Daar is ‘ie dan: een geheel nieuwe Renault Master!
Bij bedrijfswagens duurt het vaak net eventjes wat langer voordat er een nieuw model komt, dan bij een reguliere personenauto. Een nieuw interieur of fris smoelwerk is wat minder van belang bij een busje. Het gaat meer om kilometerkostprijs en functionaliteit. Het zijn auto’s waarmee je moet werken, immers. Daarom zijn we nu pas aangekomen bij de vierde generatie van de Renault Master.
De Master is de grootste bedrijfswagen van Renault. Nu kan het zijn dat iemand de Renault Mascott noemt, maar dat was een product van Renault Trucks. Volg je het nog? Het uitgaande model loopt mee sinds 2010, dus is het na meer dan 13 jaar tijd voor een compleet nieuwe auto.
Aandrijflijnen nieuwe Renault Master
Renault doet niet mee aan de discussie welke aandrijfvorm de toekomst is. De Fransen bieden namelijk 2 compleet verschillende aandrijflijnen aan en misschien wel 3 in de toekomst. Uiteraard zijn er dCi-dieselmotoren, eventueel gekoppeld aan een nieuwe negentraps automaat. Je kunt kiezen uit vermogens van 130, 150 en 170 pk.
Deze zijn aanzienlijk zuiniger dan de uitgaande diesels. De aandrijving geschied standaard op de voorwielen, maar als je @jaapiyo heet kun je ‘m ook met achterwielaandrijving bestellen.
Elektrisch
Dan is er ook een elektrische Master. Of beter gezegd, er zijn elektrische Masters. Er is een instapper met 130 pk en 300 Nm, die zijn levenssap onttrekt van een 40 kWh-batterij. Daarmee kun je volgens de WLTP 180 km ver komen. We kunnen ons bijna geen scenario voorstellen dat zo’n beperkte actieradius interessant is.
Wellicht is die versie voor aannemers die veel in stedelijke gebieden werken. Er is ook een variant waarmee je verder komt. Dan heb je automatisch 143 pk en alsnog 300 Nm. De accu heeft dan een capaciteit van 87 kWh. Dan kom je ineens 410 km ver. Kijk, dat begint ergens op te lijken.
Groot!
Mocht je kilometers willen maken en niet de vloot voorzien van satansap, kun je in de toekomst ook opteren voor een variant op waterstof. Althans, Renault zegt met gepaste trots dat de auto vanaf de ventieldop is ontwikkeld voor waterstof middels een brandstofcel.
Verder kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe je Master samenstelt. Denk aan diverse wielbases en hoogtes, betimmering en opbouw. De kleinste Master kan 11 kuub verstouwen, de grootste het dubbele!
Dutchdriftking zegt
Toch raar dat dergelijke voertuigen niet vanuit de overheid als hybride aangemoedigd worden. Geen uitstoot in stedelijke gebieden, een grote accu om elektrisch gereedschap van stroom te voorzien wanneer je een klusje ergens afgelegen hebt, en geen onnodig grote accu van schaarse materialen maar gewoon een efficiënte dieselmotor voor de langere stukken. Geldt voor personenauto’s natuurlijk net zo. Een plug-in hybride met zo’n 100km elektrische range is genoeg voor de meeste mensen om 95% van de kilometers elektrisch te doen.
mashell zegt
Als je met 100 km elektrische range 95% van je kilometers kunt doen dan laat je heel die diesel toch gewoon zitten? Batterij er in met 300km range en het is goed.
mashell zegt
Het is natuurlijk een busje en daar wordt niemand warm van, ook de photoshop afdeling niet. Want wat hebben die photoshoppers een broddelwerk geleverd zeg: dat busje zweeft boven de weg; die ventilator in de muur kan niet draaien; en twee mannen die elkaar aankijken terwijl ze met pijpen in de weer zijn…
doublechevron65 zegt
Dit is geen PS hoor, dit gaat met andere software, PS is om beelden te bewerking. Hier is er compleet iets “opgebouwd”, daardoor heb je vaak rare verhoudingen bijvoorbeeld.
Otua zegt
Renders worden over het algemeen ook gewoon verwend met een flink plasje van photoshop hoor. Juist om de verhoudingen juist te krijgen en het geheel wat meer “realistisch” te laten ogen.
doublechevron65 zegt
Zie mijn commentaar ⬆️
fanboy zegt
Tja met die 40kWh kunnen echt heel veel mensen al uit. Genoeg busjes, niet alleen pakketbezorgers, die een vooraf bekend gebied nooit uitkomen.
Toevallig net op bezoek in een woonwijk met rijen vol sociale huurwoningen en ik zie allemaal van die werkbusjes rijden die dit stadje niet uitkomen.
Scheelt toch allemaal flink in de aanschafprijs en dus de businesscase
Edge zegt
Nja, het is maar de vraag hoeveel er van die 180km overblijft als je van WLTP naar praktijkrange gaat. Bovendien rijden die onderhoudsmonteurs en aannemers niet met lege busjes. Ik zou daarom wel eens willen weten wat er van die 180km overblijft als je uitgaat van een gemiddelde werkbus met twee monteurs, hun materialen en de bedrjfswageninrichting.
steephh zegt
We pakken het CBS er even bij: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/verkeer-en-vervoer/verkeer/verkeersprestaties-bestelautos
Gemiddeld rijden bestelauto’s maar 49 km per dag. Corrigeren voor het weekend (de meesten rijden dan immers niet), dan komen we op 70 km per dag uit. Uiteraard zijn er heel veel bestelwagens die veel meer rijden, maar dat betekend ook dat er heel veel bestelauto’s zijn die minder rijden. Hoewel 180km WLTP range voor een deel niet zal uit komen, zal er ook een heel deel bestelauto’s zijn waarvoor dat wél uit komt. Dus ik kan me prima een scenario voorstellen waarin dit interessant kan zijn. Betalen voor de range die je niet nodig hebt is zonde immers.
BMW 2275199 zegt
Goed inhoudelijk commentaar. Kan de auteur nog wat van leren in plaats van persberichten overnemen.
willeme zegt
@bmwcoupe: eh, Renault heeft niet in zijn persbericht staan dat 180 km WLTP range heel erg weinig is ;-).
Otua zegt
Precies dit, de gemiddelde aannemer of een van zijn onderaannemers zal hooguit van huis-zaak-klus-zaak-huis rijden. De lokale timmerman zal echt niet meer dan 100km rijden verspreid over die 4 ritjes
Edge zegt
180km WLTP is wel heel erg weinig. Als je de gepatenteerde WouterWijsheid erop loslaat en uitgaat van 3/5 van die range als praktijkrange, heb je dus nog maar 108 praktijkkilometers over.
Maar dat is allemaal gemeten met een lege bus, dus je mag er nog wat kilometers range aftrekken voor het gewicht dat je standaard meezeult voor je bedrijfswageninrichting. En de gereedschappen die je standaard mee moet nemen. En de materialen die je voor de klus nodig hebt. En die handlanger die op de bijrijdersstoel zit.
En dat is dan bij goed weer. Bij koude temperaturen (en die hebben we in Nederland toch wel enkele maanden per jaar), mag je om die reden ook nog wat van de range aftrekken.
Van die theoretische 180km houd je dus helemaal niet zoveel over, en dan hebben we het helemaal nog niet gehad over het feit dat elektrische auto’s gedurende hun levensduur altijd iets aan capaciteit inleveren. Afhankelijk van over wat voor periode je van plan bent die bestelwagen af te schrijven en te vervangen kan dat dus ook nog eens roet in het eten gooien.
steephh zegt
@edge Dat het weinig is ben ik helemaal met je eens.
Allemaal zeer terechte punten om rekening mee te houden wanneer je er een koopt, maar wanneer je de bus gebruikt om bijvoorbeeld lokaal wat spullen te bezorgen en niet non-stop rond rijdt met een volledige bedrijfswageninrichting in je bus dan is het een prima keuze.
Iedereen die meer dan enkel lokaal rijdt of iets te dicht aan loopt tegen het maximum bereik is wel gewoon beter af met de grotere capaciteit natuurlijk. :-)
willeme zegt
@steeph:
Goed punt dat je aanhaalt, doch niet helemaal correct naar mijn mening.
Houd er rekening mee dat die 180 km zuiver theoretisch is. Je rijdt wel altijd met een volle tank weg (dat is tof aan EV’s!), maar je rijdt ‘m nooit tot 0 km leeg. Ook heb je te maken met een auto die je kunt beladen (meer lading, meer verbruik) en door het formaat ook meer last heeft van weersomstandigheden. Zoals @edge stelt, die WLTP is vaak voor 3/5 haalbaar. Dus laten we het iets naar boven afronden, zit je op 120-130 km. Helemaal leegrijden doe je niet, dus dat betekent effectief dat je om de 100 km moet laden.
Ook is er een probleem met de interpretatie van de CBS data. Jij komt uit op 49 km per dag, maar dat zegt het CBS niet. Het kan namelijk ook prima zijn dat die busjes maar 2-3 dagen rijden, maar ALS ze rijden, dat het dus grotere afstanden zijn.
Nu is het spectrum voor bedrijfswagens immens en fabrikanten kunnen maatwerk leveren met de miljoenen combinaties die mohelijk zijn qua indeling, opbouw, aandrijflijn, afwerking en dergelijke. Dus 100% zeker dat er een bedrijf is dat voldoende heeft aan 180 km WLTP-range. Dat neemt niet weg dat het alsnog heel erg weinig is.
L:ast but not least: afschrijving. De versie met grotere accu zal ongetwijfeld duurder zijn, maar een gedeelte daarvan verdien je terug met een (aanzienlijk) grotere restwaarde.
steephh zegt
@willeme Zie je bericht nu pas, dank voor je reactie en daarom ook nog even een reactie van mijn kant :)
Sowieso eens met de nuance’s van @edge maar óók wat jij hier stelt. Ik denk dat voor een klein(er) deel van de ondernemers de bus met kleinere accu nog steeds relevant kan zijn; maar een waarschijnlijk groter gedeelte niet: die groep ondenemers moet gewoon aan het grotere accupakket. Hoe groot die groep dan is: dat vind ik wel lastig inschatten.
Blijft inderdaad ook nog je punt over afschrijving. Zelf niet doorgerekend, maar dat is zeker wanneer je bus wat jaartjes rijdt ook zeker relevant.
stefan00 zegt
Dus dan kunnen we ons ook afvragen of het überhaupt effect heeft dat de busjes dan elektrisch moeten worden. Winst en het effect op het milieu lijkt mij dus nihil..