De Mini Maxi biedt nu ook grip op de nattere bospaadjes.
MINI komt met de Clubman ALL4. Een Clubman zoals we hem al kenden, maar nu in een xDrive verpakking. Al kun je de techniek er niet echt mee vergelijken. Het model stuurt namelijk in de basis zijn kracht naar de voorwielen, maar via een elektro-hydraulische regeling kunnen ook de achterwielen worden aangedreven wanneer dat nodig is. De Clubman ALL4 is het eerste model van MINI die dit systeem krijgt aangemeten.
Er kan gekozen worden voor zowel een benzine als een dieselmotor. De Cooper S Clubman ALL4 (192 pk) is nog met een handbak te krijgen, maar de Cooper SD Clubman ALL4 beschikt standaard over een 8-traps automaat, gekoppeld aan een tweeliter viercilinder diesel met 190 pk. De Steptronic-automaat is ook optioneel verkrijgbaar op de Cooper S Clubman. De benzinevariant doet een 0-100 tijd in 7.0 seconden (6.9 met automaat) en heeft een top van 225 km/u. De diesel is iets langzamer. 7.2 seconden en 222 km/u.
De Steptronic-bak wordt geleverd met flippers achter het stuur en wegknallen bij het stoplicht doe je met Launch Control. Optioneel is het mogelijk om een sportievere ophanging te krijgen en kun je losgaan met 19-inch lichtmetalen glimmers. Standaard staat de Clubman ALL4 op 17-inch schoenen. De 192 pk sterke Cooper S wordt verkrijgbaar vanaf 39.990 euro. De diesel is iets duurder met 43.216 euro.
thefmanl zegt
Ziet er wel leuk uit, alleen een beetje duur
henkhupelschoten zegt
Dus een mini 225xe? Wie had dat verwacht…
tandarts zegt
Wat is het verschil met het All4 systeem van de Countryman? Naar mijn weten heeft deze namelijk hetzelfde systeem waarbij de achterwielen pas bij tractieverlies mee gaan doen.
henk123456 zegt
Ik vind het helemaal mooi
Rob zegt
De huidige Mini’s zijn ondertussen wel aardig uit proportie zeg. De charme van dit mode item is er wel een beetje af zo….
Daarbij kan de originele Mini prima overweg met sneeuw, zonder 4×4!
http://www.seriouswheels.com/pics-mno/Mini-at-the-Monte-Carlo-Rally-1965-Snow-1024×768.jpg
DAT zegt
@Rob: Inderdaad, de vorige Clubman had betere proporties en beter ontworpen achterlichtunits.
Maar ja, het zal de HEAO jugend van marketing wel zijn geweest die dit bedacht heeft.
robert110 zegt
Wal een lelijk ding is die huidige mini eigenlijk. En wat moet je in gods naam met launch control op zo’n ding.
trident zegt
@robert110: geloof me op de jcw zit het ook is erg leuk hoor zal eens een filmpje uploaden
super zegt
@robert110:
een gimmick die 5 euro kost om in te bouwen (alle elektronica is er toch al) maar verkocht wordt voor 1200euro. zoiets is er denk ik het nut van.
granlusso zegt
Is dit ALL4-systeem dan anders dan het huidige systeem? Aangezien er wordt gemeld dat dit de eerste MINI is met dit ALL4-systeem.
Fraaie auto, zag er laatst eentje te koop staan met blauw leder, best mooi!
Vorige vond ik mooier, maat deze is in ieder gebal beter in band dan de vijfdeurs MINI
granlusso zegt
@granlusso: band moet balans zijn.
Dutchdriftking zegt
Best geinig, maar je hebt er net niets aan. Een vergelijkbare B segmenter is veel goedkoper, en meestal nog ruimer ook. En als je deze naast een C-segmenter zet (wat qua prijs veel beter klopt) schiet hij qua ruimte helemaal te kort. Het enige wat hebt is een redelijk fijn stuurgedrag (vergelijkbaar met de 1-serie) en een heel hip uiterlijk waar je maar op moet vallen. Maar het verkoopt prima, dus ik zal het wel niet begrijpen.
knipperlichtje zegt
@dutchdriftking: sterker nog, voor dit geld kun je ook al in het D-segment rondkijken naar auto’s met vergelijkbare vermogens. Idioot duur zo’n mini
s62b50 zegt
Mooie winterplaten.
joostvd zegt
Beetje oude cayenne koplampen
smoothoperator zegt
Wat een geld. Als ze nou een keer een fatsoenlijk dashboard erin biuwen ipv die lompe klokken met irritante led-verlichting dan wordt het miss nog wat.
matthijs_vangarderen zegt
Ik vind die achterkant nogsteeds niet te pruimen, de voorkant is daarin tegen super strak! Dus mini, fix your shiit, and take my money :)
camber24 zegt
Klein beetje doorsparen, en je kunt ook voor de nieuwe XF gaan. Wat een totaal onzinnige auto is dit zeg.
ghost zegt
All4 heb je echt nodig om de kids naar school te brengen en door de PC hooft te rijden.
kennone zegt
Flinke bak geworden
clarkson zegt
Het klinkt als een mooi systeem. Maar elektro-hydraulisch in de sneeuw? Ik dat gaat vaak niet al te goed samen. Tenminste dan moet het niet TE koud worden.
Toch moeten de de volgende generatie echt weer iets hoekiger maken. De eerste ‘new’ mini was veel sportiever qua design. Dit is niet echt een auto meer voor mannen.
janmetdelangeachternaam zegt
Ik zie nu pas dat de achterlichten eigenlijk gewoon een kwartslag zijn gedraaid vergeleken met de normale mini
pinut187 zegt
Wat een bak met geld voor een Mini die helemaal niet meer zo mini is. Ik heb eens zo’n countryman als huurauto gehad (instap motor) en die was niet vooruit te branden. Ging wel lekker over de drempels heen en redelijk strak door een bochtje..
norge zegt
Klein, duur en lelijk en een naam die hier totaal niet bijpast.
E34M5Touring zegt
Vanaf 42k voor de diesel… Wat een belachelijke sloot geld voor een kale MINI. Jaja Cooper SD maar die zit ook niet super in de spullen ofzo. Ff een Wired pack erbij en je tikt al bijna 50k aan. Totaal van de pot gerukt als je het mij vraagt.
87sandyd zegt
@e34m5touring: voor 50k koop ik een focus RS. 350 pk ipv 200. Ongeveer evenveel ruimte, zit standaard al bijna vol en rijdt beter. Ja je rijdt een Ford, maar met deze rij je een 2-AT
E34M5Touring zegt
@87sandyd: Ja en als het je echt om de ruimte gaat kun je altijd nog een Leon Cupra ST nemen bijv. Of een volle Passat/Insignia etc etc.
cla220 zegt
40.000 euro én zeeën van ruimte.
poar zegt
Zeker Weten Goed!
Deze boekverslagen zijn gemaakt door de boekenredactie van Scholieren.com. In deze superverslagen staat alles wat jij moet weten voor je boekbespreking of mondeling literatuur. De quiz kun je gebruiken om je kennis van het boek te testen. Met deze verslagen zit je dus Zeker Weten Goed!
Feitelijke gegevens
2e druk, januari 2012
264 pagina’s
Uitgeverij: Lemniscaat
Verslag
Door Pieta
Toegevoegd op 22 mei 2013
Flaptekst
Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft.
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.
Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.
‘Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.’
Peter Van Houten, An Imperial Affliction
Eerste zin Aan het eind van de winter van het jaar dat ik zestien was, besloot mijn moeder dat ik depressief was, waarschijnlijk omdat ik zelden het huis uitging, behoorlijk wat tijd in bed doorbracht, steeds weer hetzelfde boek las, onregelmatig at en in mijn overvloedige vrije tijd nogal veel nadacht over de dood.
Samenvatting
Hazel is zestien jaar en ze had eigenlijk al dood moeten zijn. Ze heeft kanker en drie jaar voor het begin van het boek was ze al opgegeven, maar een experimenteel medicijn rekt haar leven. Doordat Hazel niet meer gewoon naar school kan, is haar wereldje vrij klein. Haar ouders zijn overbezorgd en de praatgroep van de kerk vindt ze vreselijk.
Op een dag is er ineens een nieuwe jongen bij de praatgroep aanwezig: Augustus. Hazel is direct door hem geïntrigeerd. Zijn hele manier van doen en de manier waarop hij haar aankijkt, wekken meteen haar interesse. Eigenlijk zou Augustus alleen een keer meekomen met zijn vriend Isaac, maar Hazel en hij hebben meteen contact en dus sluit Augustus zich definitief bij de praatgroep aan.
Augustus en Hazel ontwikkelen al snel een goede band en ze komen veel bij elkaar over de vloer. Hazel is echter heel bang om mensen in haar omgeving pijn te doen door dood te gaan en daarom houdt ze mensen een beetje op afstand. Langzaam worden de twee verliefd op elkaar, maar Hazel heeft er veel moeite mee om zich daaraan over te geven.
Het favoriete boek van Hazel is ‘An Imperial Affliction’ van Peter Van Houten, een schrijver die in Nederland woont. Het boek gaat over een ziek meisje en het houdt midden in het verhaal op. Hazel gaat ervan uit dat dat gebeurt omdat het meisje sterft of te ziek wordt om te schrijven (het is in dagboekvorm geschreven), maar ze wil heel graag weten wat er met de andere karakters uit het boek gebeurt. Augustus leest het boek ook op aanraden van Hazel en zo wordt hij ook nieuwsgierig.
Omdat Hazel al eerder opgegeven was, heeft ze haar wens van de wensstichting al verbruikt aan een uitje in een pretpark. Augustus heeft zijn wens echter nog wel en hij regelt op die manier dat Hazel en hij naar Amsterdam af kunnen reizen om Peter van Houten te ontmoeten.
In Amsterdam is er geen ontkomen meer aan: Hazel en Augustus zijn verliefd. Ze beleven een heel mooie tijd samen, maar de ontmoeting met Peter van Houten verloopt niet helemaal zoals ze hadden gehoopt. Van Houten blijkt een knorrige dronkenlap die er geen moeite mee heeft de meest ongepaste uitspraken te doen. Hazel en Augustus krijgen dus niet de antwoorden waarop ze gehoopt hadden.
Thuis blijkt dat de kanker bij Augustus terug is. Augustus gaat snel achteruit en Hazel ziet ineens in dat ze een fout heeft gemaakt door haar naasten op afstand te houden. De rollen zijn nu namelijk omgedraaid en Hazel zou nooit gewild hebben dat Augustus haar op afstand had gehouden alleen omdat het haar pijn zou doen wanneer hij dood zou gaan.
Tijdens de laatste fase van zijn leven is Hazel veel bij Augustus. Uiteindelijk wordt Hazel ’s nachts door de moeder van Augustus gebeld met de boodschap dat Augustus is overleden.
Op de begrafenis van Augustus is Peter van Houten ineens aanwezig. Hazel is stomverbaasd en heeft geen behoefte aan contact maar ze ontkomt er niet echt aan. Even lijkt het alsof hij haar toch nog aan antwoorden gaat helpen, maar dan gaat hij zich toch weer vreemd gedragen. Tijdens dit contact komt Hazel er wel achter dat Van Houten een dochter aan kanker verloren heeft en dat hij waarschijnlijk om die reden zo is afgetakeld.
Na de dood van Augustus komt Hazel erachter dat Augustus van plan was een einde aan het boek te schrijven voor haar. Ze doorzoekt zijn computer maar vindt er niets. Later belt de vader van Augustus om haar te vertellen dat ze een notitieboekje hebben gevonden waar de eerste bladzijden uitgescheurd zijn. Hazel zoekt het boekje overal en schrijft uiteindelijk weer een brief aan Van Houten om te vragen of Augustus hem geschreven heeft.
Uiteindelijk blijkt Augustus geen einde aan het boek geschreven te hebben – daar was hij al te ziek voor – maar hij heeft Van Houten gevraagd om een necrologie voor Hazel te schrijven.
Personages
Hazel Grace Lancaster
Hazel is een nuchter meisje met een beetje een zwart gevoel voor humor. Ze is – wellicht door haar ziekte – erg volwassen voor haar leeftijd. Ze weet goed wat ze wel en niet wil en kan prima voor zichzelf opkomen. Ondanks haar ziekte is ze een relatief normale puber die zich los probeert te maken van haar overbezorgde ouders om ervoor te zorgen dat ze de tijd die haar gegeven is ook echt leeft.
Augustus Waters
Augustus is een tamelijk gladde jongen. Hij komt heel cool en nonchalant over maar hij heeft een heel goed hart en is heel oprecht.
Isaac
Isaac is de beste vriend van Augustus. Hij wordt blind door de kanker en heeft het ontzettend moeilijk omdat zijn vriendinnetje het om die reden uitmaakt. Uiteindelijk is Isaac vooral echt een goede vriend die Hazel en Augustus helpt en steunt.
Peter van Houten
Van Houten is een uitgerangeerde auteur die één geniaal werk heeft geschreven en toen compleet de afgrond in gegaan is. Hij is alcoholist en onhandelbaar.
Thematiek
Ernstige ziekte
Het is lastig om een thema voor het boek te kiezen omdat het zowel echt over de liefde als over ziekte gaat.
Augustus en Hazel zijn allebei ernstig ziek en dat is misschien ook wat hen bindt en wat maakt dat ze zo snel zo\’n intense relatie opbouwen. Beiden hebben ze kanker en beiden zullen ze eraan overlijden.
Motieven
Vriendschap
Het boek gaat ook heel erg over vriendschap. Hazel en Augustus zijn niet alleen geliefden maar ook echt vrienden. Daarnaast hebben ze een bijzondere vriendschap met Isaac.
Liefde
Liefde is de rode draad die door het boek loopt. Het gaat niet alleen om de liefde tussen Hazel en Augustus, maar ook om de liefde tussen hen en hun ouders en de liefde van Van Houten voor zijn overleden dochter.
Rouwverwerking
Een deel van het boek gaat over rouwverwerking. Het gaat er dan niet alleen om hoe Hazel met de dood van Augustus omgaat maar bijvoorbeeld ook om de angst die Hazel heeft dat haar familie niet met haar dood om zal kunnen gaan.
Dood
Het boek gaat ook over de dood. De dood hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Hazel. Daarnaast zijn er veel leeftijdsgenoten uit de praatgroep overleden en komt Augustus ook te overlijden.
Motto
Terwijl de vloed opkwam, keek de Hollandse Tulpenman naar de oceaan: ‘Versmelter weerwerken gifmenger verbloemer blootlegger. Kijk dan, omhoog en omlaag gaat het, en alles neemt het mee.’ ‘Waar heb je het over?’ vroeg Anna.’Over water,’ zei de Hollander. ‘En over tijd ook.’
Uit: Peter van Houten, Een vorstelijke beproeving
Opdracht
Voor Esther Earl
Titelverklaring
In een brief aan Augustus haalt Van Houten een quote van Shakespeare aan: ‘ Niet door een weeffout in onze sterren, Brutus, Neen, door onszelve zijn wij klein en nietig’.
Van Houten stelt dat Shakespeare het daarmee bij het verkeerde eind had. Hij vindt dus dat het wel aan een speling van het lot ligt dat mensen klein en nietig zijn. Augustus en Hazel hadden een vol leven kunnen leiden, maar door een weeffout in hun sterren (het lot dat bepaald heeft dat ze kanker krijgen) zijn ze beperkt.
Structuur