Elektrisch rijden heeft belangrijke voordelen ten opzichte van een voertuig met een verbrandingsmotor.
Zo hoef je niet altijd meer op zoek te gaan naar een tankstation, met een elektrische auto kun je immers ook thuis of op de zaak laden. Het lokale benzinestation zal hier niet heel blij mee zijn, maar aan de andere kant worden er ook genoeg banen gecreëerd in de e-mobility branche.
We poneren 4 stellingen over het opladen van elektrische auto’s. Discussieer mee in de comments, komen ze:
Stelling: laden is makkelijker dan tanken
De handeling is niet heel anders. Het is vooral een kwestie van wennen. Op dit moment gaat laden zonder snellader nog niet heel rap, maar de ontwikkelingen zijn gaande en dit lijkt slechts een kwestie van tijd. Uiteindelijk zal laden net zo snel, of misschien zelfs sneller, zijn dan een auto vullen met fossiele brandstof. Daarnaast heb je tijdens het opladen de keuze om weg te lopen, je hoeft dus niet in de winderige kou te staan met vieze handen.
Stelling: binnen vijf jaar zijn álle nieuwe auto’s elektrisch
Tuurlijk niet! Maar als je kijkt naar de huidige ontwikkelingen, dan is deze stelling geen vreemde benadering. Tesla is pionier als het gaat om elektrisch rijden, maar andere merken zullen spoedig volgen. Diverse autofabrikanten lanceren de komende jaren een elektrisch label. Je ziet dat sommige automerken eerst een combinatie proberen: een hybride aandrijflijn in combinatie met een verbrandingsmotor. Kijk naar Volvo, die zal vanaf 2019 elk nieuw model van een elektromotor voorzien. Uiteindelijk gaan ze allemaal op de emissievrije toer, maar dat zal langer dan vijf jaar duren.
Stelling: een gastvrij restaurant of hotel heeft een laadpaal
Enkele jaren geleden was gratis WiFi een uithangbord om klanten te verwelkomen. Een wegrestaurant met gratis WiFi was voor veel mensen een extra reden om even te stoppen, of langer te blijven zitten. Dat kan zorgen voor wat extra omzet. Laadmogelijkheden voor een elektrische auto is de volgende stap, bij veel hotels en restaurants zijn er inmiddels al laadpalen aanwezig. Je kunt echter ook op je bedrijf of thuis een goede gastheer zijn. Door bijvoorbeeld een laadpaal via Eneco te regelen kan de visite, collega of een klant in de tussentijd de elektrische auto volladen.
Stelling: met een fossiele auto kun je als ondernemer niet meer aankomen
Tja, deze stelling is wel een beetje afhankelijk in welke branche je werkzaam bent en wat je wil uitstralen. Maar als duurzaamheid een belangrijk punt op de bedrijfsagenda is, dan kun je beter in een elektrische auto arriveren. Je bent dan een voorloper en waarschijnlijk zullen klanten dat ook waarderen. Als we voor onszelf spreken dan is er eerst nog wat extra actieradius nodig, tevens moet de prijs van elektrische auto’s naar beneden, zo bleek ook uit onze lezersvraag.
Meer info over laadpalen of over deze stellingen? Check dan deze speciale pagina van Eneco, die medeverantwoordelijk is bij de totstandkoming van dit artikel.
Image-credit headerfoto: @zodiacnl via Autojunk.
gregorius zegt
Stelling: als die palen er zijn, en de 300km+ range auto’s net zo duur zijn als de benzine broers, kan het opeens heel hard gaan.
Stelling: mensen die je in een professionele omgeving beoordelen op wat voor auto je rijdt, zijn zielig.
blo3to3t zegt
@gregorius: en toch gebeurd het ontzettend vaak.
Gulli zegt
@gregorius: Sinds de chinees in het dorp van mijn schoonouders in een mooie nieuwe 5-serie is gaan rijden zijn de klanten een stuk minder vaak bij hem binnengekomen. Niet dat ze jaloers zijn (neeuuuuh) maar ze hebben wel het idee dat ze teveel betalen voor hun Babi Pangang. Zo werkt het helaas echt.
davelepeef zegt
@Gulli: eeuh… Al die uitbaters van Chinese restaurants rijden toch in een 5-serie. Soort cliché…
escort77 zegt
@gulli: Welke Chinees is dat? Als hij een nieuwe BMW kan betalen moet hij wel erg lekkere Bami maken.
werf76 zegt
@gulli: Wat een stel hypocriete krentenkakkers zijn het dan..Voor de nieuwe auto niet te duur vinden maar er na wel.
flutterby zegt
@gulli: Iets is waard wat een gek ervoor geeft.
berlinetta zegt
Stelling: de Q7 op de topicfoto braakt ondanks zijn elektromotor alsnog sjmoelende dieselwalmen des doods uit.
desjonnies zegt
Met een fossiele wagen kun je niet meer aankomen.
Inderdaad.
Dag computers en andere electronica uit het verre Oosten
Dag tomaten en mandarijnen uit Spanje
Dag Serrano ham en Parma ham
Dag Franse kaas
Dag Duits biertje
Dag Belgische kaas
Dag Belgisch bier
Dag Italiaanse schoenen, pakken en stropdassen
Dag Nederlandse zuivel export
Dag Nederlandse groente export
Dag supermarkt bevoorrading
Dag Rotterdamse haven
Dag Nederland logistiek land
Dag allemaal, we gaan geheel politiek correct naar de kleauten toe.
mashell zegt
@desjonnies: waar heb je het over? Die dingen kunnen allemaal ook electrisch getransporteerd worden.
jelteeuu zegt
@mashell: met elektrische vrachtwagens, vliegtuigen en schepen? Zie ik niet zomaar gebeuren .
flutterby zegt
@jelteeuu: vliegtuigen en schepen zijn geen wagens. Vrachtwagen kunnen wel degelijk grotendeels elektrisch. Elon vertelt je er binnen een maand meer over.
uselessguy zegt
@flutterby: veel koeltransporten en andere bedervelijke waren worden vaak in 1 ruk van A naar B gebracht, met 2 chauffeurs om en om duizenden kilometers door een continent, stoppen alleen om te tanken… Ook de zogenaamde halfgod Elon kan niet opeens een vrachtwagen uitbrengen die duizend(en) kilometers op een accu doet, met 50 ton aan lading achter zich.. desjonnies heeft 100% gelijk
flutterby zegt
@uselessguy: ik wist niet dat grotendeels van de vrachtwagens koeltransport was die 24/7 rijdt tot de eind bestemming. Kan het me ook haast niet voorstellen!
desjonnies zegt
@flutterby:
Als je op zondag een vrachtwagen combinatie ziet rijden, is het geheid een koel- of vries combinatie.
Dat is één van de uitzonderingen die op zondag mogen rijden.
Erik zegt
@desjonnies: zijn niet alleen de koel- vriescombinaties maar al het vervoer dat in de eerste levensbehoefte voor ziet, zo ook bv. de melkwagens die de melk ophalen bij de boeren. Daarnaast ook seizoensgebonden producten zoals bij het rooijen van het land (dult vaak geen uitstel wegens weersomstandigheden.
melcon zegt
@flutterby: Ik weet niet in welke wereld jij leeft maar voorlopig rijdt er 1 44-ton vrachtwagen rond (in Groningen). Deze heeft een actie radius van in het gunstigste geval 130 km en een maximum snelheid van 60 km/u. Die 130 km is uiteraard zonder het aandrijven van een koel installatie. De range van de lichtere trucks (tot 20 ton) is iets beter maar ook daar houdt het bij 180 km wel op. In de stad neemt die range ook nog eens snel af door het vele afremmen en versnellen. Dus ja het idee is zeker leuk maar of het ooit de oplossing voor meer dan een paar ritjes per dag in de stad zou ik zeker niet op rekenen. De categorie 25-100 ton maakt 50% van het totale vervoer uit, 100-150 ton zelfs nog 15%. Binnen nederland is 50% v/d ritten in de categorie 150-499 km en daarmee voorlopig volstrekt onrealistisch voor elektrisch vervoer per truck. Bij internationaal vervoer ligt 65% tussen 499 en 999 km en 20% tussen de 1000 en 1499 km. Dus laten we daar nog maar niet eens over beginnen ;-). Cijfers zijn allemaal te vinden bij TLN. Elon gaat mij daar binnen een maand niets meer over vertellen, ook hij kan niet om natuur/scheikunde wetten heen v.w.b. energie opslag (grootschalige energie opslag gebeurd niet voor niets d.m.v. pomp centrales en niet in accu’s). Dat betekend uiteraard niet dat er in de transport sector nog wel wat verduurzaming mag plaats vinden! Voor transport binnen de stad kan dat elektrisch als er niet te veel ritten gemaakt hoeven te worden op 1 dag. Voor meer ritten en langere afstand zal er toch echt naar andere oplossingen gekeken moeten worden, elektrisch is dat bijna een utopie, zeker de eerst komende 20 jaar. Dan is waterstof een realistischere richting.
davelepeef zegt
@melcon: pfff strak en helder verhaal… Dat zouden meer mensen moeten doen ;)
realhustler zegt
@davelepeef: ik dacht altijd dat 50 ton de max was voor een vrachtwagen in Nederland.
flutterby zegt
@melcon: Cummins, a leading maker of diesel and natural gas engines for commercial trucks, unveiled a Class 7 heavy-duty truck cab Tuesday featuring an advanced 140 kWh battery pack that it will sell to bus operators and commercial truck fleets starting in 2019.
The 18,000-pound tractor cab, dubbed AEOS after one of the four-winged horses driving the chariot of the Sun God, Helios, across the sky in Greek mythology, is just a demonstration model. But the Class 7 urban hauler tractor is fully operational and capable of hauling a 22-ton trailer.
With a 100-mile range, the Cummins electric power train is being targeted at urban delivery vehicles (like a beer truck or food delivery truck) as well as for short haul trips in and around ports and other terminals. It can be recharged in about an hour at a 140 kWh charging station, and Cummins’ goal is to get that down to 20 minutes by 2020, reducing down time for its business customers. Production begins in 2019.
flutterby zegt
@melcon: Als ik jou gegevens zou lees dan zouden we ruwweg 25% dus elektrisch kunnen laten bezorgen. Klinkt als een goede start. Rome is niet in één dag gebouwd. Beginnen bij de problemen die op te lossen zijn en wie weet kunnen we de uitzondering in toekomst anders aanpakken. Bijvoorbeeld met kernenergie (internationale schepen) of waterstof (binnenvaart of lange afstanden vrachtwagens).
melcon zegt
@flutterby: Volkomen mee eens, uiteraard moeten we ergens beginnen. Het laatste stuk (binnenstad) zou w.m.b. prima elektrisch kunnen, daarmee los je al een groot deel v/d uitstoot in de stad zelf op.
kareljansen zegt
@desjonnies:
Gulli zegt
@kareljansen: Je hebt gewoon gelijk!
wijsneus zegt
@desjonnies: Vrachtwagentokkie gespot.
Nee, de techniek is er nog niet om de hele wereldlogistiek emmissievrij te maken. Zeker niet vrachtwagens die aan een stuk door van Nederland naar Spanje rijden. Maar je moet ergens beginnen, of wou je wachten tot 2100 en dan met je handen in je haren afvragen wat we nu moeten doen nu er geen fossiele brandstoffen meer beschikbaar zijn. Bovendien zijn er ook talloze vrachtwagens en bestelbusjes onderweg die elke dag een rondje om de kerk rijden om winkels te bevoorraden en pakketjes rond te brengen. Transport als dat kan binnen enkele jaren of eerder makkelijk met elektrische voertuigen. Alleen dat zal er heel veel schelen qua uitstoot lijkt mij. Constant optrekken en afremmen levert veel meer uitstoot in vergelijk tot constant 85km/h op de snelweg. Bovendien is de impact van de uitstoot langs de snelweg een stuk minder schadelijk. Simpelweg omdat daar veel minder mensen wonen.
gitaarknul zegt
@desjonnies: het enige wat ik zo kan bedenken wat misschien kan werken daarvoor, is op snelwegen een extra baan aan te leggen met een bovenleiding, zoals een trein, en in de vrachtwagen een accu voor de stukken naast de snelweg
maargoed, dat kost teveel geld dus dan maar niet milieuvriendelijk
E34M5Touring zegt
Ja joh, ik ga even voor m’n bezoek zo’n kapotlelijke laadpaal aan m’n huis maken… En of het nou altijd zo handig is om met een Tesla/Panamera E-hybrid oid van 150k aan te komen durf ik ook te betwijfelen. De rest zal allemaal wel. Ik kijk er wel naar als het zover is. Tot die tijd tokkel ik wel door met m’n dieseltje. Die is volgens allerhande onderzoeken toch waardeloos. Dan kan ik er net zo goed mee blijven rijden.
pomoek zegt
Stelling: er is werkelijk geen bedrijf te vinden in Nederland die niet iets over duurzaamheid zegt in hun mission statement. Of het nu echt is of gelvl.
jack_abarth zegt
Stelling: laden is makkelijker dan tanken
De handeling is niet heel anders. Het is vooral een kwestie van wennen. Op dit moment gaat laden zonder snellader nog niet heel rap, maar de ontwikkelingen zijn gaande en dit lijkt slechts een kwestie van tijd. Uiteindelijk zal laden net zo snel, of misschien zelfs sneller, zijn dan een auto vullen met fossiele brandstof.
Wat een politiek-correct gezever zeg, je antwoord is voor NU dus gewoon nee.
hplh zegt
@jack_abarth: ajoh… gun eneco ook hun reclamespotje.
tenaci zegt
Ik ben het er mee eens. De ene wat meer dan de andere, maar het is een kwestie van tijd totdat we allemaal volmondig deze stellingen beamen.
spykerboy zegt
@tenaci: nou ik denk niet dat dat ooit zal gebeuren (dat hoop ik ook overigens!)
tenaci zegt
@spykerboy: hopelijk spreek je je achterkleinkinderen nog. Over 50 jaar, als we de werkelijke impact erkennen van fossiele energie, kijken je achterkleinkinderen op deze periode terug op eenzelfde manier zoals wij terugkijken op slavernij en de apartheid. Een inconvenient truth, hoezeer ik ook, net als jij, van auto’s met verbrandingsmotor houdt Spykers in het bijzonder.
m54b30 zegt
Tja de EV, het nieuwe parade paardje van de groene politiek correcte moraalridders.
Ook een EV is niet schoon, kijk alleen maar naar het delven van zeldzame grondstoffen voor accu’s.
Ter plekke wordt alle natuur verwoest.
Dan nog de CO2 uitstoot van de productie fijnstof uitstoot van de EV zelf en hoe zit het met al die accu’s over een jaartje of 10?
flutterby zegt
@m54b30: worden hergebruikt voor het stroomnet en niet recyclet.
toyotaprius zegt
De goede oude tijd dat de stinkende bOrdeaux rode GVU lijn 36 naar Utrecht CS voorbij reed zonder te stoppen bij de halte maar wel een diesel geur gordijn achterlatend… dat waren tijden..
pomoek zegt
@toyotaprius: haha, nice one!
johnwaters zegt
Stelling: wegens de verstoorde balans vraag/aanbod zal de prijs van electriciteit pijlsnel de hoogte ingaan. Ook die van de huishoudens.
jack_abarth zegt
@johnwaters:
Uiteraard, dan hebben ze vanuit Den Haag meteen iedereen bij de ballen en niet alleen mensen met een auto.
oxymoron zegt
@johnwaters: Niet eens vanwege de verstoorde verhouding tussen vraag en aanbod. Onlangs gelezen dat de prijs van elektriciteit omhoog zal gaan naarmate er meer windmolens en zonnepanelen geplaatst worden. Die infrastructuur is prijzig in aanleg, onderhoud en vervanging, terwijl ze anderzijds zorgen voor meer aanbod, een aanbod dat niet op te slaan is voor later gebruik. Olie stop je in een tank voor later, maar stroom moet op, en dus zakt de prijs enorm terwijl de aanbieders meer kosten moeten maken. Conclusie: het geld moet ergens vandaan komen en dat is de consument, via accijnzen of energiebelasting. Verhaal van een vervoerseconoom, ik geloof in Elsevier. Het klonk tamelijk plausibel.
lekbak zegt
@johnwaters: Zonnepanelen op het dak, accu in de kelder en een generatortje in de tuin voor de donkere dagen. Lekker goedkoop op rooie diesel voor 35ct per liter. Als ze stroom echt veel duurder gaan maken is dat voor mij een heel reëel scenario.
johnwaters zegt
@lekbak: Lekker hypocriet doen, met een EV rijden en dan diesel stoken om elektriciteit te maken. Er lopen nog helden rond op deze planeet.
lekbak zegt
@johnwaters: Goed bezig jij zeg. Mij uitschelden voor hypocriet terwijl ik het nergens over een ev heb…
Leer eerst eens lezen voordat je zulke termen gaat gebruiken!
johnwaters zegt
@lekbak: misschien is het je ontgaan, maar dit topic gaat toch over Elektrisch rijden? Of zie ik dat verkeerd?
lekbak zegt
@johnwaters: Ik reageer op jou en niet op dit artikel. Zo lastig is dat niet te begrijpen want jou nickname staat helemaal vooraan het bericht. Het zou je dan ook sieren in het vervolg niet zelf dingen te verzinnen en al helemaal niet oordelen over iets wat jij zelf hebt verzonnen.
johnwaters zegt
@lekbak: kan ik het helpen dat jij of-topic gaat?
desjonnies zegt
@lekbak:
Laat maar, hij heeft vast de reclamefilm ‘Jesse’ gezien en gelooft dat’ie echt is !
lekbak zegt
@desjonnies: Ga nou niet zo “of-topic” man.
Het is wel grappig trouwens. Eindelijk krijgt men in de gaten dat Jesse pure komedie is. Ze krijgen zelfs de theaters al vol. Nu de rest van de kamer nog, dan is die eindelijk eens leeg zodat er oprechte politici in kunnen om dit land te besturen.
kobus1967 zegt
@lekbak: mag ik het adres waar jij rode diesel haalt voor 35ct want ik kan het al jaren niet meer kopen sinds de regering dit heeft afgeschaft. Mocht het nog wel bestaan dan zou het hooguit 20ct goedkoper zijn dan blauwe diesel.
lekbak zegt
@kobus1967: De gehele binnenvaart draait op dat spul (wel dezelfde specificaties als voor op de weg). Alleen verkrijgbaar als voor die schepen dus en 100% accijns vrij. Soms 350 euro per kuub en een aantal weken later weer 400 ofzo. Ik heb altijd wel een kannetje thuis staan.
flutterby zegt
@johnwaters: gelukkig ligt er dikke pijp naar Engeland, Denemarken en Noorwegen die regelmatig overproductie uit duurzame bronnen hebben.
johnwaters zegt
@flutterby: wereldwijd is slechts 8% van de elektriciteit is van duurzame oorsprong, er zullen niet veel transfers zijn me dunkt. Vermits men spreekt van “global warming” moet je het iets ruimer bekijken dan rond de kerk.
harrie zegt
Stelling: zodra de elektrische auto gemeengoed is, zullen de gemiste accijns op fossiele brandstoffen gecompenseerd worden door de energiebelasting op elektriciteit flink omhoog te gooien.
O plaat zegt
@harrie:
Ik denk eerder richting km vergoeding. Dan weet “the man” tevens ook waar iedereen zich bevind 24/7.* Lult iets over 1984*
koeberg zegt
@shiva: Een kilometerheffing is inderdaad veel waarschijnlijker dan een energiebelasting. Anders gaan mensen maar zonnepanelen monteren om onder die accijns uit te komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
lekbak zegt
@koeberg: Stel je toch eens voor dat de wereld er daadwerkelijk beter van word…
heidekonijn zegt
@lekbak: de enige manier waardoor de wereld beter wordt van al het batterijgeweld is dat de geldkraan dichtgaat voor die malloten in het midden-oosten. En dat is vermoedelijk ook de hoofdreden.
heidekonijn zegt
@koeberg: Ik denk niet dat het erg waarschijnlijk is om te verwachten dat politici de kans laten liggen twee keer belasting te heffen. Mogelijk verzinnen ze zelfs nog een derde reden om hetzelfde nog eens te pezen.
koeberg zegt
“Elektrisch rijden heeft belangrijke voordelen ten opzichte van een voertuig met een verbrandingsmotor.”
Het grote nadeel is dat het zolang duurt. Dat zorgt ervoor dat mensen niet onderweg willen tanken en dus thuis willen zijn voordat de prik op is. Dat levert range-anxiety.
“Uiteindelijk zal laden net zo snel, of misschien zelfs sneller, zijn dan een auto vullen met fossiele brandstof.”
Ik tank mijn auto vol binnen 3 minuten. Een Nissan Leaf (ik pak er maar een als voorbeeld) heeft een 24 kWh accu. Wil ik die in 3 minuten opladen dan trek ik 20 * 24 = 480 kiloWatt uit het elektriciteitsnet. Hoe goed je auto ook is, als je niet vlak naast een elektriciteitscentrale woont, gaat het net dat niet trekken.
Eigenlijk ben ik het alleen met de derde stelling eens.
pramm zegt
@koeberg: het grote verschil is dat een auto in 95 procent van de gevallen oplaadt terwijl jij deze niet nodig hebt. Thuis terwijl je slaapt, tijdens je werk, of terwijl je in de IKEA bent bij wijze van spreken. Dus over een jaar bezien kost laden je flink minder tijd dan tanken.
wimof zegt
@koeberg: Nog een detail, wat gaat uw netbeheerder aanrekenen als je met de vraag om zo een vermogen beschikbaar te stellen.
Weet zeker dat het niet min zal zijn.
Ik kan het mij nog levendig herinneren toen ik driefasig 400V 160A nodig had.
tinustussengas zegt
Ik ben het met geen enkele stelling eens.
Waarom zal het aankoppelen van een stekker makkelijker zijn dan een vulpistool. Is het de tijd? ” Gewoon’ tanken duurt toch ook maar een minuutje….
De wereld kan nooit helemaal elektrisch rijden, hybride zie ik nog wel. Niet overal in de wereld zullen deze voorzieningen voor elektrisch rijden aanwezig zijn of komen. Nu neem je een extra jerrycan mee als je erg remote leeft en veel kilometers rijdt.
Niet iedereen leeft in de buurt van een snelweg of wegrestaurant of wil daar überhaupt iedere dag naar toe.
En als je als ondernemer niet meer in een fossiel brandstof auto aan kan komen…pfff laat me niet lachen.
Ik zie de hybride auto’s wel een goede toekomst tegemoet, maar dan zou de verbranding motor de generator moeten worden om de stroom voorziening te leveren om elektrisch te rijden….mooi dieseltje…
Verder alleen elektrisch… alleen dat geluid al van die stofzuiger… de wereld wordt er dan niet mooier op als je geen dikke V8 meer hoort….
pramm zegt
@tinustussengas: ben benieuwd waar er in de EU op 100km afstand geen elektriciteitsnet te vinden is.
Trouwens tanken in 1 minuut. Zo snel heb je nog niet eens betaald.
730ld zegt
@autoblog ik wil graag betalen voor echt autonieuws zonder al die hybride elektro meuk en zonder Tesla, GTE, Volvo of andere batterijenauto. Dit is autoblog, geen milieublog
2wheeler zegt
@730ld: zowel de Tesla, VW en Volvo zijn toch echt auto’s. Ongeacht jouw mening.
Ik vraag me altijd af waarom mensen op een artikel klikken dat ze zogenaamd niet interesseert. Doe je dit echt puur om effe te zeiken?
adj007 zegt
Maassluis! Op deze plek op de P.C. Hooftlaan staat mijn Focus ook nog wel eens te stekkeren, wanneer de paal bij ons weer eens bezet is.
Maar alle gekheid op een stokje; tussen nu en 10 jaar gaan we veel meer elektrische voertuigen zien. (Sowieso in Maassluis wanneer de RandStadRail eindelijk eens gaat rijden). Ook zullen we stukken minder sjoemeldiesels gaan zien.
sracert zegt
Wat een lulkoek stellingen. Van wie komen die?. Zag laatst trouwens een paar ouderwetse en gezonde kwajongens die de stekker eruit trokken en toen giechelend wegrenden van zo’n plugin. Heerlijk dat kattekwaad en die snoeren over de stoep zijn ronduit armoedig en irritant.
RuVi zegt
@sracert: lijkt met sterk aangezien de stekkers vergrendeld worden als de auto op slot gaat.
sracert zegt
@rudyv: Lijkt mij ook sterk want vergrendeling is niet open te krijgen, zo goed zijn die!, toch?. Het was een VAG product trouwens.
healey zegt
Stelling: Door het gezeik over diesels ga ik privé een C350e i.p.v. een C300h rijden. Volgens mij wordt het lastig om over 4 jaar een diesel kwijt te raken.