De olieprijs gaat rap omlaag en staat op het laagste niveau in twee maanden. De prijs aan de pomp blijft echter achter…
Zou autorijden dat eindelijk weer betaalbaar worden voor de volhouder op dinosap? De olieprijs is de afgelopen maand in ieder geval met zo’n acht procent gedaald. Een vat Brent-olie kost daarmee vandaag net iets meer dan 84 dollar.
Bijna twee maanden geleden geleden stond de olieprijs op hetzelfde niveau als vandaag, alleen betaalde je toen tien cent minder aan de pomp. Sterker nog de adviesprijs voor een liter peut staat vandaag op 2,26 euro. Vorige maand tikten we met 2,28 euro de hoogste prijs van dit jaar tot nu toe aan.
Boeven!
Dat komt natuurlijk omdat de pomphouders nog even wachten met een prijsverlaging. De tanks zitten nog vol met dure benzine zeggen ze dan. Als de olieprijs stijgt dan schiet de prijs aan de pomp natuurlijk wel meteen omhoog. Boeven zijn het!
Deze prijstruc zorg ervoor dat wij als rechtschapen benzine en dieselrijders centen teveel per liter betalen. Zo meldt de Telegraaf die zich dan weer op onderzoek van het economenvakblad ESB baseert.
Volgens de calculaties van de onderzoeker in kwestie (Stef de Jong) betaalden wij arme consumenten ongeveer 2,2 tot 4,8 cent per liter teveel. Het fenomeen noemen ze ‘rockets and feathers’. Prijzen stijgen als een raket omhoog, maar dwarrelen als een veer naar beneden.
Hoezo gaat de olieprijs omlaag?
Dan rest nog de vraag waarom die olieprijs eigenlijk zakt. Het is toch overal oorlog? Rusland en Oekraïne bombarderen elkaars raffinaderijen aan gort en in het Midden-Oosten… Laten we hier maar niet beginnen over het Midden-Oosten.
Nou het laatste zetje omlaag komt door berichten over een dalende vraag wereldwijd. De voorraden in de Verenigde Staten stijgen daarnaast ook nog eens. We rijden natuurlijk allemaal steeds meer elektrisch, dus wat moeten we met al dat zwarte goud?
Wat de olieprijs in de nabije toekomst gaat doen is ook afhankelijk van de OPEC. Momenteel beperkt die de productie enigszins om de prijs te stutten (wat dus niet lukt) en het is nog onzeker of het oliekartel hier in de tweede helft van het jaar mee doorgaat.
Duimen voor meer EV’s
Wij zouden in ieder geval dit weekeinde nog even niet gaan tanken, maar even wachten op de prijsverlaging die aan de pomp volgende week toch wel zal moeten gaan arriveren. Daarnaast duimen we als brandstofridders voor zoveel mogelijk elektrische auto’s natuurlijk!
We zitten inmiddels op meer dan een half miljoen en dat gaan er alleen nog maar meer worden. Dan daalt de vraag naar benzine en diesel ook vanzelf. En een lagere vraag betekent minder schaarste en dus een lagere prijs!
Foto’s Autoblog Spots. Spotter: @jobjobben
st220 zegt
Wat ik mij afvraag. De prijs dendert omhoog, terwijl de inkoop van die huidige brandstof al lang gedaan is. Dan dendert de prijs omlaag. En dan houden ze dat prijslevel maandenlang vast. In België zakt de prijs dagelijks behoorlijk. Is dit dan typisch malafide gedrag van de specifieke pomphouder?
ronaldotour zegt
De prijs van diesel is de laatste weken wel wat gedaald. Het valt me op dat het prijsverschil tussen diesel en benzine weer flink opgelopen is.
outlook zegt
Das het effect van vraag en aanbod, ook wel ‘de markt’ genoemd. Vraag zal niet enorm wijzigen dus aanbod lijkt hier de grootste invloed te hebben.
Otua zegt
Waarschijnlijk omdat de vraag naar diesel flink aan het teruglopen is in Nederland
waterisnat zegt
Jaaaaa, laten we ons allen druk maken over de 0.1% verschuiving in de 5-10% waarbinnen de productieven alles regelen en winst proberen te maken (zodat ze kunnen investeren) en zeker niet te veel praten over de 90-95% die de onproductieven ophalen om “veel verstandiger” dan de stomme burger te kunnen investeren in de samenleving….
audirs3 zegt
@waterisnat De meeste winst van grote oliemaatschappijen wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Hoor je mij persoonlijk niet over klagen, ik verdien er ook elk kwartaal aan, maar die “investeringen” van Shell in bijvoorbeeld groene energie zijn voornamelijk window dressing…
mashell zegt
Winst is wat er overblijft na investeringen. Immers, investeringen zijn noodzakelijke kosten voor de toekomst. Wat zijn onproductieven? Kamerleden van de PVV die niet eens lid zijn van de partij die ze vertegenwoordigen?
audirs3 zegt
De pure olieprijs heeft in Nederland ook weer niet zo snel en zo veel effect. Je houdt nog steeds transport kosten, raffinage en winst voor de pomphouder, en vooral de accijnzen.
Mijn tip: koop gewoon net als ik wat aandelen Shell, dan verdien je indirect gewoon mee.
jaso013 zegt
Ze zien maar in Den Haag. Ik tank lekker in Belgie. En niet persee voor die €10 netto besparing op een volle tank maar meer om mijn punt te maken. Ligt de overheid daar wakker van? Nee dat denk ik niet maar ik slaap er wel lekkerder door 😂.
pomoek zegt
Het punt dat je maakt is dat je geld in deels in de staatskas van België beland. Als je hier niet betaald mag je ook niet zeuren over alles wat je niet bevalt. Punt uit.
petroldrinker zegt
Tuurlijk niet, dan lopen de pomphouders te schreeuwen dat ze hebben in moeten kopen tegen de oude hoge prijzen, maar zodra de prijzen vd olie stijgen stijgen de pomp prijzen ook gelijk, dan hebben ze zeker niet ingekocht tegen de oude lage prijzen?
luittinke zegt
Dat de prijzen direct mee stijgen bij oplopende olieprijzen is dan weer simpel te verklaren met “Ja, de huidige voorraad is weliswaar goedkoper ingekocht. Maar om met de huidige prijsstijgingen continuïteit te kunnen garanderen, moeten we de stijging alvast doorberekenen om toekomstige stijgingen het hoofd te kunnen bieden.”
Uiteindelijk gaat het maar 1 kant op, en dat is omhoog.
maotje zegt
@petroldrinker. Stel jij zou in die situatie zijn met je bedrijf en zou nog wat extra winst kunnen opstrijken op deze manier. Zou jij het dan laten? Niet liegen 🤥
petroldrinker zegt
@maotje Ik denk dat ik daar idd anders in ben, ik zou juist wel de prijs dan omlaag gooien, wetende dat andere pompen om je heen dat niet doet, weet je dat je van hun klanten zal stelen op dat moment, dat levert je dan nog meer winst op als je het goed doet.
maotje zegt
@petroldrinker het gaat natuurlijk niet over de pomp maar over de raffinaderij.
De benzine wordt niet aan de pomp gemaakt maar in de raffinaderij.
Daar zijn dr niet veel van in ons land. Een hoop pompstations hebben geen eigen raffinaderij.
En een shell levert ook gewoon aan pomphouders onder een andere naam.
petroldrinker zegt
@maotje klopt, ben niet onbekend met hoe dat gaat. veranderd nog steeds mijn standpunt niet in waar jij op reageerde…
PunicaOase zegt
Ze kunnen doen wat ze willen.. mensen komen toch wel tanken..
PunicaOase zegt
Elektra is pas gek: bij de ene paal betaal je 33 cent bij een 100 m. verderop het dubbele..
mashell zegt
Daar zou de regering eens wat aan moeten doen.
petroldrinker zegt
@mashell nee hoor, vrije markt, dus vrij om je eigen prijzen te stellen ipv dat de overheid dat voor je bepaald met accijnzen etc, zie die winst liever naar een particulier bedrijf gaan, dan naar een overheids instantie die het geld toch weer aan buitenland geeft
shicomm zegt
Morgen in Baarle weer flink inslaan voor 1,76…
pomoek zegt
Zo snel mogelijk van dit spul af. Uiteindelijk zijn het vooral dictatortjes die verdienen aan olie.