Verrassing: een auto van de zaak is vooral een ‘mannending’, zo kopt het CBS, dat een mooi overzichtje in elkaar draaide over wie er allemaal zakelijk rijdt, en de sectoren waarin deze mensen werken.
Dat het onderzoek enkele open deuren intrapt is iets dat moeilijk voorkomen kan worden wanneer je een onderwerp als ‘de leasemarkt’ zakelijk uitspit.
548.000 auto’s van de zaak
Het Nederlandse wagenpark telde in 2014 ruim een half miljoen ‘auto’s van de zaak’, 548.000 om precies te zijn. Op het totale wagenpark van 8,2 miljoen auto’s neemt de zakelijke auto een aandeel van zo’n 6,7 procent in. In veruit de meeste gevallen zit achter het stuur een man van tussen de 40 en 50 jaar. Vrouwen hebben in 2,6 procent van de gevallen een (witte) leaseslet, bij mannen ligt dit op 11,2 procent.
Top 10 banen met auto vd zaak
Nederland telt 7,7 miljoen werknemersbanen, gemiddeld is aan 7 procent hiervan een auto van de zaak gekoppeld. Met andere woorden: 1 op de 14 banen heeft een auto van de zaak. Maar er zijn uitschieters, een bakker of kantoormedewerker heeft geen zakelijke auto nodig, een IT-professional doorgaans vaker wel. De meeste zakelijke auto’s zien we in bedrijfstakken waar overwegend mannen werken, vandaar de wat scheve man-vrouw-verdeling.
In de grafiek hieronder (bron: CBS) worden de bedrijfstakken vermeld die voor leasemaatschappijen het aantrekkelijkst zijn (opklik voor groot):
De industrie (plek 10) scoort precies conform het gemiddelde, 7,1 %. Alles hierboven is statistisch oververtegenwoordigd, met ‘informatie en communicatie’ als onbetwiste leider: bijna 3 op de 10 werknemers in deze sector rijdt met een zakelijk leasecontract. Private lease is in dit verhaal niet meegenomen.
freezzr zegt
Laat het conmentaar op de leaserijder maar weer losbarsten:
freezzr zegt
@freezzr: commentaar (dikke vingers + touchscreen)
kiasoul98 zegt
@freezzr: ew dikke vingers
freezzr zegt
@kiasoul98: dikke vleeslul
kiasoul98 zegt
@freezzr: oké
parker zegt
Is hierin ook meegeteld het aantal vrouwen en mannen dat het leasebedrag laat uitbetalen als salaris en zelf een auto regelt? Die groep is namelijk groeiende..
dawwg zegt
@parker: Nee, want dan is het geen lease he …
Maar on-topic concluse: Lease-rijders zijn nerds :)
baasbas zegt
En mijn moeder zei nog dat ik bijzonder was… Niet dus
sir_smokalot zegt
@baasbas: Je bent een uniek sneeuwvlokje, laat niemand je anders wijs maken.
baasbas zegt
@sir_smokalot: Zou ze misschien “bijzonder” bedoelen i.p.v. bijzonder… Hmm
daanprikkel zegt
@baasbas: bijzonder ipv bijzonder?
lekbak zegt
@daanprikkel: je vraag doet me denken dat jij eerder ‘bijzonder’ ipv bijzonder bent.
daanprikkel zegt
@lekbak: het zal wel aan mij liggen dat ik er echt precies niks van begrijp.
jaapiyo zegt
@daanprikkel: Als je het niet begrijpt ben jij denk ik ook “bijzonder”.
daanprikkel zegt
@jaapiyo: Thanks, dat je zo’n opmerking maakt! In plaats van het even uit te leggen. Fijn, elkaar helpen. Jij ook een prettige dag verder!
jaapiyo zegt
@daanprikkel: Nou ja, getuige je reactie snap je het nou in ieder geval wel toch…?
str8six zegt
@sir_smokalot: sneeuwvlokjes smelten. Zo ook weer even iemands gevoelens om zeep geholpen. Heerlijk deze donderdagmiddag. ;-)
eelco74 zegt
We kunnen dus de conclusie trekken dat een groot deel van de mannen tussen de 40 en 50
– saai en grijs zijn
– gierig zijn (bijtellingsgeil)
– geen mening heeft en achter de kudde aanloopt
Geen wonder dat we in Europa zo diep in de crisis zaten.
Audiboy zegt
@eelco74: *zitten
pimko zegt
@eelco74: Dit raakt natuurlijk kant noch wal:
Er staat niets over wat voor auto’s deze mensen rijden, dus ook niet of ze saai en/of grijs zijn, welk bijtellingspercentage ze hebben (niet alle lease-auto’s in Nederland zijn 14% of 20%). Laat staan dat ze geen mening hebben…
Als jij van jouw werkgever een budget krijgt om een lease-auto uit te zoeken, zou je dat dan niet doen?
eelco74 zegt
@pimko: ach ja, ik ben wit vergeten, dat staat wel in het artikel
paginl zegt
@eelco74: laat ik eens happen en reageren. Nee doe conclusie slaat nergens op. Ik ben 36 en lease omdat ik 1 geen nieuwe auto zelf zou kopen. 2 ik het zonde vind mijn favoriete auto dagelijkse te rijden (die staat netjes droog in mijn loods ) 3 ik de km’s voor mijn baas rijd. Omdat het niet mijn favoriete auto is die ik kan leasen wil ik inderdaad goedkoop. Veel voor weinig en neem ik voor lief dat ik daardoor misschien geen spannende bak rijd als vervoermiddel. Gelukkig spek ik wel de economie door een nieuwe auto te “kopen”. Veel van mijn vrienden denken er zo over en we hebben samen dan ook een hoop leuk spul naast de lease auto.
eelco74 zegt
@paginl: wacht even je begint met 1 ik koop geen nieuwe auto. En verderop dat je de economie stimuleert met een nieuwe auto ?
baasbas zegt
@eelco74: Sorry hoor, maar wil je serieus dat we die aan je gaan uitleggen??
Gulli zegt
@eelco74: Uit naam van de leasemaatschappij heeft hij een nieuwe auto. Niet als privébezit. Lijkt me ook de meest verstandige keuze (heb hem namelijk zelf ook gemaakt :P )
woot zegt
@eelco74: Ik heb zelf ook pas een lease-auto (ben 23, niet tussen de 40/50) en ben nu ook aan het sparen voor iets leuks. Ik denk dat meer mensen naast hun lease-auto nog een speeltje hebben in de vorm van een leuke auto of motor. Dus het is niet zo als jij stelt.
lamborgfan zegt
@eelco74: Maar ze hebben m wel…
Jij niet!!!!
eelco74 zegt
@lamborgfan: dat is een aanname. Ik heb een lease 145, 2x 156, 147, 2×159 en een twingo en Laguna gehad. Nu wederom een 159 wachtende op de Giulia of misschien toch een cLA SB.
bimmerfanatic97 zegt
@eelco74: genie! De crisis in europa veroorzaakt door de leaserijder, dat niemand dat eerder heeft bedacht
mars1985 zegt
Nou dan ben ik een uitzondering zeker, ben 30 jaar en rijd in een rode alfa 159 ti. En lease deze (dus 25%). Zou ik prive nooit gekocht hebben omdat deze te duur is. Moet nog anderhalf jaar met deze auto doen wil daarna graag een Giulia leasen als die er dan is als station ivm gezin. Waarschijnlijk is deze goedkoper in de maand dan ivm 21 of 22% bijtelling. Anders word het waarschijnlijk een superb. Lease budget is ongeveer 40k. Alles daarboven is eigen bijdrage. Ook niet onbelangrijk, auto moet 1400kg caravan kunnen trekken.
eelco74 zegt
@mars1985: ik rij de 159 zo veel mogelijk op, totdat duidelijk is wanneer de SW Giulia komt. Zelfs met 25% kun je voor de bijtelling nooit een nieuwe auto rijden. Ik betaal liever 25% zodat ik 4 jaar leuk rij, dan 14% en 4 jaar spijt
baasbas zegt
@eelco74: Ik weet jouw secundaire arbeidsvoorwaarden niet, klopt. Maar de bijtelling zijn niet jouw totale kosten voor jouw leaseauto hè… “Voor de bijtelling kan je niet nieuw rijden” is veel te kort door de bocht
eelco74 zegt
@baasbas: dat ligt er inderdaad aan of je bijvoorbeeld nog moet bijbetalen als eigen bijlage aan je werkgever. Dit is echter wel weer aftrekbaar. Ik was voor de 159 450 euro netto kwijt ( 25% bijtelling en 250 eigen bijdrage). Als je een auto koopt van 30.000 euro en 15k in 4 jaar afschrijft zit je al op 312 Euro per maand. Dan nog wegenbelasting, 2 tanken brandstof, verzekering, potje voor onderhoud etc zit je al snel op nog eens 350 euro.
baasbas zegt
@eelco74: Je mist de belangrijkste component. Je ontvangt salaris in de vorm van een auto, je secundaire voorwaarden. Geld wat je werkgever aan jou moet uitgeven in de vorm van een auto kan hij je niet meer in de vorm van geld geven.
schuimbekje3 zegt
@baasbas: Je mist ook wat punten… Je gaat er vanuit dat:
#1 Iedereen een nieuwe auto MOET rijden… Afgezien van de Franse, Duitse, Engelse en Italiaanse auto’s, kun je ook wel makkelijk 20 jaar doen met een set wielen+stuur.
#2 dat een auto salaris is klopt niet. de belastingdienst vind dat, geitenwollensokken boomknuffelaars vinden dat, maar ga jij maar eens bijtelling betalen over de stroom, de verwarming, de stoel, het bureau, de schoonmaker van het toillet op het werk, de werk PC/laptop (ja, allemaal dingen die je thuis niet meer hoeft te betalen). Dan is ineens bijtelling een stuk minder vanzelfsprekend.
#3 een werkgever een auto geeft voor de lol, om jou een plezier te doen… Nee, die auto heb je nodig om betrouwbaar en representatief voor jouw baas naar klanten te gaan. klanten die in de dienstverlenende sector waar veel nederlanders in werken (en met name IT en finance), niet aan het einde van de straat wonen maar eerder in een andere provincie. Iets wat niet werkt met openbaar vee vervoer, en als je daar met je hoonigan auto aan komt of 26ste handse citroen 2CV ook niet.
baasbas zegt
@schuimbekje3: Ik wil niet negatief klinken, maar ik sta nogal verbaasd te kijken naar je conclusies. Als je graag van nummering houdt:
1 – Eh nee? Ik quote min of meer 1 regel uit zijn reply en ik reageer alleen op die ene regel. Ik beweer niet dat iedereen een nieuwe auto moet rijden?
2 – Sorry maar dat slaat als een tang op een varken. In gevallen dat je bijtelling betaalt betekent het dat je privé kilometers maakt met de bedrijfsauto. Dat wordt gezien als loon. Jij kan een andere mening hebben, maar dan sta je daar wel alleen in. De feiten liggen gewoon anders. En bijtelling over een bureaustoel? Komop man, alsof ik die stoel in de auto mee naar huis neem om er op te zitten… ja dan zou je misschien een punt hebben.
3 – Kan je aangeven waar ik beweer of insinueer dat de auto vd zaak een cadeautje is? Sterker nog, als je wat ik beweer goed interpreteert dan zou je juist tot de conclusie moeten komen dat ik sceptisch ben of een auto vd zaak een goed idee is. Dat is het namelijk financieel in een aantal gevallen wel, maar in een aantal gevallen niet. Dat is nou precies de reden waarom ik reageerde op “van de bijtelling kan je niet nieuw rijden”.
eelco74 zegt
@baasbas: dat ligt een beetje aan je werkgever, want veel bedrijven laten je kiezen tussen lease of een alternatieve regeling zoals bijv het budget laten uitbetalen icm een gunstige km regeling
baasbas zegt
@eelco74: Precies. De som kan anders uitkomen als je bijtelling + eigen bijdrage + verschil in loon in geld telt in vergelijking met een privé auto + kilometervergoeding.
Is de foto jouw leasewagen? Mooie bak. Welke motor?
eelco74 zegt
@baasbas: 2.4 jtdm met qtronic in distinctieve trim. Verder nog leer en stoelverwarming, Navigatie en alarm. Heerlijke 5 cilinder, maar wel een beetje overkill hier. Maar hij komt in Duitsland en Frankrijk wel lekker tot zijn recht. 215.000km en hij blijft maar gaan.
mars1985 zegt
@eelco74: klinkt goed, allemaal. Ik heb 1 van de laatste 159 ti met tbi motor erin volgens mij. Rijd maar zoon 30 a 35k per jaar dus daarom geen diesel. Vanaf 40k km pas bij mijn werkgever. Ik heb combinatie van leer met alcantara met stoelverwarming en navigatie erin. 19 inch ti velgen en de kleur rosso Competizione. Deze heeft savali kuurtje gehad en nu 240 pk. Krijg alleen eind deze maand kleine nr3 dus ben beetje huiverig voor ruimte achterin met 3 autostoeltjes. Maar voor de rest is het top wagen. Afgelopen zomer 1450 km in 13 uurtjes uit Italië vandaan en geen centje pijn. Auto staat nu op kleine 100k zonder noemenswaardige problemen dan alleen jaarlijks een beurt.
madmarky zegt
Hier ook zo’n ICT’er met een auto van de zaak. Misschien wat jonger dan gemiddeld (dertiger) en gelukkig geen saaie grijze Octavia of Auris voor de deur. Heb geen gezinsauto nodig dus rij een DS3 in een kek kleurtje, die dingen sturen tenminste nog een beetje en fleuren het straatbeeld op.
Het is natuurlijk wel een 14% model. De auto van de zaak moet me zo min mogelijk extra kosten, anders kan ik het niet verantwoorden dat ik m’n BMW Z3 erbij hou voor de weekenden.
Voor m’n volgende auto zal de bijtelling een stuk hoger worden, die ga ik dan ook niet meer privé rijden. Dan maar een paar ritten meer in de Z3. Bekijk het maar overheid met jullie wispelturige regelingen!
mcshine zegt
@madmarky: ha precies mijn situatie! Ik heb me nu gewoon de auto uitgezocht die ik wou, en dus 25%. Maar aangezien ik privé ook een Z4 heb doe ik daar wel mijn privé kilometers in. Bevalt me perfect! En voor de kosten van de bijtelling kan ik de Z4 gewoon rijden. Afschrijving niet meegerekend maar die kosten had ik sowieso.
schuimbekje3 zegt
Dit rapport geeft eigenlijk iets anders weer…
En dat is dat mensen die voor hun werk geen auto nodig hebben deze ook niet hebben (is ook logisch, want waarom zou een werkgever geld uitgeven voor een auto van de zaak als deze niet voor het werk nodig zou zijn?).
Hiermee is direct bewezen dat een auto van de zaak geen emolument is en dus ook niet als inkomsten belast zou mogen worden met bijtelling.
Het is net zo’n bedrijfsmiddel als het bureau, de werkstoel, de stofjas, de laptop, de balpen etc…
Met andere woorden, wanneer gaat die bijtelling er eens af?
azenomei zegt
@schuimbekje3: Die bijtelling heb je alleen last van als je privé in de zakelijke auto rijd. Als je, net als ik, een klein leasehok hebt voor zakelijk verkeer en een grote gezinsauto voor prive verkeer betaal je geen cent aan bijtelling.
baasbas zegt
@schuimbekje3: Rijd alleen zakelijke kilometers en je betaalt geen bijtelling. Je hebt een keuze maar doet alsof dat niet zo is?
Van je voorbeelden is het bureau belachelijk, de laptop zou je eventueel een punt kunnen hebben. Gelukkig lijkt me dat niet te meten/controleren hoeveel % van het gebruik privé is, anders moeten we daar juist ook bijtelling over gaan betalen…
mashell zegt
@baasbas: “lijkt me dat niet te meten/controleren hoeveel % van het gebruik privé is,”
Niet te meten maar er is al wel geregeld dat bij minder dan X% zakelijk gebruik de laptop in de WKR meegenomen moet worden.
baasbas zegt
@mashell:
mashell zegt
@schuimbekje3: de bijtelling is dan ook de belasting op het genoten voordeel van de mogelijkheid tot privegebruik van de auto van de zaak. Dat spaart de noodzaak tot een prive auto uit en is in die zin wel degelijk als een emolement te zien.
Dat de bijtelling wordt bepaald op basis van parameters die helemaal niets met het privegebruik van doen hebben (zoals CO2 uitstoot en cataloguswaarde van de auto) is een heel andere discussie.
jrsmoke zegt
Maar volgens mij zijn de auto’s van de zaak die de zaak zelf aanschaft ipv via de leasemaatschappij niet meegerekend. Dus dan is de uitkomst niet helemaal betrouwbaar.
Bij ons worden ook alle auto’s door de zaak aangeschaft.
Hupke zegt
“Nederland telt 7,7 miljoen werknemersbanen” en alleen al daarom zijn julie een stuk beter af dan die figuren in dat Belgenlandje.
freezzr zegt
Het lijkt mij ook best interessant om niet meer privé te gaan rijden in de leaseauto. Van de andere kant, welke auto pak ik dan als mijn vrouw de gezinsvoiture mee heeft? En als autogek lijkt het me een marteling om een mooie wagen voor de deur te hebben waar je privé net 500km in mag tuffen…. Hoe ervaren anderen met een gezin dit?
eser zegt
Hier een ICT’er met auto van de zaak.
Bij mijn werkgever MOET je een leaseauto uitkiezen! Er is geen mobiliteitsregeling waar je het budget op je salaris krijgt als je kiest om geen auto van de zaak te rijden. En we hebben helaas een karige leaseregeling: namelijk een budget van 500 Euro en norm van € 16500 Euro. Als je dit overschrijdt (wat bijna niet te voorkomen is) betaal je het verschil als eigen bijdrage. Er is sprake van vrije keuze in diesel, lpg of hybride-diesel. Dat laatste (hybride-diesel) is pas toegevoegd in het lijstje, maar de keuze is zo beperkt en duur dat het onder deze omstandigheden weinig baat heeft.
Ik heb zelf in 2013 een 14% Seat Leon Limited Edition II uitgekozen waarmee ik nog 2 jaar moet doen. Best een leuke auto voor een gunstige leaseprijs. Duurder wilde ik niet doen omdat de eigen bijdrage anders zo aantikt! Privé staat een Clio uit 2004 voor de deur die als boodschappen auto dient. Het kost me incl. brandstof niet eens 100 Euro per maand, dus ik laat hem lekker voor de deur staan. Altijd handig voor vrouwlief die met 2 kleine ettertjes boodschappen moet doen :)
De komende 2 jaar zit ik nog goed met de Leon. Alleen vraag ik me af wat ik hierna moet doen. Ik wil wel privé blijven rijden met de leaseauto. Anders moet ik zelf een investering doen voor privé aanschaf wat ik niet snel zie gebeuren als enige kostenwinner. Een gezinsauto uitkiezen in de lease met 21% bijtelling en de bijkomende eigen bijdrage zal ook niet gunstig zijn. Hopen maar dat de baas voor 2018 mij uit deze dilemma kan verhelpen :).