Vier Nederlanders claimen een revolutionaire versnellingsbak zonder tandwielen te hebben uitgevonden, ontwikkeld en gepatenteerd.
Het Controlled Rotation System (CRS) heeft een simpel ontwerp, is onderhoudsvrij, heeft geen smeerolie nodig en is brandstofbesparend doordat er geen wrijving tussen tandwielen optreedt. Dat maakt het systeem ook nog eens heel milieuvriendelijk. De vier uitvinders (regio Eindhoven) verwachten dat deze nieuwe transmissie op wereldwijde schaal verandering zal brengen in de auto-industrie.
Het systeem werkt niet met tandwielen maar met twee schijven die verbonden zijn door een sterke aandrijfriem. Met behulp van olie uit een digitaal aangestuurde hydraulische pomp en “slide units” wordt de diameter van die schijven steeds vergroot of verkleind, waardoor een versnelling of vertraging optreedt. Oftewel, een hogere of lagere versnelling.
De nieuwe transmissie kan toegepast worden in auto’s, maar ook in windmolens, schepen, motorfietsen en andere machines: “This innovation fits perfectly in a green economy. It’s easier, more compact and cheaper to assemble than traditional transmissions. It saves energy, offers more gear possibilities and can be used in all kinds of applications. The technique is completely different compared to the traditional gearbox which dates from the 19th century. That’s why you can call it revolutionary,” zo laat men weten. Het CRS kan niet vergeleken worden met andere/bestaande CVT systemen, zo zeggen de bedenkers. Om de technologie verder te ontwikkelen zijn ze het bedrijf Parts Services Holland Ltd begonnen.
In eerste instantie was het systeem bedacht voor fietsen. Het idee ontstond namelijk toen ze zagen hoe wielrenner Andy Schleck in de beslissende fase van de Tour de France de ketting van zijn fiets verloor (nadat hij schakelde). Toen dachten ze: het moet maar eens afgelopen zijn met die tandwielen!
Update: ter verduidelijking van de materie hebben we een video op autojunk gezet.
coosbmw zegt
Kan niet vergeleken worden met andere CVT’s? Basis idee is wel identiek dus ik zou niet weten waarom niet.
toeter11 zegt
@coosbmw: klopt ja het klinkt gewoon als een variomatic systeem, afgekeken van Daf
Emile_Benz zegt
@toeter11: dacht tijdens het lezen ook al aan de variomatic…
(Eindhoven -> DAF)
hanzel zegt
@Emile_Benz:
Inderdaad wat u zegt doorontwikkelde variomatic van Meneer hoeheetieookalweerbenzijnnaamkwijt.
Verder
edit mijzelf (nutteloze bijdrage of al gezegd)
Of te wel het wiel is opnieuw uitgevonden.
Emile_Benz zegt
@hanzel: Huub van Doorne ;)
hanzel zegt
@Emile_Benz:
Dank u
screamer zegt
@coosbmw: volgens mij heeft de variomatic konussen waar de band overheen schuift voor het wijzigen van de versnelling. Dit klinkt alsof het wiel zelf waar de band om zit groter of kleiner wordt (dus de diameter verandert mbv de olie)
is er een filmpje van de werking?
dotternetta zegt
@screamer: ja, op hun site, zie de fiets aandrijving
KUYL zegt
@dotternetta: Na het zien van het filmpje moet ik zeggen dat de gebruikte term van “schijven” enigszins misleidend is. Meer een soort van rader of wiel met op het uiteinde van elke spaak een ronding. Elke spaak kan dan in lengte veranderen waardoor de diameter waarom de riem loopt veranderd.
dotternetta zegt
@KUYL: met je eens! En tussen elke spraak zit een vlak stukje dus de krijgt trillingen/draaisnelheidverschillen. Ben benieuwd hoe dit afloopt! Het idee is wel leuk!
johanhummer9 zegt
Ik weet niet hoor maar lijkt dit niet veel op het vario principe van eeb scooter
saikol zegt
@johanhummer9: Daar lijkt het inderdaad op, en als er met zo’n “sterke riem” een kevlar snaar bedoeld wordt gaat dat nog leuk worden… Bij mijn scooter gingen deze al elke maand kapot en dat ding had nog maar 13 pk..
OT: Deze techniek zie ik niet zo 1-2-3 in auto’s geinstalleerd worden als zijnde vervanger van de versnellingsbak, maar eerder als vervanging van de 6e versnelling, waardoor de 6e versnelling een soort van overdriveversnelling wordt voor op de snelweg waarbij je op een vaste snelheid met een laag toerental kunt rijden en veel benzine kunt besparen. Hopelijk zien we deze techniek iig snel terug!
fapfap zegt
@saikol: De 6e versnelling is een overdrive, en is bedoeld om het brandstofverbruik omlaag te brengen. Vroeger was de 5e de overdrive. Een vaste snelheid met een laag toerental rijden is ook mogelijk met een 6e versnelling, alleen heb je daarvoor altijd nog aardig wat trekkracht nodig onder in het toerengebied.
EB zegt
@saikol: hee een mede scooter liefhebber. Had zelf 16.7 pk en ben vanplan door te gaan tot 20+
De vsnaren gaan bij mij wat langer mee maar een kevlar overrange snaar is al snel 56 euro :( en met een auto.met 3.0 turbo erbij is het een.dure hobby
benenwagen zegt
Onderhoudsvrij? Het lijkt mij dat die “sterke aandrijfriem” ook stuk kan?
kippie92 zegt
In de basis dus gewoon het variomatic systeem wat al in de jaren 50 is uitgevonden en ook mijn scooter zat… Ben benieuwd wat hier nu zo anders aan is!
slipstreamer zegt
Ah wat jammer nou, dacht dat dit iets nieuws was. Helaas heb ik net een fiets gekocht met 9 traps dubbele koppeling
desjonnies zegt
Huub van Doorne
1958
Variomatic.
406_v6 zegt
@desjonnies: Dr Hub van Doorne, hij kreeg (onder meer hiervoor) in 1953 het eredoctoraat van de TU Delft
Jochempie zegt
@406_v6: Uh oh de nerdjes gaan aan het discussiëren terwijl iedere halve zool weet dat het bij DAF vandaan komt? ;)
sajmun zegt
@Jochempie: Ik hoop dat het een grap is, maar DAF= (Huub) van Doorne Aanhangwagen Fabriek
406_v6 zegt
@sajmun: Nee, géén grap, DAF heette sinds 1934 Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek.
Jochempie zegt
@sajmun: Oh mijn god, er nog serieus op in gaan ook, het is toch algemene kennis dat Huub v Doorne de grondlegger van DAF is? Ik zeg niets anders dan 406_v6 in zijn bericht zet. Waar het mij om gaat is dat men gaat discussiëren over een onderwerp waarvan ze denken dat het heel bijzonder en specialistisch is, terwijl iedere halve zool de feitjes weet.
Esprit_de_Flandre zegt
@Jochempie: Ach, kan geen kwaad om zo’n dingen nu en dan eens te herhalen. Er komen altijd maar nieuwe kindjes bij in de AB-klas, die zo’n dingen nog niet weten…
406_v6 zegt
@Jochempie: Prestaties van Dr Hub van Doorne zijn er niet minder om.
dotternetta zegt
@desjonnies: dit is toch anders, zie mijn andere comment
KUYL zegt
Zo iets:
http://www.ultimatecarpage.com/images/large/4809-12.jpg
Maar dan toch anders, hmmmmm toch meer tekst en uitleg nodig ben ik bang.
dotternetta zegt
@KUYL: Dit werkte zo goed dat het gelijk verboden werd in F1-land
dotternetta zegt
Suzuki gebruikt dit al jaren op de Burgman 650, en die is servo gestuurd. Werkt perfect!
dotternetta zegt
@dotternetta: CORRECTIE! inderdaad, de schijven worden echt groter, net als in het filmpje van hun fiets aandrijving, zie hun site. Dus niet te vergelijken met de oude CVT!
KUYL zegt
@dotternetta: Maar waar heb je dat filmpje gevonden, zit me namelijk helemaal suf te zoeken op hun site. Of het filmpje word geblokt maar dat moet je normaal gesproken wel zien.
KUYL zegt
@KUYL: Laat maar, blijkt iets onlogische taakbalk te zijn.
dotternetta zegt
@KUYL: :-)
406_v6 zegt
@dotternetta: Behalve dan het feit dat de diameters van drijfwiel en gedreven wiel variëren, is dit niet wezenlijk anders als het CVT principe. Een oneindig aantal overbrengingsverhoudingen is hiermee te realiseren, precies datgene wat een CVT ook doet. Dus wat is dan het verschil (buiten de manier waarop de diameters van de wielen wordt aangepast)? Ook deze “bak” zal net als een CVT “gieren” bij het optrekken.
dotternetta zegt
@406_v6: wat dacht je van minder slijtage? En dat “gieren” zoals jij het noemt, bedoel je daarmee dat het toerental omhoog gaat als je plankt? Of bedoel je het geluid wat dit zou maken?
406_v6 zegt
@dotternetta: Minder slijtage is slechts een aanname, moet zich nog in de praktijk bewijzen. Met gieren bedoel ik inderdaad het toerental.
dotternetta zegt
@406_v6: ik denk dat je je wat meer moet verdiepen in een moderne cvt. In principe regelt de elektronica het toerental van de motor. Het “gieren” zoals jij het noemt, is dus een bewuste keuze van de ontwerper, waarschijnlijk omdat de motor dan het meeste koppel levert. Bij een diesel zou dit dus rond de 2500 toeren zijn en dan giert er niets.
406_v6 zegt
@dotternetta: Onlangs nog in een “moderne” CVT gereden (Subaru Forester 2.0 benzine van 2013)….. maakt nauwelijks verschil met vroeger.
406_v6 zegt
@dotternetta: Waar jij -waarschijnlijk- op doelt zijn de CVT’s met een aantal “vaste” overbrengingen, bijv 6 of 7 verzetten, dan wordt er op vaste punten “geschakeld”.
melkkoe zegt
@dotternetta: als je plankt, wil je het maximale vermogen uit je motor op de wielen hebben. Dit maximale vermogen wordt bij een diesel op 4000rpm ofzo bereikt. Dit toerental zal de motor dus ook gaan maken.
Vanaf welk toerental de motor het max koppel haalt, is niet van belang bij volgas optrekken met een CVT. Het eninge dat je dan wil is het maximale koppel op de wielen
disco3hse zegt
Succes! is Antonov ook niet echt gelukt om door te breken. Komt wellicht door het mismanagement en zelfverrijking en aandelen kaartenhuis… maar toch, was ook een technisch goede oplossing.
KUYL zegt
@disco3hse: Ik had altijd de gedachte dat de antonov versnellings”bak” in een superchargerpulley wel bestaansrecht zou hebben. Maar inderdaad waren ze drukker met het uitgeven van nog meer aandelen.
Jochempie zegt
Als ze beginnen met “sterk” dan is het een lapmiddel omdat ze een beter principe niet zagen.
baasbas zegt
Het kan niet vergeleken worden…..want??
Hier zou je journalistieke neus toch van moeten gaan jeuken! Natuurlijk kan dat. Duik er eens in en wijs eens aan waar de verschillen zitten dan? Mijn 3 seconden durende analyse komt tot de conclusie dat het gewoon weer een variant is op de bekende cvt
fortuna zegt
@baasbas: journalistiek? Hier?
Niet te vergelijken met CVT want bij CVT wordt het koppel overgedragen door de klemkracht van de poelies. Wil wel eens zien hoe ze met dit type versnellingsbak het koppel willen gaan overbrengen, hoe gaan ze maken dat die band genoeg wrijving heeft met de poelie?
valetparker zegt
@fortuna: Nou loop je het zelf te vergelijken met de CVT, dat mag dus niet!! :-P
melkkoe zegt
Het probleem is, dat wanneer deze “slide units” uit elkaar schuiven, dat de riem tussen deze slide units moet rekken. Dit is niet mogelijk en zal dus resulteren in wrijving over de riem.
Slijtagebestendig is dit systeem dus zeerzeker niet.
jordyvn zegt
@melkkoe: Door beide ’tandwielen’ tegen elkaar in te laten varieren zal de totale omtrek van de riem gelijk blijven, er is geen rek nodig.
melkkoe zegt
@jordyvn: snap ik, maar het gaat om de “rek” van de riem tussen 2 slide units (op een tandwiel/poeli). Dus op een van de twee tandwielen welke groter wordt
opabrutus zegt
@melkkoe: Lees zijn reactie nog eens.
De riem hoeft in principe niet mee te rekken.
melkkoe zegt
@opabrutus: lees zelf nog eens goed. Ik heb het hier niet over de totale riemlengte. Maar het stukje riem tussen 2 slide-units op een poelie.
Wanneer je een echt tandwiel gaat vergroten terwijl er een ketting op ligt. Dan breekt de ketting ook. Omdat de schakels niet worden uitgerekt
jordyvn zegt
@melkkoe: Gaat het in de dit geval niet om slip? een tandriem zal in dit geval niet werken. Doordat het systeem draait tijdens diameter verandering zal de benodigde slip per eenheid zeer beperkt zijn.
melkkoe zegt
@jordyvn: ja klopt, een tandriem zal niet werken hier. De slip zal inderdaad wel beperkt zijn door het draaien tijdens vergroten/verkleinen.
Of misschien is de software wel zo intelligent dat ze de riem gewoon beperkt laten rekken tijdens het vergroten van de poelie. In dit geval is een tandriem dus wel mogelijk.
406_v6 zegt
@melkkoe: laat je dan het aantal tanden op je tandwiel automatisch mee veranderen?
Zal met jouw bewering wel moeten, anders heb je een continue variërende steek o je tandwiel…… Kortom een tandriem is onmogelijk!
melkkoe zegt
@406_v6: Ik bedoel: er zitten gewoon een vast aantal tanden op iedere slide unit. De afstand tussen deze slide units wordt wel groter, en tussen 2 slideunits zal de riem dus rekken
rob68 zegt
DAF….
ardonjr zegt
Autoblog; één-op-één overgenomen van: http://www.a2zlaunch.com/soon-vehicles-will-launched-gearbox-without-gear/
Waarom is er sowieso geen verdere bronvermelding? Ik zou wel meer willen weten hiervan als ik dit artikel zo lees.
fortuna zegt
@ardonjr: uw eerste maal op autoblog.nl? Dat overnemen is dagelijkse kost hier, hoopje tamzakken dat niets van auto’s afweet en artikeltjes overneemt van andere websites. Easy money.
mashell zegt
@ardonjr: Iedereen knipt en plakt toch alleen nog persberichten? De inhoudelijke beschouwing staat in de comments..
2176cc zegt
Het gebruik van Engels op de website van Parts Service is om te huilen. Klinkt mij als een projectje van 4 studentjes.
Entwicklung88 zegt
@2176cc: Tering! Dat kan ik zelfs nog beter. Mooie reclame voor je bedrijfje. Not.
O plaat zegt
Hoera gepatenteerd, zo gaan we nooit voorruit gaan.
technologische voorruitgang zou zo veel rapper kunnen gaan indien we ons egoisme aan de kant kunnen leggen en uitvindingen open source maken zo kan iedereen op een idee verder werken en zo misschien de perfecte versnellingsbak uitvinden
melkkoe zegt
@shiva: dat werkt toch niet, heb jij iets bedacht. Gaat iemand anders met jouw idee aan de haal, omdat hij/zij toevallig beter is in verkopen.
Verkopers, dat zijn de egoisten die het patenteren helaas noodzakelijk maken voor de echte techneuten/uitvinders.
O plaat zegt
@melkkoe:
het feit dat jij het bedacht hebt heeft jou nog altijd naam bekendheid, daarbij komt ook nog dat je geld bespaard door dat je geen onderzoeksteam nodig hebt. en jouw product minder snel gedateerd zal worden.
Ik installeer domotica systemen en zeg nu zelf wat verkies jij 1000euro aan hardware voor bv siemens voor iets dat enkel werkt met siemens onderdelen en dat made in china is?
Of een open source europees ontwerp, gemaakt in europa, kost 300 euro en kan meer dan Siemens, dat meer uitbreidbaar is, en die de zelfde kwaliteit heeft?
melkkoe zegt
@shiva: siemens vind ik dan weer een weer een verhaal, Zij teren nog steeds op een goede naam welke zij jaren geleden verkregen hebben. Zijn totaal niet flexibel nee.
Welk systeem gebruik je, als ik vragen mag?
O plaat zegt
@melkkoe:
relais, en sinus dimmers die door een vriend ontworpen zijn (nu een open source ontwerp) die aangesloten worden op een microprocessor van Arduino. We doen dit voor woningen maar we hebben ook al een paar Open source CNC machine’s gemaakt en nu zijn we aan het kijken voor open source 3D printers te bouwen. We blijven er bij dat wij de zelfde kwaliteit als Siemens leveren voor een derde van de prijs. En daarbij komt nog dat veel Siemens software en hardware enkel mag “hersteld” worden door een Siemens “vakman”. Bij open source ontwerpen kan iedereen met een beetje kennis er aan werken.
Hupke zegt
@shiva:
Jij begrijpt het.
Ze moeten het overigens niet open source maken, gewoon geheim houden mag van mij ook. Zolang ze die verdomde patenten maar afschaffen.
E34M5Touring zegt
Misschien kunnen zij wat doen aan dat eeuwige gejank van zo’n CVT. Even inhalen betekent 7200rpm en daar blijft ie ook. Kan me niet voorstellen dat motoren daar beter van worden.
reistje zegt
@E34M5Touring: Maar dan rijd je niet meer altijd het perfecte toerental.
En die zijn er wel zoals de 2013 Honda Accord, waarbij in manual de auto schakelt met flippers als een “normale” versnellingsbak.
baasbas zegt
@E34M5Touring: irritante oude eigenschap wat niet zou moeten hoeven denk ik. Drive by wire en een control unit voor de cvt zou genoeg moeten zijn. Je gaspedaal wordt dan een pedaal waarmee je aangeeft hoeveel koppel je wil. Je optimale toerental en de stand van de cvt kan dan bepaald worden. Gaat vast een “interessant” pedaalgevoel opleveren… Zoiets is ook vast al gemaakt trouwens… Iemand?
E34M5Touring zegt
@baasbas: Krijg een beetje het idee dat sommige fabrikanten denken dat het optimale toerental op 100rpm van de begrenzer ligt. Een Murano klinkt best lekker maar op den duur gaat het zwaar irriteren, elke keer dat gejank.
blata zegt
Dit is een vario, echter wordt de diameter niet bepaalde door horizotaal bewegende conische schijven. maar door verticaal hydraulische verstelbare plaatjes. ofwel een upgrade van het concept vario. door dit toe te passen wordt brandstoof bespaart vergeleken met de huidige vario deze wordt namelijk door toerental, gewichten (rollen) en een veer bepaald. nu is dit proces eletronisch stuurbaar. vario draait namelijk constant toerental tijdens de versneling dat hoeft dus niet met dit systeem.
Simpson zegt
Leuke ontwikkeling!
Die fietsaandrijving (op de video op hun site) lijkt nog niet zo soepeltjes te lopen, maar ik neem aan dat dat met momentum te maken heeft (ontbrak het wiel?)
Ik ben ook wel benieuwd hoe ze de riem op spanning houden en met de variabele benodigde lengte omgaan. En of er dan ook slip optreedt.
dotternetta zegt
@Simpson: de spanning is, lijkt mij, altijd constant door de oliedruk, beide reservoirs zijn verbonden met elkaar.
glashelder zegt
Planetair tandwielstelsel (dus de CVT van Toyota/Lexus) biedt de zelfde voordelen. Alleen gebruikt die geen riemen die stuk kunnen gaan.
En ook met een CVT moet je een beetje technisch gevoel hebben; dus niet steeds als een dolle stier planken.
F1Tim zegt
Om de spanning op de band te behouden, lijkt het me logisch dat het ene tandwiel ‘uitzet’ en het andere eenredig ‘inkrimpt’. En om het geheel niet te erg te laten slijten, denk ik dat het best is dat er beperkte bewegingsvrijheid is op de slide units. Om toch nog grote verhoudingsverschillen te bekomen, kan je zulke creaties in serie plaatsen… Zo bekom je alsnog een versnellingssysteem in trappen (in tegenstelling tot CVT’s).
Hupke zegt
@F1Tim:
Of je maakt je schijven groter,… waardoor je bereik ook groter word.
De’s te meer trappen, des te lager je rendement.
Hupke zegt
Hier zijn toepassingen voor maar dit is toch niets baanbrekends.
Brandstofbesparend omdat er geen wrijving tussen tandwielen optreed.
Ha, ha, ha
Een goede gearbox (of dat nu voor windmolens, auto’s,…) heeft geen 100% rendement maar doet het toch nog altijd beter dan een riem.
Geen onderhoud nodig? Als ik de levensduur van m’n gearbox definieer als zijnde een onderhouds interval dan heeft die ook geen onderhoud nodig.
Wel handig dat dit een CVT is die gemakkelijk aan te sturen is maar da’s een NuVinci drive en dergelijke ook dus dit is helemaal niet iets dat je volgende wagen beter gaat maken dan dat de wagens nu zijn.
Tommy2 zegt
Dit lijkt me een grap..
mrr zegt
Leuk! Maar ehm, moeten we dit bedrijf serieus nemen?
Kijk eens naar die website! Een bizar basic Wordpress installatie die getuigt van geen enkel inzicht in marketing. Summiere informatie en niet eens uitstraling om serieus mee genomen te worden. Maargoed… misschien is dat een opstart dingetje?
Maar dan nog: als je sinds 2009 bezig bent met vier blijkbaar hele knappe mensen, dan ben je al vier jaar onderzoek aan het doen. Dat kost geld. Als dit vier studenten zijn die je ieder een salaris geeft van 2000 euro per maand bruto (er moet wel brood op de plank komen; ook hele slimme ingenieurs moeten huur betalen en boodschappen doen). Dan heb je nog kosten voor het bedrijf zelf; software, computer apparatuur, marketing (of niet), prototype bouwen wellicht? Aan salarissen ben je in vier jaar al minstens een ton kwijt. Hier zou dus een investeerder achter moeten zitten of een hele rijke oom ofzo. Een investeerder zou allang geholpen hebben met fatsoenlijke marketing en bovendien bekend zijn als je je in de media gaat presenteren. Dat helpt je credibility namelijk.
Als je al vier jaar bezig bent, heb je ook niet vorige week pas verzonnen hoe je je bedrijf gaat noemen. De domeinnaam partsservicesholland.com is pas op 31 augustus 2013 geregistreerd! Zie Whois lookup via GoDaddy: http://bit.ly/14uBOWs
De domeinnaam is trouwens geregistreerd op naam van ene Arie Wels; de domeinnaam staat niet eens op de bedrijfsnaam. Misschien moet iemand eens checken of ze uberhaupt bij de Engelse kamer van koophandel bekend zijn?
Oh, en dan nog iets. Ze zijn gevestigd op de Kerkstraat 22 in Best. ‘Regio Eindhoven’ klinkt natuurlijk een stuk veelbelovender (daar zit wel meer vette tech), maar hun precieze adres staat op de website. Iemand al virtueel langsgereden? Je verwacht een fabriekshal of een R&D centre, maar nee, dit is de Kerkstraat 22 in Best:
Zie Google Maps: http://goo.gl/maps/h3vOP
Gezellig op kantoor bij ‘Van Tilburg Accountancy & Advies B.V.’ dus. Beide op kerkstraat 22 in Best: http://home.vantilburgaccountancy.nl/contact-opnemen.
Kan natuurlijk best dat het vier ongelofelijk slimme jongens zijn met een rijke oom als investeerder, nul verstand van marketing maar ongelofelijk bizar veel verstand van techniek, gevestigd in de achtertuin van een accountancy kantoor, al vier jaar lang klussen aan de ‘nieuwe transmissie op wereldwijde schaal verandering zal brengen in de auto-industrie’ (letterlijke quote uit het artikel) en minder dan een week geleden bedachten dat ze Parts Services Holland zouden gaan heten… het kán!
Maar het lijkt nogal een broodje aap verhaal allemaal.
driescuit zegt
voor alle -geeuw- leasekoets misschien interessant maar zeker niet de grote doorbraak. (Al doen ze wel de succesformule van Apple; Steel een ouder idee, geef daar geen fuck om en noem jezelf de uitvinder)
bobb zegt
Nou is die Schleck ook niet het meest handig met schakelen, heb het vaker gezien bij hem.
knalfa zegt
Onderhoudsvrij?
Ten eerste:
Met een “sterke” riem gekoppeld. Riemen zijn nooit onderhoudsvrij! Zeker geen REKbare riem, die rek gaat er op gegeven moment wel uit.
Ten tweede:
Hydrauliek onderhoudsvrij? Geloof me, daar kan meer aan kapot gaan dan je denk. Het moet op druk gebracht worden, dus een pomp die kapot kan gaan en een accumulatorbol die kapot kan gaan.
Succes met je onderhoudsvrije bak. Geef mij maar een normale ouderwetse automaat.
johnny23 zegt
Tijdens het lezen van de beschrijving kwam bij mij steeds de naam van Doorne in gedachten. Dit is niet revolutionair, maar gewoon een gejat idee met wat kleine aanpassingen.
@knalfa:
Dat dacht ik ook al. De riem van de scooter van mijn zoon moet elke 10.000 km vervangen worden en soms haalt-ie dat niet eens! Iemand ooit gehoord van de onderhoudsvrije distributieriem?
Mooi marketingverhaal jognens, maar …
@mr r
“Kijk eens naar die website! Een bizar basic WordPress installatie die getuigt van geen enkel inzicht in marketing”
Dat wil ik ze dan nog wel vergeven. Er zijn maar heel, heel weinig technici die ook maar enig marketinggevoel hebben.
Als de site inderdaad pas sinds 31-8 in ontwikkeling is kan het design ook nog wel in ontwikkeling zijn, dus niet te kritisch!