu ben ik wel benieuwd als er iemand weet of ze dus een stabiliteits controle systeem geplaatst hebben op een Zonda? Of als de ASR voor iets anders staat?
poppetje zegt
@technopatat: het enige waar ik dat knopje aan herken is dat hetzelfde knopje de electrische ramen van mijn oude 190D bediende 18 jaar geleden
Gulli zegt
Ik vraag me altijd af hoe dat dan thuis gaat;
– Oh ja schat, ik heb vanmiddag nog een Pagani gekocht
– Een wát??
– Pa-GA-niiii!
– Moet ik dat kennen?
– Nee hoor, kijk dit is hem.
– Ehh…
– Niet goed?
– Ik vind hem niet zo mooi…
– Nee hij is ook niet mooi, dit is kúnst! Met 760pk ?
hondar zegt
@gulli: Denk je echt dat er thuis “een schat” zit? ?
SvenskaAeroplanAB zegt
@gulli: Dat gaat zo: ‘schat, hij kost 6.05 miljoen, en is over 2 jaar 9 miljoen waard. Maar doen dan?’
rolov zegt
@svenskaaeroplanab: denk jij dat ze overleggen thuis?
PunicaOase zegt
Gave wagens die Pagani’s! Ze lijken me wel extreem fragiel.. los van de pk’s lijkt het me spannend om in zo’n ding te rijden.. Maar misschien zit ik daar helemaal naast. Zal de ‘in de warme garage wegzetters’ waarschijnlijk ook weinig boeien..
grandmasterb zegt
Van buiten erg lelijke auto’s, maar dat is tegenwoordig geen probleem (zie Bentaya, Veyron etc.) , als het maar extreem duur is, dan zijn er altijd nog wat oliesjeiks zonder smaak die hem willen hebben en kopen .
boksbeugel zegt
Lelijk? Die pagani’s zijn pure auto-porno zeker met een handgeschakelde bak
ericd zegt
Ben beniewd wat er van sommige prijzen overblijft als de volgende financiële crisis erin gaat hakkuh…