General Motors viert vandaag haar verjaardag: 100 jaar! Reden om meteen de volgende 100 jaar van haar bestaan in te luiden met een belangrijk model. Dat is de Volt, een auto die tot zo’n 60 kilometer aan brandstof- en emissievrije elektrische kilometers levert, met de mogelijkheid om die actieradius met honderden aanvullende kilometers uit te breiden.
GM zet vol in op grootschalige elektrische productie-auto’s. “De onthulling van de productieversie van de Volt is een prachtig moment om onze tweede eeuw in te gaan,” verklaart Rick Wagoner, Chairman en CEO van GM. “De Volt staat symbool voor GM’s grote betrokkenheid bij de toekomst… het is precies de technologische innovatie die onze industrie nodig heeft als antwoord op de energie- en milieu-uitdagingen van vandaag en morgen.”
De Volt maakt gebruik van elektriciteit om de wielen onder alle omstandigheden en bij alle snelheden aan te drijven. Voor trips tot maximaal 60 kilometer wordt de Volt alleen voortgestuwd door elektriciteit die in de 16 kWu lithium-ion accu is opgeslagen. Wanneer de energie in de accu verbruikt is, zorgt een door benzine of E85 aangedreven motorgenerator voor een naadloze toevoer van elektriciteit om de elektromotor in de Volt van stroom te voorzien, terwijl tegelijkertijd de accu weer wordt opgeladen.
De Volt kan worden aangesloten op een standaard 220v stopcontact om de accu op te laden. De oplaadtechnologie van de auto zorgt er voor dat de accu in de Volt in minder dan drie uur weer vol is. Oplaadtijden worden verder beperkt wanneer de energie in de accu niet volledig verbruikt is. GM schat dat het minder dan een euro per nacht kost om de accu helemaal op te laden voor een actieradius op elektriciteit tot 60 kilometer.
Meer dan 220 lithium-ion cellen in het accupakket van de Volt zorgen voor een equivalent van 150 pk, een direct koppel van 370 Nm en een topsnelheid van 161 km/u. Het ontbreken van motorgeruis maakt de Volt in combinatie met speciaal geluidisolerend materiaal tot een extreem stille auto om in te rijden. In Europa zullen we kennis maken met de Volt in Opel-gedaante (Flextreme).
CHEVROLET VOLT MARKEERT HET BEGIN VAN DE TWEEDE EEUW VOOR GENERAL MOTORS
BREDA, 16 september 2008 – Met de onthulling van de productieversie van de Chevrolet Volt, waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn, heeft General Motors vandaag de volgende 100 jaar van haar bestaan ingeluid. De Volt is een auto die tot zo’n 60 kilometer aan brandstof- en emissievrije elektrische kilometers levert, met de mogelijkheid om die actieradius met honderden aanvullende kilometers uit te breiden.
“De onthulling van de productieversie van de Volt is een prachtig moment om onze tweede eeuw in te gaan,” verklaart Rick Wagoner, Chairman en CEO van GM. “De Volt staat symbool voor GM’s grote betrokkenheid bij de toekomst… het is precies de technologische innovatie die onze industrie nodig heeft als antwoord op de energie- en milieu-uitdagingen van vandaag en morgen.”
Vorm volgt functie
Het ontwerp van de Volt productieauto is ontwikkeld op basis van het oorspronkelijke studiemodel dat in 2007 werd gepresenteerd tijdens de North American International Auto Show in Detroit.
Omdat aerodynamica een zeer belangrijke rol speelt bij het maximaliseren van de actieradius, hebben de ingenieurs van GM een aerodynamisch efficiënt ontwerp voor de productieauto gecreëerd. Veel van de designelementen van de conceptauto zijn ook in de productieversie van de Volt terug te vinden, waaronder de gesloten grille aan de voorzijde, het atletische postuur, het ontwerp aan de achterkant, de buitenspiegels en tal van andere features. Het afgeronde en brutale front, de taps toelopende hoeken en de grille zijn functioneel en zorgen er voor dat lucht gemakkelijk rond de auto wordt geleid. Aan de achterkant dragen scherpe hoeken en een zorgvuldig ontworpen spoiler zorg voor een gemakkelijke en snelle afvloeiing van de lucht. De agressieve hoek waarin de voor- en achterruit geplaatst zijn draagt bij aan het verder beperken van turbulentie en luchtweerstand.
De ontwerp- en ontwikkelingsteams, die bij het creëren van de Volt nauw hebben samengewerkt met de aerodynamicaspecialisten van GM, hebben één van de meest aerodynamische auto’s uit de geschiedenis van GM ontwikkeld. Ze hebben vele honderden uren met de Volt getest in GM’s windtunnel en het team heeft tal van onderdelen getest en opnieuw getest, waaronder de spatschermen voor en achter, de achterspoiler, de dorpel opzetstukken en de buitenspiegels. Aerodynamische verbeteringen boden GM de mogelijkheid om het doel voor de Volt, een actieradius tot 60 kilometer (MVEG-cyclus) zonder brandstof te verbruiken of emissies te produceren, te verwezenlijken.
In het interieur biedt de Volt de ruimte, het comfort, het gebruiksgemak en de veiligheidsvoorzieningen die consumenten in een vierpersoons sedan verwachten. Ze zijn verpakt in een variatie aan interieurkleuren, verlichting en bekledingsopties zoals die nog nooit eerder in een sedan van Chevrolet werden geleverd. Moderne bedieningsinstrumenten en aantrekkelijke materialen, twee informatiedisplays en een infotainmentsysteem met touchscreenbediening onderscheiden het interieur van de Volt van dat van andere auto’s op de markt.
Tot de technologische features in het interieur van de Volt behoren onder andere:
* Een door de bestuurder naar wens te configureren digitaal instrumentarium
* Een standaard zeven inch touchscreen voertuiginformatiedisplay
* Klimaatregeling en een infotainmentsysteem met touchscreen-bediening
* Een optioneel navigatiesysteem met geïntegreerde harde schijf voor de opslag van kaarten en muziek
* Standaard Bluetooth voor mobiele telefoon en USB/Bluetooth voor afspelen van muziekNieuw tijdperk in automobiliteit
De Volt luidt een nieuw tijdperk in van electrificatie van de auto door een nieuwe voertuigklasse te introduceren onder de naam Extended-Range Electric Vehicle, ofwel E-REV.
De Volt maakt gebruik van elektriciteit om de wielen onder alle omstandigheden en bij alle snelheden aan te drijven. Voor trips tot maximaal 60 kilometer wordt de Volt alleen voortgestuwd door elektriciteit die in de 16 kWu lithium-ion accu is opgeslagen. Wanneer de energie in de accu verbruikt is, zorgt een door benzine of E85 aangedreven motorgenerator voor een naadloze toevoer van elektriciteit om de elektromotor in de Volt van stroom te voorzien, terwijl tegelijkertijd de accu weer wordt opgeladen. Dankzij deze mogelijkheid neemt de actieradius van de Volt met honderden extra kilometers toe, tot het moment dat de accu opnieuw kan worden opgeladen. In tegenstelling tot een conventionele auto met elektromotor voorkomt de Volt het gevoel van een beperkte actieradius. Het systeem boezemt daarmee vertrouwen in en zorgt voor gemoedsrust omdat de bestuurder niet langer met een lege accu strandt.
De Volt kan worden aangesloten op een standaard 220v stopcontact om de accu op te laden. De intelligente oplaadtechnologie van de auto zorgt er voor dat de accu in de Volt in minder dan drie uur weer vol is. Oplaadtijden worden verder beperkt wanneer de energie in de accu niet volledig verbruikt is. GM schat dat het minder dan een euro per nacht kost om de accu helemaal op te laden voor een actieradius op elektriciteit tot 60 kilometer.
Pittige prestaties
De Volt biedt uitstekende rijprestaties in een opvallend stil interieur. Meer dan 220 lithium-ion cellen in het accupakket van de Volt zorgen voor meer dan voldoende vermogen. De elektromotor levert een equivalent van 150 pk, een direct koppel van 370 Nm en een topsnelheid van 161 km/u. Het ontbreken van motorgeruis maakt de Volt in combinatie met speciaal geluidisolerend materiaal tot een extreem stille auto om in te rijden.
GM verwacht dat de Volt op energie uit de accu ongeveer twee eurocent per gereden kilometer kost, vergeleken met 12 cent per kilometer op benzine tegen een prijs van € 1,50 per liter. Voor een gemiddelde automobilist die 60 kilometer per dag rijdt (zo’n 22.000 km per jaar) levert dat een jaarlijkse besparing van € 2.200,- op. Door gebruik te maken van de nachttarieven van elektriciteit schat GM dat een elektrisch gereden kilometer in de Volt ongeveer eenzesde kost in vergelijking to een conventionele, benzine-aangedreven auto.
Naar verwachting zal de Volt geproduceerd worden in de Detroit-Hamtramck productiefaciliteit van GM, afhankelijk van het succes van de onderhandelingen van GM met de locale overheid. De productiestart voor modellen bedoeld voor de Amerikaanse markt staat gepland voor eind 2010. Prijzen zijn momenteel nog niet bekend.
subaru555 zegt
mijn eerste gedachte is een civic sedan!
autoblogger zegt
Oh, en vergelijk em effe met de concept:
http://www.autoblog.nl/archive/2007/01/07/chevrolet-volt-concept
Roef zegt
Van binnen net een mislukte ipod, van buiten geen lelijk ding in het land der hybriden..
Pino zegt
ik vind het een zeer origineel en geslaagd dashbord !!
topg zegt
Ik kan niet wachten…
Zelfs al is het opel, voor een dagdagelijkse wagen is dit idd een revolutionair alternatief.
De enige elektrische wagens die praktisch bruikbaar zijn, zijn de Tesla en de Fisker Karma… Beiden voor de gewone consument veel te duur.
En opel maakt op zich geen lelijke auto’s, beetje imago probleem maar daardoor zou ik me niet laten tegenhouden.
60 km per dag is voor veel mensen echt voldoende, indien het toch iets meer is gebruik je gewoon wat benzine. Desnoods laad je de wagen op het werk terug op (drie uurtjes, ruim tijd genoeg dus) en dat kost je werkgever dan volgens dit artikel één euro. Denk dat ze het liever zo hebben dan een tankkaart ;) ’s Nachts opladen geeft je (nogmaals volgens dit artikel, maar ik zou het even moeten narekenen) 60 km voor één euro. Dus voor 30 euro per maand kan je elke dag 60 km karren. Niet slecht.
Als de prijs binnen de perken blijft (wat met de sterke euro wel zou kunnen) zie ik hier veel potentieel in.
CitroenFan zegt
Kvind ‘m best mooi! Mooier i.i.g. dan een Prius of Civic ima ;) Zeker van binnen ziet deze er zeker geslaagd uit!
TBK zegt
Dus als ik het goed begrijp is het niet zozeer een elektrische motor + een standaard verbrandingsmotor à la pakweg de 1.4TSI van VW (theoretisch voorbeeldje) maar wel een elektrische motor van 150PK die gevoed wordt door een aanzienlijk minder krachtige generator zeg maar.
Je rijd dus in weze altijd elektrisch met dit ding? Of heb ik het toch niet zo goed begrepen?
Ahura zegt
Ziet erg goed uit. Sommige lampjeselementen too much maar hij ziet er dik en ook best futuristisch uit en ik vind hem mooier dan de concept
omg zegt
Waarom zijn die milieuvriendelijke auto’s altijd zo SPUUGlelijk! Gooi gewoon een elektromotor in een R8 ofzo haha :D
matt5 zegt
dit ding is gewoon mooi, nu hopen dat ie geen 50K gaat kosten.
Daarnaast hopen dat de opel “gedaante” dan weer niet een Astra achtig iets is, maar gewoon dit model met een blitz op de snuit.
floryn zegt
ik denk dat het wel eens de redding van GM kan gaan worden.
De auto heeft een laag truttenschuddergehalte. De kosten zijn laag in vergelijking met conventionele auto’s. En het ziet er nog allemaal best cool uit ook! Nu de prijs nog…
Jammer dat deze auto als opel op de nederlandse markt komt. Misschien komt er ook een saab versie.
Rovvel zegt
Het lijkt me dat GM met de Volt een enorm risico neemt. Het is erop of eronder. Verontrustend is de korte ontwikkelingstijd en het gebruik van de li-ionbatterijen zonder (bij mijn weten) intensieve testen. Vooral het feit dat Toyota en Honda met al hun ervaring nog niet aan de li-ion durven, vind ik veelzeggend.
Ik hoop voor GM dat het hen lukt om een betrouwbare auto te produceren. In dat geval hebben ze een gegarandeerde hit in handen. Aan de vraag zal het zeker niet liggen…
Huin zegt
Echt een leuke auto.
Vorm is misschien een beetje pompeus voor een auto die licht en zuinig moet zijn, maar aan de andere kant is een Prius óók lomp, maar daarnaast nog lelijk ook.
Zou inderdaad een hoop goeds voor Chevrolet kunnen brengen.
En dat terwijl GM zo lang geleden al de perfecte oplossing had met de EV1…!
a. zegt
ziet er wel goed uit, de achterkant is iets miinder vanwege de positie van de achterlichten maar daarentegen in de binnnen kant echt wel mooi
Jesper zegt
Ik vind m mooi!! En dat zeg ik niet snel van hybrides :P
Als dit een Opel wordt, laten ze er dan alsjeblieft geen Astra koets op zetten,
Desnoods een Insigniakoets maar daar hangt dan natuurlijk weer een prijskaartje aan… Opel Volt klinkt ook best aardig, niet dan? ;)
Ik zou wel zelf meteen ander setje velgen dr onder willen.
Weet iemand trouwens of dit ding te chippen valt?? 150pk is meer dan de meeste hybrides, maar ik zou zo graag iets meer hebben, om ook de doorsnee Audi A3 dr uit te kunnen trekken :P
BG 75 zegt
Zeer geslaagd! Zo wil ik dit nog enigszins overwegen!
Leuke auto, wat gaat ie kosten?
C6.R zegt
@ Jesper: Inderdaad, ik vind het een hele mooie wagen geworden, niet alleen voor een hybride!
Maar waarom andere velgen? Vijfspaaks met hakbijl vorm, hoe stoer wil je het hebben!?
hubert zegt
Als ik het geld had, stond hij morgen op m’n oprit.
Een ideale wagen voor mijn woon-werkverkeer.
En dat voor 2 euro in de week (woon dicht bij m’n werk…)
vla zegt
Ik hou niet van Amerikanen, maar deze auto is met een grote marge de beste, meest geniale, mooiste, baanbrekendste auto in GM geschiedenis! Dit wordt een mijlpaal voor de automobielindustrie, en zoals met alle mijlpalen, zullen er veel kleine foutjes zijn voordat het product perfect is. Nu maar hopen dat de Amerikanen er niet mee gaan uitpakken zoals met alles.
six-trey zegt
Een elektronische wagen het begin van het einde? Sorry maar ik vind het idee om je leven aan een hoop elektronica toe te vertrouwen dom er kan te veel misgaan… maar wie ben ik
C6.R zegt
Als iemand die NIET van Amerikanen houdt deze auto met een grote marge de beste, meest geniale, mooiste, baanbrekendste auto in GM geschiedenis en een mijlpaal voor de automobiel industrie noemt, dan zegt dat toch wel wat? Dan zou ik er als fabrikant ENORM mee uitpakken, je zou wel gek zijn om dat niet te doen!
Nick zegt
@six trey: Om je leven nou toe te vertrouwen aan een mechanisch apparaat of elektronisch apparaat… Mijn voorkeur gaat toch naar elektronisch hoor.
Apache zegt
Sorry, AIXAM was GM voor. Eerlijk is eerlijk.
lincoln zegt
eindelijk .. ze zijn al dik 12 jaar met dit Volt concept bezig ..
en nu rap effe vruchies plukken ..
Oxymoron zegt
@TBK: klopt, altijd elektrisch, en als de accu leeg raakt gaat een benzinemotor op naar ik vermoed het meest efficiënte toerental de zaak bijvullen. En nu maar hopen dat je nooit kortsluiting krijgt want dan helpt een jerrycan in de kofferbak ook niet meer (nou ja, fikt harder).
Tom E36 zegt
ziet er toch leuk uit jongens komop
verzin alvast een naam voor de opel versie,want die zou de naam volt wel niet meekrijgen.
denk maar aan electrica,of volta(opel heeft graag roepnaampjes die eindigen op A,zafira, astra,corca,antara,meriva,…..).
een opel monteur (ik schaam men niet nee :-P )
Incognito zegt
60 Kilometer? Maar dit kan toch meer, waarom geen slee van 5 meter met 100 van die accu’s? Ik zeg 300 pk en 4 uur rijden, dan verkoop je er een hoop.
Atomic Wedgie zegt
Voorkant zou zo van een Honda kunnen zijn. Van de zijkant vind ik het wel iets van de Subaru SVX hebben.
vla zegt
@ C6.R
Juist, maar Amerikanen pakken met alles uit. Do the words ‘shock and awe’ mean anything to you? Of mss NASA? American Muscle moet toch een belletje doen rinkelen, niet?
Ricosuave zegt
Zeker niet mis… de amerikanen beginnen het te begrijpen denk ik.
dekster zegt
Vlaeminck, wat zit jij hier nu weer allemaal uit te kramen.
De Z06 of ZR1 corvette, zijn dat geen zalige baanbrekende auto’s misschien? :D
johnnyt-jet zegt
nu nog een bank vinden in de Vs voor de financiering van het , beste wel briljante, apparaat.
vla zegt
@ dekster
Klagen über alles, dat is mijn motto! :P Die auto’s zijn letterlijk baanbrekend, dit soort auto’s (zoals jij ook wel weet) luiden een ander tijdperk in.
Danny zegt
Prachtige auto, Ik hoop dat ik deze kan aanschaffen tzt. Helemaal niet meer afhankelijk van de olie.
C6.R zegt
@ den Vlaming: Maar wat is daar dan mis mee? Als dit echt zo baanbrekend is als jij beweert, dan moet je toch gek zijn als je daar niet mee uitpakt!? Als fabrikant is toch je doel om je product te verkopen? En als je dan iets heel goeds hebt zou ik dat niet onder stoelen of banken steken, niet echt handig voor je bedrijf…
Maar blijkbaar erger jij je aan Amerikanen en al helemaal als ze uitpakken! Het ding gaat hier waarschijnlijk verkocht worden als Opel, mogen die dan wel uitpakken om hun baanbrekende product te verkopen?
Citrofiel zegt
Geen betere manier om de verjaardag van een automerk te vieren dan het lanceren van een revolutionair, en waarschijnlijk voor de verandering nog succesvol ook, model. :D
vla zegt
@C6.R
Ja, maar wat ik eigenlijk tegen mezelf had moeten zeggen is “begin nu niet weer hé!”. ;) Ik en Amerikanen… Water en vuur, mijn beste, water en vuur.
Potver7 zegt
Prachtig! Wanneer komt de stationwagon? Anders hoef ik ‘m niet…
edgar zegt
Ook de amerikanen gaan nu over op Japanse-stijl ontwerpen…JAMMER
Markus zegt
@ Roef: hoe ziet een iPod er van binnen uit dan!?
Best aardige auto, ziet er in ieder geval vele malen beter uit dan een Prius.
Cooper S zegt
Het interieur is erg mooi vormgegeven met originele lijnen, maar dat wit glanzend plastic doet me denken dan van die Made in Taiwan electronica waarmee we onszelf overspoelden in de jaren 80. (“YOKO” iemand?). Ze moeten nog maar eens hard nadenken over het materiaal van die midden-console.
six-trey zegt
dit zijn elektronische autos mensen: auto’s waarvan de overheid altijd weet waar je bent, auto’s die de politie met een durk op een knop zal kunne uitschakelen
en bovendien heb je EMP’s als er ook maar één europees land door een EMP word geraakt zijn we allemaal geneukt
http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_pulse
C6.R zegt
Stay off the drugs dude! :lol:
Rutger zegt
Ik zie er meer een Saab in dan en Opel!
DAT zegt
En als je nu op 2 hoog woont? Verlengsnoer uit het raam?
autoblogger zegt
UPDATE: video van de Volt!
http://www.autojunk.nl/clips/view/146079
SyriX zegt
voor een GM helemaal geen slechte uit ziende auto. nice.
Marks zegt
lol@DAT :D
Ik vind hem niet zo heel erg mooi, en boven alles, ben ik de enige die 60 km wel erg weinig vind… En daarbij nog eens, hoeveel milieuvriendelijker is het…
Voor de eerste 60 km gebruik je elektriciteit, die op dit moment nog altijd opgewekt wordt uit fossiele grondstoffen.
En vervolgens ga je benzine / E85 gebruiken, waarbij je ook nog eens een generator aandrijft, waardoor je vier keer een energie-omzetting hebt…
Denk niet dat dit de wereld gaat redden van blijkbaar zo grote CO2-probleem :P
C6.R zegt
Maar in theorie kan je die elektriciteit ook voor 100% uit schone bronnen zoals zon wind en kernenergie halen!
En ik denk dat er een heleboel forenzen zijn die minder dan 60 (of 120 met opladen op werk) kilometers op een dag doen…
pim zegt
@C6.R: in theorie kan je die elektriciteit ook voor 100% uit schone bronnen zoals zon wind en kernenergie halen!
kernenergie schoon? sommige mensen zullen het daar niet met je eens zijn :p Maar misschien een onvermijdbare “oplossing”, wat dat betreft ben ik het met je klassificatie eens.
Eens een testrekening wat met windenergie te doen is, ik weet zelf nog niet wat eruit komt:
Volgens de tesla website halen ze 200 mijl op een 50 kWh batterij
http://unclegene.wordpress.com/2007/09/10/an-electric-car-in-every-garage/
Ik was van het weekend bij een 1800 kW windmolen, drie wieken van 35 meter, bovenop een 700 meter hoge berg. Deze heeft in de 5 jaar dat ie er staat 13 miljoen kWh gegenereerd (alles af te lezen op het display ernaast).
http://www.mtb-news.de/forum/showthread.php?t=84492
Stel dat een nieuwere windmolen 3 miljoen kWh per jaar haalt, dan kan je daarmee 60.000 keer 200 mijl halen, dus ongeveer 60.000 * 300 km, dat is 18 miljoen kilometer.
In 2006 reed de Nederlander ongeveer 15000 km per jaar
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/verkeer-vervoer/publicaties/artikelen/archief/2006/2006-1912-wm.htm
1200 auto’s kan je dus mobiel houden met een goed geplaatste windmolen. Er zijn zo’n 7.5 miljoen personenauto’s in Nederland, dus heb je 6250 windmolens nodig als je alleen op windmolens alle personenauto’s met windenergie mobiel wilt halen!
Is nog haast te doen :p Een probleem is wel dat een zo grote windmolen behoorlijk wat wind wegneemt (locale klimaatbeinvloeding, als je het mijv raagt :p) en je ze dus niet onbeperkt naast elkaar kan zetten.
Vrachtverkeer heb ik hier niet meegerekend, daar gaat het om verbruik per vervoerd gewicht, dat is een beetje lastiger.
pim zegt
Even anders geschreven, Gebaseerd op die 6 km/kWh en de 112.5 miljard km die in nederland met personenauto’s wordt afgelegd, zou er een behoefte zijn aan 18.75 miljard kWh stroom voor personenauto’s.
Een kerncentrale kan 20 miljard kWh per jaar halen:
http://de.wikipedia.org/wiki/Kernkraftwerk_Gundremmingen
Het personenvervoersprobleem moet dus met 1 extra kerncentrale voorlopig wel op te lossen zijn! Toename van verkeer in de toekomst wordt dan weer een extra verhaal…
pim zegt
Bijkomend voordeel is dat we dan wel allemaal een coole sportauto hebben ;)
Bovendien wordt met zo een bulkorder de prijs ook vast een stuk lager!
Apache zegt
@ omg
Ja, dan wordt het pas echt spuuglelijk.
GerreLekker zegt
Buitenkant is best geslaagd enkele die witte plastieken middenconsole doet heel erg cheap en euh plastiekachtig aan…
Laurens zegt
Ik wens GM alle succes met deze auto! Automotive innovatie uit Amerika, zie je niet vaak. Alhoewel, de allereerste auto’s reden ook electrisch :-0
Voor de niet Volt aangedrevenen onder ons wordt het ook interessant: blijft het juridisch haalbaar om accijnzen te heffen over fossiele brandstoffen?
De redenering: ik rij auto, ik haal mijn stroom uit de muur, hierover betaal ik enige milieubelasting, maar niet in verhouding tot wat ik betaal voor een liter diesel of benzine. Ik word derhalve door de overheid ongelijk behandeld (als ik niet electrisch rijd).
Overigens, de kosten per kilometer zijn helemaal niet lager, als je bedenkt dat een liter benzine zonder belastingen maar zo’n 50 cent kost, en je met een vergelijkbare auto als een Volt makkelijk een op 15 rijdt.
Verder gebruikt de Volt wel degelijk benzine zodra je meer dan 60 km gereden hebt, zoals tijdens vakanties e.d., en tijdens dat tripje met de familie naar de Efteling.
jopie zegt
Ik heb toch sterk de indruk dat de berekeningen niet kloppen.
– 16 kWu in een accu stoppen in minder dan 3 uur lukt je niet met een normaal stopcontact. Zelfs een aparte groep van normaal gesproken 16 Ampere kan dat niet aan.
– Als de electromotor 150 Pk levert en de accu is leeg, moet dat volledige vermogen door de benzinemotor geleverd worden. Dat is dus een krachtige motor, en of dat dan nog zo zuinig is?
– 60 km actieradius is voor de gemiddelde Nederlandse forens voldoende, maar voor een Amerikaan niet.
Kortom: leuk initiatief, maar ik wil eerst testverslagen lezen voor ik er in ga geloven.
TBK zegt
@ jopie : het is dus niet een standaard benzinemotor zoals we die kennen uit onze aller geliefde auto’s, maar meer een soort generator, die de accu bijlaadt wanneer deze leeg is. Het is dus niet het klassieke verhaaltje van een verbrandingsmotor die het overneemt van de elektrische wanneer de accu’s leeg zijn. Je rijdt altijd elektrisch met dit ding, ook al lijkt het op het eerste zicht niet zo.
Natuurlijk is een generator ook een verbrandingsmotor, maar het hier gebruikte exemplaar zal waarschijnlijk aanzienlijk minder dorstig zijn dan een klassieke verbrandingsmotor, net omdat ie het niet moet overnemen van de elektrische motor maar dus enkel dient om de accu’s bij te laden.
TBK zegt
En ja, de Volt verbruikt dus wel degelijk benzine eens de 60 elektrische km’s opgesouppeerd zijn, maar dit zou dus aanzienlijk minder moeten zijn dan een normale benzinemotor.
VantHerman zegt
16 KWh. In Nederland betaal je richting de € 0,25 per KW; dus een volle accu kost € 4,-
C6.R zegt
@ Pim: Kernenergie is hardstikke schoon, tsja, je hebt wat afval dat nog een paar duizend jaar levensgevaarlijk is, maar ach… Gewoon ergens brengen waar niemand er last van heeft, onder de grond, de ruimte, Almere… ;)
@ Jopie: Snel gevonden: The average American will drive 33.4 miles a day. = ongeveer 54 km. Dus dat haal je precies met 60 km…
Ik denk overigens dat ze bij GM best wel naar dat soort zaken hebben gekeken, die 60km komt er niet toevallig uit!
Laurens zegt
@C6.R: een Corvette is ook levensgevaarlijk als je ervoor gaat staan terwijl het ding op topsnelheid rijdt! Wat ik wil zeggen is dat gevaar afhankelijk is van hoe je ermee omgaat.
Afval argument vind ik erg zwak als reden om kernenergie tegen te houden. Het veilig opslaan ervan is zelfs boven de grond eenvoudig te doen. Dit doen we tenslotte al in Nederland.
Voor een beetje terrorist is het afval niet interessant, het is eenvoudig te bewaken en hij/zij wordt direct opgepakt.
Het opblazen van een dijk die de (in mijn ogen discutabele) verhoging van de zeespiegel door CO2 uitstoot tegen moet houden lijkt me heel wat eenvoudiger. Ga er maar aanstaan, honderden kilometers dijk bewaken?
jopie zegt
@TBK: natuurlijk kan een verbrandingsmotor die als generator werkt efficienter met brandstof omgaan, bijv. door alleen op het ideale toerental te draaien. Maar dan nog: de wet op behoud van energie maakt duidelijk dat die motor hoe dan ook 150 Pk moet leveren. Valt niet mee en kost hoe dan ook benzine.
@C6.R: die 60 km is blijkbaar heel bewust gekozen. Hopelijk hebben de accu’s geen last van een terugloop in de capaciteit.
Rovvel zegt
@jopie: de clue ligt em in het feit dat je die 150 pk slechts heel zelden gebruikt: enkel bij volle acceleratie of tegen topsnelheid. De verbrandingsmotor levert energie aan het buffervat (de batterijen). De verbrandingsmotor hoeft dus niet constant 150 pk aan vermogen te leveren, maar eerder een klein maar permanent stroompje energie. Daardoor kan de motor een stuk kleiner dan in een ‘gewone’ auto met gelijkaardige prestaties.
Zie ook de topsnelheid die laag is gezien het maximale vermogen en de stroomlijn van de auto. Hij is helemaal niet in staat om permanent 150 pk te leveren, omdat de verbrandingsmotor dat vermogen niet constant aankan.
Een betere ontwerper zegt
Dat scherm mag wat minder afgerond want het doet me nogal denken aan blije V-tec laptops van Intertoys, of hoe die dingen ook heten… Andere kleur dan wit zou ook beter zijn, aluminium of zwart.
Verder best aardig, dus blijkbaar kunnen dit soort auto’s er ook goed uit zien.
eddy zegt
@jopie
Die 150pk gebruik je niet constant, dat is piekvermogen, om op te trekken dus. Het gemiddeld vermogen van de benzinemotor moet hoger zijn dan het gemiddeld vermogen van de elektromotor, dit heeft niets te maken met die 150pk. Aangezien je de energie in een batterij kan opslaan kan de benzinemotor dus aanzienlijk worden ondergedimensioneerd.
Volgens mij hebben lithiumbatterijen geen last van geheugeneffecten of verlies in capaciteit. Dit geeft eerder problemen bij NiCd en loodzuurbatterijen.
C6.R zegt
@ Laurens, ik ben ook zeker niet tegen kernenergie, in tegendeel! Het enige nadeel dat het heeft is de zooi die over blijft maar daar zijn inderdaad genoeg oplossingen voor. (vooral over een aantal jaren)
Melchior zegt
Nou nou, mooie Chevy zeg. Hier kunnen budgetconstructeurs (zoals volkswagen) qua design een punt aan zuigen.
Apache zegt
Mja best leuke auto, maar heeft een minpunt. Als je hem dan wilt kopen, wat moet je dan tegen je vrienden zeggen?“Waarop draait hij?” “Het is een elektrisch autootje”
Marc zegt
met een accu van 7000!!! eurie (nee geen nul teveel)