Het afgelopen boekjaar was om te smullen voor de oliemaatschappijen. Twee oliegiganten Exxon Mobil en Shell, boekte met respectievelijk 45,2 en 31,4 miljard dollar enorme recordwinsten. Hoewel het laatste kwartaal van 2008 voor de maatschappijen erg slecht was, hadden ze in de eerste drie kwartalen zo goed geboerd, dat het jaar alsnog met een recordwinst kon worden afgesloten.
Toch is het tij nu eventjes gekeerd en zijn het diezelfde reuzen die nu tranen met tuiten huilen. Van de maatschappijen wordt namelijk verwacht dat zij ook in deze economisch moeilijke tijd blijven investeren in het opsporen en aanboren van nieuwe olievelden, ondanks dat dit nu niet altijd even rendabel is. Sommige olie zit namelijk zo diep of is om andere redenen lastig te bereiken, dat het winnen ervan een stuk duurder is. Met de huidige lage olieprijs zou investeren in dergelijke olievelden een verliespost opleveren.
Aan de ene kant begrijpelijk, maar er zullen ook weer betere economische tijden aanbreken, waardoor de vraag naar olie weer zal toenemen. Wanneer er nu onvoldoende wordt geïnvesteerd, zal dit volgens sommige experts in de toekomst onherroepelijk leiden tot schaarste, waardoor de olieprijs opnieuw tot recordhoogtes zal stijgen. En laat het nu net die hoge olieprijs zijn die voor de recordwinsten heeft gezorgd. Shell heeft al aangekondigd een aantal investeringsplannen nog even op de plank te laten liggen.
Is het dan zo erg wanneer een bedrijf een jaartje een paar miljard minder winst maakt? “Nee”, zou ik zeggen, maar ik heb dan ook geen aandelen Shell. De aandeelhouders willen natuurlijk zien dat het bedrijf zoveel mogelijk winst maakt, want dat is goed voor de koers van het aandeel en de dividenduitkering. Bovendien heb je winst nodig om nieuwe investeringen te kunnen doen.
Het is dus nog niet zo eenvoudig. Dat zal ook de reden zijn dat ik geen topman ben van een oliemaatschappij. Misschien heb jij die ambitie wel en kun je ons verrijken met een verhelderende blik. Dus ik herhaal de vraag: Moeten we medelijden hebben met de oliemaatschappijen? (bron: Volkskrant & Yahoo news)
JPM zegt
Nee, we moeten eerder medelijden hebben met onszelf, wij betalen uiteindelijk de hogere olieprijs en als we geen aandelen Shell hebben pakken we geen voordelen uit de hoge olieprijs. Daarom moet je hedgen. Dan win noch verlies je als je het goed doet :)
bozewolf zegt
Nee, geen medelijden, maar we moeten ook niet vergeten dat dit soort bedrijven peilers zijn waar de wereldeconomie (mede) op drijft.
Maar vertrouwen kun je ze ook niet :)
Floryn zegt
krokodillentranen ja nee ik geloof hier niks van. Laat ze maar lekker investeren met hun geld ipv dividend uitkeren aan hongerige aandeelhouders.
Gnermo zegt
Nee, dat moeten we niet.
Autojunkje zegt
Laat ze maar ff zweten is ook wel is goed
Dennis zegt
@Gnermo & Autojunkie: Dat is nog eens een onderbouwd antwoord.
WieAndersDasAuto zegt
Ik geloof dat ze nog genoeg voorraden hebben om de komende jaren investeren in nieuwe technologieën.
We hebben jaren lang enorme prijzen neergelegd voor de olie. Ze kunnen beter die salarissen van de ‘uitschieters’ drastisch verlagen. Het slaat helemaal nergens op wat ze tegenwoordig verdienen.
Zouden ze het trouwens erg vinden dat als ze nu niet investeren dat er de komende jaren een enorme schaarste aan olie heerst? Hé, misschien willen ze dat juist wel… Iemand die hier meer over vertellen kan?
OverSoft zegt
Pff, ik vind et prima, heb vandaag net een hoop call’s gekocht op RDS, dus laat maar stijgen die prijs :)
mashell zegt
We moeten geen medelijden hebben met Shell, we moeten het gewoon nationaliseren. Hebben we met wat banken gedaan en dat kan ook met Shell. Dan is het eindelijk afgelopen met maatschappelijk onverantwoorde opdrijven van de olieprijs.
Ton zegt
Nee, ik denk niet dat we medelijden hoeven te hebben. Er breken andere tijden aan, ook voor de oliemaatschappijen. Voor wat betreft de mobiliteitssector gaat de ontwikkeling van alternatieve aandrijving ineens in een recordtempo. Hybrideauto’s hebben we al, stekkerhybrides komen er aan, de ontwikkeling van brandstofceltechniek gaat ineens in een sneltreinvaart. Gek he? Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is. Niet om de wereldwijde CO2 reductie lobby (waar ik persoonlijk grote vraagtekens bij heb, zie ook website), maar wel omdat we naast de besparing minder afhankelijk zullen worden van de arabische landen, welke regio altijd een kruitvat zal blijken. Daarnaast hebben oliemaatschappijen in het verleden schandalig veel geld verdiend. De prijs van een vat ruwe olie is met 60% gedaald t.o.v. een jaar geleden. Zie we een dergelijke extreme daling terug in de brandstof of smeerolieprijzen? Nee dus. Ook ik weet overigens dat een belachelijk groot deel van de brandstofprijs uit accijnzen bestaat (in de VS kost een liet euro 95 omgerekend 0,25 euro), maar het lijkt me duidelijk dat de marges niet kleiner worden voor de oliemaatschappijen. De meerkosten voor het aanboren voor nieuwe, dieper gelegen velden, kan ik als leek helaas niet beoordelen. Maar ik zou er niet klakkeloos vanuit gaan dat dit waarheid is… Er zal altijd vraag naar olie blijven. Ik denk dus dat de grote oliemaatschappijen genoegen zullen moeten nemen met wat minder winst, en moeten investeren in nieuwe techniek om hun toekomst veilig te stellen. Gewoon marktwerking. Wat ik bedoel is dat wanneer de grammofoonplatenfabriek nog steeds LP’s uit vinyl zou persen, in plaats van dat ze 25 jaar geleden op CD’s zijn overgestapt, ze allang niet meer bestaan zouden hebben. Er zullen overigens genoeg slimme jongen zitten bij Shell, Texaco en Exxon die dat echt wel snappen. Heb dus niet veel medelijden met ze, al zullen ze genoegen moeten gaan nemen met een boterham met een plak kaas, in plaats van 3 plakken….
Eric zegt
Ze zouden ook wat meer mogen investeren in de autosport. Of een race-school op poten zetten om jong talent een kans te geven waarvan de ouders niet alles kunnen betalen. Elf heeft of had in Frankrijk zo’n school waar naast piloten ook mecano’s, teamleiders,… werden opgeleid.
lincoln zegt
een staatsgreep hier .. en een deflatie daar ..
en zo is de ruwe olie prijs weer het 4voudige ..
8 maanden geleden waren ze nog serieus bezig met olie uit zand raffineren ..
en zoals eerder vermeldt lopen er slimme straatvechters bij die maatschappen ..
JzAero zegt
Pfffff 45,2miljard winst niet te geloven, als nettowinst gemiddeld 10% van je omzet is betekent dat dus een omzet van 452miljard.
Niet normaal en maar betalen wij :S
super zegt
@Ton
Het kost weldegelijk veel meer geld om olievelden te ontwikkelen/exploiteren die in “moeilijke” gebieden liggen. Het is niet zo ingewikkeld om in te zien dat een veld dat offshore op 1000+ meter diep ligt duurder is te exploiteren dan een veld wat ergens in de woestijn ligt en waar je gewoon heen kunt rijden. Verder is het niet alleen een kwestie van moeilijkere gebieden maar ook een kwestie van de grootte van een veld, voor elk veld moet een aanzienlijke hoeveelheid infrastructuur aangelegd worden voor het in produktie genomen kan worden, daardoor zijn kleine veldjes dus relatief duur.
Wat co2 betreft, laat je niet misleiden door het feit dat het klimaatprobleem wordt misbruikt door allerlei groeperingen om hun agendas te pushen. Het klimaatprobleem wordt weldegelijk ondersteund door harde wetenschap, daar is genoeg over te vinden. Overigens is “the great global warming swindle” gebaseerd op zwaar achterhaalde en verkeerd geinterpreteerde gegevens. Ik werk zelf in de olie-industrie maar zelfs daar neemt vrijwel niemand (ik bedoel de wetenschappers daar) die film serieus.
snuf zegt
Heeft iemand enig idee welke investeringen die oliemaatschappijen doen? In dezelfde grootte orde als de winsten die ze boeken! Geen medelijden nodig maar ook voor hen wordt het een moeilijker jaar.
Ton zegt
@Super: Bedankt voor je toelichting. Overigens is volgens mij de wetenschap behoorlijk verdeeld over de invloed van menselijke verbranding op het klimaat. Wat me in ieder geval duidelijk is, dat e.e.a. inmiddels een enorme industrie is geworden waar veel mensen van afhankelijk zijn. Het lijkt me ook duidelijk dat krititische geluiden aldaar niet echt welkom zijn.
Emile_Benz zegt
Moeten we medelijden hebben met de oliemaatschappijen?
Hebben de oliemaatschappijen dan medelijden met ons…?
Cooper S zegt
Voordat dit uitloopt op een potje Oil Company Bashing, laten we niet vergeten dat op iedere liter bezine de overheid 70% of meer opstrijkt van de literprijs. Onze beeldvorming dat het geldwolven zijn wordt vaak gevormd door de dagelijkse confrontatie aan de pomp. De echte graaiers zitten echter in Den Haag. We kennen het kwartje van Kok toch nog wel, niet? Ik meen dat er afgelopen zomer weer een accijnsverhoging aan zat te komen, die op het laatste moment is afgeblazen uit koopkrachtoverwegingen en de credit crunch die hard in aantocht was.
HH zegt
Nee, het is gewoon een bedrijf dat verlies en winst kan maken zoals elk ander bedrijf, en dat risico loopt iedereen van zzp’er tot giganten als Shell en Exxon. Het is wel moeilijk om een plant stil te leggen omdat je natuurlijk gewoon wil produceren, dat is mens eigen na mijn mening. Dit jaar is er o.a. de remvloeistof plant stil gegaan in Moerdijk en wat plants hadden een soort van halve stop, dit was ook te zien bij bedrijven als DuPont die arbeidstijdverkorting hadden aangevraagd voor de o.a. de Delrin (automobiel kunststof) plant. Maar Shell en natuurlijk bedrijven als exxon mobil hebben de mogelijkheid om onderzoek te doen naar nieuwe technieken en dit word ook zeker gedaan, zoals eerder gezegd het olie winnen uit zandvlaktes maar Shell is ook al klaar met de waterstof plants (zie onderstaande link) en natuurlijk biodiesel met het winnen van olie uit algen. Shell is als Nederlands bedrijf niet voor niets zo groot geworden dat is deels te danken aan de onderzoeken die er in het verleden zijn gedaan.
http://www.shell.com/home/Framework?siteId=hydrogen-en
just my 2 pennies
super zegt
@Ton
np wb uitleg.
wb co2; ja dat er een enorme industrie van “gelovigen” is ontstaan is mij ook wel duidelijk. Maar als je al de politiek etc. buiten beschouwing laat en puur naar de wetenschap kijkt, is het bewijs vrij overweldigend. Dat dit zelfs door veel mensen binnen oliemaatschappijen wordt erkend lijkt me ook wel veelbetekenend. (Ik heb het dan niet over mooie praatjes van pr afdelingen maar meningen van wetenschappers) Je zou de FAQ van het ipcc rapport eens kunnen lezen, is vrij goed te doen en redelijk inzichtelijk. Denk dan even niet aan allerlei politieke kwesties maar beoordeel het alleen op een wetenschappelijke manier.
Mijn persoonlijke mening is dat de mensheid niets gaat doen aan het klimaatprobleem totdat er echt catastrofale dingen gebeuren en zelfs dan vraag ik me af of mensen bereid zijn om luxe op te geven. Tot die tijd gaan we alleen maar druppel op een gloeiende plaat initiatiefjes ontplooien en belastingen heffen uiteraard.
super zegt
@Cooper S
daar zit zeker waarheid in maar ik kan je ook wel verzekeren dat je het niet slecht hebt als je voor een oliemaatschappij werkt. Shell heeft bijvoorbeeld nog nooit verlies gemaakt in z’n bestaansgeschiedenis.
super zegt
@mezelf
shell maakt per “kwartaal” af en toe wel “verlies” maar maakt dat dan weer ruimschoots goed over een jaar. Heeft meer met belasting etc. te maken.
mashell zegt
@Cooper S
Ja, inderdaad strijkt de overheid veel accijns op. Maar ik mag graag geloven dat dat geld nuttig in de maatschappij besteed wordt (of ben in elk geval zo realistisch dat ik weet dat het anders wel via een andere belasting geïnd wordt). Dat kun je van de absurde winsten van Shell niet zeggen.
Cooper S zegt
@ super
Absoluut waar, het zijn idd geen stakkers zoals de aangeschoten banken. Maar, zolang de discussie maar eerlijk blijft.
@ mashell
Zolang de opbrengst van accijns goed wordt besteed, geen probleem. Dat is nu al decennia het heikele punt in NL. Tel alle inkomsten op van de BPM op nieuwe auto’s, alle wegenbelasting en alle accijnzen op brandstof bijelkaar op en kijk dan eens naar het openbaar vervoer (nog steeds van C naar D, in plaats van van A naar B reizen, vertraging, uitval, ondercapaciteit) en de dagelijkse files in het land. Bakken met geld gaan op aan het gepraat erover in Den Haag alleen al. Al 20 jaar en nog steeds heeft men het lek niet boven. Intussen wordt er al jaren getracht om mensen uit hun auto te pesten, in plaats van ze met een goed alternatief het openbaar vervoer in te lokken.
Daarmee is er bij mij weinig draagvlak voor al die hoge accijnzen.
bleegh zegt
ik heb geen medelijden met de oliemaatschappijen, maar met werknemers die worden uitgebuit in ontwikkelingslanden. En natuurlijk met de diertjes en de plantjes…
de sjonnies zegt
Het grote probleem met oliemaatschappijen en de hele wereld, is alles wat met olie is verbonden, transport, infrastructuur, veiligheid etc.
Dit is op zich een giga industire die voor de olie infrastructuur zorgdraagt.
Alleen in een crisis zijn mensen bereid om te veranderen en men ziet opeens dat er nu naarstig wordt gezocht naar alternatieven voor energie.
Het is echter wel zo dat niemand op deze hele wereld kan overzien wat er zou gebeuren als we en masse zouden overschakelen op alternatieve energie.
Oliemaatschappijen zijn veel diverser dan we allemaal denken, de meeste zitten in de farmacie, de landbouw en houden zich bezig met zgn alternatieve energie.
We kunnen wel zeuren over de prijs van een litertje aan de pomp, maar dan gaan we voorbij aan het feit dat de grootste dieven de democratisch gekozen regeringen zijn die als een papagaai op de schouder van de oliemaatschappijen meeliften en als je kijkt hoe zij deze accijnsinkomsten gebruiken, kun je alleen maar droevig worden !
Athar zegt
Over olie gesproken, het blijkt dus dat we eigenlijk nog maar een paar procenten hebben verbruikt. Het merendeel zit te diep om met de huidige technieken de olie met rendement naar boven te halen
ricardo zegt
SCHANDE!SCHANDE!SCHANDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Met als allerhebberigste ONZE overheid!
Leve de nieuwe verkiezingen. U krijgt nogmaals een kans!
Sorcerer zegt
Oh, dus DAAROM is de benzineprijs omhoog gegaan…
Athar: dat is niet helemaal waar. Een hoop olie kan niet zomaar veilig worden weggepompt en er is wel degelijk veel minder beschikbaar. Het is gewoon dom om te denken dat olie de toekomst is… De alternatieven zijn allemaal veel beter.
Benzine is straks alleen voor de liefhebber. De rest rijdt (goedkoper) in elektrische auto’s. En dat vind ik wel prima :)
Esprit_de_Flandre zegt
De oliemaatschappijen zijn ook niet dom. Zij zijn de grootste investeerders in groene energie. Groene jongens willen ze soms wel eens anders afschilderen, maar ze zijn zeer zeker bezig met groene dingen. Natuurlijk niet uit idealisme, maar uit economische noodzaak.
Zoals Ton zei: een LP-fabriek die 25 jaar geleden niet is overgeschakeld op de productie van CD’s, is reeds lang falliet. Ofwel een nichespeler (LP’s zullen er altijd zijn), maar met kleine winsten. Een groot bedrijf wil nooit kleiner worden, dus vormen ze zich om naar de markt van de toekomst.
De oliemaatschappijen zullen dit dipje wel overleven. En de grote crash ook.
hape zegt
Die grote jongens zijn inefficiente apparaten geworden. Doordat jarenlang de brandstofprijzen maar bleven stijgen en de afname ook nog eens toenam kon het geluk niet op. Vorig jaar natuurlijk het hoogtepunt met de hoge olieprijs.
Het wordt tijd dat een hele hoop onzin en franje aan de kant wordt geschoven en de jongens alleen weer doen waarvoor ze worden betaald (met veel te dure benzine).
Oja en niet wijzen naar een overheid die nog veel schandaliger graait….