Aerodynamisch meesterbrein Adrian Newey stelt dat eigenlijk iedereen porpoising had moeten zien aankomen.
Adrian Newey staat alom bekend als een van de grootste aerodynamische denkers in de wereld van de Formule 1. De beste man heeft een hele berg titels achter zijn naam staan en wist zelfs mannen als Damon Hill en Sjaak Nieuwstad wereldkampioen te maken. Dat laatste is een beetje flauw ten opzichte van beide heren, maar toch, Newey staat bekend als een kingmaker.
Ferrari bood Newey naar verluidt ooit een blanco cheque om de overstap te maken naar Maranello. Echter de ietwat excentrieke Brit, zag dat niet zo zitten. Liever bleef hij werkzaam en woonachtig in Old Blighty. Concullega’s met evenveel succes heeft Newey vrijwel niet. Slechts Aldo Costa kan zich meten qua hoeveelheid behaalde titels, echter is hij bij het grote publiek veel minder bekend.
Hoewel er momenteel natuurlijk een heel team achter Adrian staat, bewees de meesterontwerper opnieuw zijn waarde dit jaar, door het probleem van porpoising al vroegtijdig te identificeren. Waar de meeste andere teams last hadden van stuiterbakken, bleef de Red Bull RB18 daar grotendeels van gespeend. Bij Auto-Motor-und-Sport legt beste jongen van de klas Newey uit dat de anderen het eigenlijk ook allemaal hadden moeten weten. Hij zelf wist het in ieder geval al sinds 1980:
Ik heb op de universiteit het ground effect bestudeerd en er mijn scriptie over geschreven. In 1980 heb ik de F1 teams aangeschreven om er te gaan werken. De meeste reageerden niet, maar Harvey Postlethwaite wel. Hij werkte toen voor Fittipaldi. Vervolgens kwam ik te werken op de afdeling aerodynamica. Ik bleek meteen de chef te zijn van de afdeling, want er werkte daar verder niemand anders.
Adrian Newey, Chef werkplaats
Newey zag door zijn ervaring met de auto’s van toen het probleem van porpoising al van een kilometer afstand aankomen:
Vanwege mijn ervaring met de auto’s van toen, was ik al bekend met het fenomeen porpoising. Het zit bij deze auto’s in de genen. Eigenlijk had iedereen het moeten zien aankomen. Het is alleen de mate waarin het probleem optrad dat mij verbaasd heeft.
Adrian Newey, geeft zijn concullegae een sneer
Er is een ‘excuus’ dat Newey zijn vakgenoten wel wil toegeven. In een windtunnel, kan je porpoising maar moeizaam vatten. Maar, voor mensen die werkzaam zijn in de hoogste klasse van de autosport, is het natuurlijk alsnog wel matig dat ze dit zich niet gerealiseerd hebben. Waarvan akte.
Robert zegt
Dit effect was inderdaad al bekend bij de ‘wing cars’, die in de tweede helft van de jaren zeventig hun intrede deden, en zelfs skirts met borstels aan de onderzijde kregen om het vacuüm intact te houden en het stuiteren tegen te gaan.
De wijze waarop Newey dit porpoising heeft tegen gegaan, is niet minder dan briljant. Omdat genoemde skirts niet meer zijn toegestaan, heeft hij in de vloer niet alleen een tunnel gecreëerd voor het aanzuigende effect, maar links en rechts een kanaal die voor een vortex zorgen waarmee een soort van skirt wordt gecreëerd uit te niets meer dan een verdichte luchtwerveling, die niet alleen het vacuüm instand houdt, maar ook als een soort demping functioneert. De wijze waarop dit is geconstrueerd werkt zo goed dat de RB auto zelfs nog een vorm van rake kon krijgen, wat weer de mogelijkheid bood om onder de sidepods en over de zijkanten van de vloer een extra luchtstroom te creëren die weer extra stabiliserend werkt. Het was dan ook niet zo vreemd dat gedurende dit seizoen steeds meer teams deze aerodynamische vormgeving probeerden te kopiëren.
Had ik al gezegd dat Newey een briljante ontwerper was?
maarteno zegt
buuurrrrnn, maar goed heeft RBR wel ook flink budget gescheeld denk ik…waar anderen echt veel tijd moesten besteden hebben zij aan updates kunnen werken…ook dat moet een Binotto die klaagde over het tempo en aantal updates van RBR toch kunnen bevatten…
flatsix010 zegt
Met de huidige technieken, windtunnels en simulatoren vind ik het het toch enorm knap dat een individu een dergelijk verschil kan maken.