Er zijn nieuwe goedkopere uitvoeringen van de Tesla Model S en Model X. Het werd eens tijd dat die ook voordeliger werden!
Bij veel elektrische auto’s die op de markt komen is het moeilijk om niet de Tesla-vergelijking te maken. Dus stel, een fabrikant komt met een nieuwe C-segment hatchback of elektrisch B-segment crossover, dan trek je automatische de Tesla-kaart. Een Model 3 (D-segment) heb je tegenwoordig namelijk voor 43 mille. Dan heb je zo’n 300 pk, achterwielaanrijving, een range van 490 km en alle opties die je nodig hebt.
Maar een klasse hoger is dat nog niet echt het geval. De Tesla Model S (en diens crossover-versie, de Model X) is er namelijk pas vanaf 108 mille. De Model X begint bij 116.490 euro. Maar het ziet ernaar uit dat er nieuwe goedkopere uitvoeringen aankomen van de S en X.
Sterker nog: ze ZIJN er al, alleen nog niet in Nederland. Tesla heeft ze namelijk op dit moment toegevoegd aan de modelrange in de Verenigde Staten. Een tijd lang kon je enkel en alleen kiezen uit een Long Range of een Plaid. Sinds kort is er in de VS nog een optie: Standard Range. Sinds het eerst sinds lange tijd (2019 in Nederland) is er keuze uit meer dan twee uitvoeringen!
Range nieuwe goedkopere uitvoeringen Tesla
De Standard Range komt onder de Long Range te staan. Het is echter niet behelpen, want je hebt alsnog twee elektromotoren en dus ook vierwielaandrijving. Volgens Tesla gaat deze in 3,7 seconden naar de 100 km/u, in plaats van 3,3 seconden voor de Long Range.
Op een volle accu (komen we nog eventjes op terug) haal je op de standaardwielen (19 inch Tempest) 515 km. Kies je voor de grotere 21 inch patta’s (Arachnid), dan is de range 480 km. Bij lange na niet zo indrukwekkend als de Long Range, maar voor een instapper meer dan adequaat.
Kies je de Model X Standard Range, dan kun je de 0-100 km/u sprint afraffelen in 4,4 seconden. Met de standaard 20 inch wielen (Cyberstream) is de range 433 km. Ga je voor de optionele 22 inch jetsers (Turbine), dan is 410 km het maximum. Qua prijzen is het vrij eenvoudig, de S en X met deze ‘kleinere’ accu is zo’n 10 mille goedkoper.
Softwarematig aangepast
Dan komen we nu eventjes terug op die accu, want daar is iets mafs mee aan de hand. Tesla geeft namelijk niet aan wat de netto- en brutocapaciteit is van de batterijen. Volgens kwaliteitspublicatie Electrek is het zo klaar als een klontje: de Standard Range-modellen hebben namelijke exact dezelfde batterij. Deze is softwarematig aangepast zodat je eerder moet gaan laden. Ja, we verzinnen het niet.
Volgens Electrek wegen de Standard Range-varianten namelijk precies evenveel als hun Long Range-broeders. Ingewijden van Tesla – waaronder adviseurs – bevestigen dat het om een kunstmatig begrensde accu gaat. Niemand wordt overigens bij naam genoemd, dus 100% officieel is het (nog) niet.
Deze tactiek bevat een voordeel van Tesla. Zo kunnen ze de batterijcapaciteit achteraf alsnog vergroten als de eigenaar (of die daarna) dat wenst. Ook zou het kunnen betekenen dat je enorm lang zonder degradatie kunt rijden. Of en wanneer deze nieuwe goedkopere uitvoeringen van de Tesla Model S en Model X naar Nederland komen, is niet bekend.
rutgerg zegt
Mooi voor de bijtellingsrijders… goedkope instapper kopen, lage fiscale waarde, later bijbetalen om te ontgrendelen! Toppie
mashell zegt
Blijft natuurlijk wel een auto van rond de ton, daar is de bijtelling al lang niet meer leuk.
TheMaster zegt
En, nog een voordeel, omdat er een +/- 15kwh buffer nu in zit, is het opladen bij een Supercharger ook heel snel ondanks de (softwarematige) kleine accu.
Flutterbear zegt
Altijd laden tot 100% (ipv 90%), komende 20 jaar geen battery degradatie en inderdaad ook tot 100% bij de supercharger. Die extra capaciteit gebruik je maar zeer sporadisch al vermoed ik dat ze bij voldoende interesse er wel een kleine batterij in gaan hangen. Voor nu is het alleen makkelijk om zo een voordeliger model te introduceren.
horch zegt
Je kunt niet direct aan het gewicht zien of het dezelfde accu betreft, LFP-accu’s hebben namelijk een lagere energiedichtheid maar wegen ondanks de kleinere capaciteit al snel net zo veel als “grotere” NCA/NMC accu’s.
Ik zeg niet dat het niet klopt wat er hierboven in het artikel staat (wat betreft de gesuggereerde accucapaciteit on-demand) maar zou er ook niet zomaar blind vanuit willen gaan.
Allison Burgers zegt
Laat ze eindelijk eens met wat nieuws komen in plaats van deze oude hap telkens opnieuw op te warmen met een of andere softwarematige aanpassing of een ander kleurtje. Prima dat de techniek goed is, maar het oog wil ook wel eens wat anders.
str8six zegt
Precies dit
gekketurbo zegt
Met zoveel concurrentie is een Model S vanaf €60k interessant om te overwegen. Zeg nou zelf, wie kiest hiervoor als je een EQE, i5 en straks een A6 etron kan aanschaffen voor een lagere prijs…
Flutterbear zegt
De A6 lijkt mij wel interessant maar nog niet leverbaar. Zodra de Model X echter tussen de 70-80k komt wordt het voor mij wel erg interessant. Twijfel nu nog tussen een Model X, XC90 of EX90. Nieuw of gebruikt.
RuVi zegt
Tesla heeft dit eerder gedaan met de Tesla S 60 toch?
Wolflow zegt
Zowel een model X als S vallen toch, ondanks prijs, al in meest lage klasse?!?
Van binnen is het niets meer dan een Lada voorzien van Android tablet en echt leder van de kunst koe.
Aan de buitenkant is de afwerking zo grandioos dat de naden tussen verschillende plaatdelen groter zijn dan de opening van een brievenbus
Wolflow zegt
Zowel een model X als S vallen toch, ondanks prijs, al in meest lage klasse?!?
Van binnen is het niets meer dan een Lada voorzien van Android tablet en echt leder van de kunst koe.
Aan de buitenkant is de afwerking zo grandioos dat de naden tussen verschillende plaatdelen groter zijn dan de opening van een brievenbus