Modulaire platformen kennen we nu wel. Maar waar blijft de eerste echte modulaire auto? TU/ecomotive, onderdeel van de Technische Universiteit Eindhoven, zegt dat ze er een gaan bouwen.
Modulariteit is een populair begrip in de techniek. Het kreeg wereldwijde aandacht toen een Nederlander in 2013 de Phonebloks presenteerde. Een telefoon waarvan je zelf de hardware kunt upgraden, waarmee de noodzaak om iedere twee jaar een nieuwe telefoon te kopen om het beste van het beste te hebben verviel. Niet veel later sprong Google op de bandwagon, en het ziet er naar uit dat zij binnenkort daadwerkelijk een modulaire telefoon gaan verkopen, waarbij je in een handomdraai de camera of processor kunt upgraden. De volgende stap is dat ook TV’s en beeldschermen modulair worden.
Nova
Maar genoeg techgeleuter. Laten we eens kijken naar modulariteit in de conservatieve autowereld. Je zou kunnen zeggen dat auto’s al decennia modulair zijn, en er een complete industrie is opgebouwd rondom het achteraf upgraden van vierwielers: tuning. De TU/ecomotive íets verder met hun gisteravond gepresenteerde Nova, opvolger van de Isa. Naar eigen zeggen ’s werelds eerste modulaire auto die “aangepast kan worden aan elke mogelijke situatie”. Say what?
Het idee achter de elektrisch aangedreven Nova is dat de auto mee kan groeien met de eigenaar. De Nova kan op elk gewenst moment worden geüpgraded, zodat het gevoel van een nieuwe auto altijd blijft, waarmee de noodzaak om een nieuwe auto te kopen minder wordt. Je maakt gewoon je oude vertrouwde Nova weer nieuw met verse en verbeterde onderdelen.
De buitenkant is gemaakt van biocomposiet en bestaat uit zestien panelen die met 3D-geprinte klemmen aan het frame -van zogeheten hogesterktestaal- kunnen worden vastgeklikt. Ook opvallend: de Nova een driezitter, waarin de bestuurder alléén voorin zit. McLaren F1-stijl.
Definitieve specs van de Nova zijn er nog niet, omdat prestaties grotendeels afhankelijk zijn van de configuratie. Uit de eerste berekeningen blijkt wel dat de auto een verbruik haalt van het elektrische equivalent van 1 op 800, in de meest efficiënte configuratie. De topsnelheid ligt volgens het team wel rond een matige 90 km/u. Ook met de accupakketten en motor kan de gebruiker naar behoefte ‘spelen’. De Nova wordt standaard geleverd met drie accupakketten van tien kilo. “Als een pakket leeg is, zet je er een nieuw pakket in en kun je zo verder rijden.” aldus TU/ecomotive. Met die drie pakketten kan de bestuurder zo’n honderd tot honderdvijftig kilometer afleggen.
Bij de presentatie (TwitPic) werd gemeld dat de officiële onthulling plaats zal vinden op de AutoRai in april. Dan volgen ook de specs van dit ambitieuze project, samen met andere info. Vervolgens komt hij op de Shell Eco-marathon op 21 mei in actie. Voor een betere kijk op de Nova hebben we nog een overzichtsfilmpje op Autojunk.
bsxc2 zegt
Krijgen zij voor zoiets lelijks nog studiepunten daar in Eindhoven!
wjeurs zegt
@bsxc2: haha mooi is anders, maar als je iets sicks kan ontwikkelen, zeker iets wat nog niet bestaat en je werkt t goed uit, dan: JA!
turboturbo zegt
@bsxc2: Hah, idem.
Het lijkt wel alsof iemand die voor het eerst met 3D modelleren begonnen is dit ontwerp heeft bedacht, gemodelleerd, en gerenderd. Het lijkt wel een belabberd polymodelletje wat je in _letterlijk_ 20min inelkaar flanst…
Als je al niet eens een fatsoenlijk (3d) model op papier kunt toveren, of uberhaupt semi-fatsoenlijke renders, waarom nog serieus nemen? Kun je nog zo’n mooi ‘revolutionair’ verhaal hebben met je auto, maar als je de plaatjes ziet is het natuurlijk een grote grap :)
kobus1967 zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
gtwillem zegt
Best een guitig karretje. Ik ben benieuwd hoe het verwisselen met de accu’s in zijn werk gaat. Want dat was juist iets wat niet echt succesvol uit te voeren was.
wjeurs zegt
@gtwillem: ik hoop in de vloer van de kofferbak ofzo, hoewel, als de ruimte dan volgeladen is…. of een module in de bumper?
gtwillem zegt
@wouterjeuring: precies… Het idee is fantastisch, maar tot dusver is de uitvoering vrij lastig (voornamelijk bij auto’s die zijn afgeleid van normale modellen die op benzine/diesel lopen.)
Dutchdriftking zegt
Toch ergens wel een goed idee! Ik zit er hard aan te denken een klein elektrisch auto`tje aan te schaffen voor woon werkverkeer. Dit om de gewone benzine verslindende klassieker in wording lekker te stallen. Die 20km op een dag kan met gemak elektrisch. Als die auto`s nou eens lekker goedkoop werden…..
nickelb zegt
In de text staat toch dat er 3 pakketten van 10kg bijzittin?
Wel een mooie initiatief. Ik zie er wel wat in. Een ruilhandel zal er ook wel inzitten. En idd een tuning lijn. Maar eerst de prijzen weten. En welk merk er ibterresse in heeft. Elon musk?
wjeurs zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
wjeurs zegt
Etc etc, beetje een raar geschreven artikel. Was het laat?
Kijk de kommaatjes en zinsopbouwen nog even na. Laat het het liefst iemand anders doen, want eigen fouten herkennen in altijd moeilijk.
mrrallycross zegt
Leuk idee en een goed studieproject. Hoop wel dat ze hem standaard nog wat mooier maken.
trustmeiamanengineer zegt
Mooi project van mijn mede TU/e-ers en een grote vooruitgang ten opzichte van de auto van vorig jaar.
baasbas zegt
Doet me denken aan de Max
sydney zegt
@baasbas: Ik zag gisterenmiddag er nog eentje staan op het Singel.Het blijft een geinig ding.Mercedes kwam pas later (1995) met de VRC concept.In feite hetzelfde idee:een basis waar de achterzijde inwisselbaar van was zodat je er een Coupe,2- drs station,pick-up of cabriolet van kon maken.
http://www.daimler.com/dccom/0-5-1276316-1-1525342-1-0-0-1320821-0-0-135-0-0-0-0-0-0-0-0.html
Esprit_de_Flandre zegt
“…dat de auto mee kan groeien met de eigenaar.”
Het is en blijft toch een driezitter? Als jonge gast kan dat gaan, maar als je aan je gezinnetje begint, kan je hem toch niet ombouwen tot 5 of 7-zitter? En als je zelfstandig wordt ombouwen tot een bestelwagentje?
Zoals ik het ding hier zie kan je alleen de kleuren wat aanpassen. Om dat “meegroeien” te noemen…
Dutchdriftking zegt
@Esprit_de_Flandre: Als ik het goed lees komt er vanmiddag meer info, Wie weet kan je gewoon een dakkapel aan de achterkant plaatsen voor een extra bankje!
wjeurs zegt
@dutchdriftking: a la ssangyong? Rodius als ik t niet verkeerd heb?
Dutchdriftking zegt
@wouterjeuring: Zoiets, waarschijnlijk net zo betrouwbaar.
FlighTom zegt
Gat-ver-damme..
Een karikatuur van een Alfa Brera lijkt het wel, van de achterkant dan.
Het idee is leuk, maar maak er dan een mooi modelletje van zoals bijvoorbeeld de nieuwe Smart.
wjeurs zegt
@FlighTom: ze zullen wel eerst het hele ‘slimme’ systeem bedacht hebben met alle modules en daarna om het karkas een ‘zo mooi mogelijk’ bodywork gebouwd verzonnen.
Esprit_de_Flandre zegt
Trouwens, modulair…
http://www.groen7.nl/gm-hy-wire-2002-conceptcar-met-groene-bedoelingen/
Van deze mogen ze eens werk maken…
motiondrive zegt
Het idee is leuk, maar misschien hadden ze een designer in de groep moeten nemen…
Jochempie zegt
@motiondrive: Het ontwerp komt, net als de Rolls Royce Shooting Brake, van een aantal artikelen geleden, van Niels van Roij:
https://twitter.com/TUecomotive/status/555320442861649921
E34M5Touring zegt
http://gomotors.net/Rinspeed/Rinspeed-Presto/photos.html
motoragent zegt
Ik krijg hier een beetje een Mega Tjaffer idee van, ook zo’n daverend succes.
Als ik zie wat er tot nu toe bij TU/e ecomotive naar buiten is komen rollen, heb ik hier ook niet zo veel vertrouwen in…
Jochempie zegt
Ik snap het probleem wat deze auto “oplost” niet helemaal. Ten eerste komen auto’s met enige economische waarde niet in de schredder terecht, en zodra dat wel gebeurt wordt ruim 90-95% van de auto gerecycled. Goed, recycling kan CO2-uitstoot opleveren, maar verder is de industrie van oude-auto verwerking zeer up-to-date. Daarnaast betekent iedere nieuw verkochte auto dat de auto die eruit gaat wordt overgenomen door iemand die géén nieuwe auto koopt. Da’s dus 1 nieuwe auto minder.
En stel je voor dat alle occassions op zouden zijn, omdat niemand z’n modulaire auto weg hoeft te doen, wat krijg je dan? Iemand moet een NIEUWE modulaire auto kopen, en vervangende onderdelen aanschaffen totdat het ding van ellende (en een aangetast chassis) in elkaar zakt.
Misschien denken ze dat er minder nieuwe auto’s verkocht wordt als je je auto kunt upgraden, maar ik denk daar anders over. Zo zullen ook van een modulaire auto de onderdelen slijten, en dus zal het geld kosten om te vervangen. En hoewel je ongetwijfeld meer onderdelen eenvoudig kunt vervangen aan een modulaire auto, blijf je geld investeren in een verbruiksartikel. En dan kom ik uiteindelijk op m’n laatste punt. Wat heb je liever, je zuurverdiende centen investeren in het behouden van de huidige staat van je verbruiksartikel dat de auto is, of investeren in iets gloednieuws voor de deur? Wat voelt nou fijner?
silver zegt
De eerste module die ik zou vervangen is de complete carrosserie.
RazorHead zegt
Dit is een Nova:
http://avtoindex.com/upload/old/media/27/Nova_SS_396_1970_1.jpg
Veel lekkerder
Esprit_de_Flandre zegt
@RazorHead: Dit ook…
Maar dan nog lekkerderder dan die van jou…
ericd zegt
Vraag me dan af (als het een driezitter is) hoe de andere twee er in zitten?
ericd zegt
Overigens super irritant het aanmatigende commentaar op de Nova website door al niet ’s Neerlands grootste geesten: “We will have to face many obstacles before the whole world will be convinced of the great benefits of the modular car”.
1. Diverse autofabrikanten hebben zelf al concepts gebouwd met swappable modules.
2. Het business model van autofabrikanten bestaat er uit dat je een nieuwe auto koopt, niet dat je zelf gaat zitten tinkeren met DIY body parts.
Kijk, zo wordt het nooit wat met een eigen autoindustrie!… Next!