Misschien gaat er nog verandering in komen, maar de overheid maakt er in ieder geval geen haast mee.
Sjoemelen met diesels is natuurlijk een milieudelict van de bovenste plank. De wereld was dan ook te klein toen bleek dat Volkswagen zich hier op grote schaal schuldig aan maakte. Maar Volkswagen is niet de enige milieudelinquent. Over de andere boosdoeners wordt alleen een stuk minder bombarie over gemaakt.
In 2017 ontdekte de RDW dat er bij twee modellen sprake was van onzuivere koffie. Zowel Suzuki als Jeep werden verdacht van sjoemelen met respectievelijk de Vitara en de Grand Cherokee. En dan hebben we het uiteraard over de dieselversies.
Er werd vervolgens een terugroepactie op touw gezet om de software te updaten, maar het sjoemelen had verder geen consequenties voor Suzuki en Jeep. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.
Inmiddels zijn er 4,5 jaar verstreken sinds het sjoemelen aan het licht kwam, maar de autofabrikanten hebben nog steeds geen rechtszaak aan hun broek hangen. De kwestie is wel vorige week besproken door het OM, maar dit heeft nog niks opgeleverd. Er is eerst nog “oriënterend onderzoek” nodig.
Waarom dit allemaal zo lang duurt? Het OM gebruikt als excuus capaciteitsgebrek en wijst tegelijkertijd ook naar het ministerie. Die deed namelijk pas in maart vorig jaar aangifte. De overheid deed trouwens alleen aangifte tegen Stellantis, niet tegen Suzuki.
Stellantis bestond natuurlijk nog helemaal niet in 2017, maar Jeep maakt tegenwoordig onderdeel uit dit concern (net als zo’n beetje alle andere automerken). Vandaar dus dat Stellantis de kop van jut is. Terwijl ze nu juist zo goed bezig zijn. Zelfs Dodge gaat elektrische auto’s maken.
Enfin, de overheid maakt dus geen haast met stappen maken tegen sjoemelende autofabrikanten, zoveel is duidelijk. Of Stellantis vervolgd gaat worden wordt pas beslist na het onderzoek. Tegen die tijd (waarschijnlijk over 4,5 jaar) laten we wel weten wat het geworden is.
Bron: Follow The Money
wimof zegt
Trouwens als je een gestolen schilderij wil verhandelen, dan moet je in België zijn, Laatste medewerker is met pensioen.
potver7 zegt
Tsja, bij Volkswagen heb je het ook wel over iets andere aantallen natuurlijk. Je kunt Suzuki en Jeep er nou niet bepaald van beschuldigen dat ze dankzij het gesjoemel een indrukwekkend marktaandeel hebben kunnen behalen. Het gaat over slechts 709 automobielen, dus als het ooit tot een rechtzaak komt zal het de samenleving meer kosten dan dat het oplevert.
mrbakerfield83 zegt
@potver7: wat een absurde maatstaf! Crimineel gedrag moet bestraft worden, anders is er een glijdende schaal.
Johanneke zegt
Wat het is, als de overheid geld terug moet geven worden ze helemaal leip. Toeslagenaffaire duurt al eeuwen en nog hebben niet alle mensen het geld terug. Als ze zeggen hey autofabrikant neem de auto’s maar terug, dan zegt de fabrikant ja okay hier is 20k en we nemen de auto terug. Dan zegt de klant ik mis nog 10k. Oja die moet uit de bpm btw schatkist komen. Zou miljarden kosten. Dus dat gaat gewoon niet gebeuren.
mashell zegt
Dat gaat toch heel anders. De fabrikanten betalen een boete en de eigenaren van de auto’s worden gematst en mogen er gewoon mee door rijden.
Variomatic zegt
Dit jarenlange gezever over moderne, zeer schone diesels die op papier ietsje schoner blijken dan in de praktijk: zo nutteloos.. het had veel meer zoden aan de dijk gezet als op grote schaal vervroegd oude diesels zonder roetfilters van de weg waren gehaald en er veel eerder streng was opgetreden tegen het achteraf verwijderen van die filters.
mauwerd zegt
Ze moeten ze allemaal aanpakken, van VW tot Dacia tot Toyota tot Zastava. Nu wordt er met verschillende maten gemeten maar iedereen die in de praktijk viezer is dan op de test, dankzij software of egr enzo, moet betalen