Smartphonegebruik in het verkeer is en blijft gevaarlijk. Daarom lanceert de overheid vandaag de ‘Mij Nie Appen!’ campagne.
Weer een notificatie binnen. En nog een. En nog een. Die vervelende geluidjes van de berichtjes werken op je in en je gaat toch even checken wie al die berichtjes verzonden heeft. Natuurlijk, het mag niet als je aan het rijden bent maar toch kijken we vaak wel even. Gevaarlijk en daarom komt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met een nieuwe campagne om te voorkomen dat mensen onderweg berichtjes ontvangen.
MONO-campagne: ‘Mij Nie Appen!’
Motivation heeft in opdracht van het ministerie een onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de helft van jongeren in Nederland er geen rekening mee houdt of de ontvanger onderweg is. Een derde stuurt toch even snel een berichtje, terwijl ze weten dat iemand aan het rijden is. Dit kan in de auto zijn of op de fiets. Bij jongeren van 16- 24 jaar is dat nog hoger: de helft doet het. Toch weten we met z’n allen dat het gevaarlijk is. Negen op tien Nederlanders beseft dat afleiding ongelukken veroorzaakt. De kans op een ongeluk is namelijk 2,5 keer zo groot als je met je smartphone aan het klungelen bent.
Een ongeval zit in een klein hoekje, zeker als mensen in het verkeer worden afgeleid. Dat gebeurt vaak door alerts van je mobiel, zowel in de auto als op de fiets
Minister Mark Harbers
Daarom willen ze met deze MONO-campagne stimuleren dat mensen geen berichten lezen, maar ook niet maken. Sinds 2018 bestaat de MONO-campagne, doel hiervan is om je niet af te laten leiden door social media. Mono betekent alleen en onderweg moet je je met één ding bezig houden. Juist, het verkeer. De nieuwe campagne richt zich op de verkeersdeelnemers zelf en komt met de slogan ‘Mij Nie Appen!’.
Boodschap
Doe het gewoon niet. Dat is eigenlijk de boodschap. Check je socials als je niet deelneemt aan het verkeer. Hier is nog een wereld te winnen, want uit eerder onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlanders gewoon zijn berichten leest tijdens het rijden.
Wees dus alert hierop. Niet alleen omdat het gevaarlijk is, maar ook omdat er (meer) controles zullen komen. Tijdens de MONO-actiedag zullen politiekorpsen massaal aanwezig zijn op onze wegen. De boetes zijn niet mals: 140 euro voor op de fiets en 350 euro voor in de auto.
faalhaas zegt
Wat is dit voor taalverloedering?
-Verzonden vanaf een Toyota-
sntial zegt
😂
drdre1 zegt
Eens! In Eindhoven wordt hij om die reden dan ook aangepast: ‘Mij nie appen nie!’ Anders snappen we t nie.
William zegt
Meer politie en meer controles helpen. Dit soort infantiele campagnes helpen alleen de bureaucratie. Al tig jaar hobbyen ambtenaartjes zich suf met dergelijke nutteloze “campagnes”. Heel Nederland staat daardoor vol met lelijke borden. Weggegooid belastinggeld.
Het enige wat echt helpt is een hoge pakkans. Wat helaas niet lukt door een deels wegbezuinigde politie met een chronisch tekort aan medewerkers.
karhengst zegt
Amen. Laat die flitsbus gewoon om de andere dag door Nederland toeren.
Of druk het volk gewoon met de neus op de feiten middels ongezouten jaren ‘90 shock therapie. Die van die vlieger kennen we allemaal nog wel.
kniesoor zegt
@William: Exact, niets aan toe te voegen.
petroldrinker zegt
Beetje raar dat er een prijs verschil is in de boetes voor fiets en auto, trek dat gewoon gelijk
leefvrij zegt
Hogere snelheid, hoger gewicht, dus grotere gevolgen bij een ongeluk, dus gevaarlijk, dus duurder.
Het probleem ligt bij de mensen die niet met een mobiel kunnen omgaan. Als je loopt op de stoep moet je ook al wandelende mobiel junkies ontwijken.
Veel mensen zijn verslaafd aan hun telefoon en dat maakt het een triest volk.
Laatst op verzoek van de kinderen een telefoonloze zondag ingevoerd. Dat was echt een verademing.
mashell zegt
De reden dat de 2e kamer nog niet massaal in actie gekomen tegen de collectieve smartphone verslaving kun je zien als je een 2e kamer debat bekijkt, ze zijn zelf ook allemaal verslaafd.
mmax zegt
Je zet gewoon en stuk minder risico. Je bent wel een verkeersdeelnemer maar wel onderaan de voedselketen qua schade als er iets mis gaat.
Daarnaast moet een boete een gedragsverandering teweegbrengen. Er zijn mensen die fietsen omdat een auto onbetaalbaar is, om een “autoboete” bedrag te vragen op een fiets is dus behoorlijk uit proportie lijkt me.
rutgerg zegt
Wel raar dat we de verantwoordelijkheid nu bij de zender van het berichtje leggen die wellicht gewoon thuis op de hand zit… de verantwoordelijkheid om niet te kijken hoort toch echt bij degene die aan het rijden is.
mmax zegt
Ja deels ben ik het met je eens. Als IK geen ongeluk wil kijk IK niet op mijn telefoon. Als een dierbare, of zelf minder dierbare in de auto zit en ik weet er van kan IK even wachten met appen zodat IK weet dat diegene niet in de verleiding word gebracht.
Zelf houd ik altijd rekening met vrienden. Ookal is het hun eigen verantwoordelijkheid. Ik wil niet dat mijn bericht op iemands scherm staat, en dus iemand afleidt voordat er iets gebeurt.
sportabgasanlage zegt
Precies dit! Dat gaat dus gewoon niet werken.
Maak het liever verplicht dat je telefoon automatisch in -niet storen- gaat zodra je in de auto stapt. Mijn Samsung heeft al de mogelijkheid om, zodra ik connect met BT in onze auto’s, mijn telefoon automatisch in ‘car mode’ gaat. Als je passagier bent en je wil per se toch notiticaties ontvangen, dan zet je dat simpel tijdelijk even uit.
Het werkt ook op snelheid, vergelijkbaar met bijv. Flitsmeister. Zodra je telefoon detecteert dat je in een voertuig zit, start de app of de functionaliteit wordt geactiveerd. Werkt nagenoeg probleemloos.
rwdftw zegt
Het is gewoon een niet te stoppen fenomeen. Ik zie geregeld automobilisten gek rijgedrag vertonen. Als je ze dan inhaalt zitten ze vaak met hun telefoon te klooien.
Wat te doen? Nou als eerste hoge boetes gecombineerd met een hoge pakkans. Wat is er gebeurd met die verplaatsbare camera die dat gebruik detecteert? Daar maar een paar extra van aanschaffen.
Ook stelt de EU eisen aan allerlei veiligheidssystemen in een auto. Botswaarschuwingen, lane keep assist, noem het maar op. Maar in mijn ogen voegen Android Auto en Apple CarPlay ook toe aan de veiligheid. Er is echter geen verplichting van fabrikanten om dat in hun modellen te zetten.
mashell zegt
Hoezo voegen Apple Carplay en Android Auto wat toe aan de veiligheid? Ik ken alleen Apple Carplay en dat heeft een onhandige lijstgeoriënteerde interface heeft allerlei afleidende apps zoals Whatsapp.
rwdftw zegt
Bij Android Auto gaat je telefoon op zwart en heb je een heel beperkte interface. Je hebt een optie om push notificaties uit te zetten. Feitelijk zou je het zo kunnen regelen dat de telefoon die met AA is verboden op zwart gaat, dat je alleen kan navigeren, bellen en muziek bedienen en dat alle push berichten worden gemute tot je op je bestemming bent.
jeroenm83 zegt
Mark Harbers. Die debiel die Schiphol ook liever de vernieling in helpt. Maar als je als politicus ‘mij nie appen’ goed gaat keuren qua taaltechnisch verantwoorde slogan…..dan mag hij in de categorie hashtag Jack Plooij achterna.
thearchitect zegt
‘k Heb wel eens van die Britse campagnefilmpjes gezien over verkeersveiligheid. Slow-mo gefilmde frontale aanrijdingen.. die hakken er wel in kan ik zeggen.
Beter dan zo’n ‘straattaal’ campagne waar een reclamebureau waarschijnlijk veel geld aan heeft verdiend ..
DeGoudenRaket zegt
Echt weer een debiele campagne voor iets wat wel degelijk aandacht verdient!
Zoals anderen ook al terecht aangeven: hoezo ligt het aan de ander? Ik kan toch niet (altijd) weten of iemand in de auto zit? Het is aan de bestuurder zelf…
Waarom niet een campagne waar de gevolgen van een ongeluk te zien zijn? Is heftig, maar het is toch ook juist de bedoeiling dat het impact maakt?
Een beetje zoals deze bijvoorbeeld (is hier volgens mij ook ooit wel eens voorbij gekomen):
https://www.youtube.com/watch?v=3qNjt04bpQM
Robert zegt
Het is complete idioterie, de verantwoording bij de verzender leggen. Alsof ik op elk moment van de dag weet wie zich waar bevindt (of beweegt). Dit toont andermaal weer dat onze overheid geen flauw benul heeft van hoe mensen leven en bewegen, anders dan via toeslagen en belastingaangiftes.
De enige manier om dit de mens af te leren is door meer handhaving en dus het vergroten van de pakkans. Al dan niet getriggerd door nog strenger straffen. De huidige straf van 350 euro is voor velen een hoop geld, maar voor veel mensen ook niet. Neem de telefoon voor minimaal 10 dagen in beslag, net zoals bij rijbewijzen die worden ingenomen na zware overtredingen; ik denk dat zoiets veel meer afschrikt.
mashell zegt
Ik ben alleen bang dat mensen met een dual sim en reserve telefoon lekker verder appen achter het stuur.
sportabgasanlage zegt
Weggegooid geld deze campagne. Dit gaat niemand ervan overtuigen om te wachten met het sturen van dat ene appje, of de telefoonverslaafde bestuurder dat hij/zij de telefoon moet laten liggen.
Die telefoonverslaving is een psychologische verslaving die niet af te leren is met een filmpje op tv of een radiocommercial. Ons brein werkt namelijk anders. Reageren op notificaties van appjes en social media zorgen ervoor dat je brein een beetje dopamine afgeeft, oftewel: je wordt een beetje beloond en dat geeft een goed gevoel. Iedere keer weer. En je wil ook iedere keer weer opnieuw dat gevoel. Zo werkt verslaving.
Verkeerd gedrag afleren moet je dus op dezelfde manier aanpakken. Het niet reageren op notificaties moet minstens dezelfde beloning opleveren, maar liefst een betere beloning. Anders ga je je gedrag nooit aanpassen.
Hier zijn duizenden wetenschappelijke psychologische onderzoeken naar gedaan. En zelfs de beste reclamecampagne gaat niet de werking van je brein beïnvloeden.
kenner zegt
Zaterdag nog een vrouw op de A20, middelste rijbaan, en lekker 80. Toen ik haar maar rechts inhaalde zag ik dat ze doodleuk haar telefoon in haar hand, bovenop het stuur vasthad. Je zou maar een Facebook like missen.. als je tegen de vangrail knalt mist niemand je
str8six zegt
De dame op de foto is exact de doelgroep
harrie zegt
Jullie nie snappen nie hoe geniaal dit is.
Ik heb direct een WhatsApp groep aangemaakt met al mijn contacten zodat ik elke keer als ik in de auto stap iedereen daarvan in 1 keer op de hoogte breng.
Als iedereen dat nou ff doet werkt het fantastisch.
Je hoeft vervolgens alleen maar die honderden notificaties van anderen die hetzelfde doen te negeren tijdens het rijden.
dawwg zegt
Het is niet alleen enorme taalverloedering; de hele campagne slaat nergens op; ‘anderen laten weten dat je niet bereikbaar bent’; wtf ? Niet appen in het verkeer is je eigen verantwoordelijkheid ! Een stukje ‘verwachtingsmanagement’ daaromtrent heeft 0 met verkeersveiligheid te maken, man man man !
stigspielberg zegt
Je zal maar Mijnie heten… Haar telefoon zal roodgloeiend staan tijdens de actiedag… 🙈
Ot92 zegt
App mij maar gerust hoor… Met Apple Carplay kan je appjes handsfree beluisteren en beantwoorden d.m.v. spraakbesturing
dbar zegt
In zijn algemeen loopt asogedrag op de weg gewoon de spuigaten uit. Daar gaat deze campagne niks aan veranderen. Kijk maar eens iets minder of iedereen perfect 100 rijdt overdag, maar stuur maar weer meer onherkenbare politieauto’s de weg op om te handhaven. Mensen rijden als ongelofelijke pannenkoeken. Geen richting aangeven, de auto uit het niks de linkerbaan op stampen, bumperkleven, linksplakken, slingeren, het is niet meer op 1 hand te tellen in een rit van een uur. Van mij mogen ze echt direct het rijbewijs innemen van iemand die afgeleid achter het stuur zit! Al helemaal na het recent meemaken van een zwaar verkeersongeluk.
erwh zegt
Ik ben voor een campagne om taalverloedering in campgnes en reclames tegen te gaan.