Met de vlam in de accu, scheur ik door de Brennerpas…
Vanochtend meldden we nog dat de productie van de vorige ‘new hotness’ van Tesla, de iPhone 8 Model 3, maar langzaam op gang komt. Maar intussen klopt het volgende nieuwe product van de Amerikaanse stekkerkoning alweer op de deur. Later deze maand, op de 26ste om precies te zijn, staat de onthulling van Tesla’s eerste truck op de planning. We hebben het dan niet over wat de Amerikanen verstaan onder een truck, namelijk een pickup, maar een heuse joekel van een vrachtbak. Je weet wel, zo’n moloch die zorgt dat je maar 84 kan rijden op de linkerbaan.
De verwachtingen zijn uiteraard hoog gespannen voor Tesla’s nieuwe truck, maar de vraag is of Elon en zijn mannen het wel waar kunnen maken. Voor vrachtvervoer is een prettige actieradius natuurlijk bijzonder belangrijk. In het beste geval rijdt Aleksy zo’n ding in een ruk door van Rotterdam naar Berlijn waarna Janusz, die stiekem Aleksy is met een plaksnor, even de tanks volplempt met diesel en direct doorkachelt naar Warschau. In het geval van de Tesla Truck wordt er echter gesproken over een actieradius van slechts 200 tot 300 mijlen. Dat zou dus een keer of drie véél te lang wachten bij een supercharger station betekenen onderweg.
Maar gelukkig zijn de looks episch, toch? Mwah, ik heb persoonlijk een dubbel gevoel bij wat ik zie op dit plaatje, dat naar boven kwam drijven op reddit en inmiddels verwijderd is. Aan de ene kant ziet de truck er modern uit, aan de andere kant zou ik het ook geloven als het een concept uit 1995 betrof. Voor Amerikanen is het opvallend dat de truck geen ‘neus’ heeft, maar in Europa zijn we dat juist gewend. Zelfs de ‘spoiler’ die vermoedelijk op het dak geplaatst kan worden ziet er vrij conventioneel uit.
Enfin, we laten het aan Elon over om ons ongelijk te bewijzen op 26 oktober, door ons te verassen met de enorm vernieuwende features van de truck en vervolgens ‘sliep uit’ te zeggen op Twitter.
Jochempie zegt
Mwah, het is denk ik nog een mock-up. De kleur ziet er uit als 3M di-noc (wrap dat op kleimodellen wordt gebruikt) en de ruiten zijn ondoorschijnend. Grote kans dat er nog niet gekozen is voor het uiteindelijke design.
rwracing zegt
Het scheelt dat een truck niet mooi hoeft te zijn, want dat ding ziet er echt niet uit
aaron500 zegt
Tja… voordat transporteurs overstappen van hun vertrouwde truckmerk(en) naar een onervaren fabrikant moet er wel een hele dikke subsidie komen..
Daf, Scania en Volvo zijn al veel verder in het ontwikkelen van trucks en o.a alternative brandstoffen.
Ps: was Nikola
flutterby zegt
@aaron500: het is jou misschien ontgaan, maar de runningcost van een BEV zijn aanzienlijk lager als een diesel. Helemaal in de stad of korte tripjes.
Vergeet ook niet dat remmen veel minder slijten bij one-pedal driving.
awesome zegt
@flutterby: ik denk dat transporteurs eerder gaan voor bewezen betrouwbaarheid.
Ze verdienen immers het meeste geld als de vracht ook aan komt.
Wellicht dat grote vervoerders er een aanschaffen om te testen, maar voor het gemeengoed is zijn we al een paar series verder…
flutterby zegt
@awesome: je bedoelt de bewezen betrouwbaarheid van een elektro motor versus een diesel blok?;)
SimonMc zegt
@flutterby: Goed punt. De elektromotor bestaat al een heel stuk langer dan de dieselmotor.
aaron500 zegt
* was Nikola niet bezig met iets dergelijks?
jaapiyo zegt
@aaron500: ja en Cummins ook. Maar dat is hetzelfde als zeggen dat Samsung ook telefoons maakt.
galverink zegt
Daar staat-ie, achterop zijn grote vijand. Een dieseltruck die door de sterke transportlobby geen enkele vorm van uitlaatreiniging heeft. En waarmee het lastig concurreren is, zeker op de interstates.
trustmeiamanengineer zegt
@galverink: De DAF diesel vinden hun weg inmiddels ook naar de Amerikaanse concerngenoten, dus daar wordt nog behoorlijk wat vooruitgang geboekt.
robert110 zegt
@galverink: Die nieuwe vrachtwagens worden gewoon met een SCR systeem geleverd, ook in America.
galverink zegt
@robert110: nieuw wel. Vanaf 2007 gelden er regels van de EPA, daarvoor niks. Ongelofelijk toch? Hier kreeg je al in de jaren ‘80 emissie-eisen, daar hebben ze dat nog 20 jaar tegen gehouden. Voor 2007 heeft iedereen nog wagens gekocht en daarna kwam de crisis er overheen.
Je kan online informatie vinden over ‘pre emissions’ motoren. Je kan er een glider kopen, een gloednieuwe truck die zonder motor uit de fabriek komt. Daar gaat dan een gereviseerde oude motor in. De EPA gaat dat wel aanpakken, maar er blijven veel oude wagens rondrijden met structureel lagere bedrijfskosten.
flutterby zegt
@galverink: een stap tegelijk. Tesla pakt hiermee zeer rap de korte tripjes. Lange ritten (1000+ km) gebeurt in de VS veel vaker via diesel treinen.
Elja zegt
Voor grote stukken op de snelweg zal de Tesla Semi waarschijnlijk niet zo interessant zijn, maar een heerlijke stille en uitstootvrije vrachtwagen in het stadsverkeer is wel prettig natuurlijk.
Het grote voordeel voor bedrijven zal waarschijnlijk de vele lagere onderhoud- en brandstofkosten zijn. Dat is al zo bij een elektrische auto en nog belangrijker bij een vrachtwagen. De Total Cost of Ownership is waarschijnlijk extreem veel lager, ondanks een waarschijnlijk hogere aanschafprijs.
peug206 zegt
@Elja: nu zijn de kosten van een EV nog lager. Waarom? We weten wat de onderdelen van een 5 serie of E klasse kosten over een paar jaar als het gros ze kan betalen. Maar over een paar jaar dan zijn de EV’s denk ik aan de beurt. Kortsluiting hier, kortsluiting daar. En probeer dan maar de goeie stekker te vinden… zeg niet dat het voor hedendaagse auto’s met verbrandingsmotoren niet geldt, maar ik zie het wel als potentieel risico.
Elja zegt
@peug206: Er zitten veel minder bewegende onderdelen in een elektrische auto dan in een benzine/diesel. Dat zorgt er in elk geval voor dat er veel minder onderhoud nodig is in verband met slijtage. Op basis van elektrische auto’s die al 5+ jaar rond rijden blijkt dat vooralsnog de onderhoudskosten lager zijn dan bij auto’s met verbrandingsmotoren in dezelfde periode.
Het zou inderdaad kunnen dat er straks bij auto’s die tien of vijftien jaar ouder zijn wel meer onderhoud komt kijken. Dat weten we nu nog niet met zekerheid te zeggen, maar als het net zoals de eerste vijf jaar in verhouding is kunnen we er toch bijna vanuit gaan dat dit mee zal vallen.
peug206 zegt
@Elja: jup, maar ik probeer te zeggen is dat een verbrandingsmotor met kortsluiting in de kachel wel zal rijden, maar een EV met kortsluiting in de kachel misschien niet. Dat is afhankelijk van welke groepen en welke accu’s dan gebruikt worden.
trustmeiamanengineer zegt
Die neus lijkt wel conform de komende eisen in Europa waarbij er iets meer lengte mag zijn ten behoeven van de aerodynamica. Maar een elektrische long haul truck is gewoonweg nog niet rendabel nu. DAF had jaren geleden al een elektrische, én een hybride variant. Geen hond kocht het. In principe wel geschikt voor regionaal vervoer, en zeer lokaal vervoer, maar die markt is weer (te) klein. Schone diesel, eventueel aangevuld met hybride voor beetje elektrisch rijden in en nabij een stad is voorlopig het maximaal haalbare denk ik.
flutterby zegt
@trustmeiamanengineer: ik snap wel dat hybride niet verkoopt. De nadelen van beide combineren voor minimaal minder uitstoot.
Een elektrisch vrachtwagen is inderdaad niet nieuw, maar bij Tesla hebben ze toch net even meer verstand van batterijen.
dunhozzie zegt
@trustmeiamanengineer: met de stappen die gemaakt zijn in de accu tech, zou zo’n Electra DAF potentieel best een goede concurrent kunnen zijn….
pindakoning zegt
Om de hoeveel uur moet een vrachtwagenchauffeur eigenlijk pauzeren (in NL)?
Is een actieradius van 320km tot 480km dan niet voldoende?
desjonnies zegt
@pindakoning:
Als je van bedorven voedsel houdt is het een uitstekend alternatief.
flutterby zegt
@desjonnies: ja want alle vrachtwagens rijden met voedsel.
Over voedsel gesproken.. de AH en Jumbo zouden 75% van de supermarkten elektrisch kunnen bedienen met een bereik van 300 km.
mashell zegt
@flutterby: hebben die niet beide meerdere distributie centra? En zouden ze dus zonder problemen heel het land kunnen bedienen? Als ze bij het distributie centrum tijdens het beladen ook kunnen laden dan is het zelfs interessant om te overwegen voor een supermarktketen.
w0o0dy zegt
@mashell: komt nog bij dat de koeling op de normale accu’s kan werken en er dus geen diesel gestookte unit (met enorm veel herrie) meer hoeft te staan reutelen (voor die dingen tanken ze zelfs aparte diesel meen ik) met alle uitstoot en kosten die daarbij horen.
Nemus zegt
@w0o0dy: Ze tanken aparte diesel, in België ook wel Rode mazout of rode diesel genoemd. Dat is net dezelfde diesel als de gewone, alleen heeft ie een ander kleurtje waardoor fraude opspoorbaar is. Qua uitstoot dus geen verschil met ‘gewone’ diesel.
desjonnies zegt
@flutterby:
Nee, 98% rijdt een beetje doelloos leeg rond, op zoek naar, nou nix eigenlijk.
boomhauwer zegt
@desjonnies: een koelwagen is zelfvoorzienend.
desjonnies zegt
@boomhauwer:
Op Diesel….
draadloos zegt
@desjonnies: je hebt ook electro koelers…
desjonnies zegt
@draadloos:
Op de ferry en op het containerschip elektrisch, dit zijn al jaren hybrides, toen Elon Musk nog vloeibaar was had je ze al. Sinds 1935 toen Frederick mc kinley jones een van de grondleggers van Thermo King de koelwagen uitvond.
Dat hele messianisme over Elon Musk staat me tegen, zeker als je het levensverhaal van Mc Kinley Jones leest.
rrk147 zegt
@draadloos: Jep, maar die draaien middels een pto of omvormer van de motor. Niet op accu’s. De motoren op accu’s moeten een bepaalde capaciteit hebben om aan de Haccp norm te voldoen, en dat lukt nog niet. Wij hebben net dergelijke auto’s aangeschaft, maar krijgen de typegoedkeuring voor de koelmotor niet rond waardoor deze nog op diesel draait, of via de motor van de vrachtwagen.
sleurs zegt
@pindakoning: Zo moet je ook denken. Tesla houdt juist rekening met dergelijke wetgeving en zeker in Europa. Daar mag een vrachtwagenchauffeur maximaal 4,5 uur achter elkaar rijden. Bij een gemiddelde van 80km/u is dat dus 360 km rijden. Dat halt de truck dus makkelijk. Vervolgens moet de chauffeur minimaal 45 min pauzeren. Ruim de tijd om op te laden bij een snellader. Vervolgend mag hij weer 4,5 uur rijden en dan zit hij aan zijn maximale dagelijkse rijtijd en moet hij een paar uur rusten. Ergo…zou te doen moeten zijn.
flutterby zegt
@sleurs: moet die snelladen wel vrij zijn. De huidige infra is niet geschikt voor zulke gigantische energie overdracht.
Nee laat deze Tesla maar de focus op de korte ritjes houden.
Edge zegt
@flutterby: Dat is natuurlijk zo’n kip-ei situatie. Als er geen Elektrische trucks zijn, gaat er niemand investeren en als er geen infrastructuur is gaat men niet investeren in elektrische trucks. Tesla doorbreekt dat door met elektrische trucks te komen en mee te denkem (superchargers). Als straks genoeg mensen zo’n Tesla Truck voor hun bedrijf aanschaffen, zullen andere partijen vanzelf wel overstag gaan en de infrastructuur moderniseren. Daar valt dan immers wel geld mee te verdienen.
flutterby zegt
@edge: maar snelladen blijft een zware belasting op de accu. Deze moet toch minimaal 500.000 km mee..
juniorclk zegt
Er is toch plaats zat voor accu’s?
Gewoon achter de kabine opstapelen en tussen de banden van voor naar achter, 4 of 6 motoren, elk op een wiel.
Zo moeilijk hoeft het niet te zijn
flutterby zegt
@juniorclk: ruimte is er, maar elke kilo accu is een kilo minder vracht.
w0o0dy zegt
@flutterby: jij denkt dat vrachtwagen diesel motoren met brandstof tanks, koeling, versnellingsbak en differentieel lichter zijn? Ik denk eigenlijk dat ze zo’n truck met vrijwel hetzelfde gewicht op de weg krijgen.
SimonMc zegt
@w0o0dy: Misschien kan het remsysteem op de schop, waardoor het ook een stuk lichter wordt? Door remenergie-recuperatie zouden de remmen een stuk kleiner ( lichter ) kunnen worden uitgevoerd.
flutterby zegt
@SimonMc: dat gaat de wetgeving nooit toestaan.
rrk147 zegt
@w0o0dy: ik weet het wel zeker. Simon loos is onlangs een proef gestart met een elektrische vrachtwagen voor Amsterdam : Het ding is te zwaar er mag Amsterdam niet in en rijdt niet if nauwelijks. Das alleen nog maar distributie, op het langere binnenland werd us het vooralsnog dus ook geen optie
w0o0dy zegt
@rrk147: Simon Loos heeft een tweede order geplaatst voor meer elektrische trucks naast de 8 die ze inzetten voor Heineken en Amstel en enkele voor Albert Heijn..
Jij denkt dat Simon Loos wagens bijbestelt omdat ze niet de stad in mogen? Omdat ze ze niet kunnen gebruiken? Kom op zeg… Wat een kletskoek.
rrk147 zegt
@w0o0dy: Nou ik was hier niet helemaal van op de hoogte, als jij meer inside information hebt, zit ik er naast. Hoor graag het hele verhaal. Maar de 8 die jij bedoelt zijn de kleine vrachtwagens voor Heineken en Amstel? Die rijden al een jaar, wat (schijnbaar) goed werkt. Ik dacht dat degene die in mei is afgeleverd en is voorzien van een koelmotor en voor de AH gaat rijden, dat die te zwaar was. Als die ook succesvol is, biedt dat perspectieven. Zelf ben ik ook werkzaam in de logistiek, en bevoorrading van fast food in Amsterdam en voor ons is een elektrische vrachtwagen nog geen optie, omdat het qua gewicht, en koelinstallaties, en actieradius, (nog) niet voldoende is. Wat wellicht een kwestie van tijd is.
w0o0dy zegt
@rrk147: al de huidige vrachtwagens op stroom zijn bestaande trucks omgebouwd naar E-trucks. Ik sluit niet uit dat een purpose built e-truck wel op bepaalde punten efficiënter kan zijn dan die “conversies”. We wachten nog een paar weken. De accu technologie gaat hard.. check de Renault Zoë. In een paar jaar dubbele range… Projecteer dat op een truck en we rijden 300km op één keer laden. Kun je daar wat mee denk je?
galverink zegt
@w0o0dy: http://fordmediacenter.nl/streetscooter-dhl/. Een Ford Transit haalt 200 km op een 90 KWh accu. Voor binnensteden ok, maar dat kan je nog niet opschalen, dan kan je bijna geen lading meer meenemen.
w0o0dy zegt
@galverink: lees dit maar eens… 700kg minder laadgewicht bij een 26 tons truck met een actieradius van 200+ km…
http://www.amt.nl/techniek/nieuws/2016/7/mercedes-lanceert-zware-elektrische-truck-10150544
Valt behoorlijk mee qua impact op je laadgewicht.
juniorclk zegt
@flutterby: en elke km is een km
pomoek zegt
Het lijkt een beetje op de achterkant van een PT Cruiser waar ze een caravan op hebben gebouwd.
aaron500 zegt
Ikzelf denk dat elektrische aandrijving voor stedelijk distributiewerk perfect is,
maar dat we voor de langere nationale/internationale ritten eerst LNG/LPG voorbij gaan zien komen. Goedkoop, milieuvriendelijk, blablabla.
Maar goed, zo zijn er nog 100 mogelijkheden.
Zolang de prijs van fossiele brandstoffen aantrekkelijk blijft en de machtspostities niet
verschuiven hoeven wij niet bang te zijn voor de Back to the Future ontwerpen van Tesla denk ik zo.
rolov zegt
Ik vind het wel wat. Ik hou ook wel van die jaren 80-90 ideeen van hoe het jaar 2000 auto’s eruit zouden zien.
stfu zegt
-edit: nutteloze bijdrage-