De Nederlandse overheid heeft het helemaal gehad en neemt Chinese fatbikes in beslag.
Sommige trends gaan echt volledig aan ons voorbij. Strakke spijkerbroeken, Marvel-films, Taylor Swift, Taylor Swift-fans, Havermelk, tarwegras, Chris Woerts: het zal allemaal wel. De meest vreemde trend van het moment, is die van de fatbike.
Het is een beetje het crossover-equivalent van de fietswereld. Een groot, zwaar, log ding dat dankzij elektrische aandrijving in staat is om een beetje vooruit te gaan. Net als met de crossovers brengen de fatbikes grotere risico’s met zich mee voor voor andere weggebruikers.
Overheid neemt fatbikes in beslag
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het helemaal gehad en neemt een groot aantal Chinese fatbikes in beslag. Om welk merk het gaat, zegt het ILT niet ‘in het belang van het onderzoek’. Gelukkig hebben we hier een commentsectie waarbij kenner kunnen bevestigen om welk merk het gaat. In totaal zijn er 3.500 fatbikes in beslag genomen. Dat doet het ILT onder de noemer ‘veiligheid’.
Waar wringt de schoen dan? Nou, dat gaan we je uitleggen. De fatbikes in kwestie zijn namelijk te snel. In principe hebben ze de snelheid van een brommer en worden ze als fiets verkocht. Kinderen die verrassend genoeg een kleine duizend euro bij elkaar kunnen sprokkelen via de Klarna stappen op die fatbikes om vervolgens veel te hard door de stad te scheuren, met alle gevolgen van dien. Gemeentes zijn de snelle fatbikes helemaal beu.
Is het een grijs gebied?
Het lijkt erop dat het allemaal een grijs gebied is, maar niets is minder waar. Gaat de fatbike in kwestie maximaal 25 km/u? Dan is het een elektrische fiets. Gaat de fatbike in kwestie harder dan 25 km/u? Dan is het een brommer en in dit geval dus ongekeurde en onverzekerde brommers. Of wacht: als het harder kan dan 25 km/u, dan moet de fabrikant de fatbikes aanpassen aan alle eisen voor de typegoedkeuring om ‘m als brommer te verkopen. Uiteraard is al deze ellende het resultaat van slap fietsbeleid.
Nu vraag je je eigenlijk af wat het probleem is? Je kan de fatbike toch gewoon als brommer registreren en verzekeren? Dat klopt, maar dan dien je ook een helm te dragen en dat willen de fatbike-bestuurders dan weer niet. Het is juist heel erg cool om gezien te worden op een fatbike (kennelijk) en een helm draagt niet echt bij aan dat imago.
Via: Inspectie Leefomgeving en Transport
rollingstoned zegt
“Het is juist heel erg cool om gezien te worden op een fatbike (kennelijk) en een helm draagt niet echt bij aan dat imago.”
Gezien het volk dat je doorgaans op die fatbikes ziet rijden, weet ik zo net nog niet of je wel met dat imago geassocieerd wil worden 😁
Roskampies zegt
Fatbikes trekt een bepaald segment kopers. Valt mij op. Zoals elk type fiets een bepaald segment trekt. De cita van nu oid.
mashell zegt
Toch opmerkelijk hoe iets dat illegaal is zo snel het land kan overspoelen en de traditionele fietsenfabrikanten er niet eens op tijd in kunnen springen met wel een goede Fatbike. De jeugd is nog net zo gevoelig voor trends als vroeger maar door sociale media gaan die trends zoveel sneller.
jaso013 zegt
Er zijn meer dan genoeg goede fatbikes te koop. Alleen de jeugd wil zo min mogelijk geld betalen. Dan krijg je deze rommel op straat.
De hele fatbike anzich is ook het probleem niet dat is namelijk in de basis en af fabriek gewoon een normale e-bike.
De snelheid van 25kmph voor die elektrische fiets(of illegaal nog veel harder) en de jonge doelgroep die er op fietst is het probleem. Zij overzien het verkeer (nog) totaal niet en dat brengt extra risico’s met zich mee.
V8Vantage zegt
Ja, en voor die groep (jong en oud) die situaties niet overzien of niet verder na kunnen denken dan hun neus lang is, zorgt voor extra regelgeving en betutteling. Denk ik.
Gele Koplamp zegt
De jeugd is gevoelig voor trends en wil er geen fluit voor betalen. Vandaar dat Chinese fatbikes en ultra-high fashion als SHEIN en Primark en Temu zo succesvol zijn.
Als we nou toch eens zouden kappen met geld uitgeven aan meuk…
Frankypanky zegt
Jij gaf in jouw jeugd dan bakken met geld uit?
Dat jongeren lagere bestedingen hebben, is van alle tijden.
Had je ook zelf kunnen bedenken …
Dutchdriftking zegt
Het heeft even geduurd, er zijn wat ongelukken voor nodig geweest, maar we gaan er eindelijk wat aan doen…
V8Vantage zegt
Nu nog die elektrische stepjes. Man ik werd de afgelopen twee weken iedere dag van mijn sokken afgereden op de camping in Spanje. 9 van de 10 keer door een Nederlands jong. Zelfs mijn eigen kinderen vonden dit bloed irritant. Dan denk je, dat is op een Camping in Spanje. Klopt. Maar die ziljoen elektrische stepjes komen allemaal terug naar NL.
I Love Porsche zegt
Het probleem ligt niet zozeer aan de jeugdige coureurs (ik wilde al 15-jarige ook al op een opgevoerde snorfiets rijden), maar meer aan ouders die het een goed idee vinden dat hun 11-jarige dochter (hij/zij/hen) op een opgevoerde fiets rijdt. Ik heb wel eens het idee dat veel ouders (nee, niet allemaal) zo slap als een vaatdoek en zonder ruggengraat zijn tegenwoordig. Handhaving door BOA’s of politie zou niet nodig zijn als ouders wat vaker ‘nee’ zouden zeggen.
jaso013 zegt
Ik vind dat je vergelijk niet helemaal op gaat. Weet je leeftijd niet natuurlijk maar toen ik 15 was, was het het jaar 2000. Het verkeersbeeld was toen compleet anders en bijna overal veel overzichtelijker.
De drang naar snelheid is iets wat nu net zo is als 20 jaar geleden inderdaad. Dat de kwaliteit van de opvoeders tegenwoordig te wensen overlaat… tsja, dat moge wel duidelijk zijn denk ik inderdaad.
Als ik in mijn werk (politie praktijk) kijk dan is het bijna dweilen met de kraan open. De excessen filteren we er zeker uit maar het is helaas niet te doen om hier grootschalige acties voor op te zetten. In ieder geval niet in mijn werkgebied.
Als ik iemand tref die grofweg 40 rijdt op zo’n fatbike en die ook nog eens extreem jong is dan volgt er zeker een gesprek met de ouders. Helaas krijg je dan soms inderdaad te maken met de extreem nonchalante houding van de ouders. Ik heb zelfs om die reden al eens een zorgmelding opgemaakt. Dat dat nodig is dat zegt denk ik voldoende.
I Love Porsche zegt
Mijn punt is dat mijn ouders ‘nee’ tegen mij zeiden als ze iets geen goed idee vonden, en ik daar als kind (meestal) naar luisterde, ook al was de verkeerssituatie in de jaren ’90 anders dan nu.
Ik vind het ook helemaal niet de taak van politie om kostbare tijd te verspillen aan het handhaven van jonge kinderen op een opgevoerde e-bike. Als ouders hun verantwoordelijkheid zouden nemen, was het een stuk minder nodig. Zelfde geldt ook voor die hele mobieltjesdiscussie. Als alle ouders zeggen “jaa, maar de rest van de klas mag het ook, dus ik ga het niet verbieden”, dan verandert het dus niet. Ze wijzen allemaal naar elkaar, terwijl ze collectief een stuk strenger zouden moeten zijn. Genoeg onderzoeken tonen aan dat de rol van de ouders het belangrijkste is bij de opvoeding (en dus niet school of politie), alleen niemand lijkt meer streng te durven/willen zijn.
jaso013 zegt
Helemaal mee eens! Wij voeden ook niet op maar naast handhaving van wetten en regels komen de gesprekken vanzelf. De rubbertegelgeneratie van nu en de ouders die alles prima vinden is een groot probleem in Nederland. Wat ik ook raar blijf vinden is dat je voor alles wat je doet een diploma of certificaat nodig hebt behalve als het gaat om kinderen maken. Daar zou ook eens naar gekeken moeten worden. Maar goed als je dat zegt dan wordt je meteen als extreem en radicaal weggezet tegenwoordig.
V8Vantage zegt
Dat kan niet, er zijn juist extra werkhandjes nodig om het welvaartsniveau op pijl te houden in Europa en een steeds groter deel van de wereld. De automatisering is nog niet ‘volwassen’ genoeg om dat allemaal op te vangen.
lekkaah zegt
Er zijn idd heel wat ouders die kennelijk van hun kinderen af willen d.m.v. een verkeersongeluk.
Moet wel een kleine kanttekening schetsen: het is schapengedrag. Je bent anno 2024 natuurlijk een enorme loser als je op je schoolplein met een ‘plain-vanilla’ gazelle op komt draven.
Robert zegt
@iloveporsche: precies dit. Ouders die geen nee meer durven zeggen. Ouders die geen opvoeder meer willen zijn, maar ‘maatje’ of ‘buddy’ of wat dan ook. Geen relatie meer op basis van hiërarchie of respect, maar op basis van ‘gelijkwaardigheid’. En dan krijg je dus verwende nesten, prinsjes op witte paarden en prinsesjes op de erwt. Als vrijwilliger bij een jeugdsport vereniging kom ik ze wekelijks tegen.
lekkaah zegt
Yep, ik hoorde zelfs van een kennis dat ouders boos worden op vrijwilligers van (voetbal) clubs omdat ze… daar kom ‘ie… de score bijhouden. Een wedstrijd verliezen kan traumatisch zijn voor de prinsjes en prinsesjes.
mashell zegt
Hmmm. Je zou als ouder ook kunnen stellen dat het kind bij zo’n voetbal wedstrijd kan leren dat je niet altijd kunt winnen, dat zoiets normaal is en helemaal niet erg is en je daardoor sterker wordt.
V8Vantage zegt
en creatiever, ondernemender, dankbaarder, initiatiefvoller, etc…. Helaas zien veel ouders die ik om mij heen zie op scholen, sportclubs, etc. dat toch anders. Een kind opvoeden kost tijd en dat hebben ze er niet voor over. Jammer, want die kleine investering scheelt je later enorm veel tijd en allerlei andere negatieve zaken.
potver7 zegt
Gezien je naam denk ik dat je zelf ook een voorkeur hebt voor sneller spul.
Zat ouders die voor ieder wissewasje de auto pakken, die gaan hun grut heus niet vertellen dat ze maar gewoon op de omafiets naar school gaan hoor.
Maar dat is het probleem hier niet, dit gaat om illegale ebikes, niet over legale ebikes die ‘gewoon’ 25 km/u gaan
werf76 zegt
Dat is het probleem WEL. Kleuters kunnen niet zelf nadenken laat staan de gevolgen overzien. Laat staan dat een 16-20 jarige het wel kan. Daarom moeten ouders voor hun nadenken en andere keuzes maken.
leefvrij zegt
Rondrijden op een onverzekerd en niet goedgekeurd motorvoertuig, vaak zonder rijbewijs. Dat kost je al snel 1400 euro. Als de politie kwaad wil doen. Als je daarnaast nog een ongeluk veroorzaakt ben je niet verzekerd en in het slechtste geval kan je de rest van je leven gaan betalen.
I Love Porsche zegt
In dit geval (minderjarige kinderen) zijn de ouders verantwoordelijk, dus die zouden ook als eerste moeten ingrijpen. Maar het lijkt erop dat ze dit gewoon niet doen. Je kunt het de kinderen nauwelijks kwalijk nemen dat ze grenzen opzoeken of er overheen gaan. Dat hoort bij opgroeien en puberen. En ze hebben nog geen goed besef van oorzaak en gevolg en kunnen ook risico’s niet goed inschatten. Een goed gesprek met een agent heeft daarom ook maar beperkt effect. Een consequente opvoeding heeft veel meer effect.
potver7 zegt
Nou nee hoor, dit gaat om fietsen met teveel vermogen, en vermoedelijk een gashendel. Dan is het gewoon een illegaal voertuig dat direct in beslag wordt genomen (>1000 € schade) en een boete van 370 €.
Maar het is fijn dat de handel nu ook wordt aangepakt. Ik erger mij er al jaren mateloos aan dat de fietsenbranche lekker verdient aan deze handel, en het risico van het gebruik volledig afschuift op de consument. Het aanpakken van de handel is ook de enige manier waarop de overlast van illegale ebikes effectief kan worden verminderd
Allison Burgers zegt
Bij mij in het dorp kun je al een aantal jaren fatbikes huren voor toeristische tochten. En er kleefde nooit een negatief imago aam. Dat is de afgelopen periode ineens heel snel veranderd zeg.
imaginenl zegt
Beneden de 16 jaar gewoon geen gemotoriseerde voertuigen besturen op de openbare weg. Geen stepjes, hoverboards, elektrische fietsen of fatbikes. Tevens al het gemotoriseerde vervoer (fiets)helmplicht. 25km/h is gewoon best snel in veel situaties en een val met die snelheid kan best hard aankomen. Op de racefiets draagt tegenwoordig ook iedereen een helm dus zo gek is dat niet. Scheelt misschien naast veel letsel bij t fatbikende jonge grut ook wat dooie oudjes die racend over het fietspad gaan met hun te dure elektrische fiets.
Wicos zegt
Mijn grootste bezwaar tegen de vetfiets is dat er niet op te fietsen is. Door het hoge gewicht en de waardeloze ergonomie komt het ding alleen in beweging met ondersteuning van een motortje. En dan nog gaan de hoeven moeizaam rond, zo lijkt het er uit te zien. Dan wordt het wel heel verleidelijk om er een illegale ‘gashendel’ op te zetten. Waarmee het volgens de wet geen fiets meer is. En als je dan toch bezig bent, ook meteen maar de snelheidsbegrenzer uit te schakelen.
Onbegrijpelijk dat instanties die over goedkeuring en toelating gaan dit niet hebben voorzien. De ILT begint nu pas te bewegen. Maar voordat ook maar een enkele vetfiets uit een schip was geladen hadden ze toch op hun scherm kunnen zien dat dit geen fiets is, maar een elektrische brommer? Kenteken, helm, bromfietscertificaat en minimale leeftijd 16 jaar. Opgelost.
I Love Porsche zegt
Een elektrische brommer ligt bij je vriendin in het nachtkastje ;-)
OT: ik vind de oplossing van imaginenl wel een goede: beneden de 16 jaar mag je gewoon geen vervoersmiddelen besturen met enige vorm van ondersteuning, elektrisch of anders. Dus ook niet je vierjarige in een elektrische speelgoedporsche (I’m talking to you @wouter) ;-)
launchcontrol zegt
Ik heb meer last van die stug naast elkaar (of nog erger in een groepje) ‘fietsende’ grijskoppen dan van jeugd op een fatbike.
I Love Porsche zegt
Van die mensen die uitgebreid omkijken in plaats van aan de kant gaan als je je fietsbel gebruikt? En vervolgens een grote mond opzetten als je ze voorbij rijdt dat je niet moet opjagen met je gebel? Ja, die zijn behoorlijk irritant ja.
schuimbekje3 zegt
fatbikes komen uit de vs, het land met 0 fiets geschiedenis… allemaal luie varkens die een motor nodig hebben om niet om te vallen of moe te worden… vroegah.. waren fatbikes in de vs fietsen voor mensen die in de hosti band zouden spelen, nu zijn het coole dingen voor mensen die hun haar belangrijker vinden dan hun roze en grijze massa BINNEN het lichaam te houden en niet uit te smeren over het asfalt of iets anders waar vroeger in de VS alleen loosers in reden, jawel, de hickmobiel aka dodge ram1500 en consorten… daar reed je als amerikaan alleen in als je toekomstdroom vrouwenschoenverkoper was… dodge was zeg maar minder dan een deawoo..
VerArie zegt
Toch komisch…Fatbike en de types die erop zitten en die naam veelal eer aan doen.
marcomanta zegt
Nemen ze dan ook auto’s in beslag welke gechipt zijn?
spidermann zegt
Cor van der Laak: als kritisch AVRO lid ga ik op pad met mijn Fongers rijwiel met ANWB plaatje, jawel /s
Hubert zegt
Je ziet hetzelfde volk op deze tokkie-fiets als destijds op zo’n hoover board.
Vrij kansloos allemaal
werf76 zegt
Heerlijk toch al die jonge orgaandonoren. Maar idd, ouders zijn echt te stom om na te denken en hun kleuters op zo’n bike zetten.
Wetgeving moet zo zijn: “alles wat niet alleen door spierkracht wordt aangedreven, geldt een helmplicht icm rijbewijs”.
Dat is het zo afgelopen met de huidige fatbikes, stepjes en andere troep. Ook voor de toekomstige
marcomanta zegt
Er wordt gekeken naar de aanschafprijs, een normale elektrische fiets is meer dan 2 x zo duur en niet cool.