Financiële stimulatie voor het OV zodat er schonere bussen blijven komen, aldus de RAI Vereniging.
In steeds meer steden zie je schonere bussen rijden. Grote steden hebben hier doorgaans ook meer budget voor om met bedrijven te kunnen investeren in duurzame mobiliteit. De RAI Vereniging denkt echter dat investeringen in een schonere vloot door de coronacrisis op een lager pitje komen te staan. Financiële stimulatie moet een handje helpen.
Bij de RAI Vereniging vinden ze dat er financiële stimulatie moet komen zodat duurzame investeren in een schoner OV door kunnen blijven gaan. Door de coronacrisis bestaat de kans dat OV-bedrijven langer door blijven rijden op het huidige (oude) materiaal, aldus RAI Vereniging voorzitter Van Eijck.
Concessieperiode
Het zit zo. OV-bedrijven die het OV in een stad en/of regio uitvoeren investeren aan het begin van een concessieperiode in schoon en zuinig materieel. Met deze is er sprake van een looptijd van 10 tot 15 jaar. Gedurende deze periode schrijft men het materieel af. In de OV concessies wordt uitvoering gegeven aan vastgelegde akkoorden voor een schoner milieu in een stad of regio.
Door de coronacrisis bestaat volgens Van Eijck de kans dat bedrijven die concessieperioden naar voren schuiven. Zo stellen ze investeringen uit naar schoner materieel uit. De RAI Vereniging wil een financiële stimulatie vanuit de overheid. Zo kunnen OV bedrijven blijven investeren in schonere oplossingen. In Nederland komen jaarlijks zo’n 300 tot 600 nieuwe bussen op de weg. Als de concessietermijnen verlengt gaan worden valt deze productie deels of zelfs volledig weg, aldus de RAI Vereniging.
christian85 zegt
Financiële stimulatie hier, stimulatie daar, ik denk dat we volgend jaar met z’n allen meer belasting moeten gaan betalen
Dizono zegt
Ik denk dat je blij moet zijn dat je nog belasting mag betalen. Ik hoop elk jaar weer zoveel mogelijk belasting te mogen betalen, maar als ZZP’er is dat toch best spannend deze tijden. En dat geldt ook voor een hoop anderen die hun baan verliezen.
lekbak zegt
@Dizono: dat is niet wat hij bedoelt volgens mij…
christian85 zegt
@lekbak: nee inderdaad. De financiële steun zal ongetwijfeld teruggehaald worden door de overheid dus daarom denk ik dat we volgend jaar meer belasting moeten gaan betalen
mercedesclsfan zegt
Dus als je 100% afdraagt ben je de gelukkigste man ter wereld.
Dizono zegt
Nee, maar als ik meer belasting betaal, betekent dat ook dat ik meer verdiend heb.
brammetjedeb zegt
@Dizono: zo redeneert mijn adviseur ook…
gregorius zegt
Het klinkt lullig.
Maar eerst worden mensen ZZPer zodat ze meer geld overhouden aan het eind van de maand. Nu is het wat lastiger om werk te krijgen; want ja, er is minder werk en nu schreeuwen de ZZPers moord en brand.
Maar daar hebben de ZZPers toch allemaal voor gespaard denk ik dan?
Dizono zegt
Soms zijn mensen ook ZZP’er omdat het werk wat ze willen doen niet kan in loondienst. Of omdat ze er min of meer toe gedwongen worden. Geld is zelden de reden dat mensen ZZP’er worden.
christian85 zegt
@Dizono: onzin. Veel zzp’ers willen ook gewoon eigen baas zijn en begrijp me niet verkeerd, dat is een mooie uitdaging maar daar komt ook een stukje bedrijfsrisico bij kijken. Sorry maar ik word misselijk als ik hoor dat bijvoorbeeld tandartsen bijgestaan willen worden, leveren ze dan ook hun auto van een halve ton in? Ik ken geen tandarts in mijn omgeving met een middenklasse auto.
berlinetta zegt
Het is inderdaad wel zo dat sommige bedrijven voor bepaalde functies alleen zzp’ers aannemen, maar dan maakt zo iemand toch alsnog zelf de keuze om dat wel of niet te doen? Dan aanvaard je dat risico ook in mijn ogen. Wil je toch graag de zekerheid van loondienst, dan zul je wat anders moeten kiezen. Niemand dwingt je om die functie als zzp’er te verrichten.
Let wel: ik vind het prima dat zzp’ers steun krijgen hoor. Niemand zag dit aankomen en niemand heeft hierom gevraagd. Het is natuurlijk wel een beetje krom dat zzp’ers nu opeens hun handje omhoog houden terwijl ze in goede tijden geen bijdrage leveren aan het sociale vangnet in NL. Daarbij moet ik ook opmerken dat het de overheid is die deze situatie zo heeft gecreëerd en hopelijk is nu ook duidelijk dat we in NL van een groot deel van de zzp’ers af moeten. Dat is een groep niet niet crisisbestendig blijkt te zijn.
lekbak zegt
@Dizono: geld is meestal de reden dat mensen zzp-er worden. De kunst en cultuur sector is echt niet de grootste hoor. Ik ben zelf ook (deeltijd) zzp-er. Puur en alleen vanwege het geld, net als al mijn collega zelfstandigen in mijn branche.
crashingduke zegt
@gregorius: Er zijn verschillende redenen, dat je ZZP-er wordt. Denk aan een beroep, dat niemand 40 uur per week nodig heeft, schilder, tandarts, fotograaf. Ook zijn er beroepen, waarvan werkgevers het ineens handiger vonden om opdrachtgever te worden. In mijn geval speelt mee, dat ik geen diploma’s heb. Dus in vaste dienst kom ik niet, “Wij hebben alleen mensen in dienst met minimaal HBO niveau”, maar als freelancer ben ik welkom. Dat gezegd hebbende, ja als freelancer moet je zorgen, dat je een tijd kan overbruggen. Alleen is de situatie nu zo uitzonderlijk, dat je je kan afvragen of je daarop had kun voorbereiden. Voor sommige branches geld een verbod om te werken. In dat geval is logisch dat je gecompenseerd wordt. In andere branches ligt ook alles stil, maar is dat niet vanuit overheidswege opgelegd. Zou je ook een compensatie kunnen overwegen. En die compensatie is niet meer, dan bijstandsniveau. Niet om te klagen, maar als je €10k omzet gewend bent, ga je liever weer aan het werk. Kortom we zitten met een situatie die niemand heeft zien aankomen en waar niemand rekening mee had kunnen houden.
fanboy zegt
Het gaat toch mooi? Alle steden hebben inmiddels een begin gemaakt, en dat zal vast verder gaan.
Ik denk dat vooral in steden de elektrische bussen rijbereik geen issue is en ook gewoon veel goedkoper in gebruik gaan zijn, en dan is het gewoon een zakelijke beslissing.
Vervolgens eisen de steden straks alleen nog aanschaf van emissieloze bussen.
Buiten de steden is het toch minder een issue, de uitstoot en het lawaai.
Joris24 zegt
Dat ligt aan de voorkeur van de steden inderdaad… In Utrecht reden tot een paar jaar geleden bijvoorbeeld veel bussen op gas. Vrij goed voor het milieu. De gemeente, onder leiding van Groenlinks, besloot bij de nieuwe concessie te kiezen voor nieuwe bussen op diesel. Ter compensatie bedachten ze dan maatregelen als terraswarmers en BBQ’s verbieden.
Als ik dan op station Sittard alle elektrische bussen met infrastructuur zie (ja, andere schaal, maar dat maakt weinig uit), dan kan het blijkbaar wel – men moet alleen de knip willen trekken. Wat mij betreft faseren ze OV op diesel zsm uit in de stad, bussen rijden in veel steden frequent door stadscentra.
Edge zegt
@Joris24: De gemeentes Sittard en Utrecht zijn inderdaad niet echt te vergelijken, maar vervoerder Arriva rijdt niet enkel in in de binnenstad van Sittard met hun elektrische bussen. De helft van de vloot is inmiddels elektrisch, en die bussen worden door heel Limburg ingezet, zowel op de korte trajecten als op de langere streekafstanden.
rulefollower zegt
Met 1,5 meter afstand – openbaar vervoer zal het er inderdaad heel anders moeten gaan uitzien.
frank2b zegt
Je kunt zo’n bus toch gewoon wat vaker door de wasstraat trekken?
Wordt-ie ook schoner van. Hoeft geen vermogen te kosten.
PunicaOase zegt
@frank2b: lol ?
ericd zegt
Gistermiddag zag ik een verlengde bus rijden, dus met zo’n hamonicastuk tussen de delen… met één passagier aan boord. Openbaar vervoer en taxibedrijven als Uber zouden moeten samenwerken, om vervoersmodaliteiten (zoals dat met een mooi woord heet) en vervoersvraag op elkaar af te kunnen stemmen. Grote bus voor woon-werk verkeer, kleinere voertuigen voor als er minder vraag is. Hier een staatje hoe rampzalig een batterijbus uitpakt als er maar een paar mensen moeten worden vervoerd. https://1.bp.blogspot.com/-g5EgSNrI3AI/Xore_JtCksI/AAAAAAAAKzQ/JIM-zWY12YYDRLUFnLSmgX4gA7ZeJBMPgCLcBGAsYHQ/s640/evolution%2B%25282%2529.jpg
pomoek zegt
is een serieus goed punt. Een meer dynamisch systeem zou denk ik ook het proberen waard zijn. Meer, kleine, bussen tijdens de spits, minder, kleine, bussen in de avond.
mashell zegt
Grapjas, je noemt Uber een taxibedrijf. Misschien zag je die bus aan het eind van de ronde en zat die bij vertrek juist redelijk vol maar eigenlijk denk ik niet dat je in het tijdperk “blijf thuis!” bezettingsgraden van bussen moet gaan meten en beoordelen.
gregorius zegt
Of, als staat, verbiedt je bedrijven (niet de steden die het zelf doen) ‘vieze’ bussen te kopen en laat ze maar hun dikke dikke reserves aanspreken om schone bussen aan te schaffen.
En als ze dat niet willen, zorg je dat dat bedrijf nooit meer een bid zal winnen om OV te verzorgen.
Dutchdriftking zegt
Tja, er rijden momenteel een stuk minder bussen, en er zitten ook nog eens veel minder mensen in. Ze gaan dus langer mee en de afschrijving kan dus over meer jaren verdeeld worden. Dat de investering voor de nieuwe schone bus dan uitgesteld wordt is toch niet zo gek?! En als deze investering dan een jaar later in een nóg schonere bus gedaan wordt gaan we er alleen maar op vooruit.
mashell zegt
Uiteraard is wat je zegt economisch en qua duurzaamheid heel zinvol maar een branche organisatie die de verkoop van nieuwe voertuigen vertegenwoordigt ziet dit natuurlijk heel anders.