Een recent door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gepubliceerd ‘feitenlijstje’ over de toekomst van EV’s staat bomvol giswerk, foutieve aannames en onwaarheden.
Om een inschatting van de markt voor voertuigen met een milieubewuste aandrijving te maken, gaf de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de Hogeschool van Amsterdam onlangs opdracht de markt voor de komende jaren in kaart te brengen. Het resultaat mag ronduit teleurstellend genoemd worden.
De analyse van de HvA (een eufemisme voor ‘we zoeken wat losse informatie op internetfora bij elkaar en copy-pasten dat vervolgens in een document’) schiet op vele vlakken tekort en maakt gebruik van cijfers, prijzen en datums die op zijn best discutabel zijn te noemen.
We lichten er een paar voorbeelden uit:
- De Tesla Model 3: een model dat alleen nog maar is aangekondigd, waar nog geen schets van naar buiten is gekomen, en waarvan Elon Musk inderdaad een richtprijs van 35.000 USD heeft gegeven, die netjes volgens de huidige wisselkoers tot een eurobedrag werd omgerekend. De range van 400 kilometer is discutabel en introductiejaar 2017 lijkt mij erg positief, ook al heeft Elon Musk dit als target gesteld.
- De Audi Q8 is een model dat zich pas onlangs officieel aandiende met richtdatum 2019, en waarvan de naam nog niet zeker vastligt. Evenmin is bekend of deze ‘Q8’ ook echt elektrische aandrijving krijgt, en dus is er schier onmogelijk een prijs of maximumvermogen aan te hangen, laat staan dat de introductie in 2017 hard te maken is.
- Over een ‘BMW i5‘ heeft het Duitse concern zich nog helemaal niet uitgesproken, en áls dit model er al komt dan is het eerder in 2020 dan in het geclaimde jaartal 2016. BMW heeft duidelijk aangegeven de i-lijn niet overhaast vol te plannen, maar zich eerst op de i3 en zijn halo-broer i8 te concentreren.
Scrollen we verder, dan komen we bijvoorbeeld ook de Mercedes F015 tegen, een ‘waterstofauto’ die in 2030 op de markt verschijnt(..). Als we dit aanschouwen vragen we ons serieus af waarom de makers er niet meteen de 2154 Nissan GT-R uit Elysium of de Audi RSQ uit I, Robot hebben ingezet.
Ook wilden we u onderstaande grafiek niet besparen, over het bereik van elektrische auto’s (ja, dat is kennelijk een generalisering voor alle EV’s) tot 2018:
We snappen het ook wel: niemand kan in de toekomst kijken, zeker in de autoindustrie zijn specificaties vloeibaar tot het moment dat een model officieel gepresenteerd wordt. De makers van dit rapport hebben zich veel te veel laten meeslepen door de geruchtenmolen en concept-opwarmertjes, die omwille van PR-waarde regelmatig gehypete en onrealistische cijfers bevatten. Naarmate productieversies dichterbij komen worden carrosserievormen conservatiever en specificaties realistischer. Iedereen die al even in de automotive wereld meeloopt weet dit.
In het rapport dekken de auteurs zich van te voren voor een groot gedeelte in, door te onderkennen dat er aannames worden gedaan, maar je moet je als onderzoeker afvragen of het verstandig is je in zo’n geval überhaupt wel aan een publicatie te wagen. Van openbare documenten met een stempel van de Rijksoverheid mag een wetenschappelijke basis worden verwacht, dit soort publicaties vol giswerk en slechte research strooit mensen alleen maar zand in de ogen. Je kunt er donder op zeggen dat EV-fanboys met dit ‘feitenlijstje’ in de hand gaan zwaaien om ongesubstantieerde claims legitimiteit te verschaffen.
De publicatie is hier te vinden, een mirror staat daar. Ik zou het, als ik de auteurs was, maar van mijn CV weglaten.
Foto: Aston Martin DBX Concept. Ook elektrisch overigens.
maartendn zegt
Wat ontzettend amateuristisch om zulk werk te publiceren, doet de naam niet goed..
siebren zegt
Het lijstje brandstofcelauto’s is ook wel grappig. De meeste zijn niet meer dan een gerucht maar de enige FCV die al op de markt is (Hyundai ix35 FCEV) is nergens te bekennen.
knipperlichtje zegt
Complimenten! Nog even wat journalistiek op de vrijdagmiddag. Het niveau van de tekst in de publicatie is ook van een bedenkelijk niveau, niet dat het slecht is, maar ook niet de kwaliteit die ik van een document van de overheid verwacht.
baralcaolio0000 zegt
@knipperlichtje:
Dit is precies het niveau dat ik van onze overheid gewend ben.
dewitt zegt
Niks nieuws dus , het rijk grossiert in foute of verkeerde aannames dus hier ook
lincoln zegt
Vind een prima onderzoek ..
Mis alleen nog wat feitelijkheden uit back to the future 2 ..
parker zegt
Dus? Wie moeten we nu de schuld geven van alles? De plugins? De multipla? De romeinen? De oldtimers?
spylegion zegt
@parker: De natuurlijke Cycli
;)
stfu zegt
Als de gigafabriek running is wordt de Model 3 zsm gemaakt. Of 2017 of 2018. Elon zorgt er tenminste voor dat de auto niet gehaast op de markt wordt gebracht. Dat gebeurt alsmaar door alle concurrentie em bijbehorende giga terugroepacties.
w0o0dy zegt
Ach dat stuk tekst van dinsdag bevatte meer aannames en onzin dan dit rapportje dus…
maiik0ll zegt
Hmm erg jammer dit…
Ik studeer zelf aan een technische studie van de HvA en veel klasgenoten doen stages etc bij Urban Technology… Valt toch een beetje tegen..
wessel04 zegt
Hahaha wat een stel prutsers! Ik ben zelf ook student aan de HVA en vraag me zeer sterk af op welke afdeling dit in elkaar is geknutseld want zo leer ik het in ieder geval niet.
moveyourmind zegt
Gelukkig leven ze in Den Haag in sprookjesland…
Dus is het helemaal niet erg dat dit onderzoek uit het Kleine Duimpje gezogen is.
apriliarsv zegt
HvA, InHolland, één pot nat
norrisrusssel zegt
Wat een schande!
Kleine stap weg van Google gebruiken als referentie…
spoiler zegt
Misschien hadden ze beter de IVA Driebergen kunnen vragen, sinds dat toch dé school voor de automotive is.. Maar goed..
realcar zegt
Tjonge wat is jullie probleem. De bronnen staan erbij en ja de kop van het artikel staat dat het over toekomstige modellen gaat dus geen zekerheden. PS. ik werk niet bij de RDW.
Hupke zegt
Algemene regel, een studie over elektrische wagens is politiek gedreven en zelfs als er ing. of ir. staat bij de namen van de onderzoekers zou ik het voorzichtig lezen.
Bij gebrek daaraan is het sowieso al bullshit en een logotje van de overheid is enkel een garantie dat er iemand het leuk vind wat er geschreven is, niet dat er enige vorm van waarheid zin zit.
jippie zegt
Hoger onderwijs staat in Nederland niet bepaald op een hoog niveau. Het is dan ook bijzonder naïef te denken dat je een dergelijk onderzoek kan overlaten aan een stel leerlingen.
olivier420 zegt
Joh, maar een rapport, volledig op aannames en gedachtegangen, uitgespoten via het internet, serieus nemen als overheid zijnde. Kan gewoon. Is niks mis mee hoor…
Wat zijn we toch een stelletje kneuters bij elkaar in Nederland. Met al respect hoor, maar zo’n onderzoek laat je toch uitvoeren door BCG, McKinsey of Bain als overheid zijnde….. Man man man
henkbobsjon zegt
Waarom zou iemand voor zijn onderzoek aankloppen bij de Hogeschool van Amsterdam? Er zijn genoeg universiteiten waar wel degelijk onderzoek gedaan wordt.