Je kunt als autofabrikant eindeloos veel onderzoek doen naar wat je klanten in een auto zoeken, de resultaten analyseren, verwerken, in een opvallende concept car stoppen om er vervolgens niets van terug te zien in de productiemodellen. Maar je kunt natuurlijk ook tegen dezelfde doelgroep zeggen: als jullie het allemaal zo goed weten, laat maar zien dan.
Dat vonden althans de mensen van Splitwheel, the world’s first virtual car company, die in samenwerking met Caterham iedereen de kans geven om input te geven voor een nieuwe sportauto. Ook al ben je geen ontwerper of ingenieur, je hebt ongetwijfeld een mening over wat je graag terugziet in een auto. Dit kun je bij Splitwheel online overleggen met duizenden anderen, je ideeën tentoonspreiden en vervolgens op elkaar stemmen. Hieruit wordt uiteindelijk de auto samengesteld die Caterham gaat bouwen.
Een briljant idee als je het mij vraagt. Nu maar hopen dat er genoeg moderators op de Splitwheel-site zitten, want ik zie de volgende comments al wel weer langskomen:
“omg u totally need to put a sofa in there and maybe a ps3 that would be sooooooo cool”
“ur all a bunch of f**kin idiots trying to design this car it will never work get a f**kin life u f**kheads”
“BMW is toch beter”
Bekijk het onderstaande filmpje om een idee te krijgen hoe Project Splitwheel werkt.
Niemand zegt
Best vet om te doen xD
joris aston-martin zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
Markus zegt
Ha, die comments zouden zo van Autoblog kunnen komen! :D
Michiel_vd_Brink zegt
Aha, precies zoals mijn Dino-design-thread op Ferrarichat.com, maar dan voor ’t eggie.
Weer een stap in de richting van power-to-the people!
Check: http://www.autoblog.nl/archive/2008/10/31/mobiliteit-wordt-weer-van-ons
Jordey zegt
@ Michiel
Zou het misschien niet leuk zijn als u een snel schetsje zou kunnen maken? Ik ben best benieuwd hoe dat uit zal pakken. Ik maak ook een schetsje vanavond :)
Oli4K zegt
klinkt een beetje als wat http://local-motors.com doet.
Jesper zegt
@ Markus: en waar dacht je anders dat ze vandaan kwamen? :P
Maar ff serieus… tenzij je dr een luxe bank plus PS3 instopt gaat dit nooit werken wat dit is toch een leveloos project, stelletje lamlullen! :evil:
En trouwens, BMW is toch beter :twisted:
Citrofiel zegt
Volgens mij valt er weinig te ontwerpen aan een Caterham… Of gaat het echt om een compleet nieuwe klasse voor Caterham?
JH zegt
Dat wordt een grote chaos…hoe meer mensen een input hebben hoe moeilijker het wordt om iets voor mekaar te krijgen. waarschijnlijk gaat het toch de richting op van “meeste stemmen gelden”. Als je iets voor iedereen wilt ontwerpen dan praat je over een oneindig project ;) ergens moet een compromis gesloten worden…
Michiel_vd_Brink zegt
@ JH: Daarom moet er wel een goede designer als moderator optreden. Vooralsnog is het vaak lastig om de keuzes te laten bepalen door het publiek. Input en feedback is echter wel zeer welkom en daar kan iedereen wat mee in een dergelijk open designproces. Knopen doorhakken moet je wel aan de experts overlaten.
Laurens zegt
In Nederland loopt er ook een project voor het gezamenlijk ontwerpen van de auto van de toekomst:
http://www.cmmn.org/index.php?id=home
Wordt waarschijnlijk meer een eco auto dan een Caterham.
Jandepandaman zegt
@JH- Als je daar gaat kijken en je bekijkt dat filmpje, dan kun je zien dat Splitwheels een behoorlijk strakke indeling hanteert voor de inbreng die je kunt bieden. Er wordt vooral veel gewerkt met meerkeuzevragen en pas daar-naast is er ruimte voor open inbreng.
Het modereren van de binnengekomen antwoorden op de meerkeuze-vragen gebeurt feitelijk door een statistische database die gewoon keurige kleurige grafiekjes gaat toveren van de resultaten.
De input die wordt geleverd via het open forum zal denkelijk door meerdere moderatoren – misschien zelfs kleine projectgroepen worden geanaliseerd.
De resultaten daaruit worden dan gelegd naast de statistische resultaten uit het meerkeuzedeel. En zo kun je dan interessante gegevens gaan krijgen over wat de Grote Gemene Deler zou wensen, welke ‘originele’ wensen er van meerdere kanten zijn gekomen en of er echt originele ideeën tussen zitten die het onderzoeken waard zijn. Als je pakweg 20.000 reacties met wensen krijgt, ligt het aardig voor de hand dat je daar trends, modes uit kunt halen- Meerdere nieuwigheden in de autowereld zijn op meerdere plaatsen bijna tegelijk bedacht omdat de tijd er rijp voor was of zo.
En tja…Misschien is het eindresultaat dan inderdaad wel een Caterham die loopt op aardgas en die voorzien is van 5 deuren, een hurk-systeem om het instappen voor rolstoelers te vergemakkelijken en een breed gangpad tussen de stoelen… Oh shit- dat was het resultaat voor onze nieuwe gemeentebus…! ;-)
JH zegt
Interessant; de vraag is dan of alles zo te plannen is dat je uiteindelijk toch weer iets krijgt wat “standaard” is ;) maar het is in ieder geval doordacht.
Wat volgens mij een ander probleem is dat je nooit trends zult vinden als je 20000 mensen om een mening vraagt. Trends zijn in de beginfase alleen bij een kleine groep bekend (innovators), pas later kan het overslaan naar de grotere groep(-en)
JanJansen zegt
Automobielfabrikanten zullen bij het uitbrengen van een nieuw product nooit het achterste van de tong laten zien omdat anders de wet van de remmende voorsprong in werking gaat. Een concurrent zal snel het concept kopiëren en een graantje van de markt mee gaan pikken. Als je dan meteen een nog vernieuwender concept kunt laten zien is de concurrent meteen weer op achterstand. Deze marketing strategie resuteert er wel in dat het lang kan duren voordat sommige innovaties op de markt komen.
Met open-source ontwikkeling (term komt uit de software ontwikkeling) wordt het eindproduct gratis ter beschikking gesteld aan iedereen. Ook kan iedereen vrij veranderingen doorvoeren aan het concept en deze ook vrij terugleveren aan de gemeenschap. Het gevolg is dat de ontwikkelaars wel het achterste van de tong laten zien.
Wat hier gebeurd lijkt een commercieel concept wat wordt gebracht als open source. Maar ik vraag me af wat er gebeurd met het intellectueel eigendom van de ideeën die op het forum worden geplaatst. Maw wie krijgt de patenten? Ik heb zo’n flauw vermoeden…
Als ik echt een goed idee zou hebben kijk ik wel uit om het op internet te zetten (en het liever zelf uitwerken). Aan de andere kant zijn er veel mensen met ideeën die nooit in de praktijk worden gebracht maar hier tot uiting kunnen komen. Al met al moet ik het Caterham nageven dat dit een slim marketing concept is en ben benieuwd naar de inzendingen.
JH zegt
Open source functioneert goed bij producten als software omdat je daar de basis voor niks beschikbaar kan stellen en andere daaruit iets ontwikkelen kunnen. Dat zou bij een auto dan betekenen dat de fabrikant de basis (motor, chassis) beschikbaar stelt en dan iedereen ermee aan de gang kan…hey is dat niet coachbuilding ;) Hoewel je dan alleen maar styling varianten krijgt omdat de basis altijd hetzelfde is. Een variant van een software product maken is iets makkelijker dan een nieuwe motor ontwikkelen of (nog erger) een alternatieve aandrijvingsconcept. En het is natuurlijk leuk dat iedereen mee kan praten maar verkoop je je product dan ook? want dat is wat je uiteindelijk wilt en het is niet gezegd dat als de grote middengroep bepaalt hoe een product eruit gaan zien dat vervolgens verkocht wordt; bij een middenklasser misschien ja maar bij een niche product als een caterham heb ik dan mijn twijfels.
Jandepandaman zegt
Prachtig staatje- JH- Ja, dat is hem inderdaad.
Al jaren geleden wordt er in autoland gesproken over een komende trend dat in de toekomst een platform wordt geboden dat door de klant zelf kan worden opgebouwd. En dat zie je dus bij de nodige merken tegenwoordig ook- De Fiat 500 en de BMW-Mini als schijnend voorbeeld en autofabrikanten als Rolls, Volvo en nog een hele rij er achteraan- Zij nodigen de koper uit om uit een heel scala aan keuzes hun ‘eigen’ auto samen te stellen binnen de gegeven carosserie, wielen en basiscomponenten- Verschillende motoren van verschillend peekaage en brandstof gebruik, automaat of handversnelling of tegenwoordig een electronische variant, tig kleuren voor de huid, tig soorten kleur en stof of leer voor het interieur, met of zonder trekhaak en schuifdak. Die gegeven mogelijkheden zijn gebaseerd op de rekensom dat bij wereldwijde verkoop er altijd wel genoeg klanten min of meer de zelfde ‘unieke’ keuzes zullen maken om de diversiteit niet al te duur te doen worden. De gegeven keuzes worden via de marketing aangeprezen als ‘grote’ verschillen, terwijl het in wezen nog steeds alleen maar nuanceringen zijn op het zelfde. Iemand die absoluut niet gewend is te kijken en te bestaan in dit soort omgevingen zal amper kunnen zien dat er verschillen zijn aangebracht. Maar wij die ons leven lang in deze cultuur zijn opgegroeid en opgevoed, zien wérelden van verschil tussen zwart plastic, zwart skay of donker leder.
Caterham gaat nu doen alsof ze zich gaan richten op de innovators en early adaptors, terwijl zij hun produkt in de praktijk juist zoveel als maar mogelijk zullen richten op de early-late majority. Want dat is de groep waar je geld aan kunt verdienen. Door zoveel mogelijk mensen de illusie te geven dat zij bij de early adaptors of zelfs de innovators horen, trekt Caterham via Splitwheels mensen over de grens om geld aan hun produkt uit te geven zodat zij denken en kunnen tonen dat ze nu bij de ‘zieners’, de bijzondere mensen met een visie horen- De mensen die in een Caterham rijden en die dus straks kunnen zeggen en als het ware kunnen aantonen dat zij zelf hebben meegewerkt aan het vormgeven van deze speciale auto.
Een prachtige marketingtruuk. Dat is het. Meer niet.
Michiel_vd_Brink zegt
Een vorm van Coachbuilding verkopen als iets nieuws is een pure marketingtruc, ja. Coachbuilding is een oude traditie. “Design your own car and have it built” is absoluut niets nieuws. Wat wel interessant is, is de manier waarop het publiek verenigd wordt en welke moderne middelen daarvoor worden gebruikt.
JanJansen zegt
@ Jandepandaman
Tot op zekere hoogte ben ik het met je eens. Mn Apple met de iPhone is een groot voorbeeld hoe je ervoor kunt zorgen dat je de klant de indruk kunt geven een early adaptor bent.
Maar meer dan een marketingtruuk is het zeker wel. Caterham zorgt er op deze manier voor dat er een nieuw product wordt ontwikkeld wat naadloos aansluit bij de doelgroep; zij hebben deze namelijk zelf vorm gegeven. Bovendien zijn klanten hierdoor meer betrokken. Dit verkleint de kans dat het nieuwe product niet aanslaat, iets wat kleine auto-fabrikanten zich niet kunnen permitteren.
Wat kleine fabrikanten wel kunnen is een niche product leveren, individualiteit bieden en snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Met dit forum maken ze van die 3 sterke pijlers dankbaar gebruik.
En zeg nou zelf, iedereen hier heeft toch een mening hoe een bepaalde auto er zou moeten uitzien en werken? Als je het mensen niet vraagt, kom je het ook niet te weten. Ansar Ali (voormalig Lotus CEO, nu bij Caterham) weet dit als geen ander, gezien je een Seven vaak tot op de kleur van de schroefjes naar wens van de klant opbouwt.
primramessar zegt
JH:
waarom wordt het een grote chaos? Met dit project geeft Caterham te kennen een nieuwe auto te willen introduceren. En daarbij willen ze input van het volk. Want wie weet wat voor orginele ideeen voorbij zullen komen, waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Natuurlijk zullen ze van alle kanten bestookt worden met de meest uiteenlopende hersenkronkels, maar is dit niet wat ze juist willen? Als ze alleen toffe ontwerpjes wilden zien dan zouden ze wel een ontwerpwedstrijd uitschrijven. Maar dat hebben ze niet gedaan. Ze willen input over alle aspecten van de auto, niet alleen ontwerp. En daarom is het goed dat juist iedereen mag meedoen. En dat het een chaos wordt. Hoe weet je dat nou? Of mag het geen chaos worden? Is een auto zelf geen chaos op zich. Allerlei aspecten op allerlei gebieden vormen een grote chaos in een auto, maar wel op zo een manier geordend dat het werkt. Laten we hopen dat de mannen van Caterham een enorme chaos aan informatie krijgen maar dat ze deze dusdanig kunnen verwerken dat het werkt voor een Caterham. En je opmerking dat het een oneindig project word, dat is natuurlijk niet waar. Alles heeft een einde. het heeft alleen wat tijd nodig. En zoals met alles in het leven wordt ook dit een grote compomis, voortkomend uit alle duizenden inzendingen die Caterham gaat ontvangen.
Michiel:
Waarom moet je knopen doorhakken overlaten aan de echte experts. Is het gewone volk hiervoor incapabel? Volgens mij is het ook een beetje de bedoeling om te kijken hoe het gewone volk over de Caterham denkt. En zou het dan niet prachtig zijn om het resultaat te zien van hoe het gewone volk over een auto als de Caterham denkt zonder bemoeienis van een expert. Wat een mooi staaltje van marktonderzoek zou dat zijn. Enigste nadeel is natuurlijk dat de mensen die de input geven niet de mensen hoeven te zijn die daadwerkelijk een Caterham kopen.
Michiel_vd_Brink zegt
@ prim: omdat er heel veel zaken meespelen waar de consument niet alles van kan weten: wetgeving, productietechnieken, aerodynamica, etc, etc… Niet alles wat het publiek wil, kan of mag zomaar de weg op.
JH zegt
Input van “gewoon” volk kan heel nuttig zijn maar ook volstrekte onzin. Dat het een chaos kan worden komt voort uit ervaring;) hoe meer mensen een input hebben (en zeker kwa design) hoe moeilijker het wordt. Het is niet voor niks dat mensen een bepaald vak hebben geleerd toch? vertel jij je bakker hoe hij zijn brood beter kan bakken? dat doe je als er ervaring met het product hebt en daardoor een relevante input kan geven. Verder is het vaak zo dat als je bepaalde beslissingen aan het “volk” overlaat er geen beslissingen worden genomen (iedereen oefent kritiek uit op een ontwerp van een auto; als je dan vraagt “hoe kan het beter?” hoor je bijna altijd “euh, jij bent toch de ontwerper”) En zoals Michiel al aangeeft is een auto een compromis uit duizend en een factoren. Af en toe denk je dat het al een wonder is dat sommige modellen op de markt gekomen zijn als je weet hoeveel problemen er soms spelen. En ik ga ervan uit dat deze caterham meer een publiciteitsstunt is als een echt “open-source” project.
Probeer maar eens een gezamelijke mening op autoblog te krijgen ;)
JanJansen zegt
@ JH
Goed punt. Middels een NL forum zou je dit inderdaad niet lukken. Ook ben ik met je eens dat de wat de meeste mensen willen niet het beste is; immers RTL4 en De Telegraaf is wat de meeste mensen willen ons landje, en de kwaliteit hiervan laat ook wel wat te wensen over.
Echter, wat mij opvalt is dat op Engelse, Franse of Scandinavische fora veel inhoudelijker en met meer respect wordt gesproken over andermans ideeën. Ik neem een voorbeeld aan Blatchat, het forum voor Lotus Seven rijders waar het idee is ontstaan voor Splitwheel en wel in deze draad: http://blatchat.com/T.asp?id=150756
Hier komen zeker goede ideeën naar voren en lopen de emoties hoog op. Maar nergens wordt er respectloos met elkaar omgegaan. Resultaat is dat er een levendige brainstorm ontstaat. Maar zoals je (terecht) aangeeft zijn dit allemaal mensen die hun eigen Caterham in elkaar hebben geschroefd, die weten waar ze over praten.
primramessar zegt
JH en Michiel:
Uiteraard zullen de definitieve beslissingen genomen worden door de mensen die leiding hebben over het project, mensen die verstand van zaken hebben binnen hun vakgebied. Want de risico’s voor een fiasco zullen zij uit eigen portemonnee betalen. Daar zijn we allemaal over eens.
Maar daar zinspeel ik ook niet op. Het mooie van dit project is dat er daadwerkelijk word gevraagd naar de mening van mensen die een totaal ander beeld kunnen geven over hoe over een onderwerp gedacht word. Vastgeroeste denkpatronen kunnen zo verbogen en verbroken worden.
Natuurlijk zal dit project overspoeld worden met een enorme hoeveelheid informatie, maar ik denk dat het niet de intentie van dit project is om alle neuzen een richting te laten wijzen, maar meer om een enorme input van informatie te krijgen om zodoende een project als Splitwheel van de grond te krijgen. De beste ideeen worden eruit gefilterd en samengevoegd. De richting van het project wordt bepaald door de mensen die leiding hebben, maar deze richting wordt weer bepaald door informatie verkregen van de mensen die meedoen aan dit project. En dit hoeven helemaal geen experts te zijn. Het is maar net wie meedoet aan zo een project en zo de richting gaat aangeven.
En voor Caterham is het natuurlijke een uitgelezen kans om meer publiciteit te krijgen en te bewijzen dat het bedrijf capabel is om meer dan alleen de oude vertrouwde Caterham te bouwen.
JH zegt
Er zijn binnen de huidige autofabrikanten genoeg intelligente mensen met super ideeen maar als je niet van te voren kan zeggen hoeveel geld het oplevert wordt het gelijk verworpen; de bedrijven zijn te groot, de structuren te log. Het is niet zo zeer dat er frisse ideeen nodig zijn, eerder dat de managers een andere visie moeten hebben. Natuurlijk kan een tweezijdige communicatie interessante gegevens opleveren maar zoals gezegd moet het product uiteindelijk verkocht worden (en winst maken) en er zijn voorbeelden van producten die te modern waren hoewel mensen van te voren gezegd hadden “dat koop ik”. De scheidingslijn tussen “nieuw en cool” en “nieuw en uncool” is niet zo groot. Als het er op aan komt zijn mensen erg behoudend en kiezen meestel toch voor dat wat ze kennen.
primramessar zegt
Om even bij het onderwerp te blijven. Dit project is denk ik bedoeld voor kleinschalige productie, geen massaproductie. De managers nodig in grote bedrijven zijn hier niet. De ‘managers’ van dit project willen juist innovatie. Vandaar dat ze ook met dit project zijn gestart.
Een bedrijf als Caterham die mogelijk het resultaat van het project in productie zal nemen heeft juist baat bij innovatie. Aan iets wat anders is dan de rest. Ik denk dat daar hun klantenkring ook uit zal bestaan. Mensen die behoefte hebben aan iets anders.
En natuurlijk is het aan het gezond verstand van de leiders van dit project om na te gaan in hoeverre het resultaat van dit project klaar is voor marktgerichte en winstgerichte haalbaarheid.
Laten we hopen op een mooi resultaat en mogelijk op een andere kijk op de totstandkoming van een product zoals een auto.
Verder ben ik het met je eens JH.