Lekker dan. De bruggen en tunnels in Nederland zijn niet zo goed als je denkt.
Iedere maand of iedere kwartaal lap jij netjes je motorrijtuigenbelasting. In de volksmond ook wel bekend als wegenbelasting. In de hoeverre de overheid de inkomsten gebruikt voor de wegen is een tweede, maar feit is dat ons asfalt er over het algemeen mooi bijligt. Zeker in vergelijking met onze buurlanden. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.
Mankementen wegen Nederland
De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer is daar een goed voorbeeld van. De A12 moet dicht omdat er onderhoud gepleegd MOET worden aan de brug in verband met de veiligheid. En dit is zeker niet de enige brug of tunnel waar het piept en het kraakt. Volgens de Telegraaf houden ze er bij Rijkswaterstaat rekening mee dat de komende periode meer wegen, tunnels en viaducten afgesloten moeten worden voor reparaties.
Dit heeft te maken met mankementen of achterstallig onderhoud. Zeker met uitzonderlijk weer, bijvoorbeeld extreme hitte of kou, kunnen mankementen extra gevaarlijk zijn. In 2018 ging het vreselijk mis in Italië op de Morandi-brug. Deze brug stortte in en de ramp kostte tientallen mensen het leven. Oorzaak: achterstallig onderhoud, de brug was niet veilig. Zo’n horrorscenario moet voorkomen worden.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt tegenover de krant dat mankementen en achterstallig onderhoud aan Nederlandse bruggen, tunnels en wegen de gevolgen zijn van keuzes die de politiek in het verleden gemaakt heeft. Niet overal is tijdig maatregelen genomen, waardoor er nu verrassingen kunnen opduiken zoals de veiligheidsrisico’s met de Nelson Mandelabrug.
Naast de brug in Zoetermeer zijn er deze week ook problemen met de Prinses Margriettunnel in Friesland. Grondwater drukt door losgekomen tunnelelementen het wegdek omhoog. De schade bleek zo ernstig, dat Rijkswaterstaat de A7 tussen Sneek en Joure in beide richtingen moest afsluiten.
Jaarlijks is er een potje van 1,875 miljard euro beschikbaar vanuit het kabinet om dit soort problemen preventief aan te pakken, maar dat is niet genoeg volgens de woordvoerder. “Daardoor kunnen we regelmatig voor verrassingen komen te staan.”, aldus de vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat.
av01d zegt
1875 miljard is wel HEEL veel…
schuimbekje3 zegt
onze wegen zijn de duurste van de wereld, kosten het meeste in onderhoud, zijn tijdens onderhoud het minst bruikbaar EN het langst onbruikbaar en zelfs dat is dan nog niet voldoende?
ik ruik zakkenvullende wegenbouwers die op kosten van nl bv nog wat extra willen verdienen…
Robert zegt
Het het minst bruikbaar tijdens onderhoud EN het langst onbruikbaar? Dikke onzin wat je daar verkondigt.
Als je eens écht wil weten hoe tráááááág wegenonderhoud er uit ziet, moet je eens wat vaker Duitsland per auto bezoeken. Waar de wegwerkers in Nederland niet moeilijk doen over 24/7 doorwerken en af en toe een (paar) weekend(en) doorhalen, is in Duitsland alléén de suggestie al reden voor een dreigende opstand onder wegenbouwers en stratenmakers.
berlinetta zegt
Haha Duitsland met hun baustelle. Nog nooit iemand ook daadwerkelijk zien werken daar. Alleen maar afzettingen.
Autokenner zegt
Er is niet voor niets zoveel nieuws over.
Warum gibt es so viele Baustellen in Deutschland?
Grund für die vielen Baustellen sind laut ADAC auch Versäumnisse aus den vergangenen Jahren. ADAC-Verkehrspräsident Gerhard Hillebrand sagt gegenüber BILD, bei der Autobahn-Sanierung ergebe sich „aus der Vergangenheit hoher Nachholbedarf“
schreute01 zegt
Wegenbouwers? Reptielen zijn het!
tvklarenbosch zegt
Aannemers verliezen vrijwel zonder uitzondering geld op wegenbouwprojecten. Wegenbouw in Nederland is duur omdat de ondergrond eigenlijk niet geschikt is om op te bouwen en er geen ruimte is.
pomoek zegt
Tja. Aannemers werken ook niet voor niets. Dus die kleine 2 miljard zal de komende jaren een ruime 2 miljard moeten worden als het niet meer is.
mashell zegt
Het is natuurlijk nog niet zo erg als in Duitsland waar opmerkelijk veel viaducten op instorten staan en er maar een beperkt aantal vrachtwagens tegelijk op mag.
Jacco zegt
Echter zijn ze in Duitsland wel hard bezig om nu een inhaalslag te maken, als je kijkt naar hoeveel er hier aan bruggen word gewerkt en hoe veel bruggen ze in Duitsland wel niet aan het aanpakken zijn kan ik je met zekerheid zeggen dat die Duitsers zeer druk bezig zijn met bruggen op te knappen of te vernieuwen
marcus zegt
Dat er te weinig onderhoud gepleegd wordt is helaas overal ter wereld zo. Maar die Nelson Mandelabrug moet wel meer mee aan de hand zijn. Normaal worden kunstwerken voor meer dan 25 jaar ontworpen dus die mag nog helemaal niet af zijn. Zelfs als ie geverft had moeten worden maar dit niet gebeurt is kan het staal nog niet doorgeroesrt zijn. Ik gok op een ontwerp of constructiefout…
Brol zegt
Gebouwd door de laagste bieder, zegt dat genoeg ?
hondafiel zegt
Nee, niet als er randvoorwaarden aan de aanbesteding worden gesteld.