Klein, redelijk betaalbaar en compleet nieuw: weet de MINI Cooper SE te overtuigen in de test.
Een aantal van de diehard MINI-fans struikelt nogal over het uiterlijk. Helemaal ongelijk kan ik ze niet geven, de kenmerkende kunststof spatbordverbreders zijn bijvoorbeeld verdwenen. Ook kleintjes worden volwassen en verliezen hun streken.
Toch is er ook genoeg van het karakter over. Korte overhangen, de korte motorkap, de wielen die op de relatief gezien op de hoek zijn geplaatst, de rechtopstaande voorruit, het zijn allemaal typische kenmerken van MINI. De moderne MINI’s voegen daar grote wielen aan toe, dat had de oermini echt niet. Vanwege de stroomlijn heeft de MINI nu verzonken deurgrepen, die direct aan de producten van moederbedrijf BMW doen denken.
Twee versies, derde elektrische variant onderweg
Van de vorige generatie MINI was slechts één elektrische versie te verkrijgen. Dat was een auto met een erg beperkte WLTP actieradius van slechts 234 km. Het uiterlijk, merkwaarden en de rest van de package waren blijkbaar sterk genoeg, want in Nederland was 1 op de 4 verkochte MINI’s een elektrische versie.
Voor deze vijfde generatie, zijn de elektrische versie (gelukkig) sterk verbeterd. Zelfs de instapper Cooper E heeft al een groter accupakket (en range) en er is ook nog de Cooper SE met grotere accu. Later volgt nog een elektrische MINI Cooper S Works editie.
De basisversie MINI Cooper E wordt in Europa geproduceerd en heeft een 180 pk/ 290Nm sterke elektromotor. Het is goed voor een sprint naar de 100 in 7,3s. Het 40,7 kWh grote lithium-ion accupakket geeft een range van 307 km WLTP en kan met 70 kw worden snel geladen.
MINI Cooper SE
Voor de test kozen we de dikste MINI Cooper SE, niet eens voor het extra vermogen, maar wel voor de extra range. Het 54,2 kWh zorgt voor een WLTP-range van 402 km. Interessant genoeg gaf het display met een volgeladen accu een nog grotere range aan, dat maken we niet vaak mee.
Aan snelladen kwam ik niet toe, maar dat zou met een bescheiden 95 kW moeten kunnen. Ondanks het relatief kleine accupakket duurt het dus alsnog 35 minuten om van 10 tot 80% te laden. Het is prima, maar daarmee verzet MINI niet de bakens. Gevoelsmatig mag MINI daar nog een slag maken.
Cooper SE krijgt een bescheiden dot vermogen erbij en kan nu maximaal 218 pk of 330 Nm op de voorbanden afvuren. De sprint naar de 100 verbetert met ruim een halve tel en komt nu op 6.7s.
Hoe rijdt de MINI Cooper SE
Als een typische MINI, wat je niet helpt als je nog nooit daarin hebt gereden. Het onderstel is aan de stevige kant, met de Cooper SE mikt MINI duidelijk op de sportievere chauffeur. De voortrein is bijna te communicatief, soms op het zenuwachtige af. Het helpt daarin niet dat de elektromotor het maximale koppel altijd beschikbaar heeft.
Torque steer is de MINI Cooper SE niet vreemd, vooral toen tijdens de test er ook nog wat regen viel. De voorbanden moeten echt aan de bak om al het vermogen op het asfalt over te brengen. Overigens is dat wel vermakelijk, maar ik kan me ook voorstellen dat je er nerveus van wordt. De tractiecontrole doet overigens een uitstekende job om excessieve wielspin in toom te houden. Dit hondje blaft dus wel, en hard ook, maar lijkt vooralsnog niet snel te bijten.
Zijn er nog minpunten
Jawohl. Het comfort is echt matig. Het onderstel is hard, de stoelen ook, de stof op de armleuning is ruw. Wie mooi wil zijn, moet echt pijn lijden in de MINI Cooper SE.
De user interface is ook best verschrikkelijk. Midden op het dashboard prijkt een fraai OLED display met een diameter van 240mm. Het is rond en het MINI operating system 9 (analoog aan de BMW software) is er op aangepast, maar echt prettig werkt het niet. De autist in mij kan zich ook groen en geel ergeren aan alle ongebruikte schermruimte, veroorzaakt door de ronde vorm.
Het headupsdisplay is nog een graadje erger. Er is geen bestuurdersdisplay, in plaats daarvan is er de HUD. Door de rechtopstaande voorruit (en ongetwijfeld ook kostenbesparing) klapt er een stuk transparant plastic omhoog uit het dashboard. Met mijn lengte is het totaal geen HUD, ik kijk direct tegen het dashboard aan. Het idee van een headupsdisplay is dat die verder voor de auto wordt geprojecteerd, zodat je makkelijker de informatie kan zien. Nou niet dus, doe dan maar gewoon een normaal display. Dit is prut.
Killer features
Het is gewoon een leuke auto. En als je dat niet vindt, dan zit je al niet meer in de doelgroep. Materialen, kleuren, de mogelijkheden om de auto aan te passen, het zijn allemaal unieke kenmerken van MINI. Bekijk je een auto louter als mobiliteitsoplossing, dan kom je nooit bij een MINI uit. Wil je een auto die onderdeel is van je lifestyle, ja dan natuurlijk wel.
Waar de MINI Cooper SE helemaal de bom is, als je met wat haast door de stad moet. Tip van de dag: als je vrouw iets vergeet mee te nemen in de winkel, is het geen goed idee om te vragen hoe dat kon gebeuren. Gelukkig herstelde ik snel en fixte het met een snelle rit heen en weer naar Rotterdam Centrum. Een compacte, geluidloze, snelle gooi en smijt auto maakte die rit bijna episch. Ik had er serieus lol in, waarbij je in de stad natuurlijk nooit echt mega-snelheden kan halen.
Alternatieven
Als we alleen naar elektrische concurrentie kijken, dan springen de Volvo EX30, Abarth 500e en wellicht de Alfa Junior eruit. Er is veel meer te verkrijgen, maar de rest is meer mobiliteit. De beide Italianen zijn gevoelsmatig wat te prijzig, de EX30 is wel een dijk van concurrent. De Zweed is iets (maar niet veel) groter en heeft extra deuren enzo, maar dat is vet saai praktisch. In de juiste configuratie is de EX30 best geinig, maar kies niet het verkeerde interieur.
Conclusie
Het is niet de beste auto en zeker ook niet de beste elektrische auto voor het geld. Toch boeit dat voor geen meter, een MINI koop je omdat je een MINI wilt hebben. Het leven is veel te kort om saaie auto’s te rijden, dus welke kleur wordt jouw MINI?
cdlop01 zegt
Autovisie heeft deze, met klein accupakket reeds getest, actieradius was onder optimale omstandigheden 225km ipv 300km…, snelladen ook niet echt top. Verder waren ze wel te spreken over deze Mini, met name afwerking en rijeigenschappen.
PunicaOase zegt
Boeit niet echt bij deze MINI.. is toch een boodschappenkarretje voor erbij.. daarom verkocht de vorige ook gewoon heel goed ondanks de range ;-)
pignon zegt
Zou het kunnen dat qua elektrische concurrentie er toch nòg een auto is die eruit springt? Welke kleur Renault 5 kies jij, Wouter?
PunicaOase zegt
Mwah, dat blijft een Renault en heeft veel minder pk’s.. Wel leuk design ;-)
stekkerkoning zegt
De Alpine A290 schijnt een vanafprijs te krijgen van ongeveer 38d EUR. Dat kruipt dus al wat meer in de richting van een elektrische Cooper.
Een R5 Electrique is leuk, lekker retro-modern, maar een tandje minder qua aandrijving of althans motorvermogen. Ik heb trouwens meer vertrouwen in BMW-Mini als het op elektrische aandrijving aankomt, zelfs als het deels bij het Chinese Great Wall Motor vandaan komt. Renault heeft met ev’s nooit bakens verzet op vlak van zuinigheid, efficiëntie en rijplezier.
Richmond zegt
Kost 10k minder dus een andere doelgroep
mashell zegt
Die doelgroep die op zoek is naar “leuk gestileerde B segment EV” heeft er geen enkel probleem mee 10k minder uit te geven.
stekkerkoning zegt
De R5 smoelt goed, is lekker fris en voor een ev zeker niet te duur. Wat de auto best wel eens tot een publiekslieveling kan maken.
dvt093 zegt
Ik snap niet dat elektrische auto’s altijd lelijk moeten zijn. Je kunt er toch ook gewoon wél een goede ontwerper op zetten? Tenslotte is elektrisch de toekomst… 🤷🏻♂️
Richmond zegt
De niet elektrische mini ziet er hetzelfde uit. De i4 ziet er hetzelfde uit als de 4 serie idem met e-208 / 208. Dus ik weet niet waar je het over hebt.
Mike zegt
De mini met ICE ziet er wel degelijk anders uit kijk maar naar het plastic om de wielkasten, de deur hendels etc.
kennone zegt
Idem voor de i4, ook echt minder smakelijk dan zijn normale broertje
pomoek zegt
Misschien verwar je de BMW 4 serie coupe met de BMW 4 serie grand coupe, want die laatste ziet er op enkele details na exact uit als de i4. De details zijn de grille en de uitlaten.
Richmond zegt
Het zijn geen wezenlijk andere auto’s.
PunicaOase zegt
Taycan, E-Tron, Eletre, Emeya, Rimac, Junior, EX30/40, iX1/3, Abarth, Born, Tavascan, Avenger, Lucid, GranCabrio, Astra, Megane, Scenic, 5, XC90, ID.BUZZ, Zeekr zien er toch allemaal prima uit.. Ik vind EV’s zelfs vaker mooi dan lelijk zeker vergeleken met ICE’s.. Je ziet natuurlijk wel vooral Tesla’s en die zijn verre van knap :-(
William zegt
De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend?
stekkerkoning zegt
Erg relevante opmerking. Deze komt uit China. En het hoogst mogelijke invoertarief dreigt. Officiële prijslijsten zijn zelfs een tijdje offline geweest, maar inmiddels weer beschikbaar en ongewijzigd. Nochtans heeft het er alle schijn van dat eerst alle auto’s die nu beschikaar zijn verkocht zullen worden. Dat zijn ruim 600 stuks en meer dan een paar handenvol demo’s. Op termijn gaat te productie wel deels naar Oxford.
De Volvo EX30 komt vooralsnog ook uit China, wordt Gent als tweede fabricagelocatie. Nadeel van Volvo is dat die allesbehalve vrij is van elektronicastoringen. Software is bij veel automerken een dingetje.
Mr_Arievederci zegt
Hebben hier ook die Maxxis banden onder gezeten (zie de frase mbt wegligging) ? (Zag toevallig gisteren de review van Harry Metcalfe, waarin een identieke auto werd getest). De Alpine A290 krijgt iig Michelin banden, maar heeft dan weer 5 deuren (wat dan weer lelijk is)
stekkerkoning zegt
Treurniswekkende bandenkeuze inderdaad, Maxxis.
racerx zegt
Dat gezeur van bandenpuristen zonder er daadwerkelijk een test op na te slaan altijd… Ik heb deze ooit op m’n auto gehad, waren echt prima banden:
https://www.anwb.nl/auto/tests-en-specificaties/bandentests/zomerbandentest/testresultaten-2020-225-40-r-18-y/maxxis-victra-sport-5
Willy500E zegt
Tesla interieur. Man man, dat mensen dit kopen..
Mike zegt
De hud display kun je omhoog of omlaag stellen zodat je ook als je langer bent het kunt zien. Kennelijk niet genoeg tijd gehad om alles goed te testen.
mashell zegt
Er staat dat de snellaadsnelheden niet geweldig zijn maar wel prima. Dat zie ik anders, een topsnelheid voor snelladen onder de 100kW is echt niet meer van deze tijd.
pomoek zegt
wel een beetje jammer dat die wielkasten niet de typische zwarte omranding hebben, dat vind ik wel een typisch stijlelement van de Mini. Daarnaast heb ik exact hetzelfde met dat ronde scherm. Ik snap de link met de oorspronkelijke mini uit de jaren 60, maar het ding irriteert me al sinds de herintroductie van de Mini decennia geleden al zo mateloos dat deze auto voor mij geen optie is.
Jetlag zegt
“Korte overhangen, … , de wielen die op de relatief gezien op de hoek zijn geplaatst …”
Zeg je hiermee niet twee keer hetzelfde? En dan doel ik niet op de woorden “op de”. ;-)
Om de een of andere reden, maak ik bij het zien van deze auto – vooral in het geel – associaties met de VW Lupo 3L en dat is niet positief (bedoeld).
Verder vind ik het bijna gênant om te zien én te lezen hoe hard Wouter z’n best doet om de auto niet af te fikken en geloofwaardig kritisch over te komen.
Ik krijg het gevoel dat er niet heel veel positieve / typische kenmerken te noemen / vinden waren.
De minpunten worden mijns inziens nogal gebagatelliseerd:
Ik hoor dat de deurpanelen veel weg hebben van ‘P60 Schuurpapier’, het onderstel stug is, je bij het minst geringste spettertje tractieproblemen optreden, de stationsklok slecht afleesbaar is en de HUD QUDT is.
En dan tot de conclusie komen dat deze MINI niet saai is…
Ik fik auto’s niet graag af, maar deze MINI vind ik écht drie keer niks. En dan druk ik het nog zachtjes uit.
E39.R34.964.A6GCS.2.5-16 zegt
Overdrijf nu eens niet zo. Heb deze wagen een weekje mee naar huis gehad. Rijdt gewoon subliem en zeer sportief. Matige laadvermogens zijn gewoon een nodig compromis tussen prakticiteit en fun rijgedrag, anders werd deze nog zwaarder ten koste van opnieuw dat rijgedrag. Als MINI F56 electric eigenaar kan ik gewoon zeggen dat deze een logische en goede vooruitgang is, en al zeker qua on-board technologie. Fijne groet