Gaat zo’n omgekeerde autoveiling werken? Of is dit gewoon een verkoopsite.
Autoveilingen zijn heet tegenwoordig. Het is de ideale manier om van je auto af te komen. Zeker als het gaat om de ‘wat leukere’ auto. En nee, dan doelen we echt niet alleen op een Pagani, Ferrari of een Aston Martin-barnfind. Er lijkt een schifting te ontstaan tussen het saaie leaseblik en de auto’s waar je blij van wordt en dat kan ook gewoon een Renault Clio R.S. of Volkswagen Golf GTI zijn.
Er zijn inmiddels al aardig wat autoveilingen die zich op de petrolhead richten, zoals Collecting Cars, Bring-A-Trailer en Cars & Bids. In principe verlopen alle veilingen hetzelfde.
Men begint met een openingsbod en dan begint het bieden. De hoogste bieder wint de veiling en mag de auto kopen, mits de reserve gehaald is.
Omgekeerde autoveiling
Deze manier is niet helemaal waterdicht. In sommige gevallen wordt er echt veel te hoog geboden, buiten alle proporties. Het kan natuurlijk zijn dat je je oud-collega aan de andere kant van het land laat bieden en de auto zo van jezelf koopt. Dat schiet inderdaad in eerste instantie niets op, maar de waarde kun je zo wel enigszins manipuleren.
Om dat tegen te gaan is er een nieuwe veiling: DriveDown. Dat is ook een veiling gericht op de petrolhead. Daarmee onderscheiden ze zich niet. Dat doen ze wel met de manier waarop de veiling verloopt. Het is namelijk een soort omgekeerde autoveiling. Daar beginnen ze op maandag met een hoog bedrag en zakt de prijs per dag naar beneden. Ze pakken de hoogste vraagprijs van een soortgelijke auto om mee te beginnen.
Gaat dit wel werken?
Het platform geeft aan wanneer en met hoeveel de prijs naar beneden gaat. Dus als er een auto voorbij komt die je graag wil hebben, kan het zijn dat je eerder gaat toehappen, omdat je niet het risico wil lopen dat iemand anders ermee vandoor gaat. De prijs op vrijdag is de laagste prijs die de eigenaar ervoor wil hebben. Als dan niemand toehapt, eindigt de veiling.
Dan rijst natuurlijk de vraag: gaat deze manier – met een omgekeerde autoveiling – eigenlijk wel werken? Voor de verkoper is het niet echt leuk, want hoe langer het duurt, hoe minder hij krijgt. Voor de kopers is het wel interessant natuurlijk.
Je zal standaard handelaren krijgen die gewoon alle veilingen afwachten en alleen toehappen op de vrijdagen. Het lijkt natuurlijk vrij veel op een gewone verkoopsite. Je begint met een bepaalde prijs en zakt vervolgens totdat er een koper toehapt. Uiteraard zijn we ook erg benieuwd wat jij – de trouwe autobloglezer – over een omgekeerde autoveiling denkt!
Fotocredits: de Mercedes-Benz SLK350 van collega @machielvdd die misschien geveild moet worden.
Via: The Drive.
Meer lezen? Lees hier ALLES dat je moet weten over autoveilingen!
kniesoor zegt
Vraag me af wat het principiële voordeel t.o.v. de standaard veilingsmethodiek zou zijn, zie ‘t niet direct.
mashell zegt
De vraag is wat is de standaard veilingmethodiek? De bloemenveiling in Aalsmeer werkt ook zo met prijzen die lager worden. Daar werkt men met bloemen die verkocht moeten worden, ook als niemand er echt op zit te wachten. Maar als je een ondergrens gaat stellen zoals bij deze autoveiling dan is het niet meer dan een gimmick.
quincy zegt
Ik denk dat de angst om de veiling te verliezen groter is, waardoor men waarschijnlijk sneller bij de hogere prijzen al akkoord gaan. Er zijn wel meer veilingen en websites die op deze manier werken en het psychologische effect werkt. En in het op één na ergste geval gaat de verkoper op vrijdag er vandoor met zijn/haar eigenlijke vraagprijs.
Robert zegt
Deze ‘veiling op afslag’, is wat wij in Nederland vooral kennen van de groente-, fruit- en bloemen-veiling, en van de visafslag. Voor deze manier van verkopen zou ik persoonlijk wel op voorhand een reserve, een minimum opbrengst afspreken; anders wordt de auto ‘doorgedraaid’.
flyerbunch zegt
Omgekeerde FOMO..
V8Vantage zegt
Dit gebeurd ook op een bloemenveiling toch? De psychische druk (FOMO) om toch net iets meer te betalen dan je wilt is wel hoger denk ik.
Dutchdriftking zegt
En als de auto vrijdag niet verkocht is dan ga je de maandag weer opnieuw in de bingo? De praktijk moet het uitwijzen, maar het kon wel eens niet werken.
por100 zegt
Ik vind het een goed principe, heb een paar x geboden op een troostwijkauctions auto en dan zie je achteraf dat een auto niet gegund wordt terwijl er wel een degelijk bod lag (markt vraagprijs NL 36k, markt vraagprijs DL 31K –> en er werd 32K geboden) . En dan kwam daar de veilingkosten nog bovenop, dus het was vooral een manier voor de verkoper om het onderste uit de kan te krijgen.
Ik knap dan meteen af op zulke veilingen omdat ik dan net zo goed de gewone markt op kan gaan en dan rustig kan gaan testrijden. Heeft mij toch een paar uur gekost dus dan doe je dat geen tweede keer.
Bij deze reversed veiling heb je dat probleem niet. Dus zeker interessant. Bij huizen doen ze volgens mij nog een variant hierop:
1 huis wordt twee keer geveild. Eerst gaat de prijs gestaag omhoog, en vervolgens tijdens de tweede veiling gaat de prijs langzaam omlaag en als je dan een hoger bod accepteert dan tijdens de 1e veiling is gedaan, krijg je alsnog het huis.
petroldrinker zegt
Herkenbaar inderdaad, en in mijn ogen moeten ze de reserve bekend maken, weet je meteen of het voor jou uberhaupt interessant is om erop te bieden en ervoor achter je pc te gaan zitten, dat vind ik vaak irritant bij de veilingen. Net als de timer die weer opniwue bij 5min begint als je laat bied, daardoor kan je lastig sniperen helaas
geelbarrel zegt
Haha sniperen ja. Dat was vroegah nog vaak op Ebay dat ik dat deed, nu ook veel minder
petroldrinker zegt
Ik verwacht het niet, ik zou er sws nooit mijn auto aanbieden wil de prijs zien oplopen, niet aflopen, en standaard zullen mensen wachten op de vrijdag als bekend word dat ze dan op zn laagst zijn, niet een heel effectieve setup in mijn ogen