De cross-over komt volop de grens over.
In de meeste overzichten van 2020 is het iedere keer hetzelfde liedje: de cijfers vallen een stuk lager uit dan vorig jaar. Dat geldt alleen niet of nauwelijks voor de importcijfers. Ondanks corona is het aantal geïmporteerde auto’s nagenoeg gelijk gebleven. Dat betekent dus een auto over de grens halen populairder is geworden bij de Hollanders.
Totaal
In totaal zijn er 164.057 auto’s geïmporteerd dit jaar en dat is maar een luttele 0,6% minder dan in 2019, zo blijkt uit cijfers van VWE. De afgelopen maand leverde en belangrijke bijdrage aan dit aantal. In september werd er namelijk ijverig geïmporteerd: er werden 24.880 occasions uit buitenland gehaald. Dat waren er 35% meer dan vorig jaar. Het zou dus goed kunnen dat aantal geïmporteerde auto’s aan het eind van het jaar alsnog meer is dan in 2019.
EV’s
Vooral tweedehands elektrische auto’s zijn enorm gestegen in populariteit. Het aantal geïmporteerde elektrische auto’s is namelijk meer dan verdubbeld, met een stijging van 105%. Over welke EV’s het vaakst over de grens ons land binnenkomen schreven we vorige week al, maar voor de volledigheid hier nogmaals de top vijf:
Audi e-tron | 481 |
Renault ZOE | 318 |
Hyundai Kona Electric | 273 |
Volkwagen e-Golf | 255 |
BMW i3 | 176 |
Cross-overs
Er zijn echter meer trends waar te nemen dan alleen een stijging van het aantal geïmporteerde EV’s. Ook de cross-overs doen het bijzonder goed. Niet heel verrassend, maar er is wel een duidelijke stijging. Met name de Nissan Qashqai, de stamvader van de cross-overs, was een opvallende stijger. Dit jaar werden er namelijk 3.550 exemplaren geïmporteerd, terwijl dat er vorig jaar 2.628 waren. Dat is dus een stijging van 35%. Andere cross-overs die in groten getale de grens over komen zijn de Captur en de Tiguan.
Top 10
De complete top 10 van de meest geïmporteerde auto’s van 2020 tot dusver ziet er als volgt uit:
Volkswagen Polo | 7.652 |
Volkswagen Golf | 5.939 |
Nissan Qashqai | 3.550 |
Renault Captur | 3.201 |
Ford Fiesta | 2.774 |
Toyota Yaris | 2.637 |
Volkswagen Tiguan | 2.548 |
Mercedes A-klasse | 2.269 |
Opel Corsa | 2.257 |
Toyota Aygo | 2.141 |
Foto: Nissan Qashqai die stoer probeert te doen, gespot door @joba95
MaartenD zegt
De Nissan Qashqai, de perfecte auto voor de gaastra jas dragende 50 plussers met kortgeknipt haar (zowel man als vrouw)…
pcooperworks zegt
@maarten020: Dat is geen Gaastra, maar Human Nature van de ANWB. Bij voorkeur matchend net als de e-bikes achterop de fietsendrager ;)
nissanfairladyz zegt
Het is gewoon eng hoe gelijk je hebt.
willeme zegt
Dus in de tijd dat Nederlanders massaal kozen voor de Qashqai-concurrent Outlander, wilde men stiekem toch liever een Qashqai. Heel bijzonder.
Batsgeit zegt
Qashqai is een maatje kleiner en vrijwel alle Outlanders zijn PHEV’s. Als je thuis niet kan stekkeren is dat geen optimale oplossing. Stroom “tanken” bij een openbare laadpaal is per gereden km vaak duurder dan een benzine.
willeme zegt
@batsgeit:
Outlander is vrij ruim, maar wel gewoon dezelfde klasse als de Qashqai. Mijn suggestieve gezeur komt voor het uit het feit dat er extreem veel geld tegenaan is gegooid om mensen in een PHEV te krijgen. De Outlander is al jaren een populair exportproduct en we kopen er (kennelijk) Qashqai’s voor terug. Wat dat betreft heeft de bijtellingskorting, MIA, KIA en dergelijke gefaald. Jammer. Want eigenlijk moet de auto nu voor particulieren interessant zijn om thuis te laden. Destijds was een van de beweegredenen om PHEV zo zwaar te subsidiëren om zo te zorgen voor een aanbod qua occasions.
shibby zegt
@willeme: dat laatste is ook gelukt, ze zijn er alleen ff bij vergeten te melden dat het voor de binnenlandse occasion markt moest zijn..
karhengst zegt
Kennelijk zijn ze in Den Haag nog dommer dan een ezel, want hetzelfde effect was natuurlijk reeds bij de Prius-boom te zien. Maar in plaats van daar lering uit te trekken deed men het nog eens dunnetjes over en zal het straks wanneer alle Model 3’s uit de lease komen ook niet anders zijn.
Maar goed, dat kan men natuurlijk gewoon compenseren door de BPM niet aan te passen aan de WLTP.
willeme zegt
@karhengst:
Op zich vind ik het niet verkeerd om een model interessant te maken als deze (daadwerkelijk) grote milieuvoordelen biedt. Het nadeel is natuurlijk dat je met een Outlander van 1 op 100 tot 1 op 6,5 kunt rijden en de subsidie was op basis van theoretische NEDC-verbruik.
Op zich doen ze het nu VEEL beter. De extreem dure auto’s (Jaguar I-Pace, Tesla Model S, Volvo XC90, Porsche Cayenne) krijgen veel minder subsidie. Sterker nog, zelfs bij de Model 3 moet je de goede uitvoering hebben om maximaal te genieten.
Daarbij denk ik dat de vraag naar gebruikte EV’s aanzienlijk hoger zal zijn. Uiteraard zal er wat export zijn, maar ik verwacht dat die Model 3’s wel een tijdje blijven (misschien leuk om over een paar jaar naar te kijken)
karhengst zegt
Maar het puur rijden op brandstof werd vooral gedaan door “eigenaren” die de brandstof direct door de zaak lieten betalen. Een privé eigenaar zal een veel grotere incentive hebben om te stekkeren omdat dat de primaire reden zal zijn de auto te willen rijden. Enkel een lage aanschafwaarde dankzij een overdadig aanbod op de markt is immers snel teniet gedaan met 1 op 6,5. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft zonde van de investering.
Ook nu nog merk je dat er een groot gat ligt tussen wat de gemiddelde Nederlander uit wil en uit kán geven aan een tweedehands wagen, waardoor het grootste deel alsnog naar het buitenland verdwijnt. Zolang dat gat niet gedicht wordt zal de binnenlandse vraag achterblijven en export de meest interessante optie blijven, wat dus weer een drukkend effect heeft op de binnenlandse vraag. Ik hoop dat de cirkel doorbroken wordt, maar zolang export een optie blijft vrees ik dat het dweilen met de kraan open is.
pomoek zegt
Persoonlijk zou ik niet snel voor een PHEV kiezen als occasion. Complexe techniek. Zelf meegemaakt dat bij mijn V60 twin engine de elektrische aandrijving kapot ging. Zou handig zijn als je dan op de ICE nog verder zou kunnen rijden. Maar dat wilde de Volvo niet. Met andere woorden: 2 motoren die kapot kunnen= 2 keer zo grote kans dat je een keer moet worden afgesleept. Begrijp ook niet goed waarom deze auto’s in het buitenland zo gewild zijn.
dutchneon zegt
De outlander is in tegenstelling tot de V60 zeer betrouwbaar.
Mijn vader rijd hem nogsteeds, eerste eigenaar sinds 2013 en nu 240.000km en ding is foutloos. Vorig jaar belde hij me zenuwachtig op dat ie niet wilde starten, bleek de 12v accu te zijn die het niet leuk vond dat hij met het vliegtuig op vakantie was geweest. 3 weken stilstaan was hij leeg.
Verder enkele slijtage onderdelen vervangen waarbij 2 achter wiellagers het meest spannende waren.
Totaal denk ik 2500 euro aan onderhoud gehad in 7jaar. Das niks.
pomoek zegt
Ik geloof je op je woord! Maar ik durf het toch niet aan. Ik wacht wel tot de eerste fatsoenlijke elektro gebakjes tweede hands op de markt verschijnen.
nissanfairladyz zegt
Gross is voor de export gegaan omdat men bang was voor hoge wegenbelasting. Ze gingen dreigen om phevs de volle pond te laten betalen. Dat is uiteindelijk weer teruggedraaid naar 50%… eigenlijk was het dreigen ervan al genoeg om een hele hoop plugins te exportern. Zonde eigenlijk. Ik rijdt zelf een Opel Ampera tweedehands. En dat rijdt verdomde goedkoop. 41 euro wegenbelasting. Verzekering 60. Elektriciteit naar het werk bijna 50 euro. Dus totaal 150 euro de maand. Exclusief afschrijving en onderhoud natuurlijk. (Wat heel laag is, want de banden en remmen slijten amper) En de 4 cilinder motor draait amper.
Variomatic zegt
Wat een treurnis, ik heb het niet bij veel auto’s maar de Quashqai vind ik wel zo’n ontzettend zielig ogend gedrocht.. De laatste generatie nog erger dan de eerste overigens. Op een te korte wielbasis probeert het op een fullsize SUV te lijken. Echt niet om aan te zien maar heel vergrijzend en doorsnee Nederland valt om de één of andere reden voor dit soort hobbelpaarden..
Sowieso is het een nogal sneu segment dit, de middenklasser SUV’s die op een X5, ML of ander volwaardige SUV moeten proberen te lijken. Hoe wannabee wil je het hebben?
tge2 zegt
@variomatic: Ik vind vooral de X5-en en equivalenten ontzettend sneue auto’s voor mensen die niet stoer genoeg zijn om een echte offroader, zoals een Landcruiser of Defender, te rijden. Ik wil die surrogaatbakken het liefst van de weg, maar ze blijven maar komen en komen.
Variomatic zegt
@tge2: de enige schuldige op dat vlak is Land Rover zelf, die is begonnen met de SuV in de vorm van de Range Rover, haha ;-)
leko zegt
@variomatic: Chevrolet Suburban en de Jeep Cherokee waren de eerste SUV’s.
lekbak zegt
@leko: de suburban was meer een stationwagen pickup dan een suv. En als dat meetelt dan was Land Rover met de defender (series) toch echt de eerste.
crashingduke zegt
@variomatic: De eerste Range Rovers hadden geen zelfdragende carrosserie en zijn daardoor geen SUV.
gekkehenk zegt
@tge2: hahah niet stoer genoeg, weet je hoe kudt zo’n defensie wel niet rijdt ? net alsof je op de bok zit
tge2 zegt
@gekkehenk: Precies wat ik wil, beetje werken achter het stuur als je perse zo een bakbeest wil.
autopetje zegt
@variomatic: sommige mensen kopen gewoon zo’n ding zonder onderliggende psychose problemen. Misschien moet je zo’n ding zien als een vervoermiddel, echt , dat helpt.
Variomatic zegt
@autopetje: dan hadden ze wel een Almera gekocht, maar dan doen ze niet. Ze betalen blind 5000,- euro meer voor een Quasqai wat dezelfde auto is maar dan opgehoogd (met dito slechtere rij-eigenschappen) omdat ze vinden dat die ‘iets’ uitstraalt.. Geen idee wat.. misschien iets ‘actiefs dynamisch’..? Net als nordic walkers?
mashell zegt
Je snapt het niet. Je zit er hoger in, stap gemakkerlijker in en je kunt er veel harder mee over de drempels in je woonwijk crossen. Dat is gewoon een meerprijs waard. Het idee dat een auto iets uitsraalt is iets wat in het hoofd zit van “liefhebbers”. Het is een machine om van A naar B te komen. Dat kan een mooi design hebben, mooie techniek of het rijden kan heel leuk zijn maar uitstraling, nee dat heeft het niet. Daarvoor zijn er gewoon teveel auto’s.
Variomatic zegt
@mashell: ik denk dat je je daar lelijk in vergist en dat precies dezelfde natuurwetten die gelden in bijvoorbeeld de kledingindustrie ook op gaan voor de autoindustrie.. anders reed iedereen in een Dacia Logan.
rotasaxal zegt
@autopetje: wat jij zegt klopt denk ik voor 99 procent. Daarbij komt dat mensen die geen leaseuto rijden en minderwaar
rotasaxal zegt
@autopetje: je hebt gelijk en gebruikt voor een bepaald buget, dan kan je niet rijden waar de verwende en voor een habbekrats rijdende, minderwaardig uitlatende leaserijder in rijdt kopen.
Variomatic zegt
@rotasaxal: juist als budget een rol speelt koop je een Almera en beslist géén Qwatsqiai. Die is zo 5 mille duurder in aanschaf, aanzienlijk minder zuinig, en de mrb is hoger.
Er is geen rechtvaardiging voor anders dan dat men ws vindt dat ie net als het kortpittige fel rode kapsel en de foeilelijke bril van de vrouw van de gemiddelde Qashqwai rijder zo ‘lekker eigenwijs’ of ‘anders’ of ‘stoer’ is.. hoge instap is slechts een extra excuus..
ericc zegt
Is het dan zo eenvoudig om een auto te importeren en op gele platen te zetten?
In België is het niet moeilijk maar de overheid doet “vertragende ” administratie om particulieren te ontmoedigen.
Via een importbedrijf voor auto’s gaat het snel maar betaal je wel 2000 euro administratiekosten om je wagen op witte platen te krijgen.
christian85 zegt
@ericc: stelt blijkbaar niet veel voor om te importeren. Het is meer een gedoe wat tijd en geduld kost.
tge2 zegt
@ericc: Ik heb recentelijk een jong gebruikte MX5 geimporteerd. Stond binnen twee weken op Nederlandse platen. Zelf geregeld, stelt helemaal niks voor.
f31bmw320d zegt
@tge2: eens mijn vorige auto ook geïmporteerd, overigens m’n eerste import en ik was er zo uit. Stelt inderdaad niks voor, alleen je bent wat langer onderweg.
lekbak zegt
@ericc: ja, het is zo eenvoudig. Iedereen kan het zelf doen zonder enige ervaring.
Het grootste probleem is een auto legaal in Nederland krijgen want een Nederlander mag officieel niet met een buitenlands export kenteken (Tijdelijk Europees kenteken) rijden. Als je het helemaal volgens de wet wilt doen moet je dus traileren.
Variomatic zegt
@lekbak: zollkennzeichen incl WA tot de grens, vanaf de grens ééndagskenteken waarmee je naar een RDW keuringsstation rijdt waar je een afspraak plant op dezelfde dag.. of een transportbedrijf, er wordt heel veel opgehaald door grote autotransporters, als particulier kun je daar ook een plekje krijgen voor schappelijke prijzen..
lekbak zegt
@variomatic: bij de grens overgaan op een eendagskenteken is een logistieke nachtmerrie.
Je moet dan eerst een auto gaan kopen in het buitenland. Vervolgens naar huis om te wachten op je eendagskenteken. Weer terug naar je nieuwe auto die je ergens gestald moet hebben om vervolgens daar een export kenteken te regelen (wat gewoon in heel Europa geldig is, incl Nederland). Dan moet de keuringsafspraak op een passende tijd kunnen omdat je er ook naartoe moet kunnen rijden.
En een eendagskenteken is als ik het me goed herinner alleen geldig op de kortste of snelste route van huis naar keuring en terug. Ik betwijfel of je officieel van de grens naar keuring naar huis mag.
Traileren, of je dat nou zelf doet of laat doen is volgens mij de enige juiste manier. Maar eigenlijk zou zo’n export kenteken gewoon geldig moeten zijn voor Nederlanders. Als je een buitenlandse vriend vraagt om die auto met dat kenteken naar jou huis te rijden mag dat gewoon. Het is dus volledig van de pot gerukt dat wij dat niet gewoon mogen.
Variomatic zegt
@lekbak: op de site van de belastingdienst kun je éénmalig een 14 daagse ontheffing aanvragen voor ieder buitenlands kenteken, ook een zollkenteken. Inderdaad het gezeur over het gele of rode duitse uitvoerkenteken gezien, maar met gele nooit problemen gehad icm ontheffing. Het 1 dagskenteken kun je tegenwoordig online aanvragen en heb je binnen een minuut in je mailbox, toen je nog zonder afspraak kon keuren was dat de handigste oplossing, dat de kortste route dan startte op een andere locatie was geen issue, als het maar te verklaren viel.
Praktisch gezien is eerst kijken en paar dagen later ophalen de beste, dan kan je idd online alles zelf regelen vooraf. Een transportbedrijf kan vaak ook pas een week later en een auto moet vaak nog een afleverbeurt e.d. krijgen. Zelf met een trailer rijden gaat wel het snelst, maar dan loop je het risico dat je half Duitsland voor niks doortrailert als de auto terplekke toch niet aan de verwachtingen blijkt te voldoen..
lekbak zegt
@variomatic: dat van die uitzondering was mij niet bekend. De laatste keer dat ik geïmporteerd heb is alweer een jaar of 4 tot 5 geleden en destijds heb ik uitgebreid gezocht naar een oplossing. Dan is dat dus de makkelijkste weg, gewoon naar huis rijden met je export kenteken en later op de dag van keuring met een eendagskenteken naar de rdw.
Overigens vind ik een trailer nog het meest ideaal als je die tot je beschikking hebt. Ik heb een keer, nadat de gewenste auto niks bleek te zijn, ter plaatse een ander autootje gezocht en gekocht voor de handel. Die heeft meer dan voor die trip betaalt. En je kunt zowel de heenweg als terugweg een bijrijder meenemen.
carman6 zegt
@lekbak: nee hoor, je kunt gewoon 2 weken ontheffing aanvragen voor dat export kenteken. Mag je lekker rondtuffen in je nieuwe aanwinst tot je het Nederlandse kenteken hebt. Het heeft mij laatst 1 week gekost van koop tot gele platen, dus dan heb je nog 1 week speling. Alleen even die export platen eraf halen (en 1-dags kenteken erop) voor de keuring, anders is er een kans dat ze doe platen innemen.
f31bmw320d zegt
@lekbak: destijds heb ik twee week met een Duits export kenteken gereden. Politie doet er niks op is mijn ervaring.
Variomatic zegt
@ericc: het is inderdaad kinderlijk eenvoudig hier maar toch besteden veel hollanders het nog uit aan derden. Administratief gaat het redelijk snel en volledig geautomatiseerd, vandaag in Duitsland een auto kopen betekent dat je met max twee weken je kenteken hebt.
De bpm (forse registratiebelasting die in EU verband eigenlijk niet is toegestaan tenzij je als lidstaat jokt en zegt dat het een ‘regeling is die stimuleert om milieu vriendelijke auto’s te kopen’) is de enige dooddoener, maar meestal ben je dan nog steeds voordeliger uit dan in Nederland én rijd je er ook nog eens een veel beter in zijn opties zittende auto voor.. Het occasionaanbod van jong gebruikte auto’s is in NL is namelijk nogal schraal (teveel diesel en kale lease uitvoeringen).
Door tellerfraude die uit onderzoek vooral blijkt te worden gepleegd door Nederlandse tussenhandelaren in importauto’s leeft er wat scepsis tav importauto’s die niet terecht is, in Duitsland maar ook in België kun je -mits je niet bij shabby handelaren koopt (maar dat geldt in alle landen)- echt met een gerust hart auto’s kopen. De meldplicht in Duitsland van het eventuele schadeverleden en huurverleden is zelfs veel strenger en beter geregeld dan in Nederland.
goodvibrations zegt
Ja stroom tanken is sowieso vaak niet echt voordelig bij een aantal phev’s. Sommige nemen ruim het dubbele aan stroom vergeleken met een model 3. De meest efficiënte phev is de i3 of eerste Opel ampera..
Met name de aanpak van de i3 vond ik goed.. Gewoon een nood motortje indien je een keer wel een erg lange afstand moet afleggen..
Maar door subsidie regelingen de nek omgedraaid.. Dus gaan we voor een zware en duurdere ev.. De mazda mx30 met een wankel motor als range extender (want licht en compact) was waanzinnig geweest als je mij vraagt.. Geef alle mazda’s maar die configuratie.. Historisch verantwoord en toch nog een klein stukje petrolhead onder de motorkap.. Als “nicotine pleister” zolang accu’s nog lomp zwaar en relatief duur zijn….
tge2 zegt
@goodvibrations: Geef mij maar een brullende RX7 inclusief rookpluim bij koude start. Ik hoef geen steriel porseleinen poppetje te worden in de hedendaagse, voor alles angstige, maatschappij.
mashell zegt
Klinkt een beetje alsof je bang bent voor verandering…
tge2 zegt
@mashell: Klinkt een beetje alsof ik geirriteerd raak door de panische porseleinen maatschappij waar ik me tegenwoordig in begeef. De meute is zo bang om wat verkeerds in te ademen.
mashell zegt
Ik ben helemaal met je eens dat de angst veel te groot is. Je ziet zelfs mensen met mondkapjes op fietsen, die dus zelfs geen gezonde lucht meer durven inademen. Je ziet burgemeesters die van toeten nog blazen weten om totale lockdowns schreeuwen. Aan de andere kant gaan er meer mensen dood aan kanker veroorzaakt door tabaksproducten, die nog steeds gewoon te koop zijn. Maar dat noemen we dan vrijheid en reguliere zorg. Het wordt tijd voor wat realisme in heel het gedoe.
Esprit_de_Flandre zegt
@tge2: Het beste antigif tegen angst is kennis. En die kennis, die we opgebouwd hebben over honderden jaren, leert ons dat uitlaatgassen niet gezond zijn. Sommige nog meer dan andere (2takt, roet, NOx, fijnstof,…). Dus als we daar iets aan kunnen veranderen – en dat kunnen we – dan moeten we dat maar doen ook.
Hoe je dat dan aanpakt, daar kan je over discussiëren – taxen, subsidies, EV’s, meer fietspaden, rekeningrijden, beter OV, thuiswerken, etc.
Feit blijft dat het moet aangepakt worden. Als je dat overdreven vindt, besef dan goed dat de eerste dokter die voorstelde om de handen te wassen voor een operatie (een Hongaar waarvan ik de naam kwijt ben) omdat dat infecties zou vermijden, uitgelachen en ontslagen werd omwille van dat “porseleinen” standpunt…
tge2 zegt
@Esprit_de_Flandre: Ik vergelijk nergens een chirurg met een persoon die gewoon op straat woont. Iedereen gedraagt zich tegenwoordig als een angsthaas in het openbaar en smeert zijn ledematen in met sterk alcoholhoudend spul dat het niet mooi meer is. Met zijn allen panisch en nog uitgedroogde handen op de koop toe. Hetzelfde geldt voor de uitstootfobie. We zijn zo bang en panisch gemaakt voor uitstoot dat we smeerlapperij die we op andere plaatsen veroorzaken met de “groene stroom” religie tegenwoordig gewoon gemakzuchtig vergeten.
tge2 zegt
@tge2: “woont is loopt”
realhustler zegt
In Nederland worden veel nieuwe auto’s gekocht in een karige uitrusting vanwege de bpm, subsidie en de bijtelling. Sommige versies zijn niet eens leverbaar geweest.
Als je tweedehands koopt, heb je niet zo veel te maken met BPM en al helemaal niet met bijtelling. En dan zie je al die slome, karig uitgeruste ex lease auto’s, of onzin auto’s als de PHEVoutlander.
Over de grens kiezen mensen wat vaker voor auto’s met leuke motoren, leuke opties, leuke kleurtjes, en kiezen auto’s meer op gevoel, uiterlijk, rijgedrag, prestaties doordat de prijs niet scheef is door verkapte subsidies en belachelijke belastingen.
We hadden PHEVoutlander poolauto’s, ik vind het helemaal niks.
mashell zegt
Ik heb juist het idee dat wagens in Nederland veel beter zijn uitgerust dan hier in Duitsland. In Nederland is er altijd wel een “business edition” met een goede uitrusting terwijl in Duitsland alles optioneel is. Daar zie je dan vaak wagens zelfs zonder basis dingen als cruise control.
f31bmw320d zegt
@mashell: maar wat de gemiddelde import, die is wel rijk uitgerust want ook die zijn ruim voorradig. Aan de andere kant je hebt gelijk, ik heb ook bij een BMW f31 330d gestaan zonder cruise control, zonder navi, basis interieur e.d. en dat zie je in Nederland weer niet tot nauwelijks. Verklaarde overigens wel de lage prijs destijds :-)
Tiemen zegt
Elektrische auto importeren snap ik wel. In Duitsland is de BTW momenteel zo’n 5% lager dan in NL en je betaalt geen BPM over een elektrisch karretje. Scheelt al snel duizenden euro’s op een E tron.
pa045 zegt
Alsof er hier niet genoeg Polo’s en Golfjes nieuw verkocht worden. Krijgen we ook nog de rotzooi van het buitenland hier op de straat.
pomoek zegt
Objection! “de Nissan Qashqai, de stamvader van de cross-overs”, Bassie en Adriaan zouden van deze uitspraak onmiddellijk in hun graven gaan rollen!
https://www.visscherpgh.nl/foto/1234/1440/544/!crop!/files/Oldtimers/60-rgl-7_3_.jpg
1977!
De Matra Rancho!
sr20det zegt
Wordt lekker kettingen vervangen dus voor al die importeurtjes met die Qashqai’s …
Mijn Passat CC overigens ook dit jaar geïmporteerd uit Duitsland. Scheelde toch aanzienlijk veel geld.
En ja, preventief te kettingen vervangen haha
Dutchdriftking zegt
Het verbaast mij vooral dat de Aygo geïmporteerd wordt. Die hebben we hier toch voldoende?
mashell zegt
Volgens mij is voldoende geen synoniem voor veel te veel…
kennone zegt
3201 mensen die een 2e handse Renault importeren??? Je moet het maar durven.
pascalio92 zegt
Betekent dit dan dat Nederland de automarkt stimuleert in duitsland? vanwege de achterlijke belastingsysteem in nederland