Met name jonge occasions halen we massaal uit het buitenland tegenwoordig. De import van tweedehands auto’s steeg het eerste kwartaal met 25 procent!
Dat meldt brancheorganisatie Bovag aan het AD vanmorgen. De stijging in het aantal geïmporteerde occasions staat in schril contrast tot de toename van het totaal aantal occasions wat verkocht werd, want die groei bedroeg slechts 0.2 procent.
De reden dat we zoveel auto’s uit met name Duitsland (en ook België) halen wijt de Bovag aan het tekort aan jonge occasions op de Nederlandse markt. Veel nieuw verkochte auto’s in Nederland waren de afgelopen jaren fiscaal gestimuleerde diesels en andere bijtellingstoppers maar omdat die bijtelling voor de tweedehands koper vaak niet meer geldt gaan we liever op zoek naar iets luxere en fijnere motoren. Dat soort auto’s zijn dus moeilijk te vinden in Nederland.
De vraagprijs voor Duitse jonge occasions ligt vaak duizenden euro’s lager omdat het aanbod er vaak tientallen malen groter is, het kan dus bijzonder goed lonen om over de grens te kijken. Ongeveer 100.000 andere mensen deden dat ook in 2013, de prijs van een jong gebruikt Golfje ligt zomaar een eurootje of 6000 lager in Duitsland.
Nieuw werden er in 2013 zo’n 417.000 auto’s verkocht, een dieptepunt. De markt lijkt volgens analisten aan te trekken maar voor echt herstel moeten we nog even wachten tot 2015.
Jochempie zegt
Zeker als je een auto koopt die al een jaar of vijf oud is, dan is de rest-bpm ook niet zo hoog meer die je aan de “poort” moet betalen.
automotiveimport zegt
@Jochempie: Al zou je überhaupt al een auto importeren die 6 maanden oud is, kun je de auto vaak al op basis van marktwaarde zo’n 30-50% afschrijven.
Wat veel mensen niet weten, is dat ze niet per se de forfaitaire afschrijvingstabel van de Belastingdienst aan hoeven te houden.
Je bent m.i gek als je een nieuwe BMW 5-serie koopt, terwijl ze bij bosjes met 6.000KM op de teller bij de dealers in Duitsland worden aangeboden.
Importeren, flink afschrijven op de BPM. Hoppa, fors prijsvoordeel + BPM voordeel.
tupperware zegt
De vraagprijs voor Duitse jonge occasions ligt vaak duizenden euro’s lager omdat het aanbod er vaak tientallen malen groter is?
Natuurlijk is het aanbod groter, de vraag echter ook. Zou de rede niet eerder liggen in de mogelijkheid dat een Duitser tevreden is al er rook uit de schoorsteen komt en dat zijn Nederlandse collega dat pas is als de vlammen uit die schoorsteen slaan?
chimaera zegt
Grappige is dat Duitsers juist veel auto’s in Nederlad kopen.
Was laatst voor onderhoud bij de lokale BMW dealer waar ik sprak met een Duitser.
Hij zegt, dat zijn ex-BMW leasewagens, die door de BMW dealer van Duitsland naar Nederland gehaald worden. Dat is blijkbaar qua prijs heel gunstig, en daarbij kan de Duitser hem weer invoeren naar Duitsland dus de BPM komt ook nog eens te vervallen.
parker zegt
@chimaera: snap niet wat je zegt. Probeer het nog eens uit te leggen?
oxymoron zegt
@parker: Valt toch wel mee? Dealer zegt dat hij zijn nieuwe wagens rechtstreeks in Duitsland koopt waar de prijs lager ligt. BPM betaalt de klant, uiteraard. Bij inruil gaat de auto terug naar Duitsland, waarbij de handelaar de resterende BPM terugvordert wegens export. 2x voordeel, tenmnste als je locatie gunstig is.
hot12345 zegt
@chimaera: ja leg is uit, ben er ook benieuwd naar.
bjornie zegt
@hot12345: Stel er staat hier een auto te koop met een nieuwwaarde van 40.000 euro, 3 jaar oud, en 400.000 kilometers gereden (geen uitzondering). De BPM bedraagt doorgaans een kwart van de nieuwprijs, voor deze auto dus 10.000 euro. van de 40.000 euro nieuw was dus 10.000 euro BPM en 6.000 euro BTW.
De auto is vanwege de hoge kilometerstand nog maar 9.000 euro waard, maar er zit nogsteeds een bedrag aan BPM in de auto. Dit zal ongeveer 4500 euro zijn. Iemand di
Hij betaald dus 9.000 aan de verkoper en krijgt meteen 4.500 terug van de belastingdienst. Indien het een zakelijke auto betreft (99% van de auto’s met zulke kilometrages is zakelijk) kan hij in sommige gevallen ook nog BTW Terugvorderen. Dan gaat er van de 4500 nog eens 900 af.
De auto kost nu nog maar 3600 euro, de kilometerstand wordt onderweg naar Polen teruggedraaid en de auto wordt daar verkocht voor 8000. Daarom worden er zoveel auto’s geexporteerd.
hot12345 zegt
@bjornie: woooow!?, serieus gaat het echt zo aan toe? Hoe weet jij dit ?
bjornie zegt
@hot12345: Ik ben een jaar of 2 werkzaam geweest in de autobranche en had veel met BPM en exporteurs te maken!;)
sydney zegt
@bjornie: Raar verhaal.Iemand die zakelijk een auto koopt van slechts € 40.000 (?) Ik zeg slechts, want als je 135.000 km. p/j rijdt dan rij je zakelijk echt wel in een wat forsere auto.Met zo een jaarkilometrage ruilt men zo een auto gewoon in na 1 , 1,5 jaar.Zo een auto blijft niet bij een dealer,gaat de handel in en zal in de meeste gevallen uiteindelijk naar een particulier gaan.Weg BTW aftrek.
tupperware zegt
@sydney:
Onzin, ik ken inkopertjes die 2 ton binnen 2 jaar met hun muesli Megane rijden, daarna gaat hij er daar uit. De monsternemer doet daar 1,5 jaar met een Berlingo.
automotiveimport zegt
@bjornie: Een auto van 3 jaar oud die 400.000KM gereden heeft is géén uitzondering? ….
bjornie zegt
@automotiveimport: inderdaad, dat is geen uitzondering. 400.000 is misschien wat overdreven, maar met meer dan 300.000 km zijn er zat te vinden. Overigens maakt het voor de prijs ook niet veel meer uit of de auto 300k of 400k heeft gelopen. Op gaspedaal zijn trouwens 460 occasions te vinden vanaf 2010 met meer dan 250K gelopen, en er zijn er nog meer dan genoeg waarbij geadverteerd wordt met een km-stand van 1km, maar waarbij de kmstand boven de 250.000 ligt. die zijn nog niet in die 460 meegenomen
sydney zegt
@bjornie: Wat ik bedoel, al die BPM/BTW fratsen voor die auto uit je voorbeeld zijn compleet overbodig.Een auto met een Nw prijs van 40.000,- 3jr oud en 400.000 km is op voorhand al geen moer waard.
Althans, bij niet.
bjornie zegt
@sydney: Dat is toch ook juist de truc!!! Hij is dus nog wel wat waard, omdat dat BPM-bedrag in de auto lineair afschrijft, en de kilometerstand daarbij geen rol speelt. De rest-BPM houdt bij een (jonge) auto met een hoge km-stand de waarde nog een beetje hoog.
Stel dat de auto (AUDI A4 bv) nog maar 100.000 gelopen heeft naar 4 jaar en hij nog voor 17.000 euro verkocht kan worden. Als je daar de Rest-BPM en BTW af haalt wordt er netto voor de auto (17000-4500-2500) 10.000 euro betaald.
Als de auto 300.000 heeft gelopen en verkocht kan worden voor 9.000 euro dan wordt er netto voor de auto (9000-4500-900) 3.600 betaald.
Snap je de truc? Een auto van 40.000 nieuw voor 3.600 na 3 jaar?
En als jij er liever van uit gaat dat vertegenwoordigers in auto’s van 80.000 euro rijden, ga je gang en pas het rekenvoorbeeld eenvoudig aan door alle bedragen te verdubbelen. Het is maar een voorbeeld.
hoonigan247 zegt
@chimaera: dan krijgen ze de BPM terug
gregorius zegt
@hoonigan247: Wacht eens even.
Het leasebedrijf is dus eigenaar van de BMW.
Als zij de 3 jaar oude ex-lease BMW verkopen naar Duitsland; dan krijgen ze daarnaast ook weer een gedeelte van de BPM terug? Een vergelijkbaar deel met de afschrijven of zoiets? Wat een pracht is dat!
Dat is bijna te vergelijken met als je je oude laptop op ebay verkoopt aan een Duitser, dat je weer een gedeelte van je BTW terug krijgt.
jaapiyo zegt
@gregorius: Nee gozert…de Nederlandse leasemij krijgt die BPM niet terug, maar de buitenlandse koper, want die hoeft geen BPM te betalen voor buitenlandse platen dus kan die het restbedrag vorderen van de roverheid. Voordeel voor de leasemij is dat ze de auto makkelijk verkopen en wellicht approprieren ze een deel van de winst, wetende dat de buitenlandse koper toch een dikke marge kan maken.
gregorius zegt
@jaapiyo: dat is helemaal krom.
Kom op Rutte, gelijk stopzetten; scheelt je weer een paar mio.
siemi zegt
@jaapiyo: net andersom. De Nederlandse eigenaar/exporteur krijgt de bpm, niet de buitenlandse koper
jaapiyo zegt
@siemi: Echt waar???
Hoofd ontploft. Dus eigenlijk moet je het dan uitleggen als je gele platen inleveren in ruil voor een deel van de BPM terug en dan de auto verkopen zonder toelating o.i.d.
Weer een bureaucratisch gedrocht dat ontstaat door zo’n marktverstorende belasting dus.
siemi zegt
@jaapiyo: Yep. Dat is best lucratief. Daardoor worden veel auto’s geëxporteerd, waardoor er in Nederland een tekort is aan bepaalde auto’s, vandaar deze blog. Altijd als de overheid zich er mee bemoeit gaat het mis.
porsche928 zegt
Zal wel een BTW carrousel constructie zijn.
automotiveimport zegt
@porsche928: Standaard verhaal van Nederlandse merkdealers die zelf aan de lopende band importauto’s als “origineel Nederlandse auto’s” verkopen.
“Ja mevrouwtje, dan krijgt u problemen met de Belastingdienst” .. Nederlandse dealers kunnen gewoon niet concurreren met deze Duitse dealerprijzen.
Ga je de auto particulier rijden dan betaal je in Duitsland gewoon 19% BTW. Niks BTW fraude, de prijzen van jonge occasions zijn in Duitsland gewoon goed.
jaapiyo zegt
@automotiveimport: Volgens mij mag je er ook voor kiezen om de 19% Duitse BTW terug te vorderen om vervolgens hier 21% af te dragen ;)
automotiveimport zegt
@jaapiyo: Teveel betalen mag altijd…
taxman zegt
Ga straks nog even 2 kratten cola halen a 0,70 per fles. Appie H denkt dat ik er wel 1,49 voor wil neertellen incl frisdrankbelasting, haha. Misschien neem ik meteen een andere auto mee.
gregorius zegt
Heerlijk onderzoek. Dank Bovag.
Daar heeft de overheid even niet aan gedacht: mensen rijden alleen een koekblik zolang ze t moeten.
En ja, eigenlijk is het ook van de zotte dat een auto na 3 jaar al ongeveer 50% van de waarde kwijt is! Precies om die reden koop ik geen nieuwe auto’s.
hillegaar zegt
@gregorius: Volgens mij denkt de overheid helemaal nergens nuchter over na.
nickimhoff zegt
Ik ga zelf ook over de grens kijken. Belachelijke prijzen wat ze hier in Nederland voor een golf v gti vragen.
jack_abarth zegt
@nickimhoff:
Inderdaad, dat ze er sowieso geld voor durven te vragen.
fabfabhouse zegt
Leuk bijkomend feit is dat auto’s in duitsland vaak een stuk ‘rijker’ zijn uitgerust.
e1000bmw zegt
@fabfabhouse: ook niet altijd waar…
roquez zegt
@fabfabhouse: gek genoeg mis ik bij de Duitsers vaak het multi functionele stuurwiel
siemi zegt
@fabfabhouse: klopt, maar er zijn ook genoeg Duitse auto’s met boekhoudersuitrusting. Vorige week nog een A4 met alleen mmi en stoelverwarming gehaald. Overigens ook een BMW die helemaal vol was :-)
escort77 zegt
Invoer is tegenwoordig ook heel eenvoudig, voor de BPM berekening bestaan handige tools. Als je eenmaal weet hoe je het moet doen (of een vriend, buurman of collega weet het) dan is het niet veel ingewikkelder dan het kopen van een NL auto.
siemi zegt
@escort77: Klopt, bijvoorbeeld http://www.bpmberekenen.com, staat ook veel info over import op.
jaapiyo zegt
Het aanbod van leuke wagens is gewoon veel groter, dus de prijzen lager en de kans dat je de kleur of de opties vind die je wil groter.
En nee, het is niet alleen een naar verhouding groter aanbod, de laatste keer dat ik het gechecked heb worden er in duitsland ook per capita tussen de 3 en 4 keer (ja echt) zoveel BMWs, Mercedes en Audi’s verkocht dan hier in Nederland waar we met zijn allen in een koekblik gedouwd worden door de roverheid.