Over de grens met dat ding en snel een beetje.
De pijnlijke gevolgen van het bijtellingssysteem worden alsmaar duidelijker. De ooit o zo populaire plug-in hybrides van jaren geleden verdwijnen als sneeuw voor de zon uit Nederland. Als occasion zijn de auto’s niet interessant. Vaak weegt de auto meer dan een reguliere variant en welke consument gaat er nu stekkeren zonder financieel voordeel? Milieu, my ass.
In 2013 vlogen de confetti kanonnen door de Mitsubishi-dealers. De orders waren niet aan te slepen. 0% bijtelling op je PHEV-beest, wat een feest. Een jaar later zou de auto in de 7%-klasse vallen en dus kreeg Mitsubishi in Nederland in 2013 duizenden orders te verwerken. Het heeft de overheid uiteindelijk miljarden gekost, want er was geen rem opgenomen in het verlenen van subsidie op het PHEV-feestje.
*Bij circa 85% van alle export vanuit Nederland is het land van bestemming bekend.
Bron: VWE Automotive
De overheid had het zo mooi voor ogen. De nieuw verkochte plug-in hybride auto’s zouden in een toekomstig stadium naar de occasionmarkt stromen, zodat ook consumenten hybride konden gaan rijden. Nou dat valt wel mee. De plug-in hybrides krijgen zeer zeker een tweede leven, maar een groot deel niet binnen de Nederlandse grenzen. Eerder werd al duidelijk dat in 2017 maar liefst 229% méér hybrides werden geëxporteerd in vergelijking met 2016. De cijfers over 2018 doen er nog een schepje bovenop.
Uit cijfers van de VWE blijkt dat de export van plug-in hybrides in 2018 nog eens met 235% is toegenomen. 46% van de plug-ins worden geëxporteerd, 54% krijgt een Nederlandse eindgebruiker. Koning der export is de Outlander PHEV. Alleen al in de periode januari-februari 2019 gingen er 893 stuks de grens over. Een stijging van 499% in vergelijking met dezelfde periode, een jaar geleden. Ook van de Volvo V60 plug-in hybride neemt men massaal afscheid. 545 exemplaren van de hybride gingen in de eerder genoemde periode de grens over, een stijging van 519%.
Bron: VWE Automotive
In totaal zijn in de eerste twee maanden van dit jaar alleen al 1.875 plug-in hybrides geëxporteerd. De explosieve stijging heeft te maken met het eindigen van de fiscale voordelen. De voordeeltjes golden vijf jaar op onder meer een Outlander uit 2013. Eind 2018 kwam er een einde aan en dit had tot gevolg dat in januari de exporttrein werd ingezet, met de bizarre aantallen tot gevolg. De komende jaren zullen er nog veel plug-in hybrides op de markt komen.
Meer lezen? Check 8 redenen waarom de Outlander PHEV zo slecht nog niet is!
Jaapie zegt
open deur , want bijtelling ..ohnee bedoel milieu
coffeecup zegt
@Jaapie: niet helemaal waar. Of helemaal niet waar. Ik heb een V60 Plug-in overwogen. Tot ik las dat de korting op mrb op z’n eind loopt.
Ik heb genoeg fratsen van de landelijke politiek meegemaakt. Het wegvallen van de korting op mijn CT200h als particulier is daar één van, al had dat financieel gezien niet zoveel impact.
Een handelaar waar ik mijn zorgen uitte, gaf aan dat ik zeker niet de enige ben.
Leuk, dat streven van de overheid naar Klimaatdoelstellingen maar voor de particuliere markt zorgt het dwalende beleid alleen maar tot onzekerheid. En die onzekerheid zie je in deze cijfers terug.
slickrick zegt
@coffeecup: koop eens een auto met je hart en niet met je hoofd…
Auto rijden moet je van genieten , anders kan je beter met het OV
coffeecup zegt
@slickrick: klopt en dat heb ik dan vervolgens ook gedaan ;-)
dutchneon zegt
probleem voor de occasion markt is dat die PHEV geschikt is voor kleine stukjes rijden, boodschappen, kinderen naar de sportclub.. dat kan mooi electrisch. Echter dat moet wel duidelijk gemaakt worden aan de burger. Er mist een schakel, want de auto heeft nogsteeds korting op de MRB alleen weten tweedehands kopers dat volgens mij niet.
Mijn vader gebruikt de auto ook zo, de auto staat zeker 2 keer per dag de accu te laden en dat doet hij in 4uur tijd. Hij tankt 1 keer per maand even 35 liter maar rijd zeker 1000km per maand
toniominestrone zegt
@dutchneon: redelijk omslachtig, buiten het feit dat die bak niet om aan te gluren is.
dutchneon zegt
@toniominestrone: wat er omslachtig aan een stekker inpluggen. Het kost hem minder tijd als tanken, is beter voor het milieu en hij regelt met de app dat de auto op temperatuur is…
spykerboy zegt
@dutchneon: beter voor millieu? Met de energie uit al die kolen centrales in nl zeker ?? laat me niet lachen
Ram-G-maN zegt
@spykerboy: Jij weet ook welk energiecontract zijn vader heeft aangesloten en met welke energieleverancier?
sanderp zegt
@spykerboy: Grappenmaker, hier wordt de elektrische auto thuis geladen aan een huis dat helemaal vol ligt met zonnepanelen. Dus het is volstrekt je eigen keuze.
mpc007 zegt
@spykerboy: dat vind ik zo’n dooddoener; ik kies steevast elk jaar voor het goedkoopste energiecontract en dat is al jaren gewoon groen. Grijze stroom is voor particulieren helemaal niet goedkoper meer, soms wordt het niet eens aangeboden.
slickrick zegt
@maarten_zoutendijk: hahaha je wordt genept bij het leven, slechts 6% van de Nederlandse energie is groen opgewekt . De rest is grijs en ze kopen een paar CO2 certificaten om dit op papier te compenseren. Ja ja de Fabeltjeskrant
koffiekopje zegt
@slickrick: Leg eens uit wat dat nou precies verandert aan de CO2 uitstoot?
Metafoor: Of ik nou 1000 euro uitgeef, of 1500 waarvan ik er direct weer 500 terug krijg zodra de ontvanger z’n geld heeft – het maakt in principe niet uit.
dutchneon zegt
@toniominestrone: jij vind een aygo, of iets anders wat je voor die km prijs kunt rijden mooier??
toniominestrone zegt
@dutchneon: Alles beter dan zo’n hondenhok.
fiscaal zegt
@dutchneon: hier idem dito. Wij rijden zelfs 2.000 km per maand en ik tank gemiddeld 50 liter per maand. De rest op stroom. Werkt perfect! Ook beter voor de lijn want ik koop minder snoep, doordat ik minder vaak tank.
lekkaah zegt
@fiscaal: lekker he, als alles voor je bedacht wordt..
flutterby zegt
@dutchneon: het is een geweldig auto. Voor 15k koop je geen gelijkwaardige SUV met zulke dikke uitvoeringen.
Ben je in de markt voor een SUV dan kan je geen beter koop maken, zelfs al laad je nooit! Doordat de benzine motor alleen op de snelweg de wielen aandrijft heeft die een relaxed leven (laag onderhoud) en de elektromotoren pakken de boel op in de stad waar die véél efficiënter zijn. Op de snelweg rijdt die 1 op 12, maar dat doen andere SUV’s ook. Echter die andere SUVs verbruiken veel meer in de stad en mogen niet parkeren bij een laadpaal. ;)
dutchneon zegt
@flutterby: Je legt hem perfect uit, iedereen zeurt al 6 jaar over het verbruik van de PHEV, maar wat doen de concurrenten… een nissan Renault Qashcow doet al gauw het drie dubbele verbruik binnen de bebouwde kom en dat is als de accu leeg is!
Als je kijkt naar de meer volwassen suv’s, zoals een Q5, Cayenne, Touareg, Range Rover, of Land Cruiser, zie je dat ze zelfs amper verkocht zijn met benzinemotor omdat ze zo onzuinig omspringen met hun brandstof.
kappenou zegt
@dutchneon: van de premium merken voor de plug ins alleen verkocht omdat ze gewoon goedkoper zijn door de co2 tax.
Basis prijs instap cayenne is €115k. Instap prijs cayenne e-hybrid met de zelfde benzine motor erin kost €104k. Verbruik heeft er niets mee te maken.
robert110 zegt
@flutterby: Je bekijkt het verkeert. Als SUV is de phev namelijk hopeloos, je mag er geen drol mee trekken, 1.5 ton voor een auto van dit formaat is weinig, een diesel Outlander mag al 2 ton trekken en off road kom je niet verder dan een Nissan Micra. Je zit dus met de nadelen van een inefficiënte SUV opgescheept zonder dat je kan profiteren van de voordelen.
Als het je om de elektrische aandrijving in combinatie met een brandstofmotor gaat kan je beter voor de Volvo V60 kiezen, die kost niet veel meer en heeft niet de nadelen van een SUV. Als het je om de voordelen van een SUV gaat kan op zijn minst beter gaan voor een diesel 4WD Outlander, maar nog beter gewoon voor een volwaardige SUV.
De enige reden om wel voor de Outland phev te gaan is omdat het een van de weinige plug-ins is met een hoge instap, maar je kunt je afvragen of dat alleen voldoende is om de nadelen van een SUV voor lief te nemen.
mpc007 zegt
@robert110: eens over de Volvo, is een prettige auto. Alleen wel een lullig kofferbakje, en het ICE gedeelte wordt verzorgd door een dikke vette vijfcilinder diesel (heeft ook z’n voordelen uiteraard, lekker geluidje bijv) dus je wordt in de toekomst vol getroffen door de MRB-banhammer als de korting afloopt
flutterby zegt
@robert110: goed punt, maar als je hem ziet als grote crossover ipv een kleine SUV dan is het een geslaagde auto. Hoeveel SUV’s trekken nou meer dan 1500kg (of zelfs 1600kg) en gaan off-road?
flutterby zegt
@robert110: V60 Teun Engine zou ik echt nooit aandurven privé. Zeer hoge MRB, kofferbak van een Polo en zeer onbetrouwbaar. Plus een typische hybride waar je vooral de nadelen (gewicht en onderhoud) combineerd ipv de voordelen van de Outlander (elektrische waar het kan en brandstof waar het moet).
Wil je performance ga voor de Volvo. Wil je betrouwbaarheid en betaalbaarheid ga voor de Outlander.
dutchneon zegt
@robert110:
Jij hebt er ook een? 4×4 zit lock op kwam in Oostenrijk net zo ver omhoog met 1,2 bar in de winterbanden als de range rover met permanente 4×4.
Mitsubishi heeft dat best aardig voor elkaar. Verder heb er laatst de minigraver achter gehangen, Samen met de kar is dat 2,5 ton. Dan doet hij bij 95 op de cruise ook netjes 1 op 8,5 met de accu leeg. Das helemaal niet zo gek!
f31bmw320d zegt
@dutchneon: een 1.6 benzine en een kar van 2,5 ton …., die moet dan met de kloten voor het blok. Een verbruik van 1 op 8,5 lijkt mij dan zeer optimistisch
f31bmw320d zegt
@f31bmw320d: excuus 2.0 ik zeg het verkeerd
dutchneon zegt
@f31bmw320d: we hebben niet zoveel heuvels in nl hoor, als het eenmaal rolt houd ie makkelijk 100, maar normaal staat de disco er voor die heeft net zo lief drie van die karren tegelijk ?
koffiekopje zegt
@f31bmw320d: Wat een onzin. Vroeger trokken we massaal 3500 kg met een 2.4 diesel met 65 pk in een G-klasse, en riepen we om het hardst hoe “sterk” dat wel niet was.
Je hebt vijf van die OM616-blokken nodig om het koppel van zo’n elektromotor te halen.
numpty zegt
@dutchneon: Het probleem, het ding is gewoon spuuglelijk. De tweede (facelift) generatie gaat iets beter, maar is nog lang niet zo mooi als de vorige generatie outlander. Daarnaast haal jij, bij privé gebruik, op geen lange na het voordeel dat de zakenlijke gebruiker wel kreeg. Dus op geen enkel vlak interressant. Misschien alleen voor oudere mensen (jouw vader?) vanwege de hoge instap.
knapzuur zegt
@dutchneon: .. als je net je spaarcenten hebt stuk geslagen op een relatief koopje en je daarna de wegenbelasting van een 1700 kg zware diesel mag ophoesten. Ik denk stiekem dat de gemiddelde kopen van zo’n kar zich dat prima realiseert en dat zodra het 2020 is zijn relatieve koopje helemaal iets meer waard is t.o.v. van de aanschaf nu.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingen-op-auto-en-motor/motorrijtuigenbelasting-auto-mrb-2019
dutchneon zegt
@knapzuur: diesel?? De outlander rijd 1op12 op benzine
numpty zegt
@dutchneon: Moet je er eens een caravan achter hangen en naar Zuid Frankrijk te rijden. 1op4, geen elektrische assistentie en een benzinetank van 35 liter. That’ll be fun! Actieradius van 140 kilometer… Dan sta je meer aan de pomp en kassa dan je aan het rijden bent. Top-auto!
flutterby zegt
@numpty: dat slaat echt nergens op. Op de snelweg drijft de 2.0 motor gewoon die wielen aan zoals elk andere auto. Er is geen enkele logische verklaring waarom het verbruik dan verdrievoudigd.
Tenminste.. als je 90-100 rijdt met de caravan en geen 150+.
numpty zegt
@flutterby: Uh.. ervaring? Collega z’n vorige auto, een Opel Zafira 2,2 , lustte ook een slokje met de caravan er achter, 1 op 6 ongeveer. De Outlander PHEV was voor hem het enige Hybride alternatief, want met 3 koters, caravan en dakkoffer naar Z-Frankrijk elke zomer. De Outlander was de eerste welk beloofde dat ook te kunnen. En die belofte klopte wel. Alleen had men hem nooit verteld (en hij was zelf schuldig aan niet goed lezen) dat de PHEV het elektrische deel direct uitschakelt als er caravan op de kogel gehangen word. Daarnaast bleek de Mitsubishi 2,0 een zéér dorstige machine zonder hulp van de electro-motoren. Natuurlijk word er in Frankrijk lekker doorgereden, maar een verantwoordelijke gezinsvader houd zo’n combinatie netjes op de 100 Km./u. Waar het span ook op gekeurd is. Exact de zelde rijstijl
numpty zegt
@numpty: veel hoger verbruik. Zijn woorden: Ik heb nog nooit van mijn leven zó in de rats gezeten dat ik zonder benzine zou komen te staan”
tvr1974 zegt
@dutchneon: ff serieus.. dat rij ik dus per week…
dutchneon zegt
@tvr1974: ja precies ik doe op dit moment ook 700 per week en daarom meteen een model-s gekocht. Goedkoopste van Europa met 2,5ton op de teller. Nu houd ik per maand 500 euro aan brandstof en mrb en onderhoud in de zak en op mijn thuiswerkdag kan mijn vrouw er mee naar haar werk.
Mijn vader hoeft uiteraard niet meer te werken met zijn 69jaar
dutchneon zegt
@tvr1974: naast wat ik dus in de zak houd is het nog milieuvriendelijk op de koop toe, thuis laad ik ongeveer 80% vanaf mijn 12000kWp aan zonnepanelen…
Ik kan het meer mensen aanraden.
Als resultaat heb ik meer geld voor de hobby auto’s
Jochempie zegt
Mijn vader heeft altijd koopauto’s gereden, en nu staat een nieuwe Mitsu Outlander PHEV bovenaan op z’n lijstje. Niets korting op MRB of subsidies op wat dan ook, gewoon uit eigen zak willen betalen voor het milieuvoordeel dat de auto op kleine stukjes heeft. Trots op je, pap.
toniominestrone zegt
@Jochempie: Is dat al een reden om trots te zijn op je vader?
Jochempie zegt
@toniominestrone: Vind ik wel, ja. Er zijn toch een hoop fijnere auto’s zonder elektrische ondersteuning te krijgen voor dat geld.
toniominestrone zegt
@Jochempie: vreemd,trots zijn op je vader zijn auto keuze, hilarisch!
Jochempie zegt
@toniominestrone: Ik bedoel.. Hij schoont jouw lucht ook op toch? Dus waarom je hoon?
knapzuur zegt
@jochempie: zodra hij 1 op 10 rijd omdat de accu toch écht na 20 kilometer al leger dan leeg is? :) Ken ergens een bedrijf die ze vervroegd heeft ingeleverd bij de lease maatschappij omdat ze anders falliet zouden gaan aan de brandstofkosten, ok tikkie overdreven maar ze rijden nu ‘gewoon’ benzine en kost het ze minder.
Jochempie zegt
@knapzuur: Verreweg de meeste ritjes zijn minder dan 20km per dag, en 1 op 10 doe je ook met de reguliere benzine-uitvoering. Daarnaast zit de fijnstofconcentratie in de stad, waar hij ook het meeste schade aan kan richten. Longkanker, verkorte levensduur, noem maar op. Toch fijn dat daar de brandstofmotor niet aan hoeft, toch?
Gulli zegt
@toniominestrone: we zijn niet allemaal petrolheads. Voor sommigen is het ook gewoon vervoer
Jochempie zegt
@gulli: Sommigen zijn best een beetje petrolheads, maar ook conservatief en realistisch met hun eigen voertuig.
lekkerlinksrijden zegt
@gulli: voor de grote meerderheid is het gewoon vervoer
flutterby zegt
@gulli: ik ben een autoliefhebber, geen petrolhead. Lekker belangrijk wat de bron is van de energie. Alleen waterstof vind ik maar saai want daar is geen performance uit te halen.
f31bmw320d zegt
@flutterby: dat is weer wat kort door de bocht, het wordt nu niet zo op de markt gebracht maar het is wel mogelijk.
Jochempie zegt
@toniominestrone: Je krijgt natuurlijk een hoop bijval van alle andere petrolheads, maar ik hoop dat ze er ook bewust van zijn dat een Outlander op prik in plaats van benzine al die duimpjes wat langer laten leven :) Oftewel, een soort van kritiek op een onbaatzuchtige actie. Wat is het menselijk brein toch fascinerend :)
raoufff zegt
@Jochempie: maar is je vader ook trots op jou?
Jochempie zegt
@raoufff: Vanwaar die vraag? Ben je getriggerd?
mpc007 zegt
@jochempie: er is idealisme, en er is domheid. Dit heeft wat weg van het laatste. Als ‘ie echt groen bezig wil zijn koopt ‘ie toch gewoon een nieuwe Nissan Leaf? Kost ook niet de wereld.
Jochempie zegt
@maarten_zoutendijk: Wat een belachelijke conclusie. Als je ècht groen wilt zijn, ga je toch nooit meer je huis uit? Leg je ook geen meter af. En als je dan al vlees koopt, neem dan alleen kiloknallers. Want hoewel het super zielig is voor de beestjes, is het wel de meest rendabele manier van vlees produceren, als je kijkt hoeveel grondstoffen elk dier gebruikt….
Dit is gewoon een stap in de juiste richting, komende van een Mondeo 2.2 diesel.
karhengst zegt
Wanneer de leaseboer z’n auto met een hogere marge kan verkopen in het buitenland wordt dat direct gedaan.
Het hele idee dat in Nederland de prijs gedrukt zou worden door een overvloedig aanbod wordt onderuit gehaald doordat er geen beperkende voorwaarden zaten aan de fiscale voordelen. Dit kon je op je klompen aanvoelen natuurlijk.
mopar zegt
@karhengst: Zo is het, die PHEV’s zijn goede tweedehands aankopen. Betrouwbaar zat, niet al te duur en als particulier heb je door zijn uitstoot recht op het kwarttarief wegenbelasting. In Utrecht betaal je dus net iets meer dan €50 per maand aan WB voor zo’n Outlander. Dat valt reuze mee voor een auto van dat formaat en gewicht.
dutchneon zegt
@mopar: precies en hij is redelijk veelzijdig, je mag er legaal ook nog 1500kg achter hangen
kobus1967 zegt
@mopar: halftarief geen kwarttarief
Dutchdriftking zegt
Kijk, en alleen al hierom ben ik blij dat FVD het goed gedaan heeft in de verkiezingen. Als we het geld voor subsidies op deze auto’s hadden gebruikt voor subsidies om je huis beter te isoleren hadden we veel langer rendement gehad van deze miljarden. Iets wat iedere idioot 10 jaar geleden al riep bij de eerste 14% Polo’s en Priussen.
berlinetta zegt
@dutchdriftking: Alleen krijg ik niet de indruk dat Baudet van plan is om veel geld te stoppen in klimaatmaatregelen ;)
reactief zegt
@berlinetta: Heeft hij een plan dan?
Heb zijn speech van ruim 20 min. gekeken, want wilde toch eens weten waar men voor gestemd heeft.
Maar zag het fout, ik weet nu waar men tegen gestemd heeft. Want dat is het enige wat hij kon benoemen, wat allemaal fout is.
berlinetta zegt
@reactief: Ik weet niet wat die kerel wil. Heb me niet verdiept in zijn standpunten en heb ook niet op hem gestemd. Ik weet alleen dat hij het er niet mee eens is hoe het nu gaat.
basr32 zegt
@reactief: och och, allemaal tegen Baudet. Terwijl hij de enige is die ook voor de autmobilist op komt. Soms snap ik echt niet wat een aantal autobloggers willen. Zijn ze nou tegen het kaalplukken van de automobilist of voor? Als ze voor zijn kunnen ze in ieder geval beter naar het Groenlinks forum gaan.
reactief zegt
@basr32: Zoals gezegd. Ik keek zijn overwinningsspeech, omdat ik vooral benieuwd was wat hij allemaal van plan is en waar de meerderheid op gestemd heeft. Van zo’n 21 minuten lullen, ging er 20 minuten over Rutte, ‘het kartel’ en van alles wat er allemaal fout is in Nederland en hoe goed het vroeger allemaal was. In 1 minuut vertelde hij vervolgens dat hij een paar punten gaat oplossen.
Dat vind ik bijzonder. Waarom niet een inhoudelijke speech over wat je allemaal daadwerkelijk gaat doen en concrete plannen uitspreken? Dit wekt toch echt de suggestie dat er geen plannen liggen. In mijn provincie zijn ze ook de grootste geworden, maar ze hadden gewoon geen enkel punt specifiek voor mijn provincie! Dat vind ik toch wel kwalijk, want waar stem je dan op?
Ik krijg vooral het idee dat de kiezer dat dus ook niet gedaan heeft, maar vooral ergens tegen heeft gestemd.
knapzuur zegt
@reactief: FVD is een tegenpartij, ze hoeven nergens vóór te zijn.
mpc007 zegt
@reactief: net of provinciale verkiezingen voor 90% van de bewoners echt over de provincie gaat. Ik denk dat verreweg de meesten werkelijk GEEN IDEE hebben wie er in nu in de Gedeputeerde Staten zit en wat ze zoal doen of gedaan hebben. Dus wat betreft kan je je afvragen of het niet wel best is zo. De burger krijgt wat hij verdient.
Dutchdriftking zegt
@berlinetta: Minder energie gebruiken per huishouden is een mes dat snijdt aan twee kanten. Het milieu is er vanaf dag 1 daadwerkelijk meegebaad, het is een enorm goede lange termijn oplossing, en het scheelt de burger geld.
berlinetta zegt
@dutchdriftking: Maar gelooft Baudet dat ook? Volgens hem is het onzin, dat hele milieugedoe.
kobus1967 zegt
@berlinetta: hij moet eens een praatje maken met Arnold Schwazzenegger, die voerde milieumaatregelen door en de economie steeg enorm daardoor in Californië.
Win win dus.
Dutchdriftking zegt
@kobus1967: Als je het op de juiste manier implementeert is het een investering welke werk oplevert, en op langer termijn geld bespaard. Als het milieu daar ook nog mee gebaad is, dan is iedereen terecht blij.
Dutchdriftking zegt
@berlinetta: De verhouding kosten/baten is scheef, en daar heeft hij zeker een punt.
basr32 zegt
@berlinetta: En terecht. Geen geld naar klimaatgekte.
kenner zegt
@dutchdriftking: hij wil ook uit de EU stappen. We zien allemaal wat voor dramatische gevolgen dat heeft voor GB. Subsidie voor ‘schone’ autos was gewoon een goed idee, net als er subsidie is voor andere mileuvriendelijke oplossingen. Achteraf is gebleken dat niet alles uitpakt zoals gepland en dan komt Baudet weer schreeuwen dat hij wel alles goed had aangepakt. Sneu dat mensen hier nog steeds zo in meegaan.
Dutchdriftking zegt
@kenner: Hij wil niet uit de EU, hij wil de bemoeienis van de EU flink omlaag. Dat lijkt mij een bijzonder goed idee.
lekkaah zegt
@dutchdriftking: nee hoor, baudet is een populist en heeft zijn stemmen te danken aan de aanslag (ik citeer hier al zijn gefaalde angstige tegenstandertjes)
Dutchdriftking zegt
@lekkaah: Nee hoor, er zijn juist enorm veel mensen extra links gaan stemmen als reactie hierop. Men was bang voor enorm veel ‘extreem’ rechtse stemmen, en wou hierom een tegengeluid laten horen. Dit is de reden waarom Groen Links zo gestegen is.
mpc007 zegt
@dutchdriftking: Ach welnee. GroenLinks is zo gestegen omdat D66 zo verloren heeft. Met een beetje politiek besef weet je dat de wisselwerking tussen die partijen heel sterk is.
mashell zegt
@maarten_zoutendijk: GroenLinks heeft ook winst behaald omdat groen momentum heeft, door het klimaat en omdat de tradionele sociale partijen aan het verdwijnen zijn.
mpc007 zegt
@kenner: weet niet of het is aangepast, maar in het FVD programma staat niet dat men uit de EU wil. Er staat alleen dat men een referendum wil over het lidmaatschap van de Eurozone. Dat is heel wat anders.
mashell zegt
@dutchdriftking: je kon er niet verder naast zitten. Deze belastingkortingen (iets heel anders dan subsidies) zorgden ervoor dat de leaserijders (en dus een groot deel van de VVD achterban) een veel dikkere wagen kon rijden dan hun leasebudget toestond. Het ging helemaal niet om het milieu maar om stemmenwinst. En dat was heel succesvol.
gregorius zegt
@dutchdriftking: precies het probleem van politiek. DAT was niet de keuze. In Nederland hebben we bepaald dat we bij de EU willen horen (en we willen een voorbeeldfunctie vervullen): want EU is meer handel = goed voor NL; of zoiets.
NL had/heeft een probleem dat de gemiddelde uitstoot te hoog was; is nu lager.
NL had/heeft het probleem dat rondom druk bevolkte gebieden de lucht te ranzig is, wat gedeeltelijk komt door de auto;s: oplossing; zorg dat je auto’s die minder of niks uitstoten hebt: gelukt.
En: het niet-heffen van een belasting is geen subsidie. Men kan het verkopen als subsidie, maar dat is het niet: het is een belastingkorting. Het is ook niet zo dat deze mensen anders een niet-hybride auto voor dat bedrag op dat moment hadden aangeschaft. Kortom, de ‘misgelopen’ inkomsten zijn een stuk lager. En als laatste: het feit dat er zoveel mensen zo’n ding hebben geleased is ook goed voor de economie; geld gaat rollen.
Beter zou het zijn als hij zegt: we gaan er nu alles aan doen om geld vrij te maken waardoor het interessant wordt voor mensen om hun huis beter te isoleren en evt zonneenergie op te wekken; dan lever je een bijdrage.
PS: ik vind het een vreselijke gast; die FvD gozer (en zn gekke opa).
berlinetta zegt
@gregorius: Subsidies of belastingkorting: het komt op hetzelfde neer. In principe is een subsidie namelijk niet meer of minder dan een bijdrage van de overheid en een belastingkorting is dat ook, alleen vragen ze minder geld ipv dat ze het daadwerkelijk bijdragen. Komt er in beide gevallen op neer dat het de overheid geld kost.
kobus1967 zegt
@berlinetta: maar het heeft veel minder gekost dan ze denken.
Jan Modaal kon een duurdere auto leasen dan hij anders gedaan had, maar ze gaan er van uit dat hij een auto van hetzelfde bedrag had gereden tegen volle bijtelling.
Degenen die hem zelf gekocht hebben zoals ikzelf hielden geld over wat we in andere dingen gestopt hebben waar belasting over betaald moet worden of wat in ieder geval de economie gestimuleerd heeft.
Dutchdriftking zegt
@berlinetta: Subsidie is belasting geld retour naar de burger, minus het salaris van de ambtenaar.
BaRa zegt
@gregorius: Het is zelfs zo goed gelukt dat Nederland nu de broek naar beneden moet doen voor Europa, want ze kunnen niet voldoen aan de normen voor uitstootverlaging.
lekkaah zegt
@BaRa: alsof ons broekje al niet naar beneden was.. ze bepalen straks gewoon wat voor prakkie jij elke avond voorgeschoteld krijgt..
kobus1967 zegt
@lekkaah: straks moet elke nederlander een huishoudboekje bijhouden mer wat hij doet en uitgeeft, word jij straks aangeslagen voor de keren dat je met je eigen wijf hebt liggen wippen?
Jacobse en Van Es.
lekkaah zegt
@gregorius: LOL, een gesubsidieerd product goed voor de economie noemen.. Fake news. Als Mitsubishi Nederlands was had je wellicht een punt ja, er zijn gewoon miljarden aan Nederlands belastinggeld richting Japan gelekt en dat zien we nooit meer terug. Gewoon enorm slecht voor de economie, die kleuterige groene sprookjesideetjes.
Hou het maar gewoon bij Zwitserland..
lekkaah zegt
En dan heb ik het nog niet eens over dit artikel hier, die zooi wordt allemaal geexporteerd waardoor je (de Nederlandse belastingbetaler) dubbelop genaaid wordt
torsen zegt
@lekkaah: “er zijn gewoon miljarden aan Nederlands belastinggeld richting Japan gelekt en dat zien we nooit meer terug.”
Die snap ik even niet zo goed. Hoe kan belasting die niet betaald is ineens in Japan terecht komen?
lekkaah zegt
@torsen: Belasting die ge-int had kunnen worden, m.a.w. gemiste inkomsten over het geld van het volk, doordat de Outlander hiermee eigenlijk gewoon een ‘offer you cant refuse’ is, is daarmee heel veel Nederlands geld naar Mitsubishi (JP) gegaan, dus je verliest ‘dubbel’. Én gemiste belastinginkomsten én puur ‘Ollands geld in NL door jou en mij verdient in NL, wat rechtstreeks naar Japan gaat. Killing voor je economie, absurd dom/duur idee van politici geweest.
torsen zegt
@lekkaah:
1. Dus er is 0,0% belastinggeld naar Japan gegaan. Top!
2. Als er andere auto’s aangeschaft waren in plaats van Mistubishi’s was het Nederlandse geld naar een ander, eventueel ook Japanse fabrikant gegaan, wat dus eigenlijk 0,0% verschil maakt voor onze economie.
3. Belastingen die niet ge-int zijn staan dus nog steeds ergens bij de NL particulieren en bedrijven. Kunnen dus ook gewoon weer de economie in?
lekkaah zegt
@torsen: Goed, ik zal het anders verwoorden
Doordat de Mitsubishi (ik noem het) gesubsidieerd wordt door middel van een belastingvoordeel, investeer je als overheid dus geld. Hoewel velen claimen dat dit iets heeeel anders is dan subsidie (ik noem het wel belastingvoordeel dan) is het nog steeds investeren. Je geeft in principe een ‘korting’ op het product.
Zodra een klant dit belastingvoordeel niet zou hebben, zou deze wagen een stuk minder verkopen (ik mag hopen dat wij het hiermee wel eens kunnen zijn). De klant zou dan gewoon een andere auto kopen waar wel flinke belasting over betaald zou worden. Doordat deze ‘subsidie’ (belastingvoordeel) hierop zit, wordt dit product dus massaal verkocht. Normaal verdient de overheid een gedeelte over het aankoopbedrag (en blijft het geld in principe in NL), in dit geval dus niet en gaat de volle pond richting Japan (kort door de bocht, afgezien van de lokale dealer e.d.). Ik heb geen cijfers, maar het lijkt mij duidelijk dat er veel geld is misgelopen en Mitsubishi de lachende derde is. Point taken er is geen Nederlands alternatief (wagen), ik probeer te stellen dat de Nederlandse overheid feitelijk Mitsubishi gesubsidieerd hebben.
torsen zegt
@lekkaah: thanks, hier kan ik me, gedeeltelijk, wel in vinden.
Het is inderdaad kunstmatig beinvloeden van de marktwerking. Mitsubishi verkocht auto’s die ze zonder die maatregelen niet in die aantallen verkocht zouden hebben.
Maar dat heeft verder toch alleen invloed op de concurrenten van Mitsubishi die geen PHEV techniek in huis hadden op dat moment?
“Normaal verdient de overheid een gedeelte over het aankoopbedrag (en blijft het geld in principe in NL), in dit geval dus niet en gaat de volle pond richting Japan”
Auto X
netto: €30.000 > Dealer, importeur & fabrikant
btw: €6.300 > Staat
bpm: €7.289 > Staat
Aankoop bedrag: €43.589
Het niet heffen van bijv. de BPM in deze situatie heeft toch geen invloed op het netto bedrag?
lekkaah zegt
@torsen: Helemaal correct, bedoel dus puur dat er daardoor (stimulering vanuit de overheid) meer verkocht zijn (dus meer omzet/winst), niet dat het winstbedrag per auto hoger is voor Mitsu
torsen zegt
@lekkaah: je andere punt valt ook nog wel iets voor te zeggen als je twee auto’s met een vergelijkbaar aankoopbedrag die een consument/lm zou kopen tegenover elkaar zet.
X
netto: €30.000 > Dealer, importeur & fabrikant
btw: €6.300 > Staat
bpm: €7.289 > Staat
Aankoop bedrag: €43.589
Y
Netto prijs: €36.024
BTW: €7565
BPM: €0
Aankoop bedrag: €43.589
slickrick zegt
@lekkaah: nee ze hadden beter een Nederlandse auto kunnen subsidiëren…… zoals wat ? Een gazelle of Batavus ?
lekkaah zegt
@slickrick: lees ff het hele gesprek af anders
slickrick zegt
@lekkaah: als ik meer dan drie zinnen moet lezen zonder een foto van een auto of lekker wijf …..dan haak ik af, sorry
gregorius zegt
@lekkaah: Een auto die verkocht wordt waar:
– wel BTW over geheven worden (als ie verkocht wordt)
– verkocht door een Nederlandse importeur (levert opbrengst en banen op)
– onderhouden door autobedrijf in NL
– gefinancieerd door een leasebedrijf in NL; als ie geleased is.
Als deze personen gewoon nog 3 jaar door waren blijven tuffen in hun oude 307’tje; dan had dat alleen onderhoud opgeleverd.
Dus ja, zelfs het verkopen van een auto waar geen BPM over wordt geheven, levert nog geld op voor de economie.
Tenzij je me nu gaat vertellen dat al deze mensen anders een benzine/diesel auto hadden geleast met dezelfde nieuwprijs waarover 25% bijtelling geheven zou worden en waar een gemiddelde BPM op zou zitten. Volgens mij niet: wat dat konden of wilden het grootste gedeelte van de 2013 0% bijtelling mensen niet betalen.
Daarnaast hebben mensen die een auto hadden, die weer ingeruild/verkocht. Daar heeft iemand ook weer op verdiend = geld in de economie.
En dat geld dat van de importeur naar Japan gaat (blijft een stuk minder over overigens). Dat moeten die Japaners zelf ook weer uitgeven aan andere bedrijven die onderdelen leveren. Maar als je een Cherokee had gekocht, ging er een hoop geld richting Amerika, wat je nooit meer terug ziet.
Of als je een 5008 had gekocht, dan ging het geld naar stakende gele hesjes. Weinig auto’s die je in NL kan kopen waar het geld niet allemaal naar een ander land gaat wat je nooit meer terug ziet.
En als we toch zo economisch bezig zijn. Onze pensionfondsen (ik neem aan dat je zelf met 19 jaar oud nog niet veel in een pensionfonds hebt zitten), zullen ook een hoop geld in de auto sector hebben zitten: dus dat geld gaat maar voor een paar jaar naar japan en komt met een gezonde winstmarge komt weer terug naar ons.
En de geexporteerde Outlander. Beter dat er een Outlander van 5 jaar geexporteert wordt (want daar zat geen BPM restwaarde op) dan dat er een 5 jaar oude X5 wordt geexporteert: dan geeft de staat jou gewoon een klein gedeelte van de BPM weer terug!
lekkaah zegt
@gregorius: Ik ben ervan overtuigt dat men dan wel een volle Polo (en alle belastingen van dien) hadden geleased ja.. Maar goed, daar bestaat geen antwoord op, dat is speculeren. We consumeren als gekken en moeten elke 4 jaar een nieuwe auto, lijkt het..
lekkaah zegt
@gregorius: Overigens; 19 jaar oud?? Bedankt voor het complimentje. Overigens werk ik in een branche waar ik geen pensioen via een fonds opbouw.
gregorius zegt
@lekkaah: staat op je profiel. Vandaar.
lekkaah zegt
@gregorius: zie het: 1990-01-01. Dat zou 29 zijn ;P tijd vliegt
gebruikersnaam3 zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
ghost zegt
MetSubsidie Foutlander???
emping zegt
@ghost: Originele grap, gaap.
vroaaar zegt
De hier gepresenteerde cijfers zeggen niet zoveel en de getrokken conclusies zijn ongenuanceerd. De percentages van landen waar onze export plug-ins heen gaan zeggen niets over de aantallen of de reden waarom. En de aantallen per model zeggen weer niets over het percentage daarvan t.o.v. het aantal dat te koop staat is occasion. En een stijging t.o.v. vorig jaar zegt ook niet veel. Maar ja, die cijfers zijn vooral groot dus passen goed in een sensatieverhaal.
De bron (VWE) laat een genuanceerder beeld zien. Zo is het aantal plug-in occasions dat in Nederland blijft nog altijd hoger dan het aantal dat geëxporteerd wordt. Het verschil wordt echter wel kleiner. Opvallend genoeg zijn de Mitsubishi Outlander en de Volvo V60 de populairste plug-ins op de binnenlandse occasionmarkt. Dus met die “haat” valt het wel mee…
gregorius zegt
Als je als NL niet wil dat dit soort auto’s worden uitgevoerd, moet je de BPM niet zo hard laten afschrijven.
Laat je de BPM niet zo hard afschrijven, dan wordt het zeer onaantrekkelijk om ooit een gebruikte auto in te voeren. Gevolg is dat auto’s voornamelijk in NL blijven; want de prijs van 2e hands auto’s in NL zal dan hoger liggen dan in andere landen.
Portugal heeft dit bijvoorbeeld.
Dus autoliefhebbers in NL: wees blij dat de BPM zo hard afschrijft in NL; anders was het over met het importeren van leukere auto’s uit DE.
RiKe zegt
@gregorius: Als ee de BPM helemaal niet zouden hebben (aangezien BPM in strijd is met EU regels) dan zouden we niet naar het buitenland hoeven gaan om leuke auto’s te kopen
mashell zegt
@rike: de BPM op basis van cataloguswaarde was in strijd met EU regels, de huidige BPM op basis van CO2 uitstoot is in lijn met EU regels.
mpc007 zegt
@mashell: het is alsnog een totaal debiele belasting die autorijden en autobezit hier belachelijk veel duurder maakt dan in onze buurlanden. Het is ongelooflijk dat een liberaal land, met een vrijemarkteconomie, dit tolereert.
mashell zegt
@maarten_zoutendijk: als iemand die ook in Duitsland belastingplichtig is weet ik dat hoewel de BTW hier lager is, de accijns hier lager zijn en de wagens goedkoper zijn het leven niet zomaar goedkoper is, de inkomstenbelasting ligt hoger, de zorg is duurder en de sociale voorzieningen (uitkeringen, AOW) zijn minder goed. Het zijn gewoon gewoon anders ingestelde parameters. Nederland doet het niet slecht, auto’s goedkoper maken betekent nog meer auto’s en nog meer files en parkeerdruk. Het lijkt mij een goed idee de grijskenteken regeling eens af te schaffen, hier in Duitsland gaat het minstens zo goed met de economie als in Nederland maar het aantal bedrijfswagens in het verkeer en de wijken ligt een heel stuk lager.
mpc007 zegt
@mashell: als autoliefhebber heb ik liever geen BPM, lagere accijns, en een MRB waar je ballen vanuit je broek lacht dan marginaal betere zorg en uitkeringen. Maak ik toch nauwelijks gebruik van.
fanboy zegt
@gregorius: Als de BPM hoog bleef dan gingen deze auto’s nog sneller voor de export. Want je krijgt namelijk (afgeschreven) BPM terug bij exporteren. Als die nog hoog bleef is het dus nog aantrekkelijker te exporteren.
gregorius zegt
@fanboy: ben ik niet met je eens. BPM heeft niks met de prijs van de auto te maken.
Als je op importauto’s een zelfde BPM zou heffen (alsof het een nieuwe auto is); dan zou er minder import zijn. Dat betekent dat er een gedeelte van NLers in hun oude bak blijven rondrijden, want 2e handsauto’s zullen vors duurder zijn.
Alle mensen in NL zullen nu dus moeten kiezen tussen een nieuwe auto en een duurdere 2e hands auto. Maar op de 2e hands auto (die ooit nieuw in NL was), zit nog altijd evenveel BPM, alleen is de waarde-zonder-bpm hoger; want er is minder aanbod (dat was dus net weggevallen).
Met die hogere waarde-zonder-bpm, is het minder interessant om dat ding te exporteren. Dus minder export.
fanboy zegt
@gregorius: Waarde (gerekend met of zonder BPM) van de 2e hands Outlander PHEV zou in jouw scenario inderdaad nog hoger zijn. Echter, bij het in standhouden van volledige BPM (niet afschrijven) samen met BPM teruggaaf zou het niet uitmaken of zouden ze waarschijnlijk goedkoper uitkomen omdat de BPM teruggaaf dan gigantisch zou zijn.
gregorius zegt
@fanboy: dit is een speculatie, maar ik gok dat het weigeren van BPM teruggaaf bij export, tegen een EU regel is. Anders zou de staat dat natuurlijk al lang hebben gedaan.
vbarchetta zegt
Het is logisch dat de eerste 2 maandag van dit jaar een piek zit in de export van Outlanders en V60’s. De meeste van deze auto’s zijn verkocht in 12-2013 ivm de bijtelling.
De meeste PHEV’s hadden ivm KIA&MIA subsidie een leasecontract van 60 maanden. Ofwel de leaserijder moest zijn Outlander/V60 weer inleveren in 12-2018
Daardoor werden de afgelopen maanden de NL markt overspoeld met gebruike PHEV’s, dat drukt de restwaarde, waardoor deze PHEV’s ineens extra interessant zijn voor de export om op dat moment in te kopen.
Echter, zodra de grote hoos van gebruikte Outlanders en V60’s uit de lease voorbij is zal ook de exportmarkt weer afvlakken. Aangezien met name de Outlanders binnen NL ook gewoon tweedehands goed te verkopen zijn…
waterisnat zegt
u bevestigt de kolder dat een hybride of elec auto beter is voor het milieu. Graag bij de werkelijkheid houden svp.
flutterby zegt
@waterisnat: de vorige die het tegendeel wilde bewezen heeft onder flinke kritiek zijn onderzoek ingetrokken. Ik ben benieuwd naar jou onderzoek waarin de onwaarheden eindelijk blootgesteld worden zodat we eindelijk een keer klaar zijn met deze discussie.
mashell zegt
@waterisnat: uiteraard is een electrische auto beter voor het milieu. Daar hoef je geen hoogwaardige wetenschap voor te bedrijven. Even aan een uitlaat snuffelen is al genoeg. Overigens is het volkomen logisch dat het meest efficientie systeem, electrisch rijden met een batterij voertuig, het minst schadelijk is voor het milieu. Vooral omdat het meest smerige onderdeel, de batterij, niet bij ons uit de buurt komt.
hansiepie zegt
Uberhaupt een waanzinnig lelijke en overbodig lompe auto. Waarvan men denkt dat deze ‘praktisch’ is, maar feitelijk Het merendeel van de tijd de ‘extra ruimte’ niet benut.
raoufff zegt
@hansiepie: het hele merk Mitsubishi heeft überhaupt geen toegevoegd waarde meer op de NL-markt, net als Honda. Eigenlijk alle Japanse automerken zijn een schim van wat het vroeger was. Je kan liever gaan shoppen bij Hyundai of Kia.
mpc007 zegt
@raoufff: als Honda nou die Urban EV uitbrengt zoals ‘ie als concept gepresenteerd was een jaar geleden was ’t wellicht nog wat geworden. Met het lauwe ei waar we nu meer zitten wordt het natuurlijk niks. Je zult zien dat het ding nog 30 mille gaat kosten ook.
hacker zegt
Het zijn klote auto’s. Binnenin boordevol beenhard en lelijk plastic, schakel het contact aan en je krijgt altijd een onnozel ding dong geluid. Als de batterij vol is gaat het nog redelijk vooruit maar als die leeg is is het ding niet vooruit te branden en zuipt het lachwekkend veel benzine. Het is een auto voor klootjesvolk.
mpc007 zegt
@hacker: Net als een Dacia dus eigenlijk, ook vol beenhard plastic en op de markt voor het klootjesvolk :’D
mpc007 zegt
Bij ons in de familie is zo’n V60 D6 (PHEV) aanwezig, en het is een hele fijne auto. Ik zou ‘m best privé over willen nemen, sec naar de auto gekeken. Alleen ik ben niet gek, en ik ga absoluut niet de MRB over een diesel van 1900 kilo aftikken (ik rijd maar 20k per jaar). Het hele systeem van de MRB is debiel, en al helemaal in geval van EVs en plugins. Nu zijn daar natuurlijk maatregelen voor genomen door verlagingen en vrijstellingen, maar de Nederlander weet ook wel dat die niet het eeuwige leven hebben. En dan zit je ineens met je peperdure loodzware kar in je maag. Het lijkt wel alles of niks: eerst PHEVs en EVs veel te zwaar subsidiëren, en dan opeens helemaal niks meer. Op die manier vloeit er dus nooit wat terug naar de tweedehands markt. Zelfde voor die 6k EV subsidie, die schijnt nu ineens ook weer van tafel te zijn. Ik had het best willen overwegen, als die subsidie de nieuwe e208 bijvoorbeeld net zo goedkoop maakt als een reguliere 208. Maar ik ben Sinterklaas niet, betaal al genoeg belasting hier. Zo denkt Dijkhoff / VVD er trouwens zelf ook over, die toegaf pas een warmtepomp neer te zetten als ‘ie goedkoper wordt of gesubsideerd wordt :’)
johnwaters zegt
En daarmee doen de Hollanders zich terecht weer alle eer aan van Cheap Charlies. Ook wel going Dutch genaamd.